Şirket Avukatı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir şirket avukatının ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir şirket avukatı olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Şirket avukatları, şirketlerin işlerinde kalmasına yardımcı olan profesyonellerdir. Birleşmeler ve satın almalar, sözleşmeler, patentler, ticari markalar, menkul kıymetler, gayrimenkul, vergi hukuku vb. dahil olmak üzere çeşitli konularda yasal tavsiye sağlarlar.
Şirket avukatları, uyumluluk konularında tavsiye vermek veya çalışanlar için yeni politikalar ve prosedürler oluşturarak risklerin yönetilmesine yardımcı olmak gibi bir şirketi yönetmenin diğer yönleriyle de ilgili olabilir.
Şirket Avukatı Sorumlulukları ve Görevleri
Şirket avukatları genel olarak aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:
- Dava açılması veya pay sahipleri veya diğer üçüncü kişiler tarafından açılan davalara karşı savunma gibi hukuki konularda şirketi temsil etmek
- Yeni şirketlerin kurulmasına, birleşme ve satın almalara ve sözleşmelerin ve diğer belgelerin hazırlanması da dahil olmak üzere diğer ticari işlemlere yardımcı olmak için yönetime danışmak
- Gizlilik anlaşmaları, gizlilik anlaşmaları, lisans anlaşmaları, uzlaştırma anlaşmaları ve satın alma anlaşmaları dahil olmak üzere sözleşmelerin hazırlanması, gözden geçirilmesi, müzakere edilmesi ve revize edilmesi
- Ana sözleşme, tüzük ve ortaklık sözleşmeleri gibi organizasyonel belgelerin hazırlanması
- Eyalet yasa ve yönetmeliklerine uygunluğu sağlamak için sözleşmeleri, kiralamaları, tapuları, vasiyetleri, tröstleri, menkul kıymet tekliflerini, tahvilleri ve diğer yasal belgeleri incelemek ve analiz etmek
- Denemelere veya müzakerelere hazırlanmak için geçerli yasaları, yönetmelikleri ve emsalleri araştırmak
- Şirket çalışanları tarafından potansiyel suistimallere ilişkin dahili soruşturmalar yürütmek
- Riske maruz kalmayı yönetmek ve yasal sorunların oluşmasını önlemek için stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olmak
- Tebligat, şikayet, şikayetlere verilen cevaplar, önergeler, emirler ve hükümler gibi yasal belgelerin hazırlanması
Kurumsal Avukat Maaşı Ne Kadar?
Şirket avukatlarının maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve şirketin büyüklüğüne ve sektörüne göre değişir. Ayrıca ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.
- 2023 Yılı Ortalama Maaş: 28.000 TL (69.70 TL/saat)
- 2023 Yılı Üst Düzey Maaşları: 37.000 TL (180.20 TL/saat)
Kurumsal avukatların istihdamının önümüzdeki on yılda ortalama bir oranda artması bekleniyor.
Şirketler hukuku departmanları, uygulamalarını fikri mülkiyet ve risk yönetimi gibi yeni alanlara genişlettikçe ve daha fazla birleşme ve devralmayla ilgilenirken daha fazla avukata ihtiyaç duyacaktır. Bununla birlikte, firmalar yasal harcamaları azaltmaya çalıştıkça, şirket avukatlarına olan talep, maliyet endişeleriyle sınırlı olabilir.
Dipnot: Şirket Avukatı İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Şirket Avukatı İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bir şirket avukatı olmak için genel olarak aşağıdakilere sahip olmanız gerekir:
Eğitim: Çoğu şirket avukatının bir Juris Doctor (JD) derecesi vardır. Bazıları ek olarak işletme (MBA) alanında yüksek lisans mezuniyetine sahiptir.
JD kazanmadan önce, öğrencilerin önce bir lisans mezuniyeti almaları gerekir. Ekonomi, finans veya işletme gibi bir alanda dört yıllık bir derece, şirketler hukuku alanında kariyer için güçlü bir temel sağlar.
Antrenman tecrübesi: Çoğu şirket avukatı, işverenlerinden iş başında eğitim alır. Bu eğitim, mevcut bir şirket avukatını takip etmeyi veya firmanın özel süreç ve prosedürlerini öğrenmeyi içerebilir. Eğitim ek olarak firmanın bilgisayar programlarını ve diğer teknolojileri öğrenmeyi de içerebilir.
Sertifikalar ve Lisanslar: Birçok hukuk firmasının yeni işe alımlar için resmi gereksinimleri olmamasına rağmen, çoğu baro sınavını tamamlamış ve hukuk lisansına sahip adaylar aramaktadır. Şirket avukatı olmak isteyenlerin Eyalet Baro Sınavına girmeleri gerekmektedir. [state] o alanda bir lisansı test etmek için.
Kurumsal Avukat Olmak İçin Gerekli Beceriler
Başarılı olmak için şirket avukatlarının aşağıdaki becerilere ihtiyacı vardır:
İletişim yetenekleri: Şirket avukatları için iletişim becerileri de önemlidir. Bu becerileri müşterilerle, diğer avukatlarla ve şirketlerinin diğer üyeleriyle iletişim kurmak için kullanırlar. Ayrıca bu becerileri sözleşmeler, mektuplar ve diğer belgeleri yazmak için de kullanırlar.
Analitik beceri: Analitik beceriler, bilgileri parçalama ve en önemli ayrıntıları bulma yeteneğidir. Avukatlar, sözleşmeleri gözden geçirmek, riskleri belirlemek ve kararlar almak için analitik becerileri kullanır. Analitik beceriler, kanıtları analiz etmek ve bir vaka için en alakalı bilgileri bulmak için de önemlidir.
Araştırma becerileri: Avukatlar, müvekkillerinin yasal haklarını ve yükümlülüklerini anlamalarına yardımcı olmak için genellikle yasaları, düzenlemeleri ve emsalleri araştırır. Şirket avukatları, müvekkillerinin yasal yükümlülüklerini anlamalarına yardımcı olmak için şirket tüzüklerini, sözleşmeleri ve diğer yasal belgeleri araştırabilir. Ayrıca, müşterilerinin önerilen ticari işlemlerin şirketlerini nasıl etkileyebileceğini anlamalarına yardımcı olmak için yasaları ve düzenlemeleri araştırabilirler.
Müzakere Olmak İçin Gerekli Beceriler: Müzakere, iki tarafın anlaşmaya vardığı süreçtir. Hukukta bu, bir sözleşme veya anlaşmanın müzakere edilmesini içerebilir. İş hayatında, bir sözleşme veya anlaşmanın müzakere edilmesini içerebilir. Şirket avukatları, müvekkillerinin her iki taraf için de faydalı olan anlaşmalara varmalarına yardımcı olmak için müzakere becerilerini kullanabilir.
Etik: Bir şirketin itibarı, başarısı için önemlidir. Bu yüzden şirket avukatları, müvekkillerine etik uygulamalar konusunda tavsiyelerde bulunabilmelidir. Bir şirketin etiği, çalışanları için de önemlidir. Bu yüzden bir şirket avukatı, müvekkillerinin etik bir işyeri kültürü oluşturmasına yardımcı olabilir.
Şirket Avukatı Çalışma Şartları Nasıl?
Şirket avukatları, bir şirketin hukuk bölümünde, şirketleri temsil eden bir hukuk firmasında veya hükümette çalışır. Bir dava veya işlem üzerinde çalışırken akşamları ve hafta sonları da dahil olmak üzere uzun saatler çalışırlar. Şirket avukatları, baskı altında iyi çalışabilmeli ve son teslim tarihlerini karşılayabilmelidir. Ayrıca bağımsız olarak ve bir ekibin parçası olarak çalışabilmelidirler. Şirket avukatları genellikle ofislerde çalışır. Fakat toplantılara, konferanslara ve mahkeme duruşmalarına katılmak için seyahat edebilirler.
Kurumsal Avukat İçin Mesleki Gelişme
İşte şirket avukatlarının nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Şirket avukatlarının, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Hukuk Teknolojisinin Büyümesi
Teknoloji daha yaygın hale geldikçe hukuk endüstrisi hızla değişiyor. En önemli değişikliklerden biri, yasal görevleri otomatikleştirmek için yazılım ve yapay zeka kullanımına atıfta bulunan yasal teknolojinin büyümesidir.
Şirket avukatları, yasal teknoloji ürünlerine aşina olarak ve bunları nasıl etkin bir şekilde kullanacaklarını öğrenerek bu trendden yararlanabilirler. Bu onların daha verimli çalışmasına ve müşterilerine daha iyi hizmet vermelerine olanak sağlayacaktır.
Siber Güvenliğe Odaklanma
İşletmeler teknolojiye daha bağımlı hale geldikçe, siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç katlanarak arttı. Şirket avukatları, işletmelerin kendilerini siber saldırılardan korumalarına yardımcı olmak için gereken uzmanlığa sahip olduklarından, bu eğilimden yararlanmak için benzersiz bir konumdadır.
Şirket avukatları, siber güvenlik yasasına odaklanarak, işletmelerin veri güvenliği ve gizliliği söz konusu olduğunda yasal yükümlülüklerini anlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca işletmelerin kendilerini siber saldırılardan koruyan politikalar ve prosedürler geliştirmelerine yardımcı olabilirler.
Etik Üzerine Vurgu
Etik, hukuk mesleğinde giderek daha önemli bir konu haline geliyor. Şirketler daha küreselleştikçe, farklı hukuk sistemleri arasındaki çatışmaların nasıl ele alınacağı gibi etikle ilgili yeni zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar.
Şirket avukatları, kararlarının etik sonuçlarını anlayarak ve doğru seçimlerin nasıl yapılacağına dair rehberlik sağlayarak şirketlerinin bu zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayabilir.
Şirket Avukatı Nasıl Olunur?
Bir şirket avukatı kariyer yolu çok faydalı olabilir. Fakat başarınızı etkileyecek tüm faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. En önemli şeylerden biri, değerlerinize ve kültürünüze uyan bir şirket bulmaktır. Ayrıca, iş için doğru becerilere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Kurumsal avukatlık kariyerinize başlamanın bir yolu, bir hukuk firmasında gönüllü olmak veya staj yapmaktır. Bu size bir şirket avukatı olarak hayatın nasıl olduğunu görme fırsatı verecek ve bunun sizin için doğru kariyer yolu olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.
Dipnot: Şirket Avukatı İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Şirket avukatları genellikle daha fazla sorumluluk alarak ve ortak düzeyinde avukatlar olarak kariyerlerinde ilerler. Ortaklar genel olarak bir firmadaki en deneyimli ve en yüksek ücretli avukatlardır ve genellikle firma yönetimi ve yönlendirmesinde söz sahibidirler. Bir ortak olmak için, bir avukatın genel olarak firmada birkaç yıllık deneyime sahip olması ve şirketler hukuku alanında yüksek düzeyde beceri ve deneyim göstermesi gerekir. Bazı şirket avukatları, şirket için çeşitli yasal konular üzerinde çalışabilecekleri şirket içi bir kurumsal hukuk departmanına taşınmayı da seçebilirler.