Uçak Yapısal Bakımı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir uçak yapısal bakımının ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir uçak yapısal bakımı olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Uçak yapısal bakım teknisyenleri, uçak yapılarının bakımından sorumludur. Uçakların uçmanın güvenli kalmasını sağlamak için gerektiğinde parçaları inceler, onarır ve değiştirirler.

Uçak yapısal bakım teknisyenleri genel olarak diğer teknisyenler ve mühendislerle birlikte bir ekipte çalışır. Görevleri, uçağın gövdesinden kanatlarına ve motorlarına kadar yapısını tüm yönleriyle gözlemlemek ve her şeyin iyi çalışır durumda olduğundan emin olmaktır. Bu durum kazalardan veya olaylardan sonra rutin denetimler veya daha kapsamlı değerlendirmeler yapmayı içerebilir.

Uçak Yapısal Bakım Sorumlulukları ve Görevleri

Uçak yapısal bakım profesyonellerinin çeşitli sorumlulukları vardır ve bunlar şu maddeleri içerebilir:

  • Uçak yapılarını kusur ve hasar açısından inceleyerek, onarım yaparak ve gerektiğinde parçaları değiştirerek bakımını yapmak
  • Uçakları iyi durumda tutmak için temizleme ve cilalama gibi rutin bakımların yapılması
  • Motorlar, yakıt sistemleri, iniş takımları, koltuk minderleri, pencereler, kapılar ve yalıtım gibi yeni parça ve ekipmanların takılması
  • Tasarım özelliklerini karşıladıklarından emin olmak için yapısal bileşenlerin test edilmesi
  • Kazalar veya diğer olaylar nedeniyle uçaklarda meydana gelen çatlak, delik, oyuk ve diğer hasarların onarımı
  • Yeni bileşenler üretmek veya mevcut bileşenleri onarmak için sac metali plakalara veya diğer şekillere ölçmek, kesmek ve bükmek
  • Koltuklar, dolaplar, halılar ve yalıtım gibi yeni iç bileşenlerin takılması
  • Uçağın yüzeyine emaye ve diğer kaplamaları uygulamak için püskürtme tabancaları ve el fırçaları kullanarak uçağı yeniden boyamak
  • Sürtünme veya diğer kuvvetlerin neden olduğu korozyon veya aşınmadan korumak için yüzeylere sızdırmazlık malzemeleri uygulamak

Uçak Yapısal Bakım Maaşı Ne Kadar?

Uçak yapısal bakım teknisyenlerinin maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirket büyüklüğüne ve bulunduğu şehre göre değişmektedir. Ayrıca fazla mesai şeklinde ek tazminat da alabilirler.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 17.500 TL (133.80 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 22.500 TL (153.80 TL/saat)

Uçak yapısal bakım çalışanlarının istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha hızlı artması bekleniyor.

Eski uçaklar hizmette kalmaya devam ettikçe, uçak yapılarının onarım ve bakım ihtiyacı devam edecektir. Ek olarak, uçak tasarımlarının artan karmaşıklığı, onarımları yürütmek için daha yüksek vasıflı işçiler gerektirecektir.

En Popüler:  İşletme Görevlisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Dipnot: Uçak Yapısal Bakım İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

Uçak Yapısal Bakım İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Uçak yapısal bakım profesyonellerinin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:

Eğitim: Çoğu işveren, uçak yapısal bakım teknisyenlerinin en az lise diplomasına veya belgesine sahip olmasını ister. Bazı işverenler, uçak bakımı veya ilgili bir alanda bir önlisans veya lisans mezuniyetini tercih eder.

Antrenman tecrübesi: Uçak yapısal bakım teknisyenleri, amirlerinden veya diğer deneyimli teknisyenlerden iş başında eğitim alırlar. Bu eğitim, teknisyenin şirketin özel prosedürlerini ve uygulamalarını öğrenmesine yardımcı olur. Ayrıca, kullanmaları gereken belirli araç ve gereçleri öğrenmelerine yardımcı olur.

Sertifikalar ve Lisanslar: Uçak yapısal bakım teknisyenlerinin, genel olarak, uçak yapıları üzerinde çalışmak için gerekli beceri ve tekniklerde sertifikalandırılması gerekir.

Uçak Yapısal Bakım Olmak İçin Gerekli Beceriler

Uçak yapısal bakım uzmanları, başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

işleme: Uçağın yapısal bakımı, metal kesmek, şekillendirmek veya şekillendirmek için bir makine kullanma süreci olan işleme bilgisi gerektirir. Uçak yapısal bakım teknisyenleri, bir uçağın çerçevesinin parçalarını onarmak ve değiştirmek için işlemeyi kullanır. Bu durum bir torna tezgahının, freze tezgahının veya diğer işleme ekipmanının nasıl çalıştırılacağı da dahil olmak üzere, işlemede kullanılan araçlar ve işlemler hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir.

Kaynak: Kaynak, iki metal parçasının birleştirilmesi işlemidir. Uçak yapısal bakım teknisyenleri, bir uçağın çerçevesinin parçalarını onarmak ve değiştirmek için kaynak becerilerini kullanır. Ayrıca bir uçağa yeni parçalar eklemek için kaynak becerilerini kullanırlar.

Yapılışı: Fabrikasyon, sıfırdan bir şey yaratma yeteneğidir. Uçak yapısal bakım teknisyenleri, uçak parçalarını inşa etmek ve onarmak için imalat becerilerini kullanır. Alet ve ekipman oluşturmak için de imalat becerilerini kullanırlar. Bu beceri, belirli gereksinimleri karşılayan parçalar ve araçlar oluşturmak için önemlidir.

Denetleme: Uçak yapısal bakımı, muayene süreçleri hakkında bilgi gerektirir. Müfettişler, uçak parçalarının durumunu incelemek için büyüteç, ölçüm cihazları ve diğer aletler gibi araçlar kullanır. Ayrıca, uçağın tüm alanlarını incelediklerinden emin olmak için kontrol listeleri kullanırlar. İş yeriniz için teftiş kontrol listeleri geliştirmenize yardımcı olması için teftiş becerilerinizi kullanabilirsiniz.

Bakım: Yapısal bakım, bir uçağın çerçevesindeki hasarı belirleme ve onarma yeteneğidir. Bu durum uçağın çerçevesinin yerini bilmeyi ve her bir bileşenin amacını anlamayı içerir. Yapısal bakım, uçaklarda yaygın bir sorun olan korozyonu belirleme ve onarma becerisini de gerektirir.

Uçak Yapısal Bakım Çalışma Şartları Nasıl?

Uçak yapısal bakım işçileri genel olarak hangarlarda veya hava meydanlarında çalışır. Uçaktaki yapısal bileşenleri incelemek, onarmak ve değiştirmek için çeşitli el aletleri, elektrikli aletler ve test ekipmanları kullanırlar. Ayrıca bakım planları geliştirmek ve onarım ve değiştirme prosedürlerini belgelemek için bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanırlar. Birçok uçak yapısal bakım çalışanı, belirli bakım görevlerini gerçekleştirmek için Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından sertifikalandırılmıştır. Sıkı güvenlik prosedürlerine uymalı ve FAA düzenlemelerine uymalıdırlar. Uçak yapısal bakım işçileri genel olarak tam zamanlı çalışır ve bazılarının, özellikle uçak bakım saatleri dışında planlandığında fazla mesai yapması gerekebilir.

Uçak Yapısal Bakım İçin Mesleki Gelişme

İşte uçak yapısal bakım uzmanlarının çalışma şeklini etkileyen üç metod. Uçak yapısal bakım profesyonellerinin, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmeler hakkında güncel kalmaları gerekecektir.

En Popüler:  İş Çözümleri Yöneticisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Uçak Bakımında 3D Baskı Kullanımı

Uçak bakımında 3D baskı kullanımı, havayolları ve uçak üreticileri arasında hızla popülerlik kazanan bir trend. Bu teknoloji, acil durumlarda veya yedek parça bulmanın zor olduğu durumlarda son derece yararlı olabilecek parçaların hızlı üretimine olanak tanır.

Uçak yapısal bakım uzmanları, 3D baskı teknolojisine ve bunun kendi avantajlarına nasıl kullanılabileceğine aşina olarak bu trendden yararlanabilir. Bu teknolojiyi kullanmanın yeni yollarını geliştirmek için havayolu ve uçak üreticileriyle de çalışabilirler.

Havayolları ve MRO’lar Arasında İşbirliği

Havayolları ve MRO’lar (bakım, onarım ve operasyonlar) daha iyi müşteri hizmeti sunmak için giderek daha fazla işbirliği yapıyor. Bu eğilim, her iki tarafın da sektörde daha verimli ve rekabetçi olma ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

Bu eğilimin bir sonucu olarak, uçak yapısal bakım profesyonellerinin, şirketleri içindeki diğer ekiplerle etkin bir şekilde çalışması gerekecek. Ayrıca ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak için müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekecektir.

Önleyici Bakıma Artan Odaklanma

Uçaklar daha karmaşık hale geldikçe, önleyici bakıma odaklanma arttı. Bunun nedeni, önleyici bakımın, meydana geldikten sonra hasarın onarılmasıyla ilgili maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olabilmesidir.

Uçak yapısal bakım uzmanları, önleyici bakıma odaklanarak, uçağın güvenli ve sorunsuz çalışmasına yardımcı olabilir. Ek olarak, onarımların ilk seferde doğru şekilde yapılmasını sağlamaya da yardımcı olabilirler, bu da uzun vadede tasarruf sağlayabilir.

Uçak Yapısal Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur?

Bir uçak yapısal bakım teknisyeni olarak bir kariyer, ödüllendirici ve kazançlı olabilir. Kariyerinize doğru eğitimle başlamak önemlidir. Bu yüzden havacılık bakımında akredite programlar sunan bir okul seçtiğinizden emin olun.

Sertifikanızı aldıktan sonra, sektörde kullanılan en son teknolojiler ve teknikler hakkında güncel kalmak önemlidir. Bunu, çalıştaylara ve web seminerlerine katılarak, haber bültenlerine ve dergilere abone olarak ve bu alandaki diğer profesyonellerle ağ kurarak yapabilirsiniz.

Dipnot: Uçak Yapısal Bakım İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Uçak yapısal bakım işçileri için ilerleme beklentileri iyidir. Tecrübe ile işçiler lider işçiler veya denetçiler olabilirler. Bazıları da müfettiş olabilir. Bazı yapısal bakım çalışanları, sertifikalı uçak ve enerji santrali teknisyenleri olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu