Jeotermal Teknisyeni Ne Yapar? Nasıl Olurum?

Jeotermal Teknisyeni Nedir?

Jeotermal enerji, yeryüzünde ısı şeklinde oluşan enerjidir. Gezegenimizin derin katmanlarında üretilir ve yüzeyde salınır. Bununla birlikte jeotermal kuyu veya gayzer gibi bazı yerlerde, açığa çıkan jeotermal enerji miktarı özellikle yüksektir. Buhar veya sıcak su, fosil yakıtları yakmaya mükemmel bir çevre dostu alternatif sağlayan elektrik üretmek için veya ticari veya konut ısıtma kaynağı olarak kullanılabilir ve kullanılabilir. Jeotermal enerjinin toplanıp faydalı enerjiye dönüştürülebileceği yerlerde, endüstriyel tesisleri veya evleri ısıtmanın daha az maliyeti vardır ve daha düşük düzeyde hava kirliliği ve daha düşük sera gazı emisyonu vardır.

Jeotermal teknisyenleri, jeotermal enerji santrallerini ve ticari ve konut jeotermal ısıtma tesisatlarını işleten, bakımını yapan veya onaran kişilerdir. Görevleri, elektrik ve ısı üretimine yol açan süreçleri izlemek ve parametrelerin ayarlanması veya ekipman onarımı gerektiğinde müdahale etmektir. Jeotermal ekipmanın ilk kurulumuna, testine ve bakımına katılırlar ve güvenlik düzenlemelerine uygun şekilde uyulmasını sağlarlar. Uygun şekilde kullanılırsa, jeotermal enerji kullanımı, yanan yakıta bağımlılığı azaltarak önemli tasarruflar sağlayabilir.

Jeotermal Teknisyeni Ne Yapar?

Jeotermal enerji santralleri, geyserlerin jeotermal kuyularından çıkan sıcak suyu veya buharı kömür, gaz veya diğer yakıtları yakmadan elektriğe dönüştürme kapasitesine sahiptir. Derin yer kaynaklarından gelen buhar ve çok sıcak suyun mevcut olduğu yerlerde, doğrudan elektrik üreten türbinleri hareket ettirmek için kullanılır. Fakat su sıcaklığının daha düşük olduğu yerlerde elektrik üretimi, ikili çevrimli santraller olarak bilinen daha karmaşık santrallerin yapılmasını gerektirir. Bu ileri teknoloji, 135*F (57 santigrat derece) kadar düşük sıcaklıkta su kullanabilir.

Sıcak su, türbinleri harekete geçirecek buhar oluşturan düşük kaynama noktasına sahip sıvı ile tankları ısıtmak için kullanılır. Jeotermal enerji santrallerinde çalışan jeotermal teknisyenleri, jeotermal kuyulardan toplanan sıcak su veya buhardan elektrik üretimine yol açan teknolojik süreçlerde kullanılan gelişmiş ekipmanları çalıştırmalı ve bakımını yapmalıdır. Modern enerji santrallerinde bilgisayar destekli ekipmanların yanı sıra birden fazla elektrik bileşeni ve anahtarı bulunduğundan, jeotermal teknisyenleri santralin sürekli çalışmasını sağlamak için acil durum onarımları yapabilmelidir.

En Popüler:  Barmen Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Yer altı sıcak suyu veya buhardan elde edilen jeotermal enerji, doğrudan ev ısıtma tesisatlarına sıcak su pompalanarak evleri ve ticari tesisleri ısıtmak için de kullanılabilir. Bu durum yakıtların yanmasını içeren geleneksel ısıtma seçeneklerine uygun maliyetli ve “yeşil” bir alternatiftir. Jeotermal teknisyenleri su borularının, anahtarların, elektrikli ekipmanın bütünlüğünü değerlendirmeli, kurulumda yardımcı olmalı ve ekipmanı düzenli olarak test etmelidir. Bununla birlikte kuyulardan gelen jeotermal enerji yalnızca önemli jeotermal aktivitenin olduğu belirli bölgelerde mevcuttur.

İleri teknoloji, kaplıcaların olmadığı alanlarda bile dünyanın doğal enerjisinin kullanılmasına izin verir. Jeotermal ısı pompaları, yüzeydeki hava önemli ölçüde daha soğuk olduğunda bile belirli bir sıcaklığı korumak için dünyanın doğal özelliğinden yararlanır. Evin etrafındaki toprağın altına su veya su ve antifriz solüsyonu içeren bir boru ağı kurulabilir ve bir ısı pompasına bağlanabilir. Havanın sıcaklığı düştüğünde borulardaki su zemin tarafından ısıtılır ve enerji evin ısıtma sistemine aktarılır. Yaz aylarında hava sıcak olduğunda jeotermal sistemdeki su fazla ısıyı toplayarak toprağa aktararak evi etkin bir şekilde soğutur.

Jeotermal teknisyenleri, düzenli kontroller yaparak ve gerektiğinde küçük onarımlar yaparak jeotermal ısıtma sistemlerinin kurulum ve bakımından sorumludur.

Jeotermal teknisyeni Nasıl Olunur?

Jeotermal teknisyenlerinin farklı kişilikleri vardır. Gerçekçi bireyler olma eğilimindedirler. Bu da bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, samimi, pratik ve tasarruflu oldukları anlamına gelir. Dokunsal, fiziksel, atletik veya mekanik görevleri severler. Bazıları aynı zamanda araştırmacı yani; entelektüel, iç gözlemci ve meraklı.

Bu meslek sana göre mi? Jeotermal teknisyeninin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.

Jeotermal Teknisyeninin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?

Jeotermal teknisyenleri, jeotermal kaynaklardan elektrik enerjisi üretimi ile ilgili ekipmanı çalıştırdıkları ve bakımını yaptıkları jeotermal enerji santrallerinde çalışabilirler. Teknisyenler ayrıca konut ve ticari jeotermal ısıtma pompalarını kurdukları topluluklarda da çalışabilirler.

Jeotermal Teknisyenleri ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu