Türkiye Eğitim Sistemi

Çarpıcı manzarası ve büyüleyici sahil beldeleriyle ünlü olan Türkiye, son yıllarda kendisini denizaşırı öğrenciler için uygun bir çalışma yeri olarak konumlandırmak için büyük adımlar attı.

2017/18 yıllarında Türkiye’ye 125.000’den fazla uluslararası öğrenciyi çeken sadece Akdeniz güneşi, büyüleyici harabeler ve dünyaca ünlü yiyecekler olmadığını göreceksiniz. Birçoğu, Avrupa ve Asya arasında bir köprü görevi gören paha biçilmez küresel bağlantıları olan bir ülkede çalışma fırsatına direnemedi.

Başkentiniz Ankara’ya, Türkiye’nin kültürel ve finansal merkezi İstanbul’a ya da biraz daha az profilli bir yere baksanız da Türkiye’de eğitim almak uygun ama göz açıcı bir deneyim olacaktır.

Ülkenin hala siyasi belirsizlik yaşadığını ve ziyaretlerin çoğu sorunsuz olsa da İngiltere için en son İngiltere hükümet seyahat tavsiyelerini kontrol etmeniz önemlidir.

Türk üniversiteleri

Ülke, yaklaşık sekiz milyon öğrenciye hizmet veren 206 yüksek öğretim kurumuna ev sahipliği yapıyor. Bunların yaklaşık 120’si devlet tarafından yönetilen üniversitelerken, geri kalanları kar amacı gütmeyen özel vakıflar olarak kurulmuştur.

Koç Üniversitesi (448) ve Bilkent Üniversitesi (456) ilk 500’de yer alan Dünya Üniversite Sıralamaları 2019’da toplam on Türk kurumu yer alıyor.

Türk yüksek öğretim sisteminin dünyanın en gençlerinden biri olduğu düşünüldüğünde, bu etkileyici bir durumdur. 1970 kadar yakın bir tarihte, Türkiye’de sadece sekiz yerleşik kurum vardı.

Türkiye, yalnızca 1923’te bir ülke olarak kurulan Financial Times Menkul Kıymetler Borsası (FTSE) tarafından gelişmiş bir ekonomi olarak sınıflandırıldığından, Times Yüksek Öğretim Gelişen Ekonomiler Üniversite Sıralaması 2019, ülkenin mevcut durumda nasıl bir performans sergilediğine dair iyi bir gösterge iklim. Toplam 23 Türk üniversitesi, 6’sı ilk 100’de yer alırken, Sabancı Üniversitesi (20.) ve Koç Üniversitesi (26.) ilk 50’de yer almaktadır.

Akademik takvim iki yarıyıldan oluşur ve Eylül’den Haziran’a kadar sürer.

Türkiye’de en iyi bölümler ve dereceler

Türkçe lisans diplomalarının çoğu tam zamanlı (sekiz yarıyıldan fazla) tamamlanması ortalama dört yıl sürecektir. Bunlar işletme yönetimi, ekonomi ve matematik, moda tasarımı, turizm ve otelcilik gibi çeşitli konularda incelenebilir.

Bunun istisnaları arasında beş yıla kadar eğitim ve mimarlık, diş hekimliği ve veteriner hekimliği ile altı yıla kadar süren tıp dersleri sayılabilir.

Yüksek lisans derecesi

Türkiye’deki bir Yüksek Lisans (ve eşdeğer Yüksek Mühendislik Diploması) tam zamanlı olarak tamamlanması iki yıla kadar sürebilir.

Türk üniversiteleri tezli ya da tezsiz yüksek lisans dersleri vermektedir. Bir tez kursu seçerseniz, ikinci yılın ikinci yarıyılında bir tez yazıp göndermenin yanı sıra çeşitli modüller üzerinde çalışacaksınız. Tezsiz bir kursa kaydolursanız, kurs disiplininizin dışındaki konuları inceleme seçeneğiyle daha geniş bir modül seçimi alacaksınız.

En Popüler:  Belçika Eğitim Sistemi

Popüler lisansüstü konular şunlardır:

  • İş idaresi
  • Endüstri Mühendisliği
  • Bilgi Teknolojisi (BT)
  • Uluslararası ilişkiler
  • Moleküler biyoloji ve genetik.

PhDs (Doktora)

Doktora kurslarının kursun doğasına bağlı olarak tamamlanması genellikle üç ile dört yıl sürer ve yapılandırılmış bir süreci takip etme eğilimindedir. İngiltere’deki eşdeğerinden farklı olarak bir Türk Doktora bir birey yerine bir komite tarafından denetlenir.

Öğrenci değişimleri ve değişim programları

Bir İngiliz üniversitesine kayıtlı öğrenciler AB’nin eğitim, öğretim, gençlik ve sporu destekleyen Erasmus+ programına katılabilirler.

Mevcut öğrencilere derecelerinin bir kısmını yurtdışında tamamlamaları için fırsatlar sunar. Fırsatlar 3 ile 12 ay arasında sürer ve programa bağlı binlerce kurumdan birinde kayıtlı olan herhangi bir öğrenciye açıktır.

Bir Türk üniversitesine kaydolduktan sonra Mevlana veya Farabi değişim programlarını da düşünebilirsiniz.

Kurs ücretleri

Maliyetler, bir devlet üniversitesine mi yoksa özel bir vakfa mı katıldığınıza bağlı olacaktır; eski öğretim uluslararası öğrencilerine bir akademik yıl için lisans ücretleri ile İngilizce öğretilen dersler için yaklaşık 2.500-8.500 TL (1340 £ – 1.140 £). Bir vakıf kurumunda bu yıllık 28.000-112.500 TL (13.750 £ – 15.150 £) arasında değişebilir.

Kamu tarafından finanse edilen bir üniversitenin lisansüstü yeterliliği, programın her yılı için 3.350-5.500 TL (1450 £ – 680 £) kadar düşük bir maliyete mal olabilir. Vakıflar kendi kriterlerini oluştururken, Master kursları genellikle lisans seviyesindeki kurslarla aynıdır.

Yine de, Türkiye’de eğitim almayı cazip bir seçenek haline getiren İngiltere ve ABD sistemlerine kıyasla bu oldukça düşük maliyetler.

Bu karşılanabilirlik, yaşam maliyetlerine kadar uzanır; ortalama bir uluslararası öğrencinin yaşam maliyetleri için ayda sadece 2.250-3.500 TL’ye (300-400 £) ihtiyacı vardır. Bu rakam konaklama, giyecek ve ulaşım gibi olanakları kapsamaktadır. Yaşam tarzınıza ve tercihlerinize bağlı olarak ders kitaplarını kapsamak için her dönem yaklaşık 750 TL (100 £) ve yiyecek ve içecek için 6.500 TL (1840 £) gerekir.

Türkiye’de eğitim için burs imkanları

Finansman almayı umuyorsanız, ödevinizi yapmanız gerekir. Bursların çoğu en az %70, bazıları %80 kadar giriş sınavı puanı gerektirir.

Bunlar arasında Türkiye Bursları Bursları ve birçok ödül bulunmaktadır. Örneğin Lisans Burs Programı dört ile altı yıllık bir derste öğrencilere açıktır. Başarılı başvuru sahiplerinin gidiş-dönüş uçuş, konaklama, sağlık sigortası, Türkçe dil ücreti artı aylık 750 TL (100 £) masrafları ile birlikte öğrenim ücretleri bir yıl boyunca ödenir.

En Popüler:  Danimarka Eğitim Sistemi

Bazı üniversiteler. Örneğin Sabancı Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi – kendi burs programlarını yürütüyorlar.

Öğrenci vizeleri (Oturma ve Çalışma İzni)

Öğrenci olarak kaydolma ve oturma izni alma ile ilgili sorunlardan kaçınmak için Türkiye vizenizle önceden yetkilendirilmiş olarak Türkiye’ye gelmeniz gerekecektir.

Vize başvuru süreci kendi ülkenizdeki Türk konsolosluğunda gerçekleşir; İngiltere için bu İstanbul’daki Türkiye Büyükelçiliği’dir. Fakat önce Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluk Prosedürlerinde online ön başvurunuzu çözmeniz gerekir.

Bu onaylandıktan sonra bir randevuya katılmanız ve sunmanız beklenir:

  • Bir Türk üniversitesinden kabul mektubu
  • Doldurulmuş Türk öğrenci vize formu
  • Finansal olarak kendinizi destekleyebildiğinizin kanıtı
  • Kalış sürenizin en az 60 gün ötesinde geçerli bir pasaport
  • Gerekli vize ücreti
  • Sağlık sigortası kanıtı
  • Vesikalık fotoğraf.

Başvurunuz gönderildikten sonra yaklaşık sekiz hafta geçmesi gerektiğinden, öğrenci vizenizi sıralamayı bir öncelik haline getirin.

Türkiye Cumhuriyeti vizeleri hakkında daha fazla bilgi için TC Dışişleri Bakanlığı’na bakınız.

Nasıl başvurulur?

Türkiye’de okumak için bir önceki seviyede uygun niteliklere sahip olmanız gerekir. Örneğin zaten bir Lisans derecesine sahip olmadan bir Yüksek Lisans öğrenemezsiniz.

Ayrıca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen lisansüstü giriş sınavını, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavını (ALES) geçmeniz gerekecektir.

ALES sınavları Mart ve Kasım aylarında yılda iki kez yapılır. Sınavın tamamlanması yaklaşık üç saat sürer ve okuryazarlık ve aritmetik sorularından oluşur. ALES’in neler içerdiği ve nasıl uygulanacağı hakkında daha ayrıntılı bir kılavuz için ÖSYM’ye bakınız.

Geçtiğiniz ALES sınavıyla birlikte, başvurunuzun bir parçası olarak şu maddeleri sağlamanız gerekir:

  • Doldurulmuş bir uluslararası öğrenci başvuru formu
  • Lisans veya Yüksek Lisans sertifikanız
  • Tavsiye mektuplarıyla güncellenmiş bir CV
  • Kurs süresi boyunca yeterli fonların kanıtı
  • Fotoğraflı kimlik
  • Başvuru ücreti.

Başvuru süreci evde başlar; online başvuru sistemi kullanıp kullanmadıklarını veya doğrudan e-posta yazışmaları gerekip gerekmediğini görmek için üniversite web sitelerini ziyaret edin.

Dil şartları

İngilizce olarak verilen bir kursa kaydoluyorsanız ve İngilizce ilk dilinizse, İngilizce yeterliliğinize dair herhangi bir kanıt sağlamanız gerekmez. Fakat İngilizce ikinci dilinizse aşağıdakileri sağlamanız gerekebilir:

  • Kendi ülkenizdeki İngilizce koordinatörünüzden veya profesörünüzden bir onay mektubu
  • Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi (IELTS) veya Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi (TOEFL) gibi uluslararası kabul görmüş bir dil sertifikası
  • Geçtikten sonra kurumunuzda yapılabilecek bir İngilizce yerleştirme sınavı.

Bir İngilizce kursu okuyor olsanız bile, bu biraz Türkçe almak için harika bir fırsattır. Ülkeyi daha kolay gezinir bulacaksınız ve sonuç olarak kendinizi daha fazla kariyer fırsatına açabilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere birçok üniversite, uluslararası öğrencilere yoğun dil kursları sunmaktadır.

İngiltere yeterlilikleriyle karşılaştırma

Türkçe ve İngiltere yeterlilikleri kolayca karşılaştırılır ve çevrilir. İngiltere ve diğer 46 ülkenin yanı sıra, Türkiye Bologna Süreci’nin bir üyesidir. Avrupa ülkeleri arasında yüksek eğitimin kalite ve standartlarında karşılaştırılabilirliği sağlamak için yapılan bir anlaşma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu