Deniz Mühendisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir deniz mühendisinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir deniz mühendisi olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Deniz mühendisleri, deniz araçlarının güvenli çalışmasından sorumludur. Tüm ekipmanların düzgün çalıştığından emin olurlar ve gemilerinin geçtiği sularda güvenli bir şekilde seyredebildiğinden emin olmak için hava durumu, akıntılar, gelgitler vb. gibi koşulları izlerler.

Deniz mühendisleri ek olarak gemilerinde onarım veya bakımı denetlemekle görevlendirilebilir. Bu durum küçük ayarlardan büyük revizyonlara kadar her şeyi içerir. Her iki durumda da, tüm çalışmaların yerel ve uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak yapılmasını sağlamalıdırlar.

Deniz Mühendisi Sorumlulukları ve Görevleri

Deniz mühendisleri, aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:

  • Motorlar, tekne tasarımları veya seyir ekipmanı gibi yeni deniz teknolojilerini tasarlamak ve test etmek
  • Yapısal hasar, denize elverişlilik ve güvenlik sorunları için gemilerin teftişlerinin yapılması
  • Verimliliği korumak ve arızaları önlemek için motor performansını izlemek ve gerekirse düzeltici önlemler almak
  • Onarım tahminleri, sigorta talepleri ve kurtarma talepleri gibi teknik belgelerin değerlendirilmesi
  • Güvenli ve verimli bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için bir geminin gövdesini, makinelerini, ekipmanını ve diğer bileşenlerini incelemek
  • Yasal gereklilikleri karşıladığından emin olmak için mürettebatın çalışma koşullarını denetlemek
  • Verimli ve güvenli bir şekilde çalışmalarını sağlamak için gemilerdeki motorları ve diğer ekipmanları kurmak ve onarmak
  • Gemilerde gerçekleştirilen bakım raporları, onarımlar ve denetimlerin kayıtlarının tutulması
  • İnşaatın her aşamasının tamamlanması için bütçeler ve zaman çizelgeleri oluşturmak da dahil olmak üzere yeni gemilerin inşasını planlamak, koordine etmek ve denetlemek

Deniz Mühendisi Maaşı Ne Kadar?

Deniz mühendisi maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve çalıştıkları şirket türüne göre değişir. Ayrıca ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.

  • 2023 Yılı Ortalama Maaş: 18.000 TL (40.80 TL/saat)
  • 2023 Yılı Üst Düzey Maaşları: 26.000 TL (65.30 TL/saat)

Deniz mühendislerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha yavaş artması bekleniyor.

Yaşlanan altyapıyı güncelleme ve sürdürme ihtiyacı, deniz mühendislerine olan talebi desteklemeye devam edecektir. Fakat otomasyon ve diğer teknolojik değişikliklerin deniz mühendislerine olan talebi azaltması bekleniyor.

Dipnot: Deniz Mühendisi İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

Deniz Mühendisi İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Deniz mühendislerinin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olmaları gerekir:

Eğitim: Deniz mühendisleri genellikle deniz mühendisliği, deniz teknolojisi veya benzeri bir alanda lisans mezuniyetine ihtiyaç duyarlar. Bu programlardan bazıları, termodinamik, tahrik, tahrik sistemleri, deniz sistemleri, deniz mühendisliği tasarımı, deniz mühendisliği malzemeleri, deniz mühendisliği sistemleri, deniz mühendisliği tasarımı ve deniz mühendisliği malzemelerini içerir.

Birçok deniz mühendisi ek olarak bir önlisans veya yüksek lisans mezuniyetine sahiptir.

Antrenman tecrübesi: Deniz mühendisleri eğitimlerinin çoğunu örgün eğitim yoluyla alırlar. Fakat rollerinin özel gereksinimlerini öğrenmek için iş başında eğitim de alabilirler. Mesela bir gemicilik şirketinde çalışan bir deniz mühendisi, kargonun ağırlığını nasıl hesaplayacağını ve geminin stabil olmasını nasıl sağlayacağını öğrenecektir. Bir elektrik şirketinde çalışan bir deniz mühendisi, gemi motorlarının verimli bir şekilde çalışmasını nasıl sağlayacağını öğrenecektir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Deniz mühendisleri, ticari veya eğlence gemilerinde çalışmak için bir lisansa ihtiyaç duyar. Her kıyının farklı gereksinimleri vardır. Fakat bunlar genellikle bir sınavı geçmeyi ve en az dört yıllık deneyime sahip olmayı içerir.

Deniz Mühendisi Olmak İçin Gerekli Beceriler

Deniz mühendisleri başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

Teknik beceriler: Teknik beceriler, belirli bir alanda sahip olduğunuz bilgi ve deneyimdir. Bu durum belirli yazılım, ekipman ve süreçler hakkındaki bilgileri içerebilir. Güçlü teknik becerilere sahip olmak, yeni becerileri daha hızlı öğrenmenize ve kariyerinizde ilerlemenize yardımcı olabilir.

İletişim yetenekleri: Deniz mühendisleri için iletişim becerileri gereklidir, çünkü genellikle diğer mühendisler, ekip üyeleri ve müşteriler dahil olmak üzere başka insanlarla çalışırlar. Etkili iletişim becerileri, deniz mühendislerinin teknik bilgileri başkalarına açıklamasına ve sorunları çözmek için başkalarıyla işbirliği yapmasına yardımcı olabilir.

Problem çözme yetenekleri: Deniz mühendisleri, makine ve ekipmanla ilgili sorunları belirlemek ve çözmek için problem çözme becerilerini kullanır. Bu becerileri ek olarak elektrik sistemleri, bilgisayar sistemleri ve bir geminin diğer bileşenleri ile ilgili sorunları gidermek için de kullanırlar.

Liderlik özellikleri: Bir deniz mühendisi olarak, diğer mühendisleri veya teknisyenleri denetlemeniz gerekebilir. Liderlik becerileri, bir ekibi yönetmenize ve görevleri etkin bir şekilde devretmenize yardımcı olabilir. Liderlik becerileri, ekibinizi verimli çalışmaya ve projeleri zamanında tamamlamaya motive etmenize de yardımcı olabilir.

Takım çalışması becerileri: Ekip halinde çalışmak, daha hızlı öğrenmenize ve görevleri daha verimli bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olabilir. Bir deniz mühendisi olarak, geminin ve mürettebatının güvenliğini sağlamak için diğer mühendisler, gemi kaptanları ve diğer profesyonellerle birlikte çalışabilirsiniz.

Deniz Mühendisi Çalışma Şartları Nasıl?

Deniz mühendisleri, ofisler, araştırma laboratuvarları ve üretim tesisleri dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Ayrıca gemilerde veya diğer gemilerde, tersanelerde veya limanlarda zaman geçirebilirler. Genellikle tam zamanlı çalışırlar ve bazı deniz mühendisleri günün 24 saati görev başında olabilir. Birçok deniz mühendisi haftada 40 saatten fazla çalışıyor. Özellikle danışmanlık firmalarında çalışanlar veya müşterilerine kendi tesislerinde hizmet verenler için bazı seyahatler gerekebilir. Gemilerde veya diğer gemilerde çalışan deniz mühendisleri uzun süre evden uzakta olabilir.

Deniz Mühendisi İçin Mesleki Gelişme

İşte deniz mühendislerinin çalışma şeklini etkileyen üç metod. Deniz mühendislerinin, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.

İşgücünde Çeşitlilik İhtiyacı

Denizcilik sektörü, hâlâ beyaz erkeklerin egemenliğinde olduğu için büyük bir çeşitlilik sorunuyla karşı karşıya. Bu durum dünyanın çeşitli nüfusunu yansıtan kalifiye işçi bulmak giderek zorlaştığından, endüstri için sorunlara neden oluyor.

Deniz mühendisleri, işe alma sürecine daha fazla dahil olarak ve şirketlerinde çeşitliliği teşvik ederek bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca azınlıklar ve kadınlar için denizcilik sektöründe kariyer yapmaya teşvik edecek daha sıcak bir ortam yaratmak için çalışabilirler.

Siber Güvenliğin Önemi

Teknoloji geliştikçe siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç da artıyor. Deniz mühendisleri, artık gemilerdeki sistemlerin siber saldırılara karşı güvenli olmasını sağlamaktan sorumlu oldukları için bir istisna değildir.

Bu eğilim, deniz mühendislerinin siber güvenlik teknikleri ve teknolojileri konusunda bilgili olmaları gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, siber saldırılara karşı nasıl korunacakları konusunda gemi mürettebatının diğer üyeleriyle iletişim kurabilmeleri gerekir.

Açık Deniz Petrol ve Gaz Aramasının Büyümesi

Açık deniz petrol ve gaz araştırmaları hızla büyüyor ve bu da deniz mühendisleri için fırsatlar yaratıyor.

Açık deniz sondajı daha yaygın hale geldikçe, bu operasyonlarda kullanılan ekipmanı tasarlamak ve inşa etmek için deniz mühendislerine ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca ekipmanın güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için bunlara ihtiyaç duyulacaktır.

Deniz Mühendisi Nasıl Olunur?

Bir deniz mühendisi kariyer yolu, ödüllendirici ve kazançlı olabilir. Bu alandaki birçok farklı uzmanlığın yanı sıra çalıştığınız şirketin boyutunu da göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca karada mı yoksa denizde mi çalışmak istediğinizi düşünmek isteyebilirsiniz.

Hangi yönü seçerseniz seçin, alanınızdaki en son teknolojiler ve gelişmelerden haberdar olmanız önemlidir. Ağ oluşturma da önemlidir. Bu yüzden sektör etkinliklerine katıldığınızdan ve online olarak diğer profesyonellerle bağlantı kurduğunuzdan emin olun.

Dipnot: Deniz Mühendisi İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Deniz mühendisleri ve deniz mimarları, mesleğe girmek için genellikle akredite bir mühendislik programından en az bir lisans mezuniyetine ihtiyaç duyar. Birçok deniz mühendisi ve deniz mimarı da mühendislik veya ilgili bir alanda yüksek lisans mezuniyeti alır.

Deniz mühendisleri ve deniz mimarları için ilerleme genellikle deneyimle gelir. Bazıları teknik uzman olabilir veya yönetime geçebilir. Ek deneyim ve eğitim ile deniz mühendisleri ve gemi mimarları, profesyonel mühendis olarak lisans alabilirler. Bazıları kendi danışmanlık firmalarını kurabilir veya mühendislik yöneticileri olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu