Eğitim Terapisti Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir eğitim terapistinin ne yaptığını, bu işi nasıl edineceğinizi ve bir eğitim terapisti olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Eğitim terapistleri, engelli veya diğer özel ihtiyaçları olan öğrencilere engelleri aşmaları ve okulda başarıya ulaşmaları için yardım etmekten sorumludur. Genellikle öğrenme güçlükleri, otizm spektrum bozuklukları, duygusal rahatsızlıklar ve fiziksel engeller dahil olmak üzere çeşitli sorunları olan çocuklarla çalışırlar.

Eğitim terapistleri, öğrencilerin okulda başarılı olmalarına yardımcı olmak için çeşitli teknikler kullanabilir. Bu durum bire bir ders vermeyi, özel müfredat geliştirmeyi, öğrenciler arasındaki sosyal etkileşimleri kolaylaştırmayı vb. içerebilir.

Eğitim Terapisti Sorumlulukları ve Görevleri

Eğitim terapistlerinin aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:

  • Duygusal sorunları veya fiziksel engelleri olanlar da dahil olmak üzere özel ihtiyaçları olan öğrencilere bireysel terapi seansları sağlamak
  • Öğrencilerin sınıf davranışlarını gözlemlemek ve akademik veya davranışsal zorlukları belirlemek için öğretmenlerle iletişim kurmak
  • Bir öğrencinin öğrenme ihtiyaçlarını ve güçlü yönlerini değerlendirmek için değerlendirmeler yapmak
  • Okuma veya matematik gibi belirli akademik görevlerde sorun yaşayan öğrencilere belirli becerileri öğretmek
  • Özel ihtiyaçları olan öğrenciler için akademik potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak için bireyselleştirilmiş eğitim planları geliştirmek
  • Öğrencinin öğrenme yeteneğini etkileyen sosyal veya duygusal sorunları ele almak için öğrencilerle veya velilerle grup terapi seansları yürütmek
  • Hedeflere ulaşıldığından emin olmak için tedavi programlarının etkinliğini değerlendirmek
  • Okul performanslarını etkileyen duygusal sorunlarla baş etmelerine yardımcı olmak için öğrencilere veya velilere danışmanlık hizmetleri sağlamak
  • Ebeveynlerin çocuklarının davranışlarını ve onları okulda nasıl destekleyeceklerini anlamalarına yardımcı olmak için aile terapisi seansları yürütmek

Eğitim Terapisti Maaşı Ne Kadar?

Eğitim terapistlerinin maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve yaptıkları işin türüne göre değişir.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 17.500 TL (136.70 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 28.500 TL (170.60 TL/saat)

Eğitim terapistlerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalama bir oranda artması bekleniyor.

Daha fazla özel gereksinimli çocuk belirlenip hizmet aldıkça eğitim terapistlerine olan talebin artması beklenmektedir. Buna ek olarak, dil ve konuşma patologlarının (SLP’ler) ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarının disiplinler arası ekiplerde çalışmasına duyulan ihtiyaç talebi yönlendirecektir.

Eğitim Terapisti İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Eğitim terapistlerinin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:

Eğitim: Eğitim terapistlerinin eğitim, psikoloji, erken çocukluk eğitimi veya ilgili bir alanda lisans mezuniyetine ihtiyacı vardır. Ayrıca, eğitim terapisinde uzmanlaşma ile eğitim alanında yüksek lisans mezuniyetini tamamlamaları gerekir.

Eğitim terapistleri olmak isteyen adaylar, lisans ve lisansüstü eğitimleri boyunca erken çocukluk gelişimi, psikoloji, sınıf yönetimi, değerlendirme ve müfredat geliştirme dersleri alırlar. Ayrıca okullarda ve diğer eğitim ortamlarında denetimli uygulama ve staj deneyimlerini tamamlarlar.

En Popüler:  Envanter Yönetimi Uzmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Antrenman tecrübesi: Eğitim terapistleri, eğitimlerinin çoğunu eğitimleri yoluyla alırlar. Ayrıca rollerinde iş başında eğitim alabilirler. Bu eğitim, okulun politika ve prosedürlerinin yanı sıra kullandıkları yazılım ve teknolojiyi öğrenmeyi içerebilir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Eğitim terapistlerinin çalıştıkları eyalette uygulama yapmak için bir lisansa ihtiyaçları vardır. Süreç eyaletten eyalete değişir. Bu yüzden çalışmayı planladığınız eyaletteki gereksinimleri kontrol etmelisiniz.

Eğitim Terapisti Olmak İçin Gerekli Beceriler

Eğitim terapistleri başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

İletişim yetenekleri: Eğitim terapistleri öğrenciler, ebeveynler, öğretmenler ve diğer profesyonellerle günlük olarak iletişim kurar. Bilgi iletmek, soruları yanıtlamak ve geri bildirim sağlamak için sözlü ve yazılı iletişim becerilerini kullanırlar. Ayrıca meslektaşlar ve öğrencilerle profesyonel ilişkiler kurmak ve sürdürmek için iletişim becerilerini kullanırlar.

İşbirliği becerileri: Eğitim terapistleri, öğrencilerin zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için genellikle öğretmenler gibi diğer profesyonellerle birlikte çalışır. Ayrıca öğrenme planları ve stratejileri geliştirmek için öğrencilerle bireysel olarak çalışırlar. Eğitim terapistleri, farklı ortamlarda öğrenmelerine yardımcı olmak için genellikle küçük gruplar halinde veya bire bir öğrencilerle çalışır.

Empati: Empati, başka bir kişinin duygularını ve bakış açısını anlama yeteneğidir. Eğitim terapistleri, öğrencilerin zorlukların üstesinden gelmelerine ve özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için empati kullanır. Mesela bir öğrenci okumakta zorlanıyorsa, bir eğitim terapisti öğrencinin duygularını anlamak ve onları cesaretlendirmek için empati kullanabilir.

Kritik düşünce: Eğitim terapistleri, bir öğrencinin öğrenme stilini değerlendirmek ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan bir tedavi planı geliştirmek için eleştirel düşünmeyi kullanır. Öğrencilerin öğrenme güçlüklerinin üstesinden gelmelerine ve yeni beceriler geliştirmelerine yardımcı olacak etkinlikler oluşturmak için eleştirel düşünmeyi kullanırlar.

Teknolojik beceriler: Eğitim terapistleri, eğitim araçları oluşturmak, ders planları tasarlamak ve öğrencinin ilerlemesini izlemek için teknolojiyi kullanır. Eğitim terapistleri ek olarak öğrenciler ve meslektaşlarla iletişim kurmak için teknolojiyi kullanır. Bu yüzden temel bilgisayar becerilerine ve eğitim teknolojisi anlayışına sahip olmak önemlidir.

Eğitim Terapisti Çalışma Şartları Nasıl?

Eğitim terapistleri, kamu ve özel okullar, hastaneler, klinikler ve özel uygulamalar dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Genellikle öğrenme güçlüğü, zeka geriliği veya diğer gelişimsel gecikmeleri olan çocuklar ve ergenlerle çalışırlar. Eğitim terapistleri, danışanlarının akademik performanslarını ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için bire bir öğretim, küçük grup eğitimi ve davranış değişikliği gibi çeşitli teknikler kullanır. Ayrıca, bireyselleştirilmiş eğitim planları geliştirmek ve çocuğun akademik ve sosyal işleyişini geliştirmek için stratejiler uygulamak için ebeveynler ve öğretmenlerle birlikte çalışırlar. Eğitim terapistleri genel olarak haftada 40 saatlik standart bir çalışma haftasında çalışırlar. Fakat müşterilerinin programlarına uyum sağlamak için akşamları veya hafta sonları çalışmaları gerekebilir. Bazı eğitim terapistleri ek olarak müşterilerle tanışmak veya konferanslara katılmak için seyahat eder.

Eğitim Terapisti İçin Mesleki Gelişme

İşte eğitim terapistlerinin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Eğitim terapistlerinin becerilerini güncel tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmeler hakkında güncel kalmaları gerekecektir.

En Popüler:  Ticari Analist Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Ruh Sağlığına Dikkat

Ruh sağlığı, günümüz toplumunda daha önemli bir konu haline geliyor ve bu durum ruh sağlığı hizmetlerine artan bir odaklanmaya yol açıyor. Bu durum özellikle zihinsel sağlık sorunları söz konusu olduğunda genellikle en savunmasız nüfus olan çocuklar için geçerlidir.

Eğitim terapistleri, ruh sağlığı hizmetlerinde uzmanlaşarak bu eğilimden yararlanabilirler. Ayrıca, öğrencilerin zihinsel sağlık sorunlarıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkmalarına yardımcı olacak programlar oluşturmak için okullarla birlikte çalışabilirler.

Sınıfta Teknolojinin Kullanımı

Öğretmenler öğrencilerini meşgul etmenin yeni yollarını aradıkça, sınıfta teknoloji kullanımı giderek daha popüler hale geliyor.

Eğitim terapistleri, en son teknolojilere ve bunları sınıfta nasıl kullanacaklarına aşina olarak bu trendden yararlanabilirler. Bu durum uygulamaları ve yazılımları kullanmaktan videolar ve podcast’ler oluşturmaya kadar her şeyi içerir. Ayrıca eğitim terapistleri, bu araçların nasıl kullanılacağı konusunda diğer personele eğitim vermeye hazır olmalıdır.

Sosyal-Duygusal Öğrenmeye Vurgu

Eğitim sistemi, sosyal-duygusal öğrenmeye (SEL) daha fazla vurgu yapıyor. Bu durum eğitimcilerin öğrencilerin empati, öz kontrol ve iletişim gibi becerileri geliştirmelerine yardımcı olmaya daha fazla odaklandığı anlamına geliyor.

Eğitim terapistleri, öğretmenlere ve öğrencilere destek ve rehberlik sağlayarak bu değişimde kilit bir rol oynayabilir. Ayrıca okullarda SEL programlarının geliştirilmesine ve uygulanmasına yardımcı olabilirler.

Nasıl Eğitim Terapisti Olunur?

Eğitim terapistlerinin benzersiz ve ödüllendirici bir kariyer yolu vardır. Okulda zorluk çeken veya özel ihtiyaçları olan her yaştan öğrencilerle çalışırlar. Bireysel ihtiyaçlarını karşılayan özelleştirilmiş öğrenme planları geliştirerek bu öğrencilerin tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olurlar.

Bir eğitim terapisti olmak için önce eğitim veya danışmanlık diplomasına sahip olmalısınız. Daha sonra bir sertifika programını tamamlayarak eğitim terapisinde uzmanlaşabilirsiniz. Ayrıca, alandaki en son araştırmalar ve en iyi uygulamalar konusunda güncel kalmak önemlidir.

Kariyer ve İş İmkanları

Eğitim terapistleri, mesleğe girmek için genellikle eğitimde veya ilgili bir alanda en az bir yüksek lisans mezuniyetine ihtiyaç duyar. Bazı eyaletlerin eğitim terapistleri için sertifika programları vardır. Sertifikalı eğitim terapistleri daha iyi iş olanaklarına sahip olabilir. Eğitim terapistleri, genellikle, okul yöneticisi veya özel muayenehane sahibi gibi daha üst düzey pozisyonlara ilerlemeden önce öğrencilerle çalışma konusunda birkaç yıllık deneyime ihtiyaç duyarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu