Hastane Hekimi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir hastane doktorunun ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir hastane doktoru olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Hastane uzmanları, hastanede yatan hastaların bakımında uzmanlaşmış doktorlardır. Tedavi veya rehabilitasyon için hastanelere kabul edilen hastalara birinci basamak ve özel bakım da dahil olmak üzere geniş bir hizmet yelpazesi sunarlar.
Hastane çalışanları, hastalarının tıbbi gözetim altındayken mümkün olan en iyi bakımı almalarını sağlamak için hemşireler ve solunum terapistleri gibi diğer hastane personeli ile yakın işbirliği içinde çalışır.
Hastane Hekimi Sorumlulukları ve Görevleri
Hastane doktorları genel olarak aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:
- Karmaşık vakaları yönetmek için diğer hastane uzmanlarıyla birlikte çalışmak
- Hasta bakım konularını ve tedavi planlarını tartışmak için personel toplantılarına katılmak
- Aynı hastayı tedavi eden diğer doktorlar, hemşireler, eczacılar, sosyal hizmet uzmanları ve diğer tıp uzmanları ile hasta bakımını koordine etmek
- Hasta bakımında en iyi uygulamalar konusunda diğer doktorlar için bir kaynak olarak hizmet etmek
- Hastalarla sağlık durumları ve tedavi hedeflerine yönelik ilerlemeler hakkında düzenli olarak iletişim kurmak
- Hastaların fiziksel ve zihinsel sağlık ihtiyaçlarının kapsamlı değerlendirmelerini yapmak
- Hastalığı teşhis etmeye veya tedavi planlarını belirlemeye yardımcı olmak için kan çalışması veya görüntüleme çalışmaları gibi tanı testleri sipariş etmek
- İlaçları reçetelemek ve ilaçlarını reçete edildiği gibi aldıklarından emin olmak için hastaları takip etmek
- Bir hastanın durumu cerrahi müdahale gerektirdiğinde vesilesiyle ameliyat yapılması
Hastane Doktoru Maaşı Ne Kadar?
Hastane personeli maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve çalıştıkları hastanenin türüne göre değişir.
- 2023 Yılı Ortalama Maaş: 50.000 TL (124.00 TL/saat)
- 2023 Yılı Üst Düzey Maaşları: 42.000 TL (201.90 TL/saat)
Hastane çalışanlarının istihdamının önümüzdeki on yılda ortalama bir oranda artması bekleniyor.
Büyük bebek patlaması nüfusu yaşlandıkça ve insanlar daha sonraki yaşamlarında aktif kaldıkça, daha fazla hastanede yatış gerekli olacaktır. Ek olarak, tıbbi bakımdaki teknolojik gelişmeler, hastanelerin hastaları daha verimli bir şekilde tedavi etmelerine izin vererek, hastanelerin aynı sayıda doktorla daha fazla hastayı tedavi etmesine izin vermelidir.
Hastane Doktoru İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Hastane doktorlarının genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olmaları gerekir:
Eğitim: Hastanelerin tıp diplomasına sahip olmaları gerekir. Genellikle bir lisans mezuniyetini tamamladıktan sonra tıp derecelerini bir üniversiteden alırlar. Tipik tıp derecesi programı, anatomi, fizyoloji, farmakoloji ve patoloji derslerini içerir.
Tıp fakültesini tamamladıktan sonra, hastaneciler bir ikamet programını tamamlarlar. Bir ikamet programı, genel olarak üç ila yedi yıl süren bir lisansüstü eğitim programıdır. Bir ikamet programı sırasında, hastaneciler belirli bir tıbbi durumu veya hastalığı olan hastaları teşhis etmeyi ve tedavi etmeyi öğrenirler.
Antrenman tecrübesi: Hastane çalışanları eğitimlerinin çoğunu ikametleri sırasında alırlar. Bir hastane uzmanı ikametgahı sırasında, bir asistan bir hastanecinin gözetiminde çalışacaktır. Hasta bakımı, hasta planlaması, hasta faturalandırması ve daha fazlası dahil olmak üzere bir hastanenin günlük operasyonlarını nasıl yöneteceklerini öğrenecekler. Ayrıca, hastaları teşhis etme ve tedavi etme, hasta dosyalarını yönetme ve hastalar ve diğer tıp uzmanlarıyla iletişim kurma dahil olmak üzere bir hastane görevlisinin günlük operasyonlarını nasıl yöneteceklerini öğreneceklerdir.
Bir ihtisasını tamamladıktan sonra, bir hastane görevlisi kıdemli bir hastane görevlisinden mentorluk şeklinde iş başında eğitim almaya devam edecektir. Bir hastane görevlisi, bir hastanenin günlük operasyonlarını nasıl yöneteceğini öğrenmek için kıdemli bir hastane görevlisi ile yakın bir şekilde çalışacaktır. Ayrıca, hastaları teşhis etme ve tedavi etme, hasta dosyalarını yönetme ve hastalar ve diğer tıp uzmanlarıyla iletişim kurma dahil olmak üzere bir hastane görevlisinin günlük operasyonlarını nasıl yöneteceklerini öğreneceklerdir.
Sertifikalar ve Lisanslar: Bir hastane doktoru, kendi eyaletlerinde çalışmak için lisanslı olmalıdır. Her devletin lisans almak için benzersiz bir süreci vardır. Fakat genel olarak tamamlanmış bir ikamet süresi ve USMLE’yi geçmeleri gerekir.
Birçok hastane doktoru da bir kurul sertifikası alır.
Hastane Hekimi Olmak İçin Gerekli Beceriler
Hastane çalışanları başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:
İletişim: Hastane çalışanları genellikle hastalar, aileleri ve diğer tıp uzmanlarıyla iletişim kurar. Tıbbi prosedürleri açıklamak, hasta sorularını yanıtlamak ve duygusal destek sağlamak için sözlü ve sözsüz iletişim becerilerini kullanırlar. Ayrıca, hastalar için tedavi planları geliştirmek üzere diğer hastane çalışanları ve sağlık personeli ile işbirliği yapmak için iletişim becerilerini kullanırlar.
Kritik düşünce: Hastane uzmanlarının genellikle hasta bakımı konusunda hızlı kararlar vermeleri gerekir. Bir hastanın hastaneye yatırılması gerekip gerekmediği, bir hasta için hangi tedavi seçeneklerinin en iyi olduğu ve hastanın ağrısının en iyi nasıl yönetileceği konusunda karar vermeleri gerekebilir. Eleştirel düşünme, hastane çalışanlarının hastaları için en iyi kararları vermelerine yardımcı olabilir.
Tıbbi bilgi: Hastaneler, hastaları için doğru teşhis koymalarına ve doğru tedaviyi reçete etmelerine olanak tanıyan kapsamlı tıbbi bilgiye sahiptir. Ayrıca, hastalarına en gelişmiş bakımı sunmalarını sağlayan en son tıbbi araştırma ve teknoloji hakkında kapsamlı bir anlayışa sahiptirler.
Empati: Hastane uzmanları genellikle çeşitli duygular yaşayan hastalarla çalışır. Teşhis konusunda gergin olabilirler, tedavi planlarından dolayı hüsrana uğrayabilirler veya durumları hakkında üzgün olabilirler. Bir hastane görevlisi olarak, hastalarınızın duygularına karşı anlayışlı olmak ve kendilerini rahat ve desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olabilmek önemlidir.
Organizasyon: Hastane çalışanları genellikle birden fazla hastayı aynı anda yönetmek zorundadır. Bu yüzden organize olmaları önemlidir. Bu durum hastalarının tıbbi geçmişlerini, tedavi planlarını ve test sonuçlarını takip etmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca hastalarının ihtiyaçlarına öncelik vermelerine ve mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip olmalarını sağlamalarına yardımcı olabilir.
Hastane Doktoru Çalışma Şartları Nasıl?
Hastaneler, hastanelerde çalışan ve tedavi için kabul edilen hastalara bakım sağlayan doktorlardır. Diğer hastanelerden oluşan ekipler halinde çalışırlar ve hastalarına mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için genellikle uzmanlarla işbirliği yaparlar. Hastane çalışanları genellikle gece vardiyaları da dahil olmak üzere uzun saatler çalışırlar ve günün 24 saati görev başındadırlar. Hızlı kararlar verebilmeli ve baskı altında iyi çalışabilmelidirler. Hastanelerde çalıştıkları için hastaneciler en son tıbbi teknolojiye ve tedavilere erişebilirler.
Hastane Hekimi İçin Mesleki Gelişme
İşte hastane doktorlarının çalışma şeklini etkileyen üç metod. Hastane doktorlarının, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Hastane Uzmanlarının Rolü Genişlemeye Devam Edecek
Hastaneler maliyetleri düşürmenin ve hasta bakımını iyileştirmenin yollarını aradıkça, hastanecilerin rolü genişlemeye devam ediyor.
Hastane çalışanları hastaların bakımıyla daha fazla ilgilendikçe, yeni beceriler geliştirmeleri ve sağlık ekibinin diğer üyeleriyle nasıl çalışacaklarını öğrenmeleri gerekecektir. Buna hemşireler, eczacılar ve diğer doktorlar dahildir.
Hastane çalışanlarının ek olarak faturalandırma ve evrak işleri gibi daha geniş bir sorumluluk yelpazesini yönetebilmeleri gerekecektir. Ayrıca, tedavi planları ve bakım seçenekleri hakkında hastalar ve aileleri ile etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekecektir.
Hasta Memnuniyeti Daha Önemli Oluyor
Hasta memnuniyeti tıp alanında giderek daha önemli hale geliyor. Bunun nedeni, hastanelerin ve kliniklerin artık sağladıkları bakımın kalitesini ölçmek için hasta memnuniyet puanlarını kullanmasıdır.
Bir hastane görevlisi olarak, hastalarınıza mükemmel bakım ve iletişim sağlayarak memnun olmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca hastalarınızı Yelp ve Google İncelemeleri gibi web sitelerinde itibarınızı artırmanıza yardımcı olabilecek geri bildirim bırakmaya teşvik edebilirsiniz.
Uzmanlıklar Arasında İşbirliği
Tıp alanındaki uzmanlıklar arasında işbirliğine yönelik artan bir eğilim vardır. Bunun nedeni, birçok hastalık ve durumun başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için bir ekip yaklaşımı gerektirmesidir.
Hastane çalışanları daha uzmanlaştıkça, hastalarına mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için diğer profesyonellerle nasıl çalışacaklarını öğrenmeleri gerekecektir. Bu durum her bir uzmanlığın farklı rol ve sorumluluklarının güçlü bir şekilde anlaşılmasının yanı sıra işbirliği ve uzlaşmaya istekli olmayı gerektirir.
Hastane Hekimi Nasıl Olunur?
Hastane hekimliği kariyeri, sağlık sektöründe çalışmak ve hastalara yardım etmek isteyenler. Fakat bir muayenehane sahibi olmanın sorumluluğunu istemeyenler için mükemmel bir seçimdir. Bir hastane görevlisi olarak, hastane ortamında çalışacak ve hastaları günlük olarak göreceksiniz. Hastalara kabulden taburcu olana kadar bakım sağlamaktan siz sorumlusunuz.
Hospitalist olmak için öncelikle uzmanlık eğitiminizi tamamlamanız gerekir. İkametinizi tamamladıktan sonra, hastane programı olan hastanelerde iş başvurusunda bulunabilirsiniz.
Kariyer ve İş İmkanları
Hastane çalışanları, bir hastane ekibine liderlik etmek veya kalite iyileştirme girişimlerine katılmak gibi organizasyonlarında ek sorumluluklar üstlenerek kariyerlerini ilerletebilirler. Ayrıca, palyatif bakım veya yoğun bakım gibi hastane tıbbının belirli bir alanında uzmanlaşmayı seçebilirler. Ek olarak, hastane çalışanları, kuruluşları içinde veya daha geniş tıp camiasında liderlik rolleri üstlenebilirler. Mesela tıbbi politikaya dahil olabilirler veya bir hastane danışmanlığı işine başlayabilirler.