Kriz Müdahale Danışmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir kriz müdahale danışmanının ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir kriz müdahale danışmanı olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Kriz müdahale danışmanları, zihinsel sağlık krizi yaşayan bireylere destek ve yardım sağlamaktan sorumludur. Genellikle bir psikiyatrik bozukluk teşhisi konmuş insanlarla çalışırlar. Fakat stresli yaşam olaylarıyla veya kendilerine önemli duygusal sıkıntıya neden olan diğer koşullarla uğraşanlarla da etkileşime girebilirler.

Kriz müdahale danışmanları genellikle bire bir olarak danışmanlık hizmetleri sağlarlar. Fakat düzenli görevlerinin bir parçası olarak grup terapi seansları veya atölye çalışmaları da yürütebilirler.

Kriz Müdahale Danışmanı Sorumlulukları ve Görevleri

Kriz müdahale danışmanlarının aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:

  • Yangın, doğal afet, silahlı saldırı, intihar, cinayet, araba kazası veya diğer travmatik olaylar gibi travmatik olaylar yaşayan veya krizde olan bireylere destek sağlamak
  • Bir olayın nedenini belirlemek ve olası şüphelileri belirlemek için soruşturmalar yürütmek
  • Depresyon veya anksiyete bozuklukları gibi zihinsel sağlık sorunları olan hastalarla çalışmak
  • İntihar riski taşıyan veya intihar girişiminde bulunan bireylere intihar önleme hizmetlerinin sağlanması
  • İntihar girişimi veya psikotik dönem gibi ruh sağlığı krizi yaşayan bireylere kriz müdahale hizmetleri sunmak
  • İstismar, ihmal veya kayıp gibi zor yaşam koşulları nedeniyle duygusal sıkıntı yaşayan bireylere veya ailelere danışmanlık yapmak
  • Mevcut durumlarını değerlendirmek ve ulaşmak istedikleri hedefleri belirlemelerine yardımcı olmak için müşterilerle görüşme
  • Müşterileri, uyuşturucu tedavi programları veya evsiz barınakları gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecek diğer hizmetlere yönlendirmek
  • Şizofreni veya bipolar bozukluk gibi ruh sağlığı bozukluklarının tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olmak için klinik araştırma çalışmalarına katılmak

Kriz Müdahale Danışmanı Maaşı Ne Kadar?

Kriz müdahale danışmanlarının maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirketin büyüklüğüne ve bulunduğu şehre bağlı olarak değişmektedir.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 14.500 TL (122.60 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 17.500 TL (133.80 TL/saat)

Kriz müdahale danışmanlarının istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan çok daha hızlı büyümesi bekleniyor.

Daha fazla insan ruh sağlığı sorunları için tedavi aradıkça bu işçilere olan talebin artması bekleniyor. Buna ek olarak, talep, genellikle depresyon ve bunama gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşayan yaşlanan bir nüfus tarafından yönlendirilecektir.

Dipnot: Kriz Müdahale Danışmanı İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

Kriz Müdahale Danışmanı İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Bir kriz müdahale danışmanının genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:

Eğitim: Çoğu kriz müdahale danışmanı pozisyonu, psikoloji, sosyal hizmet, danışmanlık veya ilgili bir alanda lisans mezuniyeti gerektirir. Bazı pozisyonlar yüksek lisans mezuniyeti gerektirebilir.

En Popüler:  İnternet Pazarlama Müdürü Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Kriz müdahale danışmanları, insan davranışı, ruh sağlığı, sosyal hizmet ve danışmanlık derslerini içeren bir derece programı seçmelidir. Bu programlar genel olarak, öğrencilerin sınıf öğrenimlerini gerçek dünya ortamında uygulayabilecekleri denetimli uygulama ve staj deneyimlerini içerir.

Antrenman tecrübesi: Kriz müdahale danışmanları genel olarak bir danışmanlık pozisyonunda denetimli çalışma dönemi şeklinde iş başında eğitim alırlar. Bu eğitim dönemi, danışmanın hizmet verdiği kurum ve müşteriler hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlar. Ayrıca danışmanın, danışmanlık becerilerini geliştirmek için bir süpervizörle çalışmasına izin verir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Çoğu eyalet, kriz müdahale danışmanlarının sahada çalışmak için lisanslı veya sertifikalı olmasını gerektirir. Gereksinimler değişiklik gösterir. Bu yüzden eyaletinizdeki standartları kontrol etmelisiniz.

Kriz Müdahale Danışmanı Olmak İçin Gerekli Beceriler

Kriz müdahale danışmanları başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

Aktif dinleme: Aktif dinleme, konuşmacıya ve onların ihtiyaçlarına odaklanma yeteneğidir. Bir kriz müdahale danışmanı olarak, zihinsel sağlık krizi yaşayan veya acil durumda olan kişilerle çalışıyor olabilirsiniz. Aktif dinleme, onların ihtiyaçlarını ve endişelerini anlamanıza ve onlara ihtiyaç duydukları desteği sağlamanıza yardımcı olabilir.

Empati: Empati, başka bir kişinin duygularını ve bakış açısını anlama yeteneğidir. Bir kriz müdahale danışmanı olarak empati, müşterilerle çalışırken sahip olunması gereken önemli bir beceridir. Bir müşterinin dinlendiğini ve anlaşıldığını hissetmesine yardımcı olmak için empatiyi kullanabilirsiniz. Bu durum iyileşmelerinde daha rahat ve kendinden emin hissetmelerine yardımcı olabilir.

Problem çözme: Problem çözme, bir problemi belirleme ve bir çözüm geliştirme yeteneğidir. Bir kriz müdahale danışmanı olarak, bir kişinin bir krizin üstesinden gelmesine yardım etmeniz istenebilir. Bu durum sorunu tanımlamalarına ve bir çözüm bulmalarına yardımcı olmayı içerebilir. Mesela bir müşteri panik atak geçiriyorsa, sakinleşmesine ve sorunlarına bir çözüm bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Oto kontrol: Öz kontrol, duygularınızı ve eylemlerinizi düzenleme yeteneğidir. Kriz müdahale danışmanlarının kendi kendilerini kontrol etmeleri önemlidir çünkü sakin ve sakin kalmalarını gerektiren durumlarla karşılaşabilirler. Mesela bir danışan zihinsel sağlık krizi yaşıyorsa, danışanın duygularının kontrolünü yeniden kazanmasına yardımcı olmak için danışmanın sakin ve destekleyici kalması gerekebilir.

Çatışma çözümü: Çatışma çözme, insanların anlaşmazlıkları çözmelerine yardımcı olma yeteneğidir. Bir kriz müdahale danışmanı olarak, bir çatışmanın ortasında insanlara yardım etmeniz istenebilir. Ortak bir zemin bulmalarına ve uzlaşmalarına yardımcı olma yeteneğiniz, farklılıklarının üstesinden gelmelerine ve ilerlemelerine yardımcı olabilir.

Kriz Müdahale Danışmanı Çalışma Şartları Nasıl?

Kriz müdahale danışmanları, hastaneler, ruh sağlığı merkezleri, toplum kuruluşları ve özel uygulamalar dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Bireyler, aileler veya gruplarla çalışabilirler. Birçok danışman, sosyal hizmet kurumları, mahkemeler veya diğer ruh sağlığı uzmanları tarafından sevk edilen müşterilerle çalışır. Danışmanlar genellikle haftada 40 saat standart bir şekilde çalışırlar. Fakat acil durumlara yanıt vermek için günde 24 saat görevde olabilirler. Bazı danışmanlar, müşterilerinin programlarına uymak için akşamları ve hafta sonları çalışır. İş duygusal olarak zorlayıcı olabilir ve danışmanlar kriz halindeki danışanlarla çalışmanın stresiyle başa çıkabilmelidir.

En Popüler:  Finansal Navigatör Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Kriz Müdahale Danışmanı İçin Mesleki Gelişme

İşte kriz müdahale danışmanlarının nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Kriz müdahale danışmanlarının, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmeler hakkında güncel kalmaları gerekecektir.

Ruh Sağlığına Odaklanma

Ruh sağlığı toplumda daha önemli bir konu haline geliyor ve bu da ruh sağlığı hizmetlerine artan bir odaklanmaya yol açıyor. Profesyonellerin artık geleneksel kriz müdahalesine ek olarak ruh sağlığı hizmetleri sunmaları istendiğinden, bu eğilim kriz müdahale danışmanlığı mesleği üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Akıl sağlığı daha fazla odak noktası haline geldikçe, kriz müdahale danışmanlarının ruh sağlığı ihtiyaçlarının tamamını karşılayan hizmetler sunabilmeleri gerekecektir. Bu durum hem kısa vadeli müdahaleleri hem de uzun vadeli tedaviyi içerir.

Kolluk Kuvvetleri ve Danışmanlar Arasında İşbirliği

Kolluk kuvvetleri ve danışmanlar geleneksel olarak iki meslek arasında çok az işbirliği ile silolarda çalışmışlardır. Fakat her iki meslek de birlikte çalışmanın faydalarını fark ettikçe bu durum değişmeye başlıyor.

Kriz müdahale danışmanları, kolluk kuvvetleriyle güçlü ilişkiler geliştirerek bu eğilimden yararlanabilir. Bu durum müşterilerine daha iyi hizmet vermelerine ve ihtiyaç duydukları bakımı almalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, kolluk kuvvetleri ile genel olarak toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine de yardımcı olabilir.

Travma Bilgili Uygulamalara Vurgu

Danışmanlık alanı hızla gelişmektedir ve en önemli değişikliklerden biri travma bilgili uygulamalara artan vurgudur. Bu eğilim, danışmanlığa gelen birçok kişinin bir tür travma yaşadığının ve bu deneyimlerin yaşamları üzerinde kalıcı bir etkisi olabileceğinin farkına varılmasından kaynaklanmaktadır.

Danışmanlar travma bilgili uygulamalara daha aşina hale geldikçe, travmatik olaylar yaşayanları daha iyi anlayabilecek ve destekleyebileceklerdir. Bu durum daha etkili tedavi sağlamalarına ve danışanların iyileşmesine ve yaşamlarında ilerlemelerine yardımcı olacaktır.

Kriz Müdahale Danışmanı Nasıl Olunur?

Bir kriz müdahale danışmanı olarak bir kariyer inanılmaz derecede ödüllendirici olabilir. İhtiyacı olan insanlara yardım etme ve hayatlarında bir fark yaratma fırsatı sunar. Fakat bu kariyere başlamadan önce tüm yönleriyle düşünmek önemlidir.

Düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biri, nerede çalışmak istediğinizdir. Kar amacı gütmeyen bir kuruluşta mı yoksa bir devlet kurumunda mı çalışmak istiyorsunuz? Yoksa özel bir şirkette mi çalışmak istiyorsunuz? Her ortamın kendine özgü kültürü ve gereksinimleri vardır.

Ayrıca ne tür bir vaka çalışması yapmak istediğinizi de düşünmelisiniz. Bazı kriz müdahale danışmanları suç mağdurlarıyla çalışma konusunda uzmanlaşırken, diğerleri bağımlılıkla mücadele eden insanlara yardım etmeye odaklanır. Olmak İçin Gerekli Becerilernizi ve uzmanlığınızı bu alana katkıda bulunmanın birçok farklı yolu vardır.

Dipnot: Kriz Müdahale Danışmanı İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Kriz müdahale danışmanları genellikle kendi organizasyonlarında daha fazla sorumluluk alarak kariyerlerinde ilerlerler. Bu durum program koordinatörü veya yöneticisi gibi bir liderlik rolü üstlenmeyi içerebilir. Danışmanlar ek olarak madde bağımlılığı, aile içi şiddet veya intiharı önleme gibi belirli bir alanda uzmanlaşarak ilerleyebilirler. Tecrübe ile danışmanlar ek olarak özel muayenehaneye geçebilir veya danışman olabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu