Denetim Görevlisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir denetim memurunun ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir denetim memuru olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Denetim görevlileri, bir kuruluşun mali kayıtlarının doğru ve eksiksiz olmasını sağlamaktan sorumludur. Denetçinin işlerini etkin bir şekilde yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere sahip olmasını sağlamak için genellikle denetçilerle birlikte çalışırlar.
Denetim memurlarına ek olarak belgeleri gözden geçirme veya denetim süreciyle ilgili diğer görevleri yerine getirme görevi verilebilir. Bu durum formların doğru şekilde doldurulup doldurulmadığını kontrol etmekten, bir raporda açıklandığı gibi belirli işlemlerin gerçekleştiğini doğrulamaya kadar her şeyi içerebilir.
Sayıştay Görevlisi Sorumlulukları ve Görevleri
Denetim görevlilerinin aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:
- Hataları veya tutarsızlıkları belirlemek için mali tabloları, raporları ve diğer kayıtları gözden geçirmek
- Yönetimin kullanımı için denetim sonuçlarını ve bulguları özetleyen raporların hazırlanması
- Şirketin iş uygulamaları hakkında bilgi toplamak için müşterilerle ve denetim sürecine dahil olan diğer kişilerle görüşmek
- İşlemlerin doğru bir şekilde kaydedildiğinden ve bakiyelerin doğru olduğundan emin olmak için mali kayıtların gözden geçirilmesi
- Etkin ve endüstri standartlarına uygun olup olmadıklarını belirlemek için muhasebe sistemlerini ve prosedürlerini gözden geçirmek
- Denetimi gerçekleştirmek için gereken verileri toplayarak bir denetim planlamasına yardımcı olmak
- Belgeleri dosyalamak, telefonları cevaplamak, fotokopi materyalleri vb. gibi diğer büro görevlerini tamamlamak.
Denetleme Memuru Maaşı Ne Kadar?
Bir denetim memurunun maaşı, eğitim düzeyleri, yılların deneyimi ve şirketin büyüklüğü ve sektörü gibi bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Ayrıca ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.
- 2024 Yılı Ortalama Maaş: 14.500 TL (119.90 TL/saat)
- 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 35.500 TL (173.50 TL/saat)
Denetim memurlarının istihdamının önümüzdeki on yılda azalması bekleniyor.
Bilgisayar yazılımı ve veri analitiği gibi teknolojilerin kullanılması, denetçilerin daha az çalışanla daha fazla iş yapmasına olanak sağlayacaktır. Sonuç olarak, denetim görevlilerine olan talep azalabilir.
Dipnot: Denetim Memuru İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Denetim Memuru İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Aşağıdaki maddeler bir denetim memuru olmak için sıklıkla ihtiyaç duyulan gereksinimlerden bazılarıdır:
Eğitim: Giriş seviyesi denetim memurlarının genellikle lise diplomasına veya eşdeğerine sahip olmaları gerekir. Bazı işverenler, bazı üniversite kurslarını tamamlamış veya muhasebe veya ilgili başka bir alanda lisans mezuniyetine sahip adayları tercih eder. İlgili kurs, muhasebe, işletme, finans ve bilgisayar becerilerini içerir.
Antrenman tecrübesi: Çoğu işveren, denetim memurları için iş başında eğitim sağlayacaktır. Bu eğitim genel olarak şirketin özel politika ve prosedürlerinin yanı sıra kullandıkları yazılım ve bilgisayar sistemlerini öğrenmeyi içerecektir.
Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikalar, iş için ihtiyaç duyduğunuz becerileri geliştirmenize ve meslekte başarılı olmak için gereken özveriye sahip olduğunuzu göstermenize yardımcı olduklarından, denetim memuru adayları için bir avantaj sağlayabilir.
Denetim Görevlisi Olmak İçin Gerekli Beceriler
Başarılı olmak için denetçilerin aşağıdaki becerilere sahip olması gerekir:
Detaylara dikkat: Detaylara dikkat, bilgideki küçük değişiklikleri fark etme yeteneğidir. Mali kayıtların doğruluğunu sağlamaktan sorumlu olabilecekleri için, denetim görevlilerinin ayrıntılara çok dikkat etmeleri önemlidir. Mesela bir şirketin geliri küçük bir yüzde oranında değişirse, bir denetim memuru değişikliği fark edebilir ve nedenini araştırabilir.
İletişim yetenekleri: Denetçi ile denetledikleri şirket arasındaki bağlantı olduklarından, iletişim becerileri bir denetim memuru için çok önemlidir. Denetçiler şirketin süreçlerine veya kullandıkları dile aşina olmayabilirler. Bu yüzden bir denetim memurunun bilgileri şirketten denetçiye veya tam tersi şekilde aktarabilmesi önemlidir.
Muhasebe ilke ve standartları bilgisi: Bir denetim memurunun, muhasebe ilkeleri ve standartları hakkında temel bir anlayışa sahip olması gerekir. Bu durum mali tabloları ve denetimle ilgili diğer belgeleri yorumlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, bir denetimin sonuçlarını anlamalarına ve iyileştirme için önerilerde bulunmalarına yardımcı olabilir.
Bağımsız çalışabilme yeteneği: Bağımsız çalışma, bir denetim memuru için gerekli bir beceridir. Bu iş, çok az denetimle çalışmanızı ve çok fazla rehberlik olmadan görevlerinizi tamamlamanızı gerektirir. Uzun saatler ve hafta sonları çalışmanız gerekebilir. Bu yüzden bağımsız çalışma konusunda rahat olmanız önemlidir.
Bilgisayar yeterliliği: Bilgisayar yeterliliği, bir bilgisayarı ve yazılım programlarını kullanma yeteneğidir. Denetim görevlileri, fare, klavye ve diğer bilgisayar aksesuarlarını kullanma becerisi de dahil olmak üzere temel bilgisayar becerilerine sahip olmalıdır. İnternette nasıl gezineceğinizi ve Microsoft Word ve Excel gibi programları nasıl kullanacağınızı bilmek de önemlidir.
Denetim Memuru Çalışma Şartları Nasıl?
Denetim memurları bir şirketin muhasebe bölümünde çalışır ve şirketin mali kayıtlarını denetlemekten sorumludur. Muhasebe personeli ile yakın çalışırlar ve şirketin kayıtlarını denetlemek için farklı yerlere seyahat etmeleri gerekebilir. Denetim memurları haftada 40 saatlik normal bir çalışma haftasında çalışırlar. Fakat yoğun dönemlerde fazla mesai yapmak zorunda kalabilirler. İş stresli olabilir ve denetim görevlileri ayrıntılara çok dikkat edebilmeli ve mükemmel analitik ve problem çözme becerilerine sahip olmalıdır.
Denetçi İçin Mesleki Gelişme
İşte denetim memurlarının çalışma şeklini etkileyen üç metod. Denetim memurlarının, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Dijital Denetimlerin Büyümesi
Dijital denetimlerin büyümesi, denetim endüstrisini hızla değiştiren bir trend. Gittikçe daha fazla işletme operasyonlarını online ortama taşıdıkça, denetçiler denetimlerini yürütmek için dijital yöntemlere yöneliyor.
Bu durum denetim görevlilerinin en son trendlere ayak uydurabilmeleri için dijital denetim tekniklerine aşina olmaları gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, büyük miktarda veriyi hızlı ve verimli bir şekilde yönetebilmeleri ve analiz edebilmeleri gerekecektir.
Siber Güvenliğe Odaklanma
İşletmeler teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale geldikçe, siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç da hızla arttı. Bunun nedeni, siber saldırıların, çalınan kişisel bilgilerden finansal kayıplara kadar hem bireyler hem de şirketler üzerinde yıkıcı etkileri olabilmesidir.
Sonuç olarak, denetim görevlileri önümüzdeki yıllarda siber güvenliğe daha fazla odaklanmayı bekleyebilirler. En son tehditler ve bunlara karşı nasıl korunacakları konusunda bilgili olmaları gerekecektir. Ek olarak, sistemlerdeki olası güvenlik açıklarını tespit edebilmeleri ve çözümler önerebilmeleri gerekecektir.
Teknolojinin Kullanımı
Teknoloji, muhasebe dünyasında giderek artan bir rol oynuyor. Aslında, birçok işletme, bir zamanlar muhasebeciler ve muhasebeciler tarafından yapılan işlerin çoğunu yapmak için artık yazılımlara güveniyor.
Sonuç olarak, teknolojiyi kullanma konusunda yetkin olan denetim memurları yüksek talep görecektir. Görevleri otomatikleştirmek ve verimliliği artırmak için yazılımı kullanabilecekler ve bu da onları herhangi bir işletme için değerli bir varlık haline getirecek.
Denetim Memuru Nasıl Olunur?
Bir denetim memuru kariyeri, ayağınızı muhasebe alanının kapısına getirmenin harika bir yolu olabilir. Bir denetim memuru olarak, muhasebenin farklı yönleri hakkında bilgi edinme ve çeşitli insanlarla çalışma deneyimi kazanma fırsatına sahip olacaksınız. Ayrıca eleştirel düşünme, problem çözme ve iletişim gibi önemli beceriler de geliştireceksiniz.
Kariyerinizde ilerledikçe, denetim konusunda uzmanlaşmayı veya muhasebeci olmayı düşünebilirsiniz.
Dipnot: Denetçi İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Denetim memurları için ilerleme beklentileri iyidir. Birçok muhasebe firması içeriden terfi eder. Bu yüzden inisiyatif gösteren ve iyi işler yapan memurlar, kıdemli memur, denetim amiri veya denetim müdürü gibi daha üst düzey pozisyonlara terfi ettirilebilir. Bazı denetim memurları sonunda sertifikalı mali müşavir (CPA) olabilir. EBM olmak için, kişinin muhasebe alanında lisans mezuniyetine sahip olması, Tekdüzen EBM Sınavını geçmesi ve kamu muhasebesinde bir yıllık deneyime sahip olması gerekir.