Elektrik Bakım Teknisyeni Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir elektrik bakım teknisyeninin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir elektrik bakım teknisyeni olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Elektrik bakım teknisyenleri, endüstriyel, ticari veya konut ortamlarındaki elektrik sistemlerinin bakımından ve onarımından sorumludur. Genellikle devre kesiciler, transformatörler, anahtarlar, sigortalar, kablolar, jeneratörler, motorlar ve diğer elektrikli bileşenler dahil olmak üzere çeşitli ekipmanlarla çalışırlar.
Elektrik bakım teknisyenleri, bir bina sahibi tarafından ihtiyaç duyulduğunda yeni elektrik sistemleri veya ekipmanları kurmak için de çağrılabilir. Bu durum yeni aydınlatma armatürlerinin takılmasını, eski kabloların değiştirilmesini vb. içerebilir.
Elektrik Bakım Teknisyenliği Sorumlulukları ve Görevleri
Elektrik bakım teknisyenlerinin aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:
- Motorlar, jeneratörler, transformatörler, anahtarlar, devre kesiciler, sigortalar vb. gibi elektrikli ekipmanlarla ilgili sorunları giderme.
- Aydınlatma armatürleri, prizler, anahtarlar, bağlantı kutuları, güç dağıtım panoları, devre kesici kutuları ve boru boruları gibi elektrik tesisatı ve ekipmanlarının montajı
- Ampullerin değiştirilmesi veya hasarlı kabloların onarılması gibi temel elektrik onarım ve bakım görevlerinin gerçekleştirilmesi
- Elektrikli ekipmanı, yıpranmış teller veya çatlamış yalıtım gibi hasar veya bozulma belirtileri açısından inceleme
- Ofisler, depolar, okullar, hastaneler, laboratuvarlar, fabrikalar gibi yeni binalarda elektrik sistemlerinin kurulması.
- Elektrik gücünün üretimi, iletimi ve kullanımı ile ilgili elektrik motorları, jeneratörler, şalt cihazları, transformatörler ve diğer ekipmanların onarımı ve bakımı
- Bilgisayarlar, ofis makineleri, görsel/işitsel ekipman, ev aletleri vb. gibi elektrikli ekipmanların onarımı.
- Veri işleme merkezleri, üretim tesisleri veya hastaneler gibi ticari veya endüstriyel tesislerde elektrik sistemlerinin kurulması ve bakımı
- Endüstri standartlarına ve yönetmeliklerine uygunluğu sağlamak için elektrikli ekipman ve tesislerin güvenlik denetimlerini yapmak
Elektrik Bakım Teknisyeni Maaşı Ne Kadar?
Elektrik bakım teknisyenlerinin maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirket büyüklüğüne ve bulunduğu şehre göre değişmektedir.
- 2023 Yılı Ortalama Maaş: 16.000 TL (30.00 TL/saat)
- 2023 Yılı Üst Düzey Maaşları: 24.000 TL (58.60 TL/saat)
Elektrik bakım teknisyenlerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha yavaş artması bekleniyor.
Devre kesiciler ve transformatörler gibi elektrikli ekipmanların geçmişe göre daha uzun süre dayanması bekleniyor. Sonuç olarak, bu bileşenlerin bakımı ve onarımı için bazı elektrik bakım teknisyenlerine ihtiyaç duyulacaktır. Fakat elektrikli ekipmanların güvenilirliğindeki gelişmeler nedeniyle yeni elektrik hatlarına ve diğer elektrik altyapısına olan ihtiyacın geçmişte olduğundan daha az olması bekleniyor.
Dipnot: Elektrik Bakım Teknisyeni İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Elektrik Bakım Teknisyeni İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Elektrik bakım teknisyenlerinin genellikle aşağıdaki geçmişe sahip olması gerekir:
Eğitim: Giriş seviyesi elektrik bakım teknisyenlerinin en az lise diplomasına veya belgesine sahip olmaları gerekir. Bazı işverenler, elektrik veya elektronik mühendisliği alanında bir önlisans veya lisans mezuniyetini tercih eder.
Antrenman tecrübesi: Çoğu işveren, elektrik bakım teknisyenlerinin, iş görevlerini tamamlamak için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri öğreten bir eğitim programını tamamlamasını ister. Eğitim programları altı ay ile iki yıl arasında sürebilir ve aşağıdakileri içerebilir:
Güvenlik uygulamaları Temel elektrik teorisi Temel bilgisayar becerileri Temel sıhhi tesisat Temel marangozluk Temel duvarcılık Temel kaynak Temel klima Temel soğutma
Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikalar genellikle bir elektrik bakım teknisyeni olarak şart değildir. Fakat kariyerinize olan bağlılığınızı ve bağlılığınızı gösterebilirler.
Elektrik Bakım Teknisyeni Olmak İçin Gerekli Beceriler
Elektrik bakım teknisyenleri başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:
Elektrik bilgisi: Elektrik bakım teknisyenlerinin, elektrik sistemleri ve nasıl çalıştıkları hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olmaları gerekir. Bunun nedeni, elektrik sorunlarını tespit etmeleri ve onarmaları gerektiğidir. Ayrıca, elektrik sorunlarını belirlemek ve onarmak için elektrik şemalarını ve şemalarını nasıl okuyacaklarını da bilmeleri gerekir.
Problem çözme yetenekleri: Elektrik bakım teknisyenleri, sorunun kaynağını belirleyerek ve bir çözüm bularak sorunları çözer. Kısa devre gibi elektrik sorunlarının nedenini belirlemek ve bunları onarmak için problem çözme becerilerini kullanırlar. Bu becerileri, sorunun kaynağını belirlemek ve onu onarmak için elektrik sistemlerinde sorun gidermek için de kullanırlar.
İletişim yetenekleri: Elektrik bakım teknisyenlerinin sahip olması için iletişim becerileri gereklidir. Bunun nedeni, genellikle bir ekipteki diğer teknisyenler ve mühendislerle birlikte çalışmaları ve onlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekmesidir. Ayrıca müşterilerle ve müşterilerle etkin bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekir, böylece elektrik sistemlerini ve elektrik sorunlarını onlara açıklayabilirler.
Mekanik beceriler: Bakım teknisyenlerinin makinelerin nasıl çalıştığını ve onları nasıl tamir edeceklerini anlamaları gerekir. Bu durum elektrik ve mekanik sistemlerin bilgisini içerir. Makinelerin nasıl çalıştığını anlamak, sorunları belirlemenize ve çözümler bulmanıza yardımcı olabilir.
Organizasyon: Elektrik bakım teknisyenleri genellikle diğer teknisyenler ve mühendislerle birlikte ekipler halinde çalışır. Güçlü organizasyon becerilerine sahip olmak, işinizi ve meslektaşlarınızın çalışmalarını takip etmenize yardımcı olabilir. Organizasyon becerileri, araç ve gereçleri takip etmenize de yardımcı olabilir.
Elektrik Bakım Teknisyeni Çalışma Şartları Nasıl?
Elektrik bakım teknisyenleri fabrikalar, ofis binaları, perakende kuruluşları, hastaneler ve okullar dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. İçeride veya dışarıda çalışabilirler ve çalışmaları onları gürültü, toz ve duman gibi çeşitli koşullara maruz bırakabilir. Ayrıca elektrik tehlikelerine ve kurşun, asbest ve kimyasallar gibi tehlikeli maddelere maruz kalabilirler. Elektrik bakım teknisyenleri genellikle haftada 40 saat çalışır. Fakat acil durumlara yanıt vermek veya onarımları zamanında tamamlamak için fazla mesai yapmak zorunda kalabilirler. Akşamları ve hafta sonları da dahil olmak üzere vardiyalı çalışabilirler.
Elektrik Bakım Teknisyeni İçin Mesleki Gelişme
İşte elektrik bakım teknisyenlerinin çalışma şeklini etkileyen üç metod. Elektrik bakım teknisyenlerinin, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmeler hakkında güncel kalmaları gerekecektir.
Teknik Yetenek İhtiyacı
Elektrik bakım endüstrisi, işletmelerin taleplerine ayak uydurmayı zorlaştıran teknik yetenek sıkıntısıyla karşı karşıya.
Elektrik bakım teknisyenleri, elektrik sistemlerinin kurulumunu, bakımını ve onarımını yapabildikleri için yüksek talep görmektedir. Bu durum onları düzgün çalışması için elektriğe dayanan herhangi bir işletmenin önemli bir parçası yapar.
Daha fazla teknik yeteneğe duyulan ihtiyaç arttıkça, elektrik bakım teknisyenleri kendi alanlarında daha uzmanlaşarak bu trendden faydalanabilecek bir konumda olacaklardır. Bu durum işletmelere daha fazla değer sağlamalarını ve onları daha verimli hale getirmelerini sağlayacaktır.
Enerji Verimliliğine Odaklanma
Enerji maliyetleri artmaya devam ederken, işletmeler enerji tüketimini azaltmanın yollarını arıyor. Bu durum elektrik bakım teknisyenlerinin devreye girdiği enerji verimliliğine daha fazla odaklanmaya yol açmıştır.
Elektrik bakım teknisyenleri, LED ışıklar ve anahtarlı uzatma kabloları gibi enerji açısından verimli ekipmanlar kurarak işletmelerin elektrik faturalarından tasarruf etmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, işletmelerin enerjilerini boşa harcadıkları alanları belirlemelerine ve verimliliklerini artırmanın yollarını önermelerine de yardımcı olabilirler.
Önleyici Bakım İçin Talep
İşletmeler teknolojiye daha bağımlı hale geldikçe, önleyici bakım ihtiyacı da artacaktır. Bu durum elektrik sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamaktan sorumlu oldukları için elektrik bakım teknisyenlerine yüksek talep olacağı anlamına gelir.
İşletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için, elektrik bakım teknisyenlerinin sorunları ortaya çıkmadan önce teşhis edebilmeleri ve şirket sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlayacak çözümler bulması gerekecektir. Ayrıca en son trendlere ayak uydurabilmeleri için en son teknolojilere aşina olmaları gerekecektir.
Elektrik Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur?
Elektrik bakım teknisyenleri, kariyer yolları söz konusu olduğunda birçok seçeneğe sahiptir. Aydınlatma veya güç dağıtımı gibi elektrik işinin bir alanında uzmanlaşabilirler veya çeşitli görevleri yerine getirebilen genel uzmanlar olabilirler. Ayrıca denetleyici rollere geçebilir veya yüklenici olabilirler.
Hangi yönü seçerlerse seçsinler, elektrik bakım teknisyenleri en son teknolojiler ve en iyi uygulamalar konusunda güncel kalmalıdır. Bunu, üreticiler, ticaret birlikleri ve meslek kuruluşları tarafından verilen eğitim kurslarına katılarak yapabilirler; endüstri yayınlarını okumak; ve diğer profesyonellerle ağ kurma.
Dipnot: Elektrik Bakım Teknisyeni İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Çoğu elektrik bakım teknisyeni, kariyerlerine deneyimli teknisyenlerin gözetiminde çalışarak çırak olarak başlar. Tecrübe ve bilgi kazandıkça kalfalığa ve nihayetinde usta teknisyenliğe geçebilirler. Bazı durumlarda, elektrik bakım teknisyenleri, diğer teknisyenlerin çalışmalarını denetlemekten sorumlu denetçi veya yönetici olabilirler.