Yönetim Danışmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Eğer motive olduysanız, problem çözmenin tadını çıkarın ve organizasyonların daha iyi çalışmasına yardımcı olmaya ilgi duyuyorsanız, yönetim danışmanlığı sizin için kariyerdir.
Yönetim danışmanları kuruluşlara sorunları çözme, değer yaratma, büyümeyi en üst düzeye çıkarma ve iş performansını geliştirme konusunda yardımcı olur. İş becerilerini objektif tavsiye ve uzmanlık sağlamak için kullanırlar ve bir kuruluşun eksik olabilecek herhangi bir uzmanlık becerisini geliştirmesine yardımcı olurlar.
Öncelikle bir şirketin stratejisi, yapısı, yönetimi ve operasyonları ile ilgileneceksiniz. Göreviniz, kuruluş için seçenekleri belirlemek ve değişiklik önerileri getirmenin yanı sıra çözümleri uygulamak için ek kaynaklar konusunda tavsiyelerde bulunmaktır.
İş türleri şu maddeleri içerebilir:
- İş stratejisi
- Finansal ve yönetim kontrolleri
- İnsan kaynakları
- Bilgi Teknolojisi
- Pazarlama
- Tedarik zinciri yönetimi.
Danışmanlık firmaları, uçtan uca çözümler sunanlardan, bazı endüstri alanlarında uzmanlık uzmanlığı ve yetenekleri sunan daha küçük veya daha fazla sayıda firmaya kadar uzanmaktadır.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Bir yönetim danışmanı olarak yapmanız gerekenler:
- Örgütü anlamak için araştırma ve veri toplama çalışmaları yapar.
- Analiz yapmak
- Müşterinin çalışanları, yönetim ekibi ve diğer paydaşları ile görüşme
- Odak gruplarını yönetin ve çalıştayları kolaylaştırın
- İş teklifleri ve sunumlar hazırlamak
- Sorunları tanımlamak ve hipotezler ve çözümler oluşturmak
- Bulguları ve önerileri müşterilere sunmak
- Öneriler veya çözümler uygulamak ve müşterinin hepsini yürütmek için gerekli yardımı almasını sağlamak
- Projeleri ve programları yönet
- Analistler de dahil olmak üzere takımdakileri yönetin ve yönetin
- Müşteriden, gelişmelerden haberdar olmalarını ve ilgili kararlar almalarını sağlamak.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Küçük danışmanlar için başlangıç maaşları 55.500 TL ile 65.500 TL arasında olabilir.
- Yaklaşık üç ile beş yıllık tecrübeyle, yönetim danışmanlarının 95.500 TL’ye kadar kazanması mümkün.
- Üst düzey düzeyde, önemli deneyime sahip, 225.500 TL’ye kadar kazanmak mümkün. Bu durum özellikle kar payı ve performans bonusu planları varsa geçerlidir.
Diğer avantajlar arasında araç ödenekleri, özel sağlık sigortası, emeklilik planları, hayat sigortası, tesis içi spor salonları ve sezonluk bilet kredileri sayılabilir.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi sadece bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Danışmanlık çalışmaları zor olabilir ve sabah 9’dan akşam 5’e kadar uzun saatler geçirebilir; büyük projeler için ilave çalışmaların yapılması ve son teslim tarihlerinin karşılanması gerekebilir. Fakat saatleriniz firmaya ve proje türüne bağlı olacaktır.
Firmalar, örneğin esnek çalışma, yarı zamanlı çalışma, evden çalışma ve gelişmiş doğum ve babalık izni gibi aile dostu faydalar sunarak iş/yaşam dengesine artan önem veriyorlar. Bazıları diğer rollerde veya şirket dışında kariyer aralarını veya bölümlerini teşvik eder.
Serbest çalışma, önemli deneyimler ve iyi temaslar ile de mümkündür.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Danışmanlık, yüksek düzeyde sorumluluk ve baskı içermektedir. Zorlu hedefler ve yerine getirilmesi gereken sıkı tarihler olacağı için bazı stresler olabilir.
- Yurtdışında ofisleri bulunan birçok müşteri organizasyonu ile danışmanlık çalışması uluslararası düzeyde yapılabilir. Bu durum yurtdışında seyahat ve iş için fırsatlar sağlayabilir.
- Danışmanlık firmalarının çeşitlilik konusunda güçlü bir taahhütleri vardır. Hedeflenen mezun işe alımları, az temsil edilen gruplardan insanları desteklemek için iç mentorluk ve çeşitlilik ağları gibi girişimler kurulmuştur.
- Serbest meslek, uzun süre geleneksel, kurumsal, maaşlı bir pozisyonda geçirdikten ve pazar yeri veya endüstri hakkında önemli bilgiler edindikten sonra bir seçenektir.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Yönetim danışmanlığı herhangi bir derece disiplinden mezunlara açık. Fakat doğada sayısal veya analitik bir derece bazı firmalar için bir avantaj olabilir.
Özellikle, aşağıdaki konular yardımcı olur:
- Ekonomi bilimi
- Mühendislik
- Maliye
- Matematik
- Bilim.
Ayrıca çalışmak istediğiniz sektörle ilişkili bir dereceniz varsa, örneğin; bankacılık, sağlık veya mühendislik. Özellikle herhangi bir lisansüstü eğitim programı için derece gereklidir. Bazı ticari deneyimler uygulamanıza da yardımcı olabilir.
Danışmanlık alanında kariyer yapmak için lisansüstü dereceye ihtiyacınız yoktur. Fakat bu işe yarar olabilir. Özellikle, İşletme Yüksek Lisansı bazı işverenler tarafından değerlidir. Fakat hiçbir şekilde şart değildir. Bir yüksek lisans veya doktora yapmak mesleğe daha yüksek bir düzeyde girmenize izin verebilir.
Pek çok danışman mesleğe ticari deneyim geçmişi ve bazı durumlarda belirli bir sektörle ilgili profesyonel bir nitelik ile girmektedir. Bununla birlikte bazı firmalar, özellikle de büyük firmalar, eğitim programlarına giriş için yeni mezunlar almaktadır.
Yüksek giriş standartları ve gereklilikleri ile rekabet oldukça yoğundur. Bazı danışmanlık firmalarının, adayların geçmesi gereken birkaç görüşme turu ve değerlendirme merkezi vardır. Üniversiteden hemen sonra danışmanlık işine girmek istiyorsanız son yılın başında pozisyon için başvurmaya başlamalı ve ilişkili bir deneyim oluşturmaya çalışmalısınız.
Gerekli Beceriler Nedir?
Aşağıdaki maddeleri yapmanız gerekecek:
- Bir takımın parçası olarak çalışabilme becerisi
- Kişilerarası ve iletişim yetenekleri sözlü ve yazılı
- Yaratıcılık ve yenilik
- Problem çözme ve stratejik planlama yeteneği
- Analitik beceri
- Esneklik
- Baskı ve zorluklarla baş edebilme becerisi
- Ticari farkındalık ve iş çevreleri anlayışı.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İşverenler genellikle yeterliliklerin yanı sıra deneyim ve yeteneklere de değer verirler. Bu yüzden mesleğe girmeden önce ilgili iş deneyimini kazanmak faydalı olacaktır.
Yarı zamanlı veya gönüllü çalışmaların yanı sıra, bu kulüp üyeliği, takım sporları veya takım kurma becerilerini, işletme veya finans bilgisini ve organizasyon becerilerini içeren toplum çalışmaları gibi ders dışı faaliyetleri de içerebilir.
İşe alım ekibinin üyeleriyle yapılan bilgi aramaları, becerilerinizi sergilemenin başka bir yoludur ve Ekim/Kasım başı civarında yapılır.
Büyük bir firmada mülakat aşamalarına giden yolu bir kez oluşturduktan sonra bir rol üstlenmenize yardımcı olacak hatırlamanız gereken ipuçları vardır. Danışmanlık konusunda önceden deneyiminiz olmasa bile, analitik beceriler ve iletişim gibi rolle ilgili becerilerin altını çizmek önemlidir.
Size muhtemelen deneyiminiz hakkında daha az soru sorulacak ve seyahat etme ve uzun saatler çalışma isteği gibi alana ‘uygunluğunuz’ hakkında daha fazla soru sorulacak. İşe alım görevlileri firmadaki diğer kişilerle ne kadar iyi geçineceğinizi bilmek isteyeceğinden, görüşmelerinizde kişiliğinizin bir kısmını göstermeniz çok önemlidir.
İş görüşmesi ve mülakat ile ilgili daha detaylı bilgi için: tr.cvlogo.com/yonetim-danismani-nasil-olunur-ne-is-yapar
İşverenler ve İş İlanları
Yönetim danışmanlığı firmaları ana işverendir. Bunlar aşağıdaki alanlara ayrılabilir:
- Strateji danışmanları şirketlere proje bazında stratejik tavsiyeler sunmak, örneğin; yeni pazara giriş, uzun vadeli planlama ve mal ve hizmetlerin rasyonelleştirilmesi.
- İnsan kaynakları danışmanları uzman İnsan Kaynakları tavsiyesi sunun, örneğin: örgütsel yeniden yapılanmada yetenek ve ödüllendirme stratejileri.
- Bilgi teknolojisi danışmanlık firmaları bilgi ihtiyaçlarının tanımlanması, sistem analizi ve tasarımı ile uygulama danışmanlığı gibi uzman BT danışmanlığı sunar.
- Finansal danışmanlar bütçe kontrol sistemlerinin kurulması, kar planlaması, sermaye ve gelir bütçelemesi dahil olmak üzere uzman tavsiyesi sunar.
- Dış kaynak danışmanlığı BT, finans ve İnsan Kaynakları gibi projelerin dış kaynak kullanımını yönetir.
- Niş firmaları Genellikle ayrılan danışmanlar tarafından kurulur. daha büyük firmalar belirli bir sektörde veya uzman hizmetinde kendi danışmanlıklarını kuracaklardır.
Danışmanlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok endüstri ve sektörde faaliyet göstermektedir:
- Yardım kuruluşları ve eğitim kurumları
- Finansal hizmetler
- Sağlık hizmeti
- Misafirperverlik ve eğlence
- İmalat
- Medya ve telekomünikasyon
- Kamu sektörü
- Perakende
- Araçlar.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Sunulan eğitim türü, danışmanlık şirketinin türüne ve büyüklüğüne bağlı olabilir. Büyük şirketler genellikle, organizasyon, yapı ve özel rollere genel bir bakış içeren ayrıntılı bir indüksiyon işlemine sahip yapılandırılmış bir eğitim programına sahiptir. Genellikle deneyimli bir danışman rehberliğinde olacaksınız. Küçük firmalarda, iş konusunda bir çok eğitim gerçekleştirilebilir ve ilerledikçe bir şeyler almanız beklenir.
Bunun ötesinde, yetkinlik temelli bir değerlendirme sürecinde elde edilen ve kabul edilmiş Yönetim Danışmanı yeterlilik derecesine ilerlemeyi seçebilirsiniz.
Yönetim danışmanlarıyla ilgili lisansüstü nitelikler de mevcuttur ve işvereninizin desteğiyle çalışırken potansiyel olarak alınabilir. MBA yönetim danışmanları arasında popülerdir. Fakat ilgili iş konularında diğer Master programları da mevcuttur.
Kariyer ve İş İmkanları
Yeni bir mezun olarak genellikle araştırma, veri toplama ve analiz işlemlerini yürüten yönetim danışmanlığı kariyerinize analist rolüyle başlarsınız. Bazı deneyimler kazandıktan sonra, tam danışmanlık seviyesine geçeceksiniz.
Buradan genel olarak kıdemli danışman veya yönetici seviyesine ilerleyeceksiniz ve bu genellikle yaklaşık üç yıl içinde gerçekleştirilir. Bu seviyede ekipleri yönetecek, çözümler ve projeler tasarlayıp geliştireceksiniz.
Ayrıca belirli bir endüstride uzmanlaşmak için uzmanlaşan proje yönetimi rollerini üstlenmek de mümkündür.
Kıdemli danışman veya yönetici seviyesine ulaştığınızda, yeni iş kurma, müşteri ilişkileri geliştirme ve firmanın stratejik büyümesini denetleme sorumluluğuna sahip olacağınız bir firmanın ortağı veya yöneticisi olabilirsiniz.