Mimari Teknoloji Uzmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Yaratıcı tasarımlarınızı, dayanıklı ve sürdürülebilir yapılara dönüştürmek için yaratıcı yönünüzü kullanıyorsanız, o zaman mimari bir teknoloji uzmanı olmak ideal göreviniz olabilir.
Bir mimari teknoloji uzmanı olarak başlangıçtan bitirme aşamasına kadar bir projeye liderlik etmeye hakkınız vardır. Kullanım ve performans için binaların tasarımına odaklanarak mimari teknolojisinde uzmanlaşacaksınız.
Çalışmanız tasarım ve teknik tasarım, geliştirme ve detaylandırma, inşaat teknolojisi, sözleşme yönetimi, sürdürülebilirlik ve kapsayıcı ortamlar yaratmayı içerecektir. Yenileme, tadilat ve diğer inşaat projeleri durumunda mimari teknoloji uygulanabilir.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Bir mimari teknoloji uzmanı olarak yapmanız gerekenler:
- Proje özeti üzerinde anlaşmaya varmak için diğer profesyoneller ve müşterilerle erken bir aşamada buluşmak
- Bir inşaat projesinin tasarım yönlerinin performans ve işlevsel konularla nasıl etkilediğini ve ilgili olduğunu anlayın. Bu sayede pratik sorular başlangıçta ele alınabilir.
- Çevresel, yasal ve düzenleyici hususları değerlendirmek ve tavsiyelerde bulunmak
- Planlama uygulamalarına ve diğer yasal başvuru prosedürlerine katkıda bulunmak
- İşe başlamadan önce gerekli anketleri (örneğin arazi etütleri) tanımlayın, yapılmasını ve sonuçlarının projeye dahil edilmesini sağlayın.
- Proje özetlerini geliştirmek ve proje ilerledikçe bunlar üzerinde çalışmak
- Bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve diğer tasarım yazılımlarının yanı sıra geleneksel çizim yöntemlerini kullanarak tasarım önerileri hazırlayabilir ve sunabilir
- Detaylı tasarım sürecine öncülük etmek ve tasarım bilgilerini koordine etmek
- Müşterilere, üstlendikleri iş için en iyi ve en uygun sözleşmeleri sağlama konusunda tavsiyede bulunma
- Yasal onay için dokümantasyon hazırlarken uygun makamlarla (örneğin, planlama soruşturmaları ve inşaat denetçileri) irtibat kurun
- Kullanılacak uygun malzemeler veya işlemler için ayrıntılı özellikleri üretmek, analiz etmek ve tavsiyelerde bulunmak
- Tasarım aşamasında risk değerlendirmeleri yapar
- Sözleşmeleri ve proje sertifikalarını yönetmek
- Stajyer teknoloji uzmanlarının çalışmalarını yönetir ve işletmenin genel faaliyetine katkıda bulunur
- İnşaatı tamamladıktan sonra mühendislerin performansı hakkında rapor vererek binayı kullanan müşterilerden ve insanlardan geri bildirim almak
- Kullanımda olan binaların performansını değerlendirir ve bakım yönetimi bilgisi üretir
- Yenileme, yeniden kullanma, geri dönüşüm ve yapı bozma konusunda değerlendirme ve danışmanlık.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Küçük bir teknoloji uzmanınınbaşlangıç maaşları 47.500 TL ile 65.500 TL arasında değişmektedir.
- Birkaç yıllık tecrübesi olan maaşlar 55.500 TL ile 85.500 TL arasında değişmektedir.
- Üst düzey maaşlar bazen daha yüksek olan 65.500 TL ile 185.500 TL arasında olabilir.
Karmaşık projelerin yürütülmesinde sorumluluk ve deneyim artışı ile daha yüksek maaşlar elde edilebilir. Uygulamalar şirket arabaları ve emeklilik planları gibi başka avantajlar da sunabilir.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi sadece bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Çalışma saatleri genellikle 09:00 – 17:00 arasındadır. Fakat hafta sonları çalışma da dahil olmak üzere ekstra saatler, özellikle son teslim tarihleri yaklaşırken, sıklıkla gereklidir.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Yalnız veya bir ekibin parçası olarak çalışabilirsiniz. İşin çoğunluğu ofis tabanlıdır. Fakat saha ziyaretleri yaygın olarak gereklidir. Ofisten başka bir zaman uzakta veri toplamayı ve toplantılara katılmayı içerebilir.
- Şantiyelerdeki çalışmalar her türlü hava koşulunda yapılmalı ve uygun güvenlik kıyafetleri giyilmelidir.
- Serbest çalışan mimarlar için saatlik ücretler genellikle maaşlı pozisyonlarda çalışanlardan daha yüksektir. Fakat tatil ve hastalık için harcadığınız zaman için ödenekleri hesaba katmanız gerekecektir.
- İstihdamın niteliğine bağlı olarak kariyer araları ve yarı zamanlı çalışma bir olasılıktır.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Avrupa’da 30’dan fazla mimari teknoloji lisansı ve yüksek lisans derecesi programı bulunmaktadır ve bir programın tamamlanması avantajlıdır.
Her ne kadar bu çalışma alanı mimari teknoloji derecesine sahip mezunlarla en ilgili olsa da diğer ilgili bölümler şunlardır:
- Mimari mühendislik/mimarlık
- Bina hizmetleri mühendisliği
- Bina inşaatı
- Yapılı çevre çalışmaları
- İnşaat ve yapı mühendisliği
- Bilgisayar destekli mühendislik
- Ölçme.
İnşaat, mimari teknolojisi, bina çalışmalarında veya mimari teknolojide bir lisans derecesine sahip olmak, profesyonel olarak nitelikli bir mimari teknisyeni olarak tanınmış rollere yol açabilir. Mesleğe aday yolu ile bir derece veya tanınmayan bir nitelikte olmadan da girmek mümkündür.
Bir lisansüstü yeterlilik mesleğe giriş için şart değildir. Bununla birlikte yüksek lisans dersleri ve araştırma fırsatları, daha fazla araştırma yapmak isteyenler için mimari teknolojide ve diğer ilgili alanlarda mevcuttur.
Mimari çalışmalarda lisansüstü derslerini almanızı tavsiye ederiz.
Gerekli Beceriler Nedir?
Aşağıdaki maddeleri yapmanız gerekecek:
- Liderlik yetenekleri ve sorumluluk almak için istekli
- Diğer profesyonellerle, yetkililerle ve müşterilerle etkileşim sıkça gerçekleştiğinden, iyi iletişim becerileri
- Bir ekibin parçası olarak işbirliği içinde çalışma yeteneği
- Problem çözmede mantıklı ve pratik bir yaklaşım
- Üç boyutlu nesneleri (3D) görselleştirme yeteneği ile detay ve tasarım için bir göz
- Planlama ve organizasyon becerileri.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İlgili iş deneyimi son derece değerlidir ve bir mimarlık uygulamasının nasıl işlediğini ve projelerin nasıl işlendiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
Bazı kurslar, endüstride bir yerleştirme yılını içerir. Fakat aksi halde tatil çalışmaları ve yerleştirmeler için fırsatlar üniversite bölümleri, işe alım ajansları, endüstri dergileri ve web siteleri aracılığıyla bulunabilir.
İşverenler ve İş İlanları
Çeşitli istihdam fırsatları bulunmaktadır ve işverenler şunlardır:
- Akademik ve araştırma kurumları
- Mimari uygulamalar
- Bankalar ve yapı toplulukları
- Yapı ve inşaat firmaları
- Konut şirketleri
- Yerel yetkililer
- Mülk geliştiricileri
- Şehir planlamacıları.
Becerilerinizi imalat ve işleme endüstrileri ile sağlık ve devlet kurumlarında uygulamak da mümkündür.
Uluslararası sözleşmeleri veya bazı devlet daireleriyle yapılan işler dahil olmak üzere yurtdışında çalışma fırsatları vardır.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Öğrenci üyeliği için kayıtlı olan ilgili yüksek eğitim kurslarından mezun olanlar, üyeliklerini ortak seviyeye yükseltmeye hak kazanırlar. Ortak üyelik, serbest meslek başvurusunda bulunan adaylar için geçerli değildir, bunun yerine profil adayı olmak zorundadır.
Konu bilginizin yanı sıra, birçok başka beceri daha geliştirmeniz gerekir. Bunlar normal olarak işte ve bazen işveren destekli kısa kurslarla kazanılır. Kişilerarası beceriler, tasarım becerileri, bilgisayar yetenekleri ve teknik çizim yetenekleri geliştirmek için kurum içi veya harici kurslar aracılığıyla sürekli mesleki gelişim yapmanız gerekecektir.
Yönetim, işin anahtar bir parçasıdır ve iş, inşaat yönetimi ve proje yönetimi gibi konulardaki nitelikleri inceleyerek bunu daha da geliştirmeyi seçebilirsiniz.
Kariyer ve İş İmkanları
Çalıştığınız işverenin büyüklüğü ve üstlendiğiniz iş türü kariyer fırsatlarınızı ve gelişiminizi büyük ölçüde etkileyebilir.
Büyük kuruluşlar genellikle denetleme ve yönetim pozisyonlarına terfi için daha yapılandırılmış fırsatlar sunar. Fakat daha küçük mimari uygulamalar bazen daha erken bir zamanda daha büyük sorumluluklar sunabilir, ayrıca birçok uzmanlık alanında beceri ve deneyim kazanma şansı sunabilir. Fakat terfi kazanmak veya maaşları artırmak için işverenler arasında hareket etmek veya yer değiştirmek gerekebilir.
İşin büyük kısmı proje bazlı olduğundan, bazen inşaat temelli olmayan alanlara, örneğin diğer sanayi ve ticaret alanlarına geçmek mümkündür.
Kendi uygulamanızı oluşturma potansiyelinin yanı sıra, üniversitelerde araştırma öğretmek ve üstlenmek için fırsatlar da vardır. Ayrıca endüstri kurslarında eğitmen olarak çalışmayı düşünebilirsiniz.