Sipariş İşlemcisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir sipariş işlemcisinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir sipariş işlemcisi olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Sipariş işlemcileri, bir şirket ile müşterileri arasındaki mal ve hizmet akışını yönetmekten sorumludur. Siparişlerin doğru ve zamanında doldurulmasını sağlamak için genellikle tedarikçiler, satıcılar ve diğer üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarla birlikte çalışırlar.

Sipariş işlemcileri ek olarak envanter seviyelerini takip etmekten, sevkıyat programlarını yönetmekten ve tüm müşteri siparişlerinin uygun şekilde işlenmesini sağlamaktan sorumlu olabilir. Bu durum sipariş ayrıntılarının onaylanmasından ödeme veya geri ödemelerin düzenlenmesine kadar her şeyi içerebilir.

Sipariş İşlemcisi Sorumlulukları ve Görevleri

Sipariş işlemcileri, aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:

  • Gönderilerin düzenlenmesi, müşteri hizmetleri sorunlarının ele alınması ve kayıtların güncellenmesi dahil olmak üzere telefon veya e-posta yoluyla alınan siparişlerin işlenmesi
  • Siparişlerin doğru ve verimli bir şekilde doldurulmasını sağlamak için stok seviyelerini takip etmek
  • Maliyetleri ve kârları takip etmek için sipariş detaylarını bilgisayarlı muhasebe sistemlerine girmek
  • Müşterilerle sipariş durumu ve nakliye detayları hakkında gerektiği şekilde iletişim kurmak
  • Kredi kartı işlemlerini gerçekleştirmek için müşterilerden telefon veya internet üzerinden ödeme bilgilerinin alınması
  • Müşteri endişelerini çözmeye yardımcı olmak için sipariş durumu, sevkiyat programları ve ürün bilgileri hakkındaki soruları yanıtlamak
  • Gerekli tüm bilgilerin sağlandığından emin olmak için sipariş formlarını gözden geçirmek
  • Ürün bilgilerini veya siparişlerle ilgili durum güncellemelerini almak için tedarikçiler veya üreticilerle iletişim kurmak
  • Bir şirketin potansiyel müşterilere sunduğu ürün veya hizmetlerle ilgili soruları yanıtlamak

Sipariş İşlemcisi Maaşı Ne Kadar?

Sipariş işlemcilerinin maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirket büyüklüğüne ve bulunduğu şehre bağlı olarak değişmektedir.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 13.500 TL (118.90 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 16.500 TL (129.00 TL/saat)

Sipariş işlemcilerinin istihdamının önümüzdeki on yılda azalması bekleniyor.

İstihdam artışı sınırlı olacak çünkü otomasyon ve yazılım, daha az sipariş işlemcisinin daha fazla siparişi işlemesine izin verecek. Sonuç olarak, bazı işverenler daha az sipariş işlemcisi kiralamayı veya daha fazla sipariş işlemcisinin işini yapmak için teknolojiyi kullanmayı seçebilir.

Dipnot: Sipariş İşlemci İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

Sipariş İşlemcisi İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Sipariş işlemci pozisyonu aşağıdakileri gerektirebilir:

Eğitim: Giriş seviyesi sipariş işlemcileri en az lise diplomasına veya belgesine sahip olmalıdır. Bazı işverenler bir önlisans veya lisans mezuniyetini tercih eder. İşletme, bilgisayar bilimi veya ilgili bir alanda diploma sahibi olanlar, iş başvurusunda bulunurken avantajlı olabilir.

Antrenman tecrübesi: Çoğu işveren, yeni sipariş işlemcileri için iş başında eğitim sağlayacaktır. Bu eğitim, genel olarak, şirketin özel bilgisayar programları ve prosedürleriyle ilgili talimatları içerecektir. Ayrıca, siparişlerin nasıl girileceği ve müşteri hizmetleri sorunlarının nasıl ele alınacağı gibi genel görevlerin nasıl ele alınacağına ilişkin talimatları da içerebilir.

Bazı sipariş işlemcileri, sertifika şeklinde ek eğitim alabilir. Mesela Amerikan Profesyonel Tahminciler Derneği, tahminciler için bir sertifika sunar. Bu sertifika, adayların bir eğitim programını tamamlamasını ve bir sınavı geçmesini gerektirir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikalar, bir bireyin niteliklerini mevcut ve gelecekteki işverenlere kanıtlar. Sipariş işleyiciler, günlük sorumlulukları hakkında daha pratik bilgi edinmek, profesyonel becerilerini test etmek ve kariyerlerini daha da ilerletmek için sertifikalar alabilirler.

Sipariş İşlemci Olmak İçin Gerekli Beceriler

Başarılı olmak için sipariş işlemcileri aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

Detaylara dikkat: Ayrıntılara dikkat etmek, daha etkili bir sipariş işlemcisi olmanıza yardımcı olabilecek başka bir beceridir. Bunun nedeni, müşteri bilgilerinin doğru girilmesinden, doğru ürün bilgilerinin girilmesinden ve doğru ödeme bilgilerinin girilmesinden sorumlu olabilmenizdir. Detaylara dikkat ederseniz, şirketin yanlış sipariş almamasını ve müşterilerin sipariş ettikleri ürünleri almasını sağlayabilirsiniz.

Organizasyon: Sipariş işlemcileri, genellikle tüm görevlerini tamamladıklarından emin olmak için görevlere öncelik vermeli ve iş günlerini organize etmelidir. Güçlü organizasyon becerilerine sahip olmak, tüm görevlerinizi tamamlamanızı sağlamak için zamanınızı ve sorumluluklarınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Sipariş işlemcilerinin ek olarak envanter ve ürün sevkiyatlarını organize etmesi gerekebilir. Bu yüzden güçlü organizasyon becerilerine sahip olmak bu kalemleri takip etmenize yardımcı olabilir.

İletişim: Sipariş işlemcileri genellikle müşteriler ve iş arkadaşlarınızla iletişim kurar. Bu yüzden güçlü iletişim becerileri bu rolde başarılı olmanıza yardımcı olabilir. Şirket politikalarını açıklamanız, telefonla sipariş almanız veya diğer çalışanlara bilgi aktarmanız gerekebilir. Etkili iletişim, müşteriler ve iş arkadaşlarınızla ilişki kurmanıza ve sizin ve ekibinizin aynı sayfada olmasını sağlamanıza yardımcı olabilir.

Bilgisayar yetenekleri: Sipariş işlemcileri, siparişleri girmek, envanter seviyelerini kontrol etmek ve satış verilerini gözden geçirmek için bilgisayarları kullanır. Güçlü bilgisayar becerilerine sahip olmak, yazılım programlarında gezinmenize ve verileri doğru bir şekilde girmenize yardımcı olabilir.

Çoklu görev: Bir sipariş işlemcisi olarak, aynı anda birkaç görevden sorumlu olabilirsiniz. Bu durum tüm görevlerinizi zamanında tamamlamanızı sağlamak için etkin bir şekilde çoklu görev yapabilmeniz gerektiği anlamına gelir. Sipariş işlemcileri genellikle telefon görüşmeleri yaparak, veri girerek, siparişleri işleyerek ve müşterilerle iletişim kurarak çok görevlidir.

Sipariş İşlemcisi Çalışma Şartları Nasıl?

Bazıları evden çalışabilse de, sipariş işlemcileri genel olarak bir ofis ortamında çalışır. Genellikle normal mesai saatlerinde çalışırlar. Fakat bazılarının son teslim tarihlerini karşılamak için akşamları veya hafta sonları çalışması gerekebilir. Sipariş işlemcilerinin uzun süre oturmaları ve veri girişi gibi tekrarlayan görevleri yapmaları gerekebilir. Ayrıca son teslim tarihlerini karşılama baskısı altında olabilirler ve müşteri taleplerini karşılamak için fazla mesai yapabilirler.

İşlemci İçin Mesleki Gelişmeni Sipariş Edin

İşte sipariş işlemcilerinin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Sipariş işlemcilerinin, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.

E-Ticaret Sektörünün Büyümesi

E-Ticaret endüstrisi hızla büyüyor ve bunun nakliye endüstrisi üzerinde önemli bir etkisi var. Giderek daha fazla insan online alışveriş yaptıkça, işletmeler talebe ayak uydurabilmek için nakliye sürecini kolaylaştırmanın yollarını arıyor.

İşte burada sipariş işleyiciler devreye giriyor. Sipariş işleyiciler, farklı nakliye sağlayıcılarıyla nasıl çalışılacağını anlayarak, işletmelerin ihtiyaçları için en iyi nakliye seçeneklerini bulmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, müşteri geri bildirimlerini ve şikayetlerini yönetmeye de yardımcı olabilirler.

Daha Fazla Otomasyon

İşyerinde otomasyon daha yaygın hale geldikçe, sipariş işlemcilerinin rekabetçi kalabilmeleri için yeni beceriler öğrenmeleri gerekecektir.

Otomasyonun halihazırda etkili olduğu alanlardan biri de veri girişi alanıdır. Artık veri toplamak için kullanılabilen otomatik sistemlerle, sipariş işlemcileri müşteri hizmetleri gibi insan etkileşimi gerektiren diğer görevlere odaklanabilir. Ek olarak, sipariş işlemcileri, envanter yönetimi gibi kendi süreçlerini kolaylaştırmak için otomasyondan da yararlanabilir.

Müşteri Hizmetlerine Odaklanma

Müşterilerin paralarını nereye harcadıkları konusunda her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip olmaları nedeniyle müşteri hizmetleri günümüz ekonomisinde giderek daha önemli hale geliyor.

Sipariş işlemcileri, güçlü müşteri hizmetleri becerileri geliştirerek bu eğilimden yararlanabilir. Bu durum zor durumlarla etkili bir şekilde başa çıkabilmeyi ve müşterilerle net bir şekilde iletişim kurabilmeyi içerir. Ek olarak, sipariş işlemcileri, sosyal medya kanalları gibi müşteri hizmetlerindeki mevcut trendlere de aşina olmalıdır.

Nasıl Sipariş İşlemcisi Olunur?

Sipariş işlemcisi olarak bir kariyer, ayağınızı iş dünyasının kapısına getirmenin harika bir yolu olabilir. Bir sipariş işlemcisi olarak, siparişlerin işlenmesinden ve zamanında sevk edilmesini sağlamaktan siz sorumlusunuz. Bu durum mükemmel müşteri hizmeti becerilerine sahip olmanız ve hızlı ve verimli çalışabilmeniz gerektiği anlamına gelir.

Sipariş işlemcisi olmak için güçlü bilgisayar becerilerine sahip olmanız ve karmaşık sistemlerde kolayca gezinebilmeniz gerekir. Ayrıca sürekli denetime ihtiyaç duymadan bağımsız olarak çalışabilmelisiniz.

Dipnot: Sipariş İşlemci İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Birçok sipariş işlemcisi, kariyerlerine müşteri hizmetleri temsilcileri veya veri giriş memurları gibi giriş seviyesi pozisyonlarda başlar. Deneyimle, lider müşteri hizmetleri temsilcisi veya süpervizör gibi pozisyonlara geçebilirler. Bazı sipariş işlemcileri, müşteri hizmetleri müdürü veya operasyon müdürü gibi yönetim pozisyonlarına da ilerler. Diğerleri kendi işlerini kurabilir veya bağımsız danışman olabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu