İç Hastalıkları Uzmanı Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
İç Hastalıkları Uzmanı Nedir?
Dahiliye uzmanı, sağlıktan karmaşık hastalıklara kadar geniş bir yelpazedeki yetişkinler için şefkatli bakımı teşhis etmek, tedavi etmek ve uygulamak için bilimsel bilgi ve klinik uzmanlığı uygulayan bir doktor veya bir ‘dahiliye doktorudur’. Kardiyologlar veya romatologlar gibi genel veya alt uzmanlar olabilirler. Alt uzmanlaşmamayı seçerlerse, genel dahiliyeciler olarak bilinirler.
Not: Uzmanlık eğitimlerinin ilk yılında doktor olan “stajyerler” ile karıştırılmamalıdırlar.
İç Hastalıkları Uzmanı Ne Yapar?
İç hastalıkları uzmanları genellikle kişisel doktor olarak hareket ederler ve genellikle hastalarıyla uzun vadeli ilişkiler geliştirirler. Ne kadar basit veya karmaşık, yaygın veya nadir olursa olsun, bir hastanın getirdiği sorunla başa çıkmak için donanımlıdırlar.
İç hastalıkları uzmanları, kafa karıştırıcı tanı problemlerini çözmek için özel olarak eğitilmiştir ve aynı anda birkaç farklı hastalığın görüldüğü kronik hastalıkları ve durumları idare edebilirler. Ayrıca hastalara sağlık (sağlığın ve hastalıkların önlenmesinin teşvik edilmesi), kadın sağlığı, akıl sağlığı, madde bağımlılığı ve kulak, göz, cilt, sinir sistemi ve üreme organlarındaki yaygın sorunların etkili bir şekilde tedavi edilmesini sağlar.
İç hastalıkları uzmanları, uygulamalarını genel iç hastalıkları üzerine yoğunlaştırmayı seçebilir veya ek iç hastalıkları alanlarında “alt uzmanlık” yapmak için ek eğitim alabilir.
Dahiliye biliminin 13 alt branşı vardır:
- Ergenlik tıbbı
- Alerji ve immünoloji
- Kardiyoloji (kalp)
- Endokrinoloji (diyabet ve diğer glandüler bozukluklar)
- Gastroenteroloji (kolon ve bağırsak yolu)
- Geriatri (yaşlı bakımı)
- Hematoloji (kan)
- Bulaşıcı hastalık
- Nefroloji (böbrekler)
- Onkoloji (kanser)
- Pulmonoloji (akciğerler)
- Romatoloji (artrit)
- Spor ilacı
Dahiliye uzmanı Nasıl Olunur?
İç hastalıkları uzmanlarının farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da sosyaldir yani; kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısıdır.
Bu meslek sana göre mi? Dahiliyecinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
İç hastalıkları uzmanının çalışma şartları nasıldır?
Bir dahiliye doktoru bir klinikte, özel ofiste veya hastanede çalışabilir. Bir klinikte veya hastanede çalışmak genellikle klinik çalışmalardan bir maaş veya kar yüzdesi sağlar. Genellikle bir klinikte veya hastanede çalışırken bir ofis sağlanır. Ek olarak faturalama, hasta bakımı ve teşhis testlerine yardımcı olacak yeterli personel mevcuttur. Özel bir ofis açmak esneklik sağlar. Fakat hastalara yardımcı olacak personel sağlamaktan ve faturalandırmadan doktor sorumludur.
Dahiliyeciler ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.