Acil Tıbbi Müdahale Görevlisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir acil tıbbi müdahale görevlisinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve acil tıbbi müdahale görevlisi olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Acil tıbbi müdahale ekipleri, acil müdahale ekiplerinin ön saflarında yer alır. Genellikle bir kaza veya başka bir tıbbi acil durum mahalline ulaşan İLK kişilerdir. Görevleri, durumu hızlı bir şekilde değerlendirmek ve mümkün olan en kısa sürede hayat kurtaran tedavi sağlamaya başlamaktır.
Acil Tıbbi Müdahale Görevi Sorumlulukları ve Görevleri
Acil tıbbi müdahale ekipleri, aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:
- CPR yapmak, otomatik harici defibrilatör (AED) kullanmak ve oksijen tedavisi uygulamak gibi temel yaşam desteği sağlamak
- Hastaları daha ileri tedavi sağlamak için tıbbi tesislere nakletmek
- 911 çağrılarına yanıt vermek ve hastaları hastanelere veya diğer tıbbi tesislere nakletmek
- Bir kaza veya suç mahallinde toplanan tüm kanıtlar için açık bir gözetim zincirinin sürdürülmesi
- Diğer tıp uzmanlarına olayların ayrıntılı bir tanımını sağlamak için hasta semptomları ve davranışlarıyla ilgili notlar almak
- Hastanın acil tıbbi ihtiyacı olup olmadığını belirlemek ve olay yerine bir tıp uzmanı gelene kadar ilk yardım sağlamak
- Yaralı hastaları daha ileri tedavi için hastaneye nakledilene kadar stabilize etmek
- Ruhsal durumlarını değerlendirmek ve kendileri veya başkaları için tehlike oluşturup oluşturmadıklarını belirlemek için hastaların davranışlarını gözlemlemek
- Entübasyon veya ilaç uygulama gibi tıbbi prosedürleri gerçekleştirmek için özel ekipman kullanmak
Acil Tıbbi Müdahaleci Maaşı Ne Kadar?
Acil tıbbi müdahale ekiplerinin maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirket büyüklüğüne ve bulunduğu şehre bağlı olarak değişmektedir.
- 2024 Yılı Ortalama Maaş: 14.500 TL (121.30 TL/saat)
- 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 18.500 TL (138.70 TL/saat)
Acil tıbbi müdahale ekiplerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha hızlı büyümesi bekleniyor.
Büyük bebek patlaması nüfusu yaşlandıkça, daha fazla insanın tıbbi acil durumlara sahip olması bekleniyor. Ek olarak, kronik rahatsızlıkları veya engelleri olan kişilerin sayısındaki artış, temel yaşam desteği ve tıbbi tesislere ulaşım sağlamak için daha fazla acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyacaktır.
Dipnot: Acil Tıbbi Müdahale Görevlisi İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Acil Tıbbi Müdahale Görevlisi İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Acil tıbbi müdahale görevlisi olmak için aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekebilir:
Eğitim: Acil tıbbi müdahale ekiplerinin genel olarak lise diplomasına veya belgesine sahip olmaları gerekir. Bazı işverenler, acil tıbbi hizmetlerde bir önlisans veya lisans mezuniyetine ihtiyaç duyabilir. Anatomi, fizyoloji, biyoloji, kimya ve kinesiyoloji dersleri bu rol için faydalıdır.
Antrenman tecrübesi: Birçok EMR, eğitimlerini EMT eğitim programları aracılığıyla alır. Eğitim programları genel olarak 20 ila 100 saat arasında sürer ve sınıf eğitimi ve klinik deneyimi içerir.
Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikasyon programını tamamladıktan sonra, bir EMR’nin Ulusal Acil Tıp Teknisyenleri Kayıt Belgesi sınavını geçmesi gerekir. Sınav, EMR’nin temel yaşam desteği, travma, hasta bakımı ve daha fazlası hakkındaki bilgisini test eder. EMR’nin, sertifika programını tamamladıktan sonraki altı ay içinde sınavı geçmesi gerekir.
Acil Tıbbi Müdahale Olmak İçin Gerekli Beceriler
Acil tıbbi müdahale ekipleri başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:
İletişim: İletişim, bilgiyi başka bir kişiye iletme eylemidir. Acil tıbbi müdahale görevlisi olarak, hastalar, diğer acil durum personeli ve hastaların aile üyeleri ile iletişim kurmanız gerekebilir. Etkili iletişim, önemli bilgileri aktarmanıza, soruları yanıtlamanıza ve başkalarına rahatlık sağlamanıza yardımcı olabilir.
İlk yardım: İlk yardım, yaralı veya hasta birine acil bakım sağlama yeteneğidir. Tıbbi müdahale ekiplerinin bir hastayı nasıl değerlendireceklerini, tedaviyi nasıl sağlayacaklarını ve hastaneye nakledilene kadar hastayı nasıl stabilize edeceklerini bilmeleri gerekir. İlk yardım becerileri, tıbbi müdahale ekibinin beceri setinin önemli bir parçasıdır.
kalp masajı: Kardiyopulmoner resüsitasyon veya CPR, acil tıbbi müdahale ekiplerinin kalp durması geçiren hastaları canlandırmak için kullandığı hayat kurtarıcı bir tekniktir. Tıbbi müdahale görevlileri, CPR’yi doğru şekilde uygulayabilmeli ve bunu başkalarına öğretebilmelidir.
Temel tıbbi beceriler: Tıbbi beceriler, acil tıbbi tedaviyi gerçekleştirmek için gereken temel bilgi ve becerilerdir. Tıbbi beceriler arasında kalp masajı, bandajlama, turnike uygulama ve diğer temel tıbbi prosedürler yer alabilir. Tıbbi beceriler, acil tıbbi müdahale ekipleri için önemlidir çünkü hayat kurtarabilir ve daha fazla yaralanmayı önleyebilir.
Takım çalışması: Başkalarıyla iyi çalışmak, acil tıbbi müdahale ekipleri için önemli bir beceridir. Genellikle diğer acil tıbbi müdahale ekipleri ve itfaiyeciler ve polis memurları gibi diğer ilk müdahale ekipleri ile ekipler halinde çalışırlar. Bu uzmanların genellikle farklı sorumlulukları vardır. Fakat hastalara en iyi bakımı sağlamak için birlikte çalışırlar.
Acil Tıbbi Müdahale Çalışma Şartları Nasıl?
Acil tıbbi müdahale ekipleri (EMR’ler), ambulanslar, itfaiye araçları, polis arabaları ve helikopterler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Ayrıca hastanelerde, kliniklerde ve diğer tıbbi tesislerde çalışırlar. EMR’ler günün 24 saati ve akşamları, hafta sonlarını ve tatilleri içeren çalışma vardiyalarında olabilir. Aşırı sıcak ve soğuk dahil her türlü hava koşulunda ve dağlık bölgelerden çöllere kadar her türlü arazide çalışabilirler. EMR’ler, acil durumlara yanıt vermenin ve potansiyel olarak tehlikeli durumlarda çalışmanın stresini kaldırabilmelidir.
Acil Tıbbi Müdahale İçin Mesleki Gelişme
İşte acil tıbbi müdahale ekiplerinin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Acil tıbbi müdahale ekiplerinin becerilerini güncel tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Teletıp Büyümesi
Teletıptaki büyüme, acil tıbbi müdahale ekiplerinin (EMR’ler) işlerini yapma şeklini hızla değiştiren bir trend. Giderek daha fazla hasta doktorları görüntülü sohbet yoluyla görebildiğinden, EMR’lerin bu formatta bakım sağlamaya hazır olmaları gerekecektir.
Bu durum EMR’lerin görüntülü sohbet yapmak için en son teknolojiye ve aynı odada olmayan hastalarla iletişim kurmanın en iyi yollarına aşina olmaları gerektiği anlamına gelir. Ayrıca hemşireler veya doktor asistanları gibi diğer tıp uzmanlarının yardımı olmadan bakım sağlama konusunda rahat olmaları gerekecektir.
Acil Tıbbi Müdahale Eğitimi Daha Uzmanlaşacak
Acil tıbbi müdahale daha özel hale geldikçe, EMR’lerin rekabetçi kalabilmeleri için yeni beceriler geliştirmeleri gerekecektir.
EMR’lerin çabalarını odaklayabilecekleri bir alan, kardiyoloji veya travma bakımı gibi belirli alanlarda uzmanlaşmaktır. Bu durum hastalara daha iyi bakım sağlamalarına ve onları potansiyel işverenler için daha çekici hale getirmelerine olanak sağlayacaktır. Ayrıca EMR’ler, tüm meslekler için önemli olan iletişim veya liderlik gibi alanlarda becerilerin geliştirilmesine de odaklanabilir.
Hasta Memnuniyetine Odaklanma
Son yıllarda, sağlık sektöründe hasta memnuniyetine giderek daha fazla odaklanılmaktadır. Bunun nedeni, hastanelerin ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarının hasta memnuniyetinin kaliteli bakımın önemli bir göstergesi olduğunu anlamalarıdır.
Sonuç olarak, EMR’lerin hastalara mükemmel müşteri hizmeti sunmaya odaklanması gerekecektir. Bu durum cana yakın ve yardımsever olmanın yanı sıra hastaların neye ihtiyaç duyduğunu ve ne istediğini anlamayı da içerir.
Acil Tıbbi Müdahaleci Nasıl Olunur?
Acil tıbbi müdahale görevlisi (EMR) olarak bir kariyer, acil tıp alanında başlamak için harika bir yol olabilir. EMR’ler, acil müdahale gerektiren yaralanmaları veya hastalıkları olan hastalara temel yaşam desteği bakımı ve ulaşımını sağlar.
EMR olmak için eyaletinizin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen standartları karşılayan bir eğitim programını tamamlamanız gerekir. Bu programlar genel olarak 6 ile 12 ay arasında sürer ve hem sınıf eğitimi hem de klinik rotasyonları içerir. Eğitiminizi tamamladıktan sonra topluluğunuzda EMR olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Dipnot: Acil Tıbbi Müdahale İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Kariyerlerini ilerletmek isteyen acil tıbbi müdahale görevlileri bunu sağlık görevlisi olarak yapabilir. Sağlık görevlileri, acil tıbbi müdahale görevlilerine göre daha fazla eğitim ve deneyime sahiptir ve daha gelişmiş tıbbi bakım sağlayabilir. Sağlık görevlileri ayrıca, süpervizör veya koordinatör gibi organizasyonları içindeki yönetim pozisyonlarına da ilerleyebilir.