Tıbbi Cihaz Mühendisi Maaşları – Eğitim ve Kariyer Bilgisi

Tıbbi Cihaz Mühendisleri İçin Görev Tanımı

Tıbbi teknolojinin en ileri teknolojisinde çalışmak isteyen eğitimli mühendisler, tıbbi cihaz ve makinelerin araştırılması ve tasarlanmasına adanmış bir biyomedikal mühendisliği dalı olan tıbbi cihaz mühendisliğinde bir kariyer düşünmelidir. Tıbbi cihaz mühendisleri, yapay organlar, uzuv protezleri, kalp pilleri, işitme implantları, MRI makineleri, ultrason ekipmanları ve röntgen görüntüleme cihazları dahil, tıbbi tedavinin geliştirilmesine yardımcı olan çok çeşitli sağlık cihazları geliştirmektedir. Genellikle tıbbi ekipman ve sarf malzemeleri üreticileri tarafından kullanılan tıbbi cihaz mühendisleri, zorlu ve değerli bir alanda mükemmel iş fırsatlarından yararlanır, Meslek İstatistikleri Bürosu’nu bildirir.

Eğitim Yüksek Lisans veya Doktora
İş Yetenekleri Araştırma ve analiz, FDA düzenlemeleri bilgisi
Ortalama Maaş (2023)* 88.040 TL (tüm biyomedikal mühendisleri için)
Kariyer Durumu (2016-2026)* %7 (tüm biyomedikal mühendisleri için)

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)

Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?

Tıbbi cihaz mühendisliği kariyeri için adayların önce ABET (eski adıyla Mühendislik ve Teknoloji Akreditasyon Kurulu) tarafından onaylanmış mühendislik alanında 4 yıllık bir lisans derecesi programı tamamlamaları gerekir. Biyomedikal mühendisliği alanı çoğu durumda lisansüstü eğitim gerektirdiğinden, MİB’e göre tıbbi cihaz mühendisliği işlerini yapma konusunda ciddi olan öğrencilerin daha sonra yüksek lisans veya doktora derecesi almaları gerekir. Biyomedikal mühendisliğinde veya mekanik veya elektrik mühendisliği gibi uygulanabilir başka bir mühendislik uzmanlığında. Biyomedikal Mühendisliği Kariyer İttifakı veya Biyomedikal Mühendisliği Derneği (BMES) gibi kaynaklar, öğrencilerin doğru lisansüstü programı seçmelerine ve tıbbi cihaz mühendisliği kariyer yollarını yönlendirmelerine yardımcı olabilir.

Gerekli Yetenekler ve Şartlar

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mühendislerin lisansı gerekmese de, lisans çalışmalarını tamamlamış mühendisler için Mühendislik Temelleri (FE) sınavı önerilir; Sınav, Ulusal Mühendislik ve Araştırma Denetleme Kurulu (NCEES) tarafından yönetilir. Mezuniyet derecelerini aldıktan sonra, tıbbi cihaz mühendisleri, Mühendislik İlkeleri ve Uygulamaları sınavında ‘ikinci bölüm’ almak için devletin şartlarını yerine getirebilirler. Bu sınavın geçilmesi, Professional Engineer (PE) sertifikasyonunda; Bununla birlikte biyomedikal mühendisliği için uzmanlık sınavı mevcut değildir. Bu yüzden tıbbi cihaz mühendisleri ilgili başka bir mühendislik uzmanlığında sertifikalandırılabilir. Mesleki sertifikasyonun yanı sıra, tıbbi cihaz mühendisleri, tıbbi cihaz ve ürünler için Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) düzenlemelerinde ustalaşmış yetenekli araştırmacılar ve analitik düşünenler olmalıdır.

En Popüler:  Nükleer Mühendisi Nedir? Maaş ve Eğitim Bilgisi

Kariyer Durumu

MİB’e göre tıbbi cihaz mühendisleri dahil olmak üzere biyomedikal mühendisleri, 2016-2026’dan beklenen işlerde %7 artışla ortalama bir büyüme görecekler. Daha teknolojik olarak daha gelişmiş, sofistike tıbbi ekipmanlara olan talep artıyor ve üreticiler tıbbi cihaz mühendislerinin bunu yapma konusundaki uzmanlığına güvenecekler. Biyomedikal mühendislerinin en düşük ücretli %10’u 2017 yılında 52.070 TL veya daha az, en yüksek ücretli %10 ise o yıl 142.610 TL veya daha fazla kazandı. Medikal ve sağlık hizmetlerinin geleceğine olumlu katkı yapma fırsatı, bu meslekte bir memnuniyet kaynağı olabilir.

Benzer Meslekler

Benzer işler şunlardır:

Elektrik mühendisi

Haberleşme, otomotiv, elektrik üretimi ve diğer endüstriler için elektrikli ekipman tasarlama ve değiştirme ilgisi olanlar için, elektrik mühendisi olmak iyi bir kariyer seçeneği olabilir. Elektrik mühendisleri elektriğin cihazları nasıl güçlendirdiğini ve performans sorunlarını çözmenin, verimliliği artırmanın ve daha fazla müşteri memnuniyeti sağlamanın yollarını aradığını inceler. Ayrıca yeni ürünler tasarlayarak çözümler buluyorlar ve test prosedürlerinin ve üretim faaliyetlerinin denetlenmesinde yer alıyorlar. Bu meslekte çalışmak için, elektrik mühendisliği veya alakalı bir alanda lisans derecesi gereklidir. Bazı mühendisler ayrıca, iş piyasasında rekabet avantajı sağlayacak bir Professional Engineer lisansı almayı da seçiyorlar.

MİB, 2016 ve 2026 arasında %9’luk bir artışla bu alanda ortalama bir büyüme beklemektedir. ABD’deki imalattaki düşüş, öncelikle bu tahminden sorumludur. 2017 yılında Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) bu profesyonellerin 95.060 TL ortalama gelir elde ettiğini belirledi.

Tıbbi Ekipman Tamircisi

Tıbbi cihazların kariyer testi, sorun giderme ve onarımı çekici geliyorsa, tıbbi ekipman tamircisi olmayı düşünün. Biyomedikal ekipman teknisyenleri olarak da adlandırılan bu ekipman tamircileri basit düzeltmelerin ötesine geçer ve yeni makineleri kalibre etmek ve kullanıcıları cihazların nasıl kullanılacağı konusunda eğitmek gibi görevleri yerine getirir. Yeni teknolojiler hakkında bilgilidirler ve tüm bakım ve onarım faaliyetlerinin ayrıntılı kayıtlarını tutarlar. Biyomedikal teknoloji veya mühendislikte ön lisans derecesi kazanmak kaç kişinin istihdam edeceğidir. Fakat eğitim genellikle tamir edilen ekipman türüne bağlıdır. Örneğin tekerlekli sandalye tamircileri yalnızca iş başında eğitime ihtiyaç duyabilirken, görüntüleme makinesi tamir teknisyenleri lisans derecesi almak zorunda kalabilir.

En Popüler:  Dini Sanatçı Nedir? Maaşları ve İş Tanımı

MİB’in 2017 verilerine dayanarak, tıbbi ekipman tamircileri, ortalama maaşlarında 48.820 TL aldı. Tamirciler, 2016-2026 yıllarında iş fırsatlarında %4’lük bir artış öngörmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu