İletişim Sorumlusu Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir iletişim görevlisinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve iletişim görevlisi olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
İletişim görevlileri, bilgilerin oluşturulmasından ve dağıtılmasından sorumludur. Genellikle kamu sektöründe çalışırlar. Fakat açık iletişime değer veren özel şirketlerde veya kuruluşlarda da bulunabilirler.
İletişim görevlileri genellikle organizasyonlarında belirli bir odak alanına sahiptir. Bu durum basın bültenleri yazmayı, sosyal medya içeriği geliştirmeyi, konuşma taslağı hazırlamayı vb. içerebilir.
İletişim Sorumlusu Sorumlulukları ve Görevleri
İletişim görevlileri genel olarak aşağıdakileri içerebilen geniş bir sorumluluk yelpazesine sahiptir:
- Çalışan haber bültenleri veya şirket hizmetlerini açıklayan broşürler gibi dahili veya harici dağıtım için raporlar hazırlamak
- Mesajları şahsen veya telefonla, yazılı olarak (mektuplar veya e-postalar gibi) veya diğer medya aracılığıyla (sosyal medya gibi) yorumlamak ve iletmek
- Belirli son tarihler ve bütçeler göz önünde bulundurularak reklam kampanyaları oluşturarak ürün veya hizmetlerin tanıtımını yapmak
- Kuruluş için web siteleri, bloglar ve sosyal medya hesapları oluşturmak ve sürdürmek
- Basın toplantıları veya özel etkinlikler gibi projeleri yönetmek için bir organizasyondaki diğer departmanlarla koordinasyon
- Şirketin iş stratejisini etkileyebilecek eğilimleri belirlemek için gazeteler, dergiler, bloglar ve bilimsel dergiler dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri gözden geçirmek
- Ürün veya hizmetleri tanıtmak için kullanılan radyo veya televizyon reklamları ve diğer reklam biçimleri için senaryolar yazmak
- Kongreler, ticari fuarlar ve ürün lansmanları gibi toplantı ve etkinliklerin düzenlenmesi
- Doğru becerilere sahip adayları çekmek için şirket web sitelerinde ve diğer online işe alım sitelerinde iş ilanları yayınlamak
İletişim Sorumlusu Maaşı Ne Kadar?
İletişim görevlilerinin maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve şirketin büyüklüğüne ve sektörüne bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.
- 2023 Yılı Ortalama Maaş: 16.000 TL (31.90 TL/saat)
- 2023 Yılı Üst Düzey Maaşları: 24.000 TL (60.10 TL/saat)
İletişim görevlilerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha hızlı artması bekleniyor.
İstihdam artışı, tıbbi hizmetlere olan talebin artmasının beklendiği hastaneler ve bakım evleri gibi sağlık kuruluşlarında bu işçilere duyulan ihtiyaçtan kaynaklanacaktır. Hastaların tedavi seçeneklerini anlamalarına ve doktorlar ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla iletişim kurmalarına yardımcı olmak için iletişim görevlilerine ihtiyaç duyulacaktır.
Dipnot: İletişim Sorumlusu İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
İletişim Sorumlusu İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bir iletişim görevlisinin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:
Eğitim: İletişim görevlilerinin genellikle iletişim, halkla ilişkiler, gazetecilik veya ilgili bir alanda lisans mezuniyetine sahip olmaları gerekir. Bu programlar genel olarak yazma, topluluk önünde konuşma, medya ve reklamcılık derslerini içerir.
Antrenman tecrübesi: İletişim görevlileri genellikle iş başında eğitim alırlar. Bu eğitim, şirketin politika ve prosedürlerinin yanı sıra kullandıkları yazılım ve teknolojiyi öğrenmeyi içerebilir. İletişim görevlileri ek olarak topluluk önünde konuşma ve yazma konusunda eğitim alabilirler.
Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikalar iletişim görevlisi olmak için gerekli olmasa da, bu sektörde bir pozisyon arayan adaylar için değerli olabilirler.
İletişim Görevlisi Olmak İçin Gerekli Beceriler
Başarılı olmak için iletişim görevlileri aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:
Aktif dinleme: Aktif dinleme, birinin ne söylediğine dikkat etmeyi ve onlara onu anladığınızı gösterecek şekilde yanıt vermeyi içerir. İletişim görevlileri, ekip üyelerini ve radyo üzerinden iletişim kurdukları kişileri aktif olarak dinleyebilmelidir. Bu durum iletişim kurdukları kişilerin ihtiyaçlarını anlamalarına ve uygun şekilde yanıt vermelerine yardımcı olabilir.
İletişim teknolojisi becerileri: İletişim görevlileri, görevlerini yerine getirmek için çeşitli iletişim teknolojisi becerilerini kullanır. Bunlar, şüphelileri izlemek ve takip etmek için kullanılan bilgisayar yazılımı, donanım ve yazılım programları, acil durum müdahale ekipleri ve diğer kolluk kuvvetleri personelini içerir. Ayrıca mesaj, e-posta ve diğer dijital iletişim biçimlerini göndermek ve almak için iletişim teknolojisi becerilerini kullanırlar.
Çatışma çözümü: Çatışma çözümü, bir anlaşmazlığın kaynağını belirleme ve ilgili herkesi tatmin eden bir çözüm bulma yeteneğidir. Bir iletişim görevlisi olarak, kolluk kuvvetleri, şüpheliler ve mağdurlar arasındaki anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapmanız istenebilir. Memurlar arasındaki anlaşmazlıkları çözmeniz de istenebilir.
Kritik düşünce: Eleştirel düşünme, bir durumu analiz etme ve sahip olduğunuz bilgilere dayanarak karar verme yeteneğidir. İletişim görevlileri, acil aramalara nasıl yanıt verileceği ve tehlikeli olabilecek durumların nasıl ele alınacağı konusunda kararlar almak için eleştirel düşünme becerilerini kullanır.
Liderlik: Liderlik becerileri, başarılı bir iletişim görevlisi olmanıza yardımcı olabilir. Liderlik becerilerinizi, yeni iletişim görevlileri yetiştirmenize, acil durumlarda ekibinizi yönlendirmenize ve ekibinizi görevlerini tamamlamaları için motive etmenize yardımcı olması için kullanabilirsiniz.
İletişim Görevlisi Çalışma Şartları Nasıl?
İletişim görevlileri, şirket ofisleri, devlet kurumları, halkla ilişkiler firmaları ve haber kuruluşları dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Genellikle haftada 40 saatlik standart bir şekilde çalışırlar. Fakat zaman zaman son teslim tarihlerini karşılamak veya akşam veya hafta sonu etkinliklerine katılmak için fazla mesai yapabilirler. Bazı iletişim görevlileri, konferanslara katılmak veya müşterilerle buluşmak için hem yurt içinde hem de yurt dışında sık sık seyahat eder. İş, özellikle son teslim tarihlerinin kısıtlı olduğu veya zor müşterilerle veya tartışmalı konularla uğraşırken bazen stresli olabilir. Bununla birlikte, çoğu iletişim görevlisi, çalışmayı teşvik edici ve ödüllendirici buluyor ve kamuoyunu etkilemek için yaratıcılıklarını ve becerilerini kullanma fırsatından yararlanıyor.
İletişim Görevlisi İçin Mesleki Gelişme
İşte iletişim görevlilerinin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. İletişim görevlilerinin becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Daha İyi İletişim Olmak İçin Gerekli Beceriler İhtiyacı
Daha iyi iletişim becerilerine duyulan ihtiyaç, günümüz iş dünyasında işverenler tarafından giderek daha fazla kabul gören bir eğilimdir. İşletmeler daha küresel hale geldikçe, birden çok dilde ve kültürde etkin bir şekilde iletişim kurabilen çalışanlara duyulan ihtiyaç daha da önemli hale geliyor.
İletişim görevlileri, kuruluşları için iletişim stratejileri geliştirmekten ve uygulamaktan sorumlu olduklarından, bu eğilimden yararlanmak için benzersiz bir konumdadır. Kendi iletişim becerilerini geliştirerek, şirketlerinin küresel pazarda daha başarılı olmasına yardımcı olabilirler.
Sosyal Medya Daha Önemli Oluyor
Sosyal medya daha önemli hale geldikçe, iletişim görevlilerinin eğrinin önünde kalmak için yeni beceriler geliştirmesi gerekecek.
Bu alanda başarılı olmak için iletişim görevlilerinin sosyal medya platformlarında kullanıcılarla rezonansa giren içerikler oluşturabilmesi gerekecektir. Ayrıca, müşteri geri bildirimlerini yönetebilmeleri ve herhangi bir endişe veya şikayete hızla yanıt verebilmeleri gerekecektir.
Çalışan Bağlılığına Odaklanma
Çalışan bağlılığı, tüm sektörlerdeki işletmeler için giderek daha önemli bir odak noktası haline geliyor. Bunun nedeni, şirketlerin çalışan bağlılığının daha yüksek üretkenlik ve daha düşük devir oranlarına yol açtığının farkına varmasıdır.
İletişim görevlileri, çalışanların iletişimini yönetmekten sorumlu olduğundan, onları mutlu ve üretken tutmak için çalışanları nasıl dahil edeceklerini öğrenmeleri gerekecektir. Bu durum kullanımı kolay iletişim kanalları oluşturmayı ve bunların nasıl etkili bir şekilde kullanılacağına dair eğitim vermeyi içerebilir.
Nasıl İletişim Sorumlusu Olunur?
Kariyer yolları söz konusu olduğunda iletişim görevlilerinin birçok seçeneği vardır. Yönetime, pazarlamaya veya halkla ilişkilere geçebilirler; kar amacı gütmeyen sektörde çalışabilirler; hatta gazeteci bile olabilirler.
Hangi yönü seçerlerse seçsinler, iletişim görevlileri kendi alanlarındaki en son trendleri takip etmeli ve diğer profesyonellerle bağlantıda kalmalıdır. Ayrıca, becerilerini farklı kuruluşların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlamaya da hazırlıklı olmalıdırlar.
Dipnot: İletişim Sorumlusu İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Bu kariyerde ilerlemenin en yaygın yolu, bir şirket veya kuruluşta üst sıralara çıkmaktır. Birçok iletişim görevlisi işe asistan veya koordinatör olarak başlar ve daha fazla sorumluluk gerektiren pozisyonlara yükselir.
Bazı iletişim görevlileri, halkla ilişkiler, pazarlama veya reklamcılık gibi ilgili alanlara geçer. Diğerleri yazma ve düzenleme becerilerini gazeteci, yazar veya teknik yazar olmak için kullanabilir. Bazıları söz yazarı olabilir veya kuruluşlarında üst düzey yöneticilik pozisyonlarına geçebilir.