Cerrahi Teknikeri Nedir? Maaşları ve Görev Tanımı

Cerrahi Teknikeri için Görev Tanımı

Cerrahi teknisyenlerinin çoğu, hastanelerde çalışmakta ve cerrahlara ve cerrahi hemşirelere ameliyat hazırlığı ve ameliyatlarında yardımcı olmaktadır. Cerrahi teknikler ameliyathaneyi prosedür için uygun aletler ile kuracak, hastaları hazırlamaya ve hayati organlarını izlemeye yardımcı olacak ve ameliyat sırasında cerrahi alet ve malzemeleri geçireceklerdir. Güvenlik önlemi olarak teknisyenler ayrıca açık yarada hiçbir şey kalmadığından emin olmak için kullanılan süngerleri ve ekipmanları da tutacaktır. Ameliyat tamamlandıktan sonra, cerrahi teknisyenleri hastaları iyileşmeye transfer etmeye yardımcı olacak, daha sonra ameliyathaneyi bir sonraki prosedür için temizleyecek ve stoklayacaktır. 40 saatlik bir çalışma haftası olasıdır. Fakat bu durum, geceleri, hafta sonlarını ve tatilleri içerebilir ve çoğu görev ayakta veya yürürken yapılır.

Eğitim Şartları 9 ile 24 ay arasında süren akredite bir sertifika veya önlisans derecesi; işverenler tarafından tercih edilen sertifika
İşin Gereklilikleri Ameliyathanenin kurulumunu ve temizliğini, hasta hazırlığının yapılmasını, cerrahi aletlerin ve malzemelerin cerrahın içinden geçirilmesini sağlayın
Ortalama Maaş (2023)* 46.310 Türk lirası (cerrahi teknoloji uzmanı)
İş Büyümesi (2016-2026)* %12 (cerrahi uzmanları)

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)

Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?

Bir cerrahi teknisyeni dokuz ile 24 ay arasında süren bir sınıf ve klinik programı tamamlayarak bir sertifika veya önlisans derecesine neden olacaktır. Akredite edilmiş kurslar, ülke çapındaki kolejlerde, meslek okullarında ve hastanelerde verilmektedir. İşveren tarafından gerekli olmayan ancak tercih edilen sertifikalı olmak için, teknisyenlerin programlarından mezun olmaları ve İrtibat Konseyi tarafından Cerrahi Teknoloji Uzmanlığı Belgesi ile verilen bir sınavı geçmeleri gerekecektir. Akredite bir programdan mezun olduktan ve bir hastanede iki yıl iş başında eğitim yaptıktan sonra veya yedi yıl boyunca sahada çalıştıktan sonra, Ulusal Yetkinlik Test Merkezi aracılığıyla bir sertifika alınabilir; Her durumda bir sınavı geçmek gerekir.

En Popüler:  Fitness Eğitmeni Maaşı, Kariyer ve Görev Tanımı

Gereken Beceriler

Cerrahi teknisyenlerinin, cerrahın ihtiyaçlarını önceden tahmin etmek için cerrahi aletler ve ameliyat prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Bir cerrahi asistanının ayrıca mümkün olduğu kadar etkili olması için yeni teknolojilere ve tekniklere ayak uydurması gerekir.

Beklenen Ekonomik ve Kariyer Büyümesi

Meslek İstatistikleri Bürosuna (MİB). Bu durum kısmen yaşlanan bir nüfusun yanı sıra sürekli değişen teknolojiden kaynaklanmaktadır. 2017’de cerrahi teknoloji uzmanlarına yönelik ortalama kazançlar MİB tarafından 46.310 Türk lirası olarak bildirildi.

Benzer Meslekler

Benzer Meslek seçimlerinin bazı örnekleri:

Lisanslı hemşire

Cerrahi teknisyenlerinden daha fazla hasta bakımı sağlamak isteyenler için lisanslı pratik hemşirelik mesleği bir seçenektir. Lisanslı bir pratik hemşire, pansumanları değiştirmek, kayıtları tutmak, yaşamsal belirtileri izlemek, banyo yapmak ve laboratuvar numuneleri toplamak gibi temel tıbbi bakım hizmetleri sunmaktadır.

Bu alana girmek için, hemşirelik adayları, bir topluluk kolejinde veya teknik okulda onaylanmış bir eğitim programını tamamlamalı ve Ulusal Hemşirelik Lisans Sınavını pratik hemşirelik sınavında geçirerek lisans almak zorundadır. Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) verilerine dayanarak, lisanslı pratik ve mesleki hemşireler, 2016-2026 yıllarında ortalama istihdam artışının %12’sinden daha hızlı yaşamalıdır. 2017 yılında bu hemşirelik uzmanları, Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) rakamlarında görüldüğü gibi, ortalama 45.030 TL kazandılar.

Tıp asistanı

Doktorlarla çalışmayı içeren ancak asgari eğitim gereksinimi olan bir diğer meslek ise bir sağlık görevlisidir. Sağlık görevlileri genellikle bir klinikte veya doktorun ofisinde çalışır ve temel tıbbi bakım ve idari yardım sağlar. Bu uzmanlar randevuları alır, enjeksiyonları yönetir, laboratuvar örnekleri hazırlar, hayati işaretler alır, aletleri sterilize eder ve tıbbi kayıtlar düzenler. Alanda bir konum elde etmek için resmi bir eğitime gerek yoktur. Fakat bir eğitim programının tamamlanması rekabetçi bir avantaj sağlayabilir. Profesyonel sertifika da mevcuttur. 2017 yılında Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) tıbbi asistanların ortalama maaşını 32.490 TL aldığını bildirdi. Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) ayrıca 2016 ve 2026 arasında bu alanda %29 büyüme bekliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu