İş Temsilcisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir iş temsilcisinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir iş temsilcisi olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
İş temsilcileri, şirketler ve müşterileri arasındaki bağlantılardır. Küçük işletmelerden büyük şirketlere kadar çeşitli müşterilerle çalışarak onların ihtiyaçlarını belirlemelerine ve karşılamalarına yardımcı olurken aynı zamanda şirketlerinin kendi hedeflerine ulaşmasını sağlarlar.
İş temsilcileri, herhangi bir sayıda farklı proje veya görevi yürütmekle görevlendirilebilir. Bu durum tedarikçiler veya satıcılarla pazarlık anlaşmalarından, müşteri tarafından halihazırda satın alınan ürünler veya hizmetler için müşteri hizmeti sağlamaya kadar her şeyi içerebilir.
İş Temsilcisi Sorumlulukları ve Görevleri
Bir iş temsilcisi genel olarak aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:
- Sigorta poliçeleri veya tazminat sorunlarıyla ilgili soruları yanıtlayarak müşterilere müşteri hizmeti sunmak
- Müşterileri şirket veya rakipler tarafından sunulan yeni ürünler veya hizmetler hakkında eğitmek
- Müşterilere sigorta poliçeleri satın alarak varlıklarını nasıl koruyacakları konusunda tavsiyelerde bulunmak
- Müşteri ihtiyaç ve gereksinimlerine göre teklifler ve teklifler hazırlamak
- Şirketin gelirini artırmak için mevcut hesaplarda büyüme fırsatlarını belirlemek
- Telefon görüşmeleri, postalar, e-postalar veya yüz yüze toplantılar yoluyla bireylere veya işletmelere sigorta poliçeleri satmak
- Talepler, teminatlar, primler ve diğer poliçe detayları hakkında müşteriler adına komisyoncular, acenteler ve sigortacılarla müzakere etmek
- Aleyhlerinde alacakları olan müvekkiller adına sigorta şirketleri ile iletişime geçilmesi
- Marketler veya alışveriş merkezleri gibi perakende satış noktalarında müşterilere sigorta ürünleri satmak
İş Temsilcisi Maaşı Ne Kadar?
İş temsilcilerinin maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve temsil ettikleri iş türüne göre değişir. Ayrıca komisyon ve ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.
- 2023 Yılı Ortalama Maaş: 16.000 TL (30.00 TL/saat)
- 2023 Yılı Üst Düzey Maaşları: 26.000 TL (64.90 TL/saat)
İş temsilcilerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha yavaş büyümesi bekleniyor.
İstihdam artışı, daha önce bu işçiler tarafından gerçekleştirilen bazı görevlerin artan otomasyonuyla sınırlı olacaktır. Fakat işletme temsilcilerine yönelik talep, sağlık ve sosyal yardım gibi daha az otomatikleştirilmiş sektörlerden ve küçük işletmelerden gelmeye devam edecek.
Dipnot: İş Temsilcisi İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
İş Temsilcisi İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bir iş temsilcisinin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:
Eğitim: İş temsilcilerinin genel olarak bir lise diplomasına veya belgesine sahip olmaları gerekir. Bazı pozisyonlar, pazarlama, işletme veya ilgili başka bir alanda lisans mezuniyeti gerektirebilir. İlgili kurslar, pazarlama, finans, ekonomi, iş hukuku ve iş iletişimini içerir.
Antrenman tecrübesi: İş temsilcileri genel olarak yeni işverenleriyle oryantasyon dönemi şeklinde iş başında eğitim alırlar. Bu süre zarfında şirketin politikalarını ve prosedürlerini öğrenirler ve satacakları ürün ve hizmetlere aşina olurlar.
Sertifikalar ve Lisanslar: İş temsilcisi rolü, bir sertifika gerekliliği ile birlikte gelmez. Bununla birlikte, bir sertifika kazanmak, sahip olduğunuz becerileri doğrulayabilir ve potansiyel işverenlerin kariyerinize bağlı olduğunuzu bilmesini sağlayabilir.
İş Temsilcisi Olmak İçin Gerekli Beceriler
Başarılı olmak için iş temsilcileri aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:
İletişim yetenekleri: İletişim becerileri de iş temsilcileri için önemlidir. Bu becerileri müşteriler, müşteriler, tedarikçiler ve diğer iş temsilcileriyle iletişim kurmak için kullanabilirsiniz. Şirketinizin ürünleri veya hizmetleri hakkında bilgi iletmek için iletişim becerilerini de kullanabilirsiniz.
Liderlik özellikleri: İş temsilcileri genellikle çalışan ve yönetici ekiplerine liderlik etmek zorundadır. Liderlik becerileri, ortak bir amaç doğrultusunda çalışmak için başkalarını motive etme ve onlara ilham verme becerisini içerebilir. Görevleri devretmek ve çalışanları işlerini zamanında tamamlamaları için motive etmek için liderlik becerilerini de kullanabilirsiniz.
Müzakere Olmak İçin Gerekli Beceriler: Müzakere becerileri de iş temsilcileri için önemlidir. Sözleşmeler, satışlar veya diğer ticari anlaşmalar için görüşmeniz gerekebilir. Ayrıca şirketiniz için en iyi teklifi almak için tedarikçiler veya diğer iş ortakları ile görüşmeniz gerekebilir.
Problem çözme yetenekleri: İş temsilcileri genellikle yaratıcı çözümler gerektiren zorluklarla karşılaşır. Mesela bir müşteri bir üründen memnun değilse, bir iş temsilcisinin müşteriyi tekrar mutlu etmenin bir yolunu bulması gerekebilir. Bu durum bir geri ödeme teklif etmeyi veya müşterinin durum hakkında daha iyi hissetmesini sağlamanın bir yolunu bulmayı içerebilir.
Karar verme becerileri: İş temsilcileri, müşterilerle çalışırken genellikle hızlı kararlar alırlar. Sözleşmeler, fiyatlandırma, pazarlama stratejileri ve işle ilgili diğer konular hakkında kararlar almanız gerekebilir. Güçlü karar verme becerilerine sahip olmak, şirketiniz için en iyi seçimleri yapmanıza yardımcı olabilir.
İş Temsilcisi Çalışma Şartları Nasıl?
İş temsilcileri ofisler, fabrikalar ve mağazalar dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Hem Amerika Birleşik Devletleri içinde hem de uluslararası olarak farklı yerlere seyahat etmeleri gerekebilir. İş temsilcileri, zaman zaman son teslim tarihlerini karşılamak veya akşam veya hafta sonu toplantılarına katılmak için fazla mesai yapmalarına rağmen, genel olarak haftada 40 saatlik standart bir şekilde çalışırlar. İş stresli olabilir ve iş temsilcileri baskıyı kaldırabilmeli ve son teslim tarihlerinde iyi çalışabilmelidir. Ayrıca müşteriler, müşteriler ve iş arkadaşları da dahil olmak üzere çeşitli insanlarla ilgilenebilmelidirler.
İş Temsilcisi İçin Mesleki Gelişme
İşte iş temsilcilerinin çalışma şeklini etkileyen üç metod. İş temsilcilerinin becerilerini güncel tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Konser Ekonomisinin Büyümesi
Gittikçe daha fazla insan, geçimini sağlamanın bir yolu olarak serbest çalışmaya yöneldiğinden, konser ekonomisi hızla büyüyor. İşletmeler giderek daha fazla konser ekonomisinde çalışma deneyimine sahip temsilciler aradığından, bu eğilimin işletme temsilcisi mesleği üzerinde büyük bir etkisi var.
Gig ekonomisine uyum sağlayabilen iş temsilcileri, işletmelere bu yeni ekonomik ortamda başarılı olmak için ihtiyaç duydukları beceri ve deneyimi sağlayabilecekleri için yüksek talep göreceklerdir.
Dijital Pazarlamaya Odaklanma
İşletmeler dijital pazarlamaya odaklanmaya devam ettikçe, işletme temsilcilerinin dijital pazarlama stratejilerinde uzmanlık geliştirmeleri gerekecektir.
Bu durum işletme temsilcilerinin arama motoru optimizasyonundan sosyal medya pazarlamasına kadar dijital pazarlamanın tüm yönlerine aşina olması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, güçlü analitik beceriler gerektiren bu kampanyaların başarısını yönetebilmeleri ve izleyebilmeleri gerekecektir.
Teknolojinin Kullanımı
Teknoloji, işyerinde giderek artan bir rol oynuyor ve bu özellikle iş temsilcileri için geçerlidir.
Teknoloji daha yaygın hale geldikçe, iş temsilcilerinin rekabetçi kalabilmek için onu nasıl etkin bir şekilde kullanacaklarını öğrenmeleri gerekecektir. Bu durum CRM sistemleri gibi yazılımların nasıl kullanılacağını öğrenmenin yanı sıra veri analizi gibi alanlarda becerileri geliştirmeyi içerir.
Nasıl İş Temsilcisi Olunur?
Bir iş kariyeri birçok yönden ödüllendirici olabilir. İnsanlarla çalışma, müşterilerin ve müşterilerin hayatlarında fark yaratma ve bir şirketin başarısına katkıda bulunma fırsatı sunar.
Yola başlamadan önce bir iş kariyerinin tüm yönlerini düşünmek önemlidir. Ne tür bir iş için çalışmak istiyorsunuz? Bu işte nasıl bir rol oynamak istiyorsunuz? Başarılı olmak için hangi becerilere ve niteliklere ihtiyacınız var?
Bu soruları cevapladıktan sonra, planınızı eyleme geçirme zamanı. Girmek istediğiniz sektörde halihazırda çalışan insanlarla ağ kurarak başlayın. Sektör etkinliklerine ve buluşmalarına katılın ve orada bulunmuş ve bunu yapmış profesyonellerden tavsiye isteyin.
Hedeflerinize ve isteklerinize uygun bir fırsat bulduğunuzda, bunun için gidin!
Dipnot: İş Temsilcisi İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
İş temsilcileri, daha büyük hesaplar ve sorumluluklar alarak kariyerlerini ilerletebilirler. Ayrıca diğer temsilcileri denetleyecekleri yönetim pozisyonlarına da geçebilirler. Tecrübe ile iş temsilcileri kendi firmalarını da kurabilirler.