Kişisel Antrenör Nedir? Maaşları, Kariyerleri ve Eğitimleri
Fitness Eğitmeni için Görev Tanımı
Sertifikalı bir kişisel antrenör, esnekliğini artırarak, vücut yağını azaltarak, tanımlanmış kas tonusunu yaratarak ve kardiyovasküler dayanıklılığı artırarak müşterinin zindeliğini artıracak bir egzersiz programı oluşturmak için müşterisiyle birlikte çalışır. Eğitimci, müşterinin gelişim alanlarını belirler ve ardından müşterinin yoldaki ilerlemesini belgeleyen uygunluk hedefleri belirlemeye yardımcı olur.
Eğitim Şartları | Beden eğitimi veya ilgili alanda derece önerilir |
Gerekli beceriler | Öğretim, motivasyon, iletişim, kişilerarası beceriler |
Ortalama Maaş (2024)* | 43.720 Türk lirası (spor eğitmenleri ve eğitmenler için) |
İş Büyümesi (2016-2026)* | %10 (spor eğitmenleri ve eğitmenler için) |
* Kaynak: Çalışma İstatistikleri Dairesi
Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?
Bir bakalorya veya beden eğitimi veya kinesiyoloji alanında yüksek lisans derecesi, kişisel bir antrenörün kariyerini geliştirmek için ideal olsa da kesinlikle gerekli değildir. Kişisel Eğitimciler, Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre genellikle bir spor salonunda çalışacak şekilde sertifikalandırılmış olmalı ve iki yıl sonra yeniden sertifikalandırılmalıdır. Yazılı bir sınavdan geçtikten sonra bir ile altı hafta içinde çoğu bir sertifika verme eğiliminde olan birçok sertifika programı vardır. Akreditasyon kuruluşları listesi Ulusal Ajanslar Sertifika Komisyonu web sitesinde listelenmiştir ve Uzaktan Eğitim ve Öğretim Konseyi akredite olmuş online programlar için iyi bir kaynaktır. Sertifikasız, serbest çalışan bir eğitmen bile, müşterilerden iyi bir ağızdan kelime kazanabilse de, fizyoloji, anatomi, beslenme ve kinesiyolojiyi resmi veya gayrı resmi olarak incelemeye başlar.
Gereken Beceriler
Bir kişisel antrenörün müşterisi, zindeliği iyileştirmeyi ve korumayı umduğundan, antrenörün çok keskin motivasyonel, kişilerarası ve öğretim becerilerine sahip olması gerekir. Bir müşterinin fiziksel ve zihinsel gücünü ve dayanıklılığını değerlendirebilmeli, ardından müşteriyi ne kadar zorlayacağını ve ne zaman sabırlı olacağını ölçebilmelidir.
Kariyer ve Maaş Beklentileri
Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)’na göre özellikle şehir profesyonelleri arasında günümüzde kondisyon ve görünüme verilen önem nedeniyle, fitness çalışanlarının istihdamının 2016-2026 arasında %10 artması muhtemeldir. 2017 yılına ait MİB verileri, tam zamanlı bir spor eğitmeninin yıl boyunca ortalama maaşının 43.720 TL olduğunu belirtti.
Benzer Meslekler
Fitness eğitmeni olmak için gereken bazı beceriler, diğer alanlardaki kariyerlere hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
Atletizm Antrenörü
İnsanların kemik ve kas yaralanmalarından kurtulmalarına yardımcı olan bir kariyer ilginç görünüyorsa, atletik bir antrenör olmak bir seçenek olabilir. Atletik antrenörler, sporcular için rehabilitasyon ve yaralanma önleme programları hazırlar, ilk yardım tedavisi sağlar, uzuvları sarar veya ateller ve etkinliğin ve reaksiyonların doğru kayıtlarını tutar. Bu meslekte iş bulmak için, alakalı bir alanda lisans derecesi almak gereklidir ve çoğu devlette atletik eğiticilerin lisans almaları veya sertifikalandırılmaları gerekir. Bu durum devlet eğitim şartlarını yerine getirmeyi ve bir sınavı geçmeyi içerir. 2016-2026 yıllarında MİB, atletik antrenörler için iş fırsatlarında %23 artış öngörüyor ve 2017 Mayıs ayında, MİB, bu profesyoneller için ortalama maaşın 48.630 TL olduğunu bildirdi.
Fiziksel Terapist Yardımcısı
Fiziksel aktivite ile hastanın sağlık ve fiziksel sağlığını iyileştirmek ve yaralananı geliştirmek isteyenler, fizik tedavi asistanı olarak bir kariyer düşünmelidir. Bu asistanlar fizyoterapistlerin ortaya koydukları rehabilitasyon planını destekler ve hastalara egzersizler, germe ve masajlar yapmada yardımcı olur. Ayrıca hastaları gözlemler ve tedaviye yanıtları kaydederler. Alana girmek için genellikle fizik tedavi alanında bir ön lisans derecesi gerekir ve tüm devletler ayrıca lisans veya mesleki sertifika gerektirir. MİB’e göre fizyoterapist asistanlarının istihdamı 2016 ve 2026 arasında %31 oranında büyümeli. Asistanlar, MİBin 2017’de belirttiği gibi, ortalama 57.620 TL alıyorlar.