Laboratuvar Teknisyeni Maaşları Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Laboratuvar Teknisyeni İçin Görev Tanımı

Klinik laboratuvar teknisyenleri en çok özel ve devlet laboratuvarlarında, hastanelerde ve kliniklerde çalışır. Hastalıkları ve hastalıkları tespit etme, teşhis etme, teşhis etme ve tedavi etme sürecinde çok önemli bir rol oynarlar. Klinik bir laboratuvar teknisyeninin genel görevleri arasında laboratuvar ekipmanlarının temizlenmesi, kimyasallarla kan testi, idrar tahlili yapılması ve tedavinin izlenmesi sayılabilir. Teknisyenler klinik laboratuvar teknoloji uzmanlarının gözetimi altında çalışmalıdır.

Eğitim Lisans sertifikası veya önlisans derecesi gereklidir
İş Yetenekleri Takım çalışması, iletişim, kişilerarası beceriler, çoklu görev
Ortalama Maaş (2023)* Tıbbi ve klinik laboratuvar teknoloji uzmanları ve teknisyenler için 51.770 TL
İş Büyümesi (2016-2026)* Tıbbi ve klinik laboratuvar teknisyenleri için %14

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)

Zorunlu Eğitim & Nasıl Olunur?

Klinik laboratuvar teknisyenleri en az bir önlisans derecesine veya sertifikaya sahip olmalıdır. Önkoşullar biyoloji, kimya, anatomi ve fizyoloji içerebilir. Genel kurs, biyokimya, matematik, mikrobiyoloji, flebotomi ve hematolojiyi içerir. Ek olarak uygulamalı klinik laboratuvar rotasyonları zorunludur.

Gerekli Yetenekler ve Şartlar

Klinik laboratuvar teknisyenleri, laboratuvardaki bir ekibin parçası olarak çalışır; çalışmalarını kolaylaştırmak için güçlü iletişim ve kişiler arası yeteneklere sahip olmalıdırlar. Detaylara dikkat edilmesi ve çoklu görev yapabilme yeteneği, klinik laboratuvar teknisyenlerine çalışmalarında iyi hizmet edecektir.

İstihdam ve Ekonomik Durum

Meslek İstatistikleri Bürosu verilerine göre klinik laboratuvar teknisyenleri için ekonomik görünüm tüm mesleklere kıyasla ortalamanın üzerindedir; MİB, bu alandaki istihdamın 2016’dan 2026’ya kadar %14 oranında büyümesini beklemektedir. Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) 2017’de klinik laboratuvar teknoloji uzmanları ve teknisyenleri için ortalama maaşın 51.770 TL olduğunu bildirmiştir.

En Popüler:  Sertifikalı Bitki Uzmanı Maaşı, Kariyer ve Görev Tanımı

Benzer Meslekler

Laboratuvarlardaki diğer kariyer seçeneklerine göz atın:

Kimya Laboratuvarı Teknisyeni

Kimyasal madde kullanmak isteyenler kimyasal laboratuvar teknisyeni olarak çalışmak isteyebilirler. Kimya laboratuvarı teknisyenleri laboratuvarlarda kimya mühendisleri ve kimyagerlerle birlikte çalışırlar ve kimyasallar ve kimyasal işlemlerle testler, deneyler ve araştırmalar yaparlar. Bu çalışanlar için zorunlu eğitim bir önlisans derecesi ve bazı laboratuvar deneyimlerini içerir. 2017’de kimyasal teknisyenlerin ortalama maaşı 47.280 liraydı. MİB, kimya teknisyenleri için iş sayısının 2016’dan 2026’ya kadar %4 artacağını tahmin ediyor.

Veteriner teknisyeni

Klinik teknisyenler laboratuvarda çalışırken, veteriner teknisyenleri veteriner tıp merkezlerinde ve hayvan hastanelerinde çalışmaktadır. Bu işçiler, ameliyat sırasında ve sonrasında hayvanlara özen göstererek, test için kan ve idrar numuneleri alarak, hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarının durumunu anlamalarına ve ilaçları hayvanlara vermelerine yardımcı olarak veterinerlere yardım eder. Veteriner teknisyenleri için bir iştirakçinin veterinerlik teknolojisindeki derecesi gerekir. Veterinerlik teknolojisinde profesyonel sertifikalar mevcuttur ve bazı devletlerde veteriner teknisyeni için lisans almak gerekir. MİB, 2017’de veteriner teknisyenleri ve teknisyenleri için ortalama maaşını 33.000 TL olarak bildirmiştir. Bu durum MİB’e göre hızlı büyüyen bir alandır. Veteriner teknisyenleri ve teknoloji uzmanlarına yönelik mesleklerin, 2016’dan 2026’ya kadar %20 artacağı tahmin edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu