Şan Bölümü Ne İş Yapar? Taban Puanları 2024
Şarkı Nedir?
Şan Bölümü, ses eğitimi sanatı ve bilimi üzerine yapılan bir çalışmadır. Şarkının öğretiminde kullanılır ve şarkının ne olduğunu, şarkının nasıl çalıştığını ve şarkı tekniğinin nasıl doğru yapıldığını tanımlamaya yardımcı olur.
Şarkı eğitimi veya dünya çapında bilindiği şekliyle vokal pedagojisi, vokal yapımının fizyolojik sürecinden, farklı türlerden veya tarihsel dönemlerden şarkıların yorumlanmasının sanatsal yönlerine kadar geniş bir yelpazede şarkı söylemeyi içerir.
Şan Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
Şan, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi’nde veya doğrudan Konservatuarlarda eğitim veren 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Bu bölüm sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmekte ve her üniversite bu sınavı kendi bünyesinde yapmaktadır. Bu yüzden her üniversite özel yetenek sınavını üniversitenin web sitesinde duyurur.
Ses Bölümünün Dersleri Neler?
Üniversitede şan eğitimi almayı ve özel yetenek sınavını başarıyla tamamlamayı hedefleyen aday öğrenciler;
- Sözler ve Diksiyon
- Anatomi
- Fizyoloji
- Şarkı Söylemenin Fiziksel Süreçleri
- Nefes Teknikleri
- Fonetik
- Diksiyon
- Ses Rezonansı
- Ses Projeksiyonu
- Artikülasyon
- Vokal kaydı
- Sostenuto ve Legato
- Ses Teknikleri
- Şarkı Öğeleri
- Şarkı Söylemeye Bağlı Ses Sağlığı ve Ses Bozuklukları
- Opera
- TSM
- Ses Sınıflandırması
8 dönemlik eğitim öğretim süreci boyunca bu konularda eğitim alacaklar. Genel olarak uygulamaya dayalı bu kursları başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Şeref Ana Diploması” almaya hak kazanır.
Şarkı Söyleme Mezunu Ne Yapar?
Şan Bölümü mezunları şan tanımını yapar, ardından farklı vokal teknikleriyle şarkı söyler veya vokalist adaylarına şarkı anında seslerini verimli kullanabilmeleri için gerekli vokal eğitimini verirler.
Şan Bölümü Mezunu için İş İmkanları Neler?
Şan ana akım branş mezunları vokalist olarak kariyerlerine;
- Opera
- Türk Halk Müziği Korosu
- Türk Sanat Müziği Korosu
- Kişisel veya Grup Müziği
Bu tür seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Bunun dışında ses koçu olarak;
- Ses Eğitimi
- Oyuncu Ses Eğitimi
- Spiker Ses ve Diksiyon Eğitimi
- Tiyatro Oyuncusu Ses Eğitimi
- Halk Eğitimi ve Sanat Atölyelerinde
Eğitmen olarak yer alabilirler. Ayrıca pedagojik formasyon ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında her seviyeden öğrenciye müzik öğretebilirler. Devlet orkestralarında ve korolarında da iş bulabilirler.
Mezunların, devlet kurum ve kuruluşlarındaki iş olanaklarından yararlanabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavından yani diğer ismiyle KPSS’den yeterli puan almaları beklenmektedir. Ses sanatçısı olma prosedürlerini ilgili kurumlardan araştırmanız tavsiye edilir.
Şan Bölümü Taban Puanları 2024
Şan Bölümü 2024 taban puanlarına buradan ulaşabilirsiniz. Bu puanlar 30.07.2024 tarihinde ve saat 03:57:13’de güncellenmiştir. Burada verilen puanlar ve sıralamalar bu sene yerleşen adaylara aittir. Bu bilgiler ÖSYM-YÖK tarafından yayınlanmış olan en güncel puanlar ve sıralamalardır.
Şan Bölümü Atama Durumu ve Puanları
Şan Bölümü bölümünün ataması hakkında şuan bir bilgimiz yok. Aşağıdaki yorumlar kısmında iş ilanları ve atama durumu hakkındaki bilgilerini diğer okuyucularımızla paylaşabilir ve tartışabilirsiniz.
Dipnot: Şan Bölümü mezunlarının ne kadar kazandığını merak ediyorsanız güncel maaşlarını görmek için sitemizin arama kısmını kullanabilirsiniz.