Sahne Sanatları Nelerdir? Dersler ve Kariyer Bilgisi

Sahne Sanatçılarının Görev Tanımı

Sahne sanatları kategorisinde yer alan birçok kariyer var. Bunlar beste ve eğlence biçimlerinin yanı sıra müzik bestelemek ve çalmak, koreografi, dans etmek, oyunculuk yapmak, yönlendirmek ve üretmektir. Faaliyetler kariyere göre değişmekle birlikte, sahne sanatlarının çoğu, filme alınmış ve televizyonda yayınlanan gösterileri veya müzikal kayıtları içerebilen, canlı veya uzak izleyicileri eğlendirmek için kullanılan özel bir yetenek veya beceri içerir.

Eğitim Şartları Müzik, oyunculuk ve dans dereceleri önerilir
İş Yetenekleri Yaratıcılık, sebat, kişilerarası beceriler, ezberleme, iletişim ve yönetim
Ortalama Saatlik Ücret (2017)* Aktörler için 17.40 TL, dansçılar için 14.20 TL, müzisyenler ve şarkıcılar için 26.90 TL, koreograflar için 23.20 TL ve yapımcılar ve yönetmenler için 34.40 TL
İş Büyümesi (2016-2026)* Aktörler için %12, dansçılar için %5, müzisyenler ve şarkıcılar için %6, koreograflar için %3 ve yapımcılar ve yönetmenler için %12

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)

Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?

Sanatçılar için eğitim gereksinimleri disipline göre farklılık gösterir. Örneğin oyunculuk veya müzik alanında kariyer yapmak için örgün eğitim gerekmese de, tiyatro sanatlarında veya müzikolojide dersler veya derece, tezgahtarların veya klasik bestecilerin ve şarkıcıların yeteneklerini ilerletmelerine yardımcı olabilir. Yapımcılar ve yönetmenler, büyük olasılıkla, sinema çalışmaları veya film alanında ve ayrıca bu alandaki deneyimlerde lisans derecesine ihtiyaç duyacaklardır. Bale konusunda uzmanlaşmış olanlar gibi çoğu dansçı, ilkokulda çalışmaya başlar; Koreograflar genellikle alana dansçı olarak girerler.

Gerekli Yetenekler ve Şartlar

Her disiplin belirli bir beceri setiyle ilişkilendirilirken, tüm performans sanatçılarının yaratıcı ve kalıcı olmaları ve kişilerarası ilişkiler geliştirmede üstün olmaları beklenir. Fiziksel dayanıklılık ve takım çalışması, oyuncular ve dansçılar için anahtardır; Drama sanatlarında kariyer yapanlar iyi ezberleme, okuma ve yazma becerilerine sahip olmalıdırlar. Disipline ve müzik yeteneğine ek olarak müzisyenlerin ve şarkıcıların kendilerini nasıl tanıtacağını bilmeleri gerekir. Üretici ve yönetmen olarak kariyerle ilgilenen öğrenciler iletişim ve yönetim yetenekleri geliştirmelidir.

En Popüler:  Müdür Yardımcısı Nedir? Maaşları, Kariyerleri ve Eğitimleri

Kariyer ve Maaş Genel Görünümü

Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre dans, film, müzik ve tiyatroda çalışanlar da dahil olmak üzere çoğu sanatçı için istihdam olanaklarının, 2016 ve 2026 yılları arasında ülke genelinde %3- %12 oranında artması bekleniyor. Karşılaştırma için tüm meslekler için ortalama %7’dir. Üreticiler ve yöneticiler de aynı dönemde %12’lik bir artış görecekti.

2017 yılının Mayıs ayında, oyuncular ve dansçılar sırasıyla ortalama saat başına 17.40 TL ve 14.20 TL, müzisyenler ve şarkıcılar ortalama saat başına 26,90 TL alıyorlar. Aynı ayda, koreograflar saat başı 23.20 liralık saatlik bir ücret ödediler; üreticiler ve yöneticilere ortalama saatlik 34.40 TL ücret ödendi.

Benzer Meslekler

Ayrıca performans endüstrisindeki bu kariyerlere bakabilirsiniz:

Spikerler

Disk jokeyleri veya radyo ve televizyon istasyonları tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere spikerler, müzik ve şarkılar sunar, konuklarla röportaj yapar veya haber ve spor raporları iletir. Tören veya disk jokey ustaları ayrıca kulüplerde, etkinliklerde, partilerde ve düğünlerde hizmet verebilir. Lise diploması ve iş başında eğitim, adayları halka açık adres spikeri olarak nitelendirebilirken, radyo veya televizyon istasyonları için çalışmakla ilgilenenler büyük olasılıkla yayıncılık, iletişim çalışmaları veya gazetecilik alanında lisans derecesine ihtiyaç duyacaklardır.

MİB tarafından bildirildiği üzere, 2017’den itibaren halka açık adres spikerlerine ortalama 28.440 Türk lirası maaş ödenmiştir; radyo ve televizyon spikerleri, aynı aydan itibaren yılda 32.000 TL kazandılar. Ülke genelinde, 2016-2026 yılları arasında genel olarak spikerlerin işlerinde %9’luk bir düşüş öngörülüyor.

Film ve Video Editörleri ve Kamera Operatörleri

Film ve video editörleri, yapımlar ve yönetmenlerle ortaklaşa çalışarak final prodüksiyonları için görüntüler ve ham çekimler düzenler. Kamera operatörleri, reklam, film, televizyon ve video için ham çekim yapar. Yayında veya filmde lisans derecesi, bir kamera operatörü veya film editörü olarak bir pozisyonu takip etmenin olağan şartıdır. Bu durum büyük olasılıkla bilgisayar görüntüleme yazılımı kullanımında eğitimi içerecektir.

MİB’e göre ülke genelindeki kamera operatörleri ve editörler için istihdam fırsatlarının 2016’dan 2026’ya kadar %13 oranında artması bekleniyor. 2017 itibarıyla, kamera operatörleri ve film editörlerinin sırasıyla ortalama 53.000 TL ve 61.190 TL kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu