Çevre Dostu Şirketler; En İyi 15 Şirket

İş dünyası son birkaç yıl içinde belki de daha iyisi için büyük ölçüde değişti. Gerçekten de plastik kirliliğinin, sera gazlarının ve çevresel felaketlerin olumsuz etkileri yaygın bir bilgi haline geldikçe, giderek artan sayıda işletme ve şirket çevresel ayak izlerini ortadan kaldırmak için proaktif adımlar atıyor.

Ne yazık ki, bu fenomen bir başka trendle de sonuçlandı: kurumsal yeşil yıkama. Bu yüzden birçok şirket dünyayı yeşil girişimler ve etkileyici şirket kültürleri ile fırtınaya sürüklerken, bazıları yürüyüşe çıkmadan konuşmayı konuşuyor. Bununla birlikte diğerleri daha çevre dostu operasyonlar ve süreçler için doğru adımları atarak örnek teşkil ediyor.

Küresel mega şirketlerden küçük şirketlere kadar, bunlar dünyadaki en çevre dostu şirketlerdir.

1. Patagonia

Giyim şirketi Patagonia, çevreye duyarlı bir işletmeye parlak bir örnektir. Üretim hattından başlayarak Patagonia, dayanıklı ürünler üreterek ve müşterilerine bir onarım ve yeniden kullanım programı olan Worn Wear’ı sunarak hızlı modanın olumsuz etkileriyle mücadele etmeye hazırlanıyor.

Ürünleri için kullanılan malzemeler sorumlu bir şekilde tedarik edilir ve genellikle naylon ve polyester gibi geri dönüştürülmüş kumaşlardan yapılır. Bluesign sertifikalı bir marka olarak tekstil ürünleri için toksik kimyasalların kullanımını ortadan kaldırmak amacıyla ürünlerinin işlemlerine ve süreçlerine de dikkat ediyor. Markanın bir sonraki hedefi 2025 yılına kadar tedarik zincirini tamamen karbon nötr hale getirmektir.

2. Tentree

Tentree’nin görevi basit: yapılan her satın alım için sizin adınıza 10 ağaç dikiyorlar. Kuruluşundan bu yana, şirket 8’den fazla ülkede yaklaşık 40 milyon ağaç dikti ve 2030 yılına kadar bu sayıları 1 milyara çıkarmayı hedefliyor.

Ancak Tentree’nin çevre koruma teklifi burada bitmiyor. Ürünleri liyosel ve kenevir gibi sürdürülebilir malzemelerden üretilmiştir, üretim hatlarında bakir plastik veya deri bulunmaz. Marka ayrıca, etik üretimine ilişkin öngörü sunarak ve yaptıkları her ürün için çevresel ayak izini açıklayarak tam şeffaflığı da onaylıyor.

3. IKEA

Dünyanın en büyük mobilya perakendecilerinden biri olmasına rağmen IKEA sürdürülebilirlik hedeflerini gözden kaçırmadı. Aslında 2019 sonunda perakende devi yeşil enerji, ağaçlandırma ve orman koruma projelerine 220 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

IKEA, mümkün olduğu kadar iklim-pozitif olma konusundaki etkileyici teklifinde, mağazalarından tek kullanımlık plastiğin aşamalı olarak kaldırılması için sürdürülebilir pamuk ve yün kullanmaya kararlıdır ve tüm aydınlatma aralığını enerji tasarruflu LED’lere geçirmiştir. İsveçli şirket, yenilebilir ürünlerini diğer girişimler arasında sürdürülebilir tarım uygulamalarını takip eden tedarikçilerden temin etmeye de vurgu yapıyor.

4. Eco-Products

Eco-Products sürdürülebilir tek kullanımlık ürünler için tek adres haline gelmiştir. Tek kullanımlık plastikle savaşmak ve sıfır atık yaşam tarzını teşvik etmek amacıyla, Colorado merkezli şirket, yalnızca tüketici sonrası geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzemeler kullanılarak kolayca kompostlanabilen, geri dönüştürülebilen veya biyolojik olarak parçalanabilen yenilikçi gıda ürünleri ürünleri yarattı.

Sertifikalı B Şirketi olarak Eco-Products, gıda hizmeti operatörlerinin sürdürülebilir tek kullanımlık malzemeler kullanarak sıfır atık statüsü elde etmelerine yardımcı olarak iyi bir kaynak olarak hareket etmeye kendini adamıştır. Tabii ki, Eko-Ürünler de kendi süreçlerinin çevresel etkilerini azaltmaya. Bunu başarmak için, net sıfır elektrik ve güneş enerjisi ile faaliyetlerine güç vermektedir.

5. Too Good To Go

Too Good To Go uygulamasının arkasındaki başlangıç ​​şirketi, gıda atıklarına karşı mücadeleyi kazanma misyonunu gerçekleştirdi. Düzenli depolama sahalarında üretilen tüm gıdaların üçte biri ile bu sorunu çözebilecek bir ürün oluşturmaya başladı: yerel işletmeleri fazla yiyecekle gün sonunda toplayabilen ve kaydedebilen kullanıcılarla birleştiren bir uygulama israftan.

En Popüler:  En Çok Para Kazandıran 10 Meslek

Şirket, 2023’den beri sertifikalı bir B Şirketi haline gelerek, işini çalışanlarını, çevreyi ve yerel toplulukları olumlu yönde etkilemek için karlarını ve büyümesini kullanmasını gerektiren bir şirket felsefesine adadı.

6. Lush

Mütevazi başlangıcından bu yana, Lush perakendeciliğe karşı ekolojik bir yaklaşım izledi. Güzellik markası, hayvan testine karşı yüksek bir savunucudur ve ürünlerinin %100’ü vejetaryen, ürün grubunun %89’u vegandır. Etik satın alma konusundaki değişmez odak noktası, Lush sadece ham, doğal ve adil ticaret bileşenlerini kullandığından bir işletme olarak kimliğini de geliştirmiştir.

Bu arada, ürünlerinin ambalajlanması veya olmaması markanın sürdürülebilirlik planında önemli bir unsurdur. Lush’un katı şampuanlar ve saç kremleri dahil olmak üzere rezil çıplak ürünleri plastik ambalajsız olarak gelirken, plastik şişeleri %100 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmiştir.

7. IBM

Ethisphere Institute tarafından 2019 yılında dünyanın en etik şirketlerinden biri olarak adlandırılan IBM, sürdürülebilir iş uygulamalarına kendini adamıştır. Çokuluslu bilişim şirketinin faaliyetleri ile ilgili sera gazı emisyonlarını azaltmak için 5 bölümden oluşan bir stratejisi vardır ve 2025 yılına kadar enerjisinin %55’ini yenilenebilir kaynaklardan temin etmeyi amaçlamaktadır. Bu durum 350.000 çalışanı olan bir şirket için övgüye değer bir hedeftir.

Bununla birlikte IBM, VolCat geri dönüşüm süreci ve toprağın ve suyun kimyasal analizi için yenilikçi bir AI cihazı olan AgroPad dahil olmak üzere araştırma ve en son yeniliklerle çevresel sürdürülebilirliğe adanmıştır.

8. Ecosia

Arama motoru şirketi basit bir vizyon üzerine kuruldu: dünyayı daha yeşil bir yer haline getirmek, her seferinde bir arama. Kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak Ecosia gelirini web sitesinde yer alan arama reklamları aracılığıyla üretir ve karlar daha sonra tüm dünyaya ağaç dikmek için kullanılır. Şu anda, Ecosia 9.000 ekim alanına 81 milyondan fazla ağaç dikti.

Ancak çalışmaları ağaç dikme projelerinin ötesine geçiyor. Aslında Ecosia, yerel çiftçileri destekleyerek, yaban hayatını koruyarak ve biyolojik çeşitliliği geri kazanarak dünya çapında topluluklar oluşturmaya odaklanmıştır. Faaliyetlerini güçlendirmek için, Ecosia kendi güneş enerjisi santralini de kurdu ve %100 yenilenebilir enerji ile çalışıyor.

9. Google

Herkesin beklediği gibi, teknoloji devinin etkileyici bir sürdürülebilirlik portföyü var. Gerçekten de Google, on yılı aşkın bir süredir yenilenebilir enerji kaynakları ve karbon dengeleme şemaları kullanarak karbondan bağımsız bir şirkettir. Şirket ayrıca 2023 yılına kadar sevkiyatlarını karbon nötr hale getirmeye ve 2023 yılına kadar tüm ürünlerinde geri dönüştürülmüş malzeme kullanmaya kararlıdır.

Google ayrıca, günlük işe gidiş gelişlerinde karbon ayak izlerini azaltmak amacıyla çalışanlarına servis hizmeti sunarak tüm kampüslerini mümkün olduğunca çevre dostu yapmaya adamıştır. Diğer etkileyici çevresel girişimlerin yanı sıra, Google ayrıca kendi arı kolonilerini yetiştirdi, ofis binalarında yiyecek yetiştirdi ve atıklardan 1 milyon poundun üzerinde kusurlu ürün tasarrufu sağladı.

10. Biogen

Biogen, biyoteknoloji endüstrisine birden fazla şekilde liderlik ediyor. Nitekim Biogen, 2019 yılında arka arkaya dördüncü yıl için Dow Jones Sürdürülebilirlik Dünya Endeksi’nde ilk biyoteknoloji şirketi olarak yer aldı. Şirketin iklim stratejisi, bilime dayalı sera gazı azaltımına olan bağlılığını vurgularken, aynı zamanda emisyonlarını dengelemek için çeşitli çevresel projelere yatırım yaptıktan sonra 2015 yılında karbon nötr statüsüne kavuştu.

Biyojen aynı zamanda yeşil kimya için bir savunucudur ve süreçlerini çevre için daha sürdürülebilir ve daha güvenli hale getirmeye önem vermektedir. Bu aynı zamanda ürünlerinin paketlenmesi yoluyla atıkların en aza indirilmesi ve tedarik zincirlerinin karbon etkisinin azaltılmasıyla da desteklenmektedir.

En Popüler:  Grip Salgını Sırasında Nasıl Sağlıklı Kalınır?

11. Adidas

Adidas, dünyanın önde gelen pazar liderlerine övgüye değer bir örnek oluşturdu. Geri dönüştürülmüş okyanus plastiğinden üretilen Adidas x Parley ayakkabısı büyük bir başarıydı ve şirket ürünlerini çevreye duyarlı bir şekilde yenilemenin yeni yollarını aramaya devam etti.

Susuz boyama kullanımı ile Adidas enerji kullanımını yarıya indirdi ve kimyasal bileşenleri %50 azalttı. Marka ayrıca, yeniden kullanılmış eski pamuk ve NuCycl’den yapılmış geri dönüştürülebilir bir kapüşon ve biyolojik olarak parçalanabilen bir tenis elbisesi de dahil olmak üzere birçok yenilikçi ürün piyasaya sürdü. Bu arada, %100 geri dönüştürülebilir ayakkabı modelinin 2023’de piyasaya çıkması bekleniyor.

12. United by Blue

United by Blue, yenilenebilir kaynaklar ve doğal malzemeler kullanarak sürdürülebilir moda üretmeye kendini adamıştır. İnsanları daha az tüketmeye teşvik etmek için perakende şirketi, daha uzun süre dayanacak ve daha az atık yaratacak ürünler üretmeye odaklanmaktadır. Fakat bir sonraki hedefi, tek kullanımlık plastikleri hızlı etiketler, ambalajlar ve hatta bağlayıcı kılıflar dahil tüm işlemlerinden çıkarmaktır!

Sertifikalı bir B şirketi olan United by Blue, plastik atıkları okyanuslardan uzaklaştırmayı misyon edinmiştir. Bu söz ile şirket, satın alınan her ürünle birlikte 1 pound okyanus çöpünü çıkarıyor ve bu güne kadar toplam 2 milyon pounddan fazla çöp çıkarıldı!

13. Yedinci Nesil

Yedinci Nesil sıradan bir marka değildir. Temizlik ürünleri, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen bitki bazlı bileşenler kullanır ve su kalitesine ve biyolojik çeşitliliğe zarar verebilecek sentetik kokular veya boyalar içermez. Bunun da ötesinde, ürünlerinin ambalajları hem geri dönüştürülebilir hem de geri dönüştürülmüş ürünlerden üretilmiştir.

Şirket, %50 daha az su ve %60 daha az plastik gerektiren konsantre çamaşır deterjanı gibi yenilikçi ürünler yaratmaya kendini adamıştır. Bir sonraki yeşil atılımına gelince, Yedinci Nesiller 2023 yılına kadar tüm ürünlerini ve ambalajlarını biyo bazlı veya tüketici sonrası geri dönüştürülmüş içerik kullanarak yapmayı planlıyor.

14. Adobe

Enerji yoğun bir işletme olarak Adobe, çevresel ayak izini azaltmak için çok daha ileri gitti. Stratejik veri merkezi çevre yönetimi, sunucu odalarını birleştirmesini ve operasyonları içinde daha iyi verimlilik için yeni teknolojiyi benimsemesini sağlar. Bir sonraki adım, tüm operasyonlarını ve dijital ürün teslimatını 2035 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji üzerinde çalıştırmaktır.

Sürdürülebilir üretim uygulamaları, hurda geri dönüşümü ve nakliye malzemelerinin azaltılması da dahil olmak üzere tüm tedarik zincirlerini kapsamaktadır. Şirket, San Jose kampüsünde, etkileyici miktarda katı atığı düzenli depolama alanlarından uzaklaştırmayı başaran aktif bir geri dönüşüm ve kompostlama programına sahipken, benzer girişimler küresel ofislerinde de uygulanmaktadır.

15. Nike

Son yıllarda, Nike çevresel etkisinin giderek daha fazla farkında oldu. 2019 yılında şirket, marka için eksiksiz bir sürdürülebilirlik planı olan “Sıfırla Taşı” sloganının atletik ekipmanların çok ötesine geçtiğini kanıtlayan Sıfıra Taşı kampanyasını açıkladı. Nike’ın yeni yeşil politikaları, 2025 yılına kadar yenilenebilir enerjiye tam geçişi ve net sıfır karbon emisyonu ile çalışmayı içerecek.

Ünlü ürünlerine gelince, Nike atıkları ortadan kaldırmayı ve karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan dairesel bir tasarım benimsedi. Ürünlerinin birçoğu organik pamuk, geri dönüştürülmüş polyester ve geri dönüştürülmüş deri elyafı gibi sürdürülebilir malzeme karışımlarını birleştirerek ürün talebini karşılayabilecek yenilikçi çözümler yaratıyor.


Yeşil girişimler her şirkette farklı görünüyor. Karbon dengeleme planlarından sürdürülebilir malzemeye, su ve enerjinin korunmasına kadar, bir işletmenin kurumsal yapısının yanı sıra şirket kültürünü yeniden düşünmenin ve onları çevreye dost hale getirmenin birçok yolu vardır.

Bazı şirketler çevresel ayak izlerini ortadan kaldırmak için adil paylarından daha fazlasını yaparken, diğerleri yavaş yavaş liderliği takip etmeye başlıyor. Dolayısıyla, kuşkusuz, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ürün ve hizmetlere yönelik artan talep, işletmelerin çalışma şeklini yavaş yavaş değiştirmektedir.

Başka çevre dostu şirketler düşünebilir misiniz? Aşağıdaki yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu