Mesleki Terapist İş Tanımı ve 2023 Maaşları
Mesleki Terapist İş Tanımı
Mesleki terapistler, uzmanlık bilgilerini her yaştan insanın yaralanma, hastalık veya sakatlıktan kaynaklanan zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için kullanırlar. Bunu terapötik aktivitelerin düzenli kullanımı ile başarırlar. Mesleki terapistler, hastaneler, destekli yaşam tesisleri, bakım evleri, okullar, toplum merkezleri ve hatta hastaların evleri de dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır.
Mesleki Terapistin Görevleri ve Sorumlulukları
Hastaların travmadan kurtulmasına, belirli zorlukların üstesinden gelmesine veya genel yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için, mesleki terapistler birçok görevi yerine getirir. Analiz ettiğimiz iş listelerine dayanarak, genellikle bu görev ve sorumlulukları üstlenirler:
Hastaları Değerlendirin
Bir hastayı tedavi etmeye başlamadan önce, mesleki terapistler önce hastanın ihtiyaçlarını, sınırlamalarını ve yeteneklerini değerlendirmek için çeşitli testler yapmalıdır. Bu testlerden topladıkları bilgiler hasta, hastanın ailesi (gerekirse), doktorlar ve müttefik sağlık gruplarının üyeleriyle de paylaşılmalıdır.
Değerlendirme Sonuçlarını Analiz Edin
Bir meslek terapisti hastasını tamamen değerlendirdikten sonra, önerilen bir zaman çizelgesi boyunca gerçekçi tedavi hedefleri oluşturmak için bu değerlendirmenin sonuçlarını analiz etmelidir. Ayrıca analizlerini kapsamlı bir tedavi programı oluşturmak için kullanırlar.
Tedavi Tekniklerini Seçme ve Uygulama
Tedavi programı başlamadan önce, mesleki terapistlerin sadece istenen hedeflere ulaşmakla kalmayıp aynı zamanda her bir hastanın yeteneklerine ve eksikliklerine de uyan tedavi tekniklerini seçmeleri önemlidir.
Denetlemek ve Tedavi
Bir mesleki terapistin hastası doktorlar ve hemşireler gibi diğer tıp uzmanları tarafından tedavi edilecekse, mesleki terapistin hastanın tam ve tam tedavi görmesini sağlamak için bu randevuları denetlemesi gerekecektir.
Doküman Sağlayın
Her hastanın tedavi programı boyunca, mesleki terapistlerin test sonuçlarını, hedeflerini, kullanılan teknikleri ve elde edilen sonuçları kapsamlı bir şekilde belgelendirmeleri önemlidir. Bu kayıtlar, gelecekte kullanılabilecek hasta için kapsamlı bir sağlık öyküsü oluşturulmasına yardımcı olur.
Mesleki Terapist Nasıl Olunur?
Mesleki terapistler, hem araştırma hem de diğer insanlara yardım etmeyi seven analitik düşünürler olmalıdır. Mesleki terapistlerin çalıştıkları yere bağlı olarak pediatrik veya geriatrik bakım gibi belirli alanlarda bilgi ve deneyime ihtiyaçları olabilir. İşverenler genel olarak aşağıdaki beceri ve niteliklere sahip mesleki terapistleri tercih eder:
- Analitik düşünme – Daha önce tartışıldığı gibi, mesleki terapistler tedaviye başlamadan önce hastaları değerlendirir. Bu yüzden güçlü analitik yeteneklere sahip olmaları önemlidir
- Problem çözme yetenekleri – Tedavi programları geliştirirken ve değiştirirken, mesleki terapistler yeni veya değişen problemleri ele almak ve bunlara uyum sağlamak için problem çözme becerilerini kullanmalıdır.
- İletişim yetenekleri – Mesleki terapistlerin bulgularını ve hastalarının ilerlemesini aile üyeleri ve diğer sağlık profesyonelleri ile paylaşmaları gerektiğinden, mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerilerine ihtiyaç duyarlar.
- Detaylara dikkat – Bir hastayla çalışırken, en küçük ayrıntı bile genel sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu yüzden mesleki terapistlerin ayrıntı için keskin bir göze sahip olması çok önemlidir.
- Hastaya karşı tutum – Sıcak ve merhametli bir başucu tarzı, hastaları rahat ve iyimser hissetmek için uzun bir yol kat edebilir, bu nedenle mesleki terapistlerin olağanüstü bir başucu tarzına sahip olması önemlidir.
Kullandığı Araç Gereçler veya Programlar
Mesleki terapistler günlük işlerinde genellikle aşağıdaki araçları kullanırlar:
- Mukavemet test cihazları (dinamometreler ve sıkıştırma göstergeleri gibi)
- Kapasite test araçları (tansiyometre ve kaldırma platformları gibi)
- Terapi ekipmanı oynayın (salıncaklar, denge kirişleri, egzersiz paspasları ve yoga topları gibi)
- El terapi aletleri (parmak egzersiz cihazları, hassasiyet test cihazları ve banyo eldivenleri gibi)
- Dokümantasyon, faturalandırma ve zamanlama yazılımı (WebPT gibi)
Mesleki Terapist Eğitim ve Öğretim Süreci
Mesleki terapistlerin, genel olarak biyoloji veya fizyoloji gibi alanlarda, mesleki terapide yüksek lisans derecesine ve lisans derecesine sahip olmaları gerekir. Bazı meslek terapistleri doktora derecesi de alabilirler. Pratik bir meslek terapisti olmak için, tüm meslek terapistleri, Mesleki Terapistler Ulusal Sertifikasyon Kurulu tarafından yönetilen ulusal bir sınavı geçmelidir. İsteğe bağlı ek sertifikalar Amerikan Mesleki Terapi Derneği aracılığıyla da alınabilir.
Mesleki Terapist Maaşı ve 2023 Yıllık Kazancı
Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre mesleki terapistler ortalama 82.000 TL maaş alırlar, en düşük ücretli yıllık 54.560 TL ve en yüksek ücretli 120.440 TL kazanırlar. 2029 yılına kadar mesleki terapistlerin istihdamının, diğer tüm mesleklerden çok daha hızlı bir oran olan 2029’a kadar %24 artması bekleniyor. Bu durum 31.000 yeni mesleki terapist pozisyonunun o dönemde kullanılabilir olacağı anlamına gelir.
Kariyer, İş ve İstihdam Kaynakları
Bir mesleki terapist olmak istiyorsanız bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olmak için topladığımız bu kaynak listesine bir göz atın:
Amerikan Mesleki Terapi Derneği – Mesleki terapistlere çeşitli sertifikalar sağlar. Ayrıca iş kaynakları, öğrenci kaynakları, yıllık konferans, etkinlikler ve daha fazlasını sunar
Mesleki Terapiye Hızlı Referans – Bu kitap öğrenciler, uygulayıcılar ve araştırmacılar için kullanışlı bir referans kılavuzu olarak hizmet vermektedir. Mesleki terapist olmak için çalışan öğrenciler için özellikle yararlıdır
Mesleki Terapist Ağ Grubu – 16.000’den fazla üyesiyle bu LinkedIn grubu, meslek terapistleri ve meslek terapisi öğrencileri ile tartışmak, bağlantı kurmak ve iletişim kurmak için mükemmel bir yerdir.
Mesleki Terapist ile Benzer Meslekler
Yüz binlerce uzman onaylı meslek veritabanımızdan benzer meslekleri keşfedin:
- Mesleki terapist
- Çocuk Mesleki Terapisti
- Fizyoterapist Yardımcısı