Öğrenme Destek Öğretmeni Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir öğrenme destek öğretmeninin ne yaptığını, bu işi nasıl edineceğinizi ve bir öğrenme destek öğretmeni olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Öğrenme destek öğretmenleri, engelli veya diğer özel ihtiyaçları olan öğrencilere okulda başarılı olmaları için yardım etmekten sorumludur. Genellikle geleneksel yollarla öğrenme yeteneklerini etkileyen çeşitli bilişsel, fiziksel ve duygusal sorunları olan öğrencilerle çalışırlar.
Öğrenme destek öğretmenlerinden ek olarak sınıftaki tüm öğrencilere genel eğitim talimatı vermeleri istenebilir. Bu durum matematik, fen, tarih, İngilizce vb. konulardaki dersleri içerebilir.
Öğrenme Desteği Öğretmen Sorumlulukları ve Görevleri
Bir öğrenme destek öğretmeni genel olarak aşağıdakileri içerebilen geniş bir sorumluluk yelpazesine sahiptir:
- Ekstra desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere okuma ve yazma gibi temel becerilerde iyileştirici eğitim verilmesi
- Öğrencilerin ilerlemesini izlemek ve öğrencilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için geri bildirim sağlamak
- Akran etkileşimini teşvik ederek ve ekstra dikkat gerektiren çocuklarla oynayarak öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak
- Çocuklarının ihtiyaçlarını ve çocuklarını evde nasıl destekleyebileceklerini anlamalarını sağlamak için ebeveynlerle birlikte çalışmak
- Öğrencilerin öğrenmeye katılımını teşvik etmek için sınıf etkinlikleri oluşturma
- Engelli olmayan diğer öğrencilerle birlikte sınıflarda özel gereksinimli öğrencilere eğitim verilmesi
- Akademik ihtiyaçlarını belirlemek için öğrencileri sınıflarda gözlemlemek
- Kavramları öğrenciler anlayana kadar farklı şekillerde açıklama
- Daha fazla özel ilgiye ihtiyaç duyan öğrencilere bire bir öğretim sağlamak
Öğrenme Desteği Öğretmen Maaşı Ne Kadar?
Öğrenme desteği öğretmenlerinin maaşları, eğitim düzeylerine, deneyim yıllarına ve öğrettikleri öğrenci türlerine göre değişir. Ayrıca ikramiye veya maaş şeklinde ek tazminat da alabilirler.
- 2024 Yılı Ortalama Maaş: 15.500 TL (125.20 TL/saat)
- 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 45.500 TL (198.50 TL/saat)
Öğrenme destek öğretmenlerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalama bir oranda artması bekleniyor.
Özel eğitim hizmetlerine olan talep, daha fazla engelli çocuğun tespit edilip hizmet almasıyla artmaya devam edecektir. Ek olarak, okulların bu öğrencilere daha fazla hizmet türü sağlamasını gerektiren federal yasadaki değişiklikler nedeniyle okulların engelli öğrencilere daha fazla hizmet sağlaması gerekecektir.
Dipnot: Öğrenme Desteği Öğretmen İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Öğrenme Desteği Öğretmen İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bir öğrenme destek öğretmeninin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:
Eğitim: Bir öğrenme destek öğretmeninin genellikle eğitim, erken çocukluk eğitimi veya ilgili bir alanda lisans mezuniyetine ihtiyacı vardır. Bazı okullar, öğrenme desteğinde uzmanlaşma ile erken çocukluk eğitiminde bir derece sunar.
Birçok okul, öğrenme desteği konusunda uzmanlaşma ile eğitimde yüksek lisans mezuniyeti sunar. Bu programların tamamlanması ve kurs çalışmaları ile denetimli öğretim deneyimini içermesi genellikle iki yıl sürer.
Antrenman tecrübesi: Birçok öğrenme desteği öğretmeni, yeni işverenlerinden iş başında eğitim alır. Bu eğitim, okulun müfredatını, sınıf yönetimi tekniklerini ve ders planlarını öğrenmeyi içerebilir.
Sertifikalar ve Lisanslar: Öğrenim destek öğretmenlerinin, devlet onaylı bir öğretmen eğitimi programını tamamlamayı, bir eyalet sınavını geçmeyi ve alan deneyimini tamamlamayı ve minimum ders saati sayısını gerektiren bir öğretmenlik lisansına sahip olmaları gerekmektedir. Bazı okulların, bir öğrenim destek öğretmeni işe almadan önce geçmiş kontrolü gibi ek gereksinimleri olabilir.
Öğrenme Desteği Öğretmen Olmak İçin Gerekli Beceriler
Öğrenme desteği öğretmenlerinin başarılı olabilmesi için aşağıdaki becerilere ihtiyacı vardır:
Sabır: Sabır, öğretmenlerin sınıfta daha etkili olmasına yardımcı olabilecek başka bir beceridir. Bunun nedeni, genellikle farklı düzeylerde bilgi ve beceriye sahip öğrencilerle çalışmalarıdır. Bazı öğrenciler diğerlerinden daha ileri düzeyde olabilirken, diğerleri materyali anlamakta zorlanıyor olabilir. Sabır, öğretim stilinizi tüm öğrencilerinizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlamanıza yardımcı olabilir.
Organizasyon: Öğrenme desteği öğretmenlerinin genellikle gün boyunca tamamlamaları gereken birkaç görevi vardır. Görevlerini zamanında tamamlayabilmeleri için organize olmaları önemlidir. Organizasyon becerileri ek olarak öğrenci bilgilerini, sınıf materyallerini ve diğer önemli belgeleri takip etmelerine yardımcı olabilir.
İletişim: İletişim, öğrenme desteği öğretmenlerinin sınıfta kullandıkları bir diğer beceridir. Öğrencilerin gelişimi, sınıf prosedürleri ve diğer konular hakkında öğrenciler, veliler ve diğer öğretmenlerle iletişim kurmanız gerekebilir. Mesajınızı iletmek ve herkesin sizi anlamasını sağlamak için etkili bir şekilde iletişim kurabilmek önemlidir.
Empati: Empati, başkalarının duygularını anlama ve paylaşma yeteneğidir. Bir öğrenme destek öğretmeni olarak, öğrencilerinizin ihtiyaçlarına karşı anlayışlı olmak önemlidir. Bir konu ile mücadele eden veya öğrenme ilerlemelerinde hüsrana uğrayan öğrencilere yardım etmeniz gerekebilir. Empatik olmak, duygularını anlamanıza ve onlara ihtiyaç duydukları desteği sunmanıza yardımcı olabilir.
Uyarlanabilirlik: Uyarlanabilirlik, yeni durumlara uyum sağlama ve değiştirme yeteneğidir. Bir öğrenme destek öğretmeni olarak, çeşitli öğrenme ihtiyaçları olan öğrencilerle çalışabilirsiniz. Ayrıca çeşitli öğretim stilleri ve yöntemleriyle de çalışabilirsiniz. Uyarlanabilir olmak, bu değişikliklere uyum sağlamanıza ve öğrencilerinize mümkün olan en iyi öğrenme deneyimini sağlamaya devam etmenize yardımcı olabilir.
Öğrenme Desteği Öğretmen Çalışma Şartları Nasıl?
Öğrenme destek öğretmenleri, devlet okulları ve özel okullar, hastaneler ve klinikler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Fiziksel engelleri, tıbbi durumları veya öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle çalışabilirler. Üstün zekalı ve yetenekli ya da davranış sorunları olan öğrencilerle de çalışabilirler. Öğrenme destek öğretmenleri genellikle haftada 40 saat çalışırlar. Fakat bazen akşamları veya hafta sonları toplantılara veya konferanslara katılmak veya evrak işlerini tamamlamak için çalışabilirler. Ayrıca ders planları hazırlamak veya ebeveynler veya velilerle görüşmek için fazla mesai yapabilirler.
Öğrenme Desteği Öğretmen İçin Mesleki Gelişme
İşte öğrenme destek öğretmenlerinin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Öğrenme desteği öğretmenlerinin becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmeler hakkında güncel kalmaları gerekecektir.
Sosyal ve Duygusal Öğrenmeye Dikkat
Eğitim sistemi sosyal ve duygusal öğrenmeye daha fazla odaklandıkça, öğrenme destek öğretmenlerinin öğrencilerin duygularını yönetmeyi ve başkalarıyla etkileşim kurmayı öğrenmelerine yardımcı olmak için hazırlıklı olmaları gerekecektir.
Öğrenme destek öğretmenleri, bu becerilere odaklanan programlar geliştirerek ve tüm öğrenciler için destekleyici bir ortam yaratmak için okul topluluğunun diğer üyeleriyle birlikte çalışarak bu eğilimden yararlanabilir.
Sınıfta Teknolojinin Kullanımı
Okullar öğrenci başarısını artırmanın yollarını aradıkça sınıfta teknolojinin kullanımı giderek daha popüler hale geliyor. Bu eğilim, okulların teknolojiyi müfredatlarına entegre etmelerini kolaylaştıran uygun fiyatlı teknoloji ürünlerinin artan mevcudiyeti tarafından yönlendirilmektedir.
Öğrenme destek öğretmenleri, öğrencilerin sınıfta teknolojiyi nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcı olmaktan sorumlu olduklarından, en son ürünlere ve bunları nasıl etkili bir şekilde kullanacaklarına aşina olmaları gerekecektir. Ayrıca ortaya çıkabilecek sorunları giderebilmeleri gerekecektir.
Erken Müdahaleye Odaklanma
Eğitimciler, mücadele eden çocuklara ekstra destek sağlamanın önemini kavradıkça, erken müdahale eğitim sisteminin giderek daha önemli bir parçası haline geliyor.
Öğrenme destek öğretmenleri olarak, erken müdahale programlarında önemli bir rol oynayacak, ekstra yardıma ihtiyacı olan öğrencileri belirlemekten ve onlara başarılı olmak için ihtiyaç duydukları kaynakları sağlamaktan sorumlu olacaksınız. Bu alanda başarılı olmak için, sorun belirtilerini erkenden tespit edebilmeniz ve doğru türde desteği nasıl sağlayacağınızı bilmeniz gerekecektir.
Öğrenme Destek Öğretmeni Nasıl Olunur?
Bir öğrenme destek öğretmeni olarak bir kariyer, ödüllendirici ve tatmin edici olabilir. Kararınızı vermeden önce bu mesleğin birçok farklı yönünü göz önünde bulundurmak önemlidir. Düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biri, nerede çalışmak istediğinizdir. Bir okul bölgesinde mi çalışmak istersin yoksa yetişkinlerle mi çalışmayı tercih edersin? Özel ihtiyaçları olan öğrencilerle mi çalışmak istersiniz yoksa akademik olarak zorlanan öğrencilerle mi çalışmak istersiniz?
Ne tür bir öğrenci olduğunuzu düşünmek de önemlidir. Daha çok görsel bir öğrenici misiniz, yoksa en iyi yaparak mı öğreniyorsunuz? Öğrencilerle bire bir çalışmayı mı seversiniz yoksa bir grup ortamında çalışmayı mı tercih edersiniz? Bu soruları cevapladıktan sonra, tercihlerinize uygun işleri aramaya başlamalısınız.
Dipnot: Öğrenme Desteği Öğretmeni İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Öğrenme desteği öğretmenleri, deneyim kazandıkça ilerleme için daha fazla fırsatları olduğunu görebilirler. Daha fazla deneyimle, bölüm başkanı veya öğrenme desteği koordinatörü gibi liderlik rollerine geçebilirler. Ayrıca okul müdürü gibi yönetim rollerine de geçebilirler. Alternatif olarak, özel ders veya danışmanlığa geçmeyi seçebilirler.