Yaşam Koçu Nedir? Nasıl Olunur?
Bir yaşam koçu, müşterilerin daha iyi sağlık, daha iyi finans, gelişmiş ilişkiler veya kariyer gelişimi gibi belirli hedeflere ulaşmalarına yardımcı olur. Müşterilerine tavsiye, motivasyon, cesaretlendirme, güçlendirici sorular sorma ve hedef belirleme yoluyla koçluk yaparak başarı için gerekli adımları sağlarlar. Bu koçlar hayatın her kesiminden ve pozisyonundan insanlara yardım ediyor.
Nasıl Yaşam Koçu Olunur?
1. Adım: Eğitim Alın
Yaşam koçu olmak için sertifikalı bir eğitim programına katılabilirsiniz. Yaşam koçu sertifikaları, organizasyonel davranış, mesleki etik, işbirliğine dayalı iletişim ve diğer yaşam koçluğu becerilerini kapsar ve sertifika düzeyine bağlı olarak 100-2500 saat uygulamalı koçluk deneyimi gerektirebilir.
2. Adım: Sertifikanızı Koruyun
Yaşam koçu olmak için bir eğitim programı seçtiğinizde, sertifika yenileme sürecine sahip olup olmadıklarını kontrol edin. Sertifikanızı korumak için neyi başarmanız gerektiğini anlamak önemlidir. Örneğin Uluslararası Koçluk Federasyonu, kimlik bilgilerinizi korumak için her 3 yılda bir 40 saatlik eğitimi tamamlamanızı gerektirir.
3. Adım: Derece Kazanın (İsteğe Bağlı)
Yüksek lisans derecesi, bir zayıflık alanını güçlendirmenize yardımcı olabilir. Örneğin öğretmenlik veya danışmanlık geçmişiniz varsa, liderlik veya iş alanında bir derece size iyi hizmet edebilir. Geçmişiniz iş ise, bir danışmanın alabileceği dersler almak faydalı olabilir. Yaşam koçu olmak için bir derece gerekli değildir, bu nedenle bir derecenin becerilerinizi veya pazarlanabilirliğinizi geliştirip geliştirmediğini düşünün.
Yaşam Koçunun İş Tanımı
Bir yaşam koçu, hayatın her kesiminden insanlara tam potansiyellerini yaşayabilmeleri için ihtiyaç duydukları tam özgüvene ulaşmalarında yardımcı olur. Bazıları, yöneticiler, yöneticiler veya işgücüne yeni giren kişiler gibi koçluk yapacak belirli bir grup insana odaklanabilir. Müşterinin benzersiz ihtiyaçlarını belirlemek ve bu hedeflere mümkün olduğunca verimli bir şekilde ulaşmak için bir strateji geliştirmek için müşterileriyle işbirliği yaparlar. Bunlar müşterilerin profesyonel veya kişisel yaşamlarında ulaşmaya çalıştıkları hedefleri içerir.
Yaşam koçları kendi kendini motive eden, kendine güvenen, iyi dinleyenler, hedef belirleyen kişilerdir ve çeşitli insanlara yardım etmekten zevk alırlar. Aynı zamanda mükemmel iletişimcilerdir ve müşterilere telefonda, yüz yüze veya video konferans yoluyla koçluk yapabilirler. Müşterilerinin yeni düşünme yollarını düşünmelerine ve eyleme geçmelerine yardımcı olmak için oldukça motive edici bir dil kullanın. Bu profesyoneller yarı zamanlı veya tam zamanlı çalışabilir ve bir kuruluşta çalışabilir veya serbest meslek sahibi olabilir.
Kaynakça
- Kariyer Geliştirme Merkezi. 29-1199.01.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın E-Kurs’dan aldığı bilgileri içerir.