Jeotermal Mühendisi Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Jeotermal Mühendisi Nedir?
Jeotermal enerji, giderek daha popüler hale gelen ve hızla genişleyen bir teknolojidir. Jeotermal mühendisleri, yeryüzünde depolanan termal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren süreçler ve ekipmanlar oluşturarak bu teknolojiden yararlanmanın ve kullanmanın yeni yollarını keşfediyor.
Yeryüzünün altına doğal olarak yayılan ısıyı kullanarak ve yeraltındaki sıcaklığın her zaman sabit olmasından yararlanarak jeotermal teknolojisi hem yazın soğutma hem de kışın ısıtma için kullanılabilir.
Jeotermal Mühendisi Ne Yapar?
Fosil yakıtlardan uzaklaşmaya devam ettikçe jeotermal gibi alternatif enerji kaynakları daha da önemli hale geldi. Jeotermal ısı, radyoaktif materyalin, volkanik aktivitenin ve toprağa emilen güneş enerjisinin çürümesiyle yaratılır.
Jeotermal enerji doğrudan veya dolaylı olarak kullanılabilir:
Direkt olarak – Binalar ve diğer çeşitli yapılar, jeotermal ısıyı pompa veya enerji santrali olmadan ısıtma ihtiyaçları için doğrudan kullanabilir
Dolaylı olarak – Jeotermal ısı dolaylı olarak elektrik üretebilir ve ısı ve suyu birleştirerek buhar oluşturarak bir türbine güç sağlayabilir
Yenilenebilir enerji kaynağı olarak jeotermal ısı ve enerjiden yararlanmak jeotermal mühendislerinin işidir. Jeotermal mühendisleri, jeotermal enerjiyi, ısının suyu buhara çevirip yüzeye geri dönmesini sağlayan jeotermal rezervuara pompalayarak veya yüzeye yakın doğal jeotermal rezervuarlardan direk olarak yeryüzünden alarak elde edebilirler.
Bu mühendisler genellikle jeotermal teknolojiyi ve sondaj tekniklerini deneyen, analiz eden ve geliştiren, rezervuarları ve enerji alanlarını izleyen ve ortaya çıkabilecek sorunları teşhis eden ve çözen ekipler halinde çalışırlar.
Jeotermal mühendisleri, tesis için uygun ekipmanı seçmenin yanı sıra uygun bina ve işletme standartlarına uyumu sağlayarak jeotermal santrallerin inşasına da yardımcı olabilir. Diğer jeotermal mühendisleri, tesis operasyonları personeline liderlik, yönlendirme ve uzun vadeli planlar sağlayan denetim rollerine sahiptir.
Jeotermal mühendislerinin farklı kişilikleri vardır. Eşleşebileceğini düşünüyor musun? Jeotermal mühendisinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz kariyer testine katılın.
Jeotermal Mühendisinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Jeotermal mühendisleri diğer mühendisler, teknisyenler ve teknoloji uzmanlarıyla günlük etkileşim içindedir. Enerji politikası planlayıcıları ile ara sıra toplantılar da yapılabilir. Jeotermal mühendisleri zamanlarını bir ofis, laboratuvar, proje sahası ve endüstriyel üretim ayarları arasında bölüştürür.
Çoğu mühendis haftada 40 saatlik standart olarak çalışır. Fakat acil ihtiyaçları karşılamak için ara sıra akşam, hafta sonu ve tatil çalışmaları bekleyebilir. Jeotermal mühendisleri, deneyimli mühendis eksikliğinden dolayı yoğun bir şekilde seyahat edebilir.
Jeotermal Mühendisleri ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.