İstanbul’da yapılacak meslekler ve işler

İstanbul’da herkesin kendi uzmanlık alanında çalışmadığı bir sır değil. Üniversitelerin uluslararası ekonomik ilişkiler gibi, planlanan sayı kadar talepkar olmayan uzmanlıkları vardır. Ama merak ediyorum, İstanbul’da hangi meslekler yüksek talep görüyor?

Bu soruyu netleştirmek için işgücü piyasası uzmanlarından görüşler alınmıştır.

İstanbul’da en çok yapılan ve ihtiyaç duyulan 10 meslek

1. Satış liderleri veya genel satış müdürü. Ana iş mal üretmek değil, satmak olduğundan, İstanbul’da ki herhangi bir şirketin yönetimi iyi, yetenekli ve dinamik satış yöneticileri arıyor. Şirketler, temel bir satış pazarını korurken satışları büyütme ve artırma yeteneğine sahip insanlara ihtiyaç duyar.

Böyle bir kişi ustaca müzakere edebilmeli ve işle başa çıkabilmelidir. “Politikacı”, “Arabulucu” ve “Hevesli” karakter türlerinden insanlar bu görevle başa çıkabilir. İstanbul’da orta ve büyük şirketlerde genel satış müdürlerinin aylık ortalama maaşı 5.500 TL’den başlamaktadır.

2. İcra Direktörü. Herhangi bir şirketin bu görevi başarıyla gerçekleştirebilecek bir kişiye ihtiyacı vardır. Bahsettiğimiz pozisyonda verimli çalışabilecek bir kişinin idari ve denetim becerilerine sahip olması gerekir. Aynı zamanda, insanları yönetme ve enerjik bir şekilde çalışma yeteneği de yerinde olmalıdır.

İşe alım şirketlerinin tekliflerine ve işe alım sitelerindeki boş pozisyonlara bakarsanız, normal olarak yönetici direktör olarak görev yapabilen bir kişi ayda en az 4.500 TL alabilir.

3. Geliştirme Direktörü. İstanbul işgücü piyasasında bu boşluk eskiden “beyaz karga” tipi bir iş iken, şimdi girişimcilerimiz “insan kaynakları” alanında Batı’nın son deneyimlerinden yararlanmaya çalışıyorlar.
Bu boşluk yaşı hiç önemli değil, çünkü bazen 60 yaşındakiler enerjik, soğukkanlı, zeki ve geleceğe bakabiliyorlar.

Geliştirme direktörünün ana görevi, “ücretli alanları” belirleme, şirketin faaliyet göstereceği yönü seçme, teklif ve projeler üretme, diğerlerinden bir adım önde olma yeteneğidir. Azerbaycan’da büyük şirketlerde geliştirme direktörlerinin aylık ortalama maaşı 6.500 TL’den başlamaktadır.

4. Finansal analist. Tabii ki, herkes para sayabilir. Fakat finansın normal bir ekonomik analizi az sayıda insanın işidir. Bu pozisyondaki insanlar güçlü duygulara ve mükemmel mantığa ihtiyaç duyarlar.

İstanbul’da ki şirket sahipleri ve yöneticilerine göre çoğu finansal analist olarak çalışıyor ve eski bilgisayar uzmanları. Bu tür insanlar finans alanına girdikçe gerçek yetenekleri ortaya çıkar. Yerel şirketlerde, bir finansal analist ayda en az 5.500 TL alabilir.

5. Muhasebeci. İstisnasız tüm şirketlerin mali tablolarını kusursuz bir şekilde hazırlayabilen, aynı zamanda organizasyonun maliyetlerini azaltan bir kişiye ihtiyacı vardır. Her zaman mantıklı bir şekilde bir şeyler kurtarmayı başaran muhasebeciye neredeyse yemin ediyorlar. Özel şirketlerde bir baş muhasebecinin maaşı ayda 5.860 TL’den başlamaktadır.

6. Personel (İK) Müdürü. Bu kadroda çalışmak isteyenlerin Türkçe ve İngilizce bilmeleri; İş Kanunu ve işçi koruma kurallarını bilin; büyük hacimli belgelerle çalışabilmeli, ekip halinde çalışabilmeli, liderlik edebilmeli, bağımsız kararlar verebilmelidir.

En Popüler:  Yapı Kredi Koronavirüs Kredi Kartı Borcu Erteleme Nasıl Yapılır?

Açık pozisyona başvuran adayların İş Kanunu, personel çalışmasına uygun olarak çalışabilmeleri; Şirket için kural, prosedür ve talimatları yetkin bir şekilde hazırlamak, devlet kurumlarına raporlar hazırlamak, açık pozisyonlarla iş ve işe alım görüşmeleri yapmak, çalışanların faaliyetlerini izlemek ve en önemlisi şirket çalışanlarını motive etmek, uyum sağlamak ve kariyer planlamalarını yapmak. Bir personel yöneticisinin aylık ortalama maaşı 6.500 TL’dir.

7. Pazarlamacı. Normal firmalarda ve şirketlerde önemli yetkilere sahip bir kişidir. Bir ürün veya ürünün yarın piyasada nasıl olacağı, herhangi bir alana yatırım yapmak veya tam tersine yatırımı geri çekmek pazarlamadır. Sadece diploma burada hiçbir şeyi çözmez.

İyi bir pazarlama için yenilikçi, eleştirmen, piyasadaki süreçleri en azından kısmen tahmin edebilen bir kişi olmanız gerekir. Bir pazarlamacının aylık maaşı en az 5.500 TL’dir.

8. Proje Yöneticisi. Bu pozisyonda çalışan bir kişi, sadece teori derecesi olan ve işi nasıl yapacağını bilen bir kişi değil, teoriyi pratiğe dökebilen bir kişidir. Herhangi bir yeni proje ve çalışmaya sayısız problem eşlik eder. Bu yüzden birçok sorunu çözmenin yanı sıra, diğer kuruluşlarla ilişkiler kurarak güçlendirmeyi ve en önemlisi ekip yönetimini unutmayan birine büyük ihtiyaç vardır. Şirketler iyi bir proje yöneticisi arıyorlar ve ayda en az 7.500 TL ödemeye hazırlar.

9. Proje (program) yönetmen danışmanı. Pozisyonun adı kulağa biraz dengesiz gelse de, bu pozisyon için potansiyel adayların yüksek öğrenim görmüş, İngilizce akıcı olarak konuşabilmeleri, ofis programlarında çalışabilmeleri ve kurum ve yapılarla hızlı bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekir. Medya ile temaslar da doğal ve yüksek olmalıdır. Asistan (danışman) ayda en az 5.500 TL kazanabilirler.

10. Grafik tasarımcı. Paradoksal olarak gerçek şu ki, İstanbul’da en çok çalıştığını söyleyen, ancak neredeyse “özgür bir çalışma programı” olan kişiler grafik tasarımcılar. Şirketlerde bu uzmanlık ve yeteneklere büyük bir talep var. Ülkenin iş yapıları ve endüstrileri geliştikçe, mal ve ürünlerin takvimi özellikle önemlidir. Birbirlerine “tasarımcı” diyen bu kişiler aylık 5.500 TL kazanabilirler.

En Popüler:  Sompo Japan Sigorta Nedir, Nasıl ve Kimindir? Yorumlar

İstanbul’da yeni iş pozisyonları ortaya çıktı

ABC şirketinin başkanı ve İK sektöründe geniş deneyime sahip Hasan Beye göre, tarım sektörü işgücü piyasasında aranan meslekler listesine girdi.

“İstanbul’da tarımın daha da geliştirilmesi sonucunda, bu alanda çeşitli mesleklerde açık pozisyonlar ilan edildi. Özellikle işleme sektöründe deneyimli personele ihtiyaç duyulmaktadır.

İstanbul’da ki en çok aranan meslekler

En çok aranan ve ciddi açık pozisyon duyuruları yapılan meslekler listesi:

İşleme endüstrisindeki personel talebi daha çok bölgeseldir.

Moda olan ve prestijini hiçbir zaman kaybetmeyen meslekler arasında finans sektörü de yer alıyor. Çünkü şirketlerin yüksek nitelikli bir baş muhasebeciye ve finans direktörüne ihtiyacı var.

İstihdam siteleri uzmanları, 1 Temmuz 2024’ten itibaren İstanbul’da birkaç büyük petrol ve gaz projesinin başlatılacağını ve bu projeler için işçi aranacağını söylüyor. Ama genel olarak petrol sektörüne olan talep eskisi kadar yüksek değil.

Uzmanlar ne diyor?

Tanınmış işgücü piyasası uzmanı Hasan Bey, gerekli meslekler listesine bazılarını ekledi. Ona göre İstanbul’da IT bilgisi yüksek, modern aydınlatma sistemleri, iletişim teknolojileri ve dünya standartlarında bilgi sahibi mühendislere büyük ihtiyaç var.

Ayrıca, İstanbul işgücü piyasasının ihtiyaçlarının araştırılmadığını da sözlerine ekledi.

Farklılıklar nedir?

Elbette işgücü piyasasında talep gören meslekler için maaşlar yüksek. Bunun birkaç faktöre bağlı olduğuna inanıyor. Dolayısıyla işgücü piyasasında sunulan maaşlar sektörlere, şirketlerin itibarına ve çalışanların eğitim düzeyine bağlıdır. Her üç fark da dikkate alındığında, günümüzde en yüksek ücretli meslekler avukatlar, finansörler, İK müdürleri ve pazarlama müdürleridir. Fakat yerli şirketler ile yabancı şirketlerin sunduğu maaşların aynı olmadığı dikkate alınmalıdır.

En yüksek maaşı almak istiyorsanız:

Okurlarımızdan herhangi biri İstanbul’da en yüksek maaşı almayı düşünüyorsa, bunun için yabancı şirketlerin İstanbul’daki temsilciliklerinin başında olmanız gerektiğini onlara bildirin. Çünkü aylık maaşları 15-25 bin TL arasında değişiyor. Ayrıca İstanbul’da 17-20 bin TL alan yabancı şirketlerde avukatlar ve mali direktörler var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu