VFX Sanatçısı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Portföyünüzü oluşturmak, görüntüleme yazılımı deneyimini ve bilgisini kazanmak ve kompozisyon için gözünüzü geliştirmek, görsel efektler (VFX) sanatında bir kariyere başlarken çok önemlidir.
VFX sanatçıları, dijital olarak oluşturulmuş görüntüleri yaratır. Rol, bu efektlerin sinema filmlerinde, televizyonda ve giderek daha fazla online ve konsol oyunlarında canlı aksiyona kesintisiz entegrasyonunu gerektirir.
VFX sanatçıları bilgisayarla yaratılmış yaratıklar, kalabalıklar ve dublör çiftleri üretmek için en son teknolojiyi kullanıyor. Nesne ve ışık manipülasyonunun yanı sıra, sıvı ve ateş içeren dijital parçacık efektlerinin büyüyen alanı da vardır.
İzleyiciyi gördüklerinin gerçek olduğuna inandırmanız gerekir. Bu bir ejderha, bir masal kalesi, bir yağmur fırtınası, büyük bir dalga, uzay gemileri, süper kahramanlar, yabancı şehirler veya tüm gezegenler olabilir.
VFX sanatçılarının rolleri
Kafa karıştırıcı olabilecek farklı iş başlıkları vardır. Sanatçı rolleri açısından, VFX işleminin (boru hattı) yapısı bilgisayar ortamında oluşturulan görüntü (CGI) öğelerini oluşturan 2B birleştirme ve 3B’ye ayrılmıştır. Karşılaşabileceğiniz başlıca başlıklar şunlardır:
- Kompozisyon sanatçısı
- Efektler (FX) teknik direktörü (TD)
- FX animatörü
- Multimedya sanatçısı
- VFX sanatçısı
- VFX sorumlusu.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
VFX üretim sonrası sırasında halledilir. Bir VFX sanatçısı olarak yapmanız gerekenler:
- Bütçelerde yüksek kaliteli, performanslı görseller yaratın
- Güvenilir ve son teslim tarihlerine varabilmek
- Parçacık efektleri, dinamik simülasyonlar ve gölgelendirici efektleri dahil olmak üzere en yeni özel efektleri kavramsallaştırma, tasarlama ve oluşturma
- Kompozit kablo uçlarından ve VFX denetleyicilerinden yönlendirme ve geri bildirim alma
- Departmanlarda iş akışını izlemek ve yönetmek için yapımcı, lider sanatçılar ve denetçilerle birlikte çalışın
- Günlükleri, turları ve toplantıları düzenlemek, not almak ve gerektiğinde bilgileri takip etmek
- Mürettebata ve diğer departmanlara şahsen ve e-posta yoluyla hızlı ve özlü bir şekilde bilgi iletmek
- Sanatçılar tarafından önceki günkü çalışmalardan elde edilen ilerlemenin doğru bir özetini sürdürmek
- Tüm finallerin müşteri teslimatının yürütülmesini denetler
- Editörlük bölümüyle birlikte düzenlemeleri yönetir
- İşe metodik ve kapsamlı bir yaklaşıma sahip olmak
- Asgari denetim ile çalışabilme
- Hızlı tempolu bir ortamda sakin ve kendinden emin kalabilmek.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
VFX endüstrisi temel olarak serbest çalışanlardan ve belirli süreli sözleşmelerden oluşmaktadır. Bu sektöre, özellikle film içinde girmek için yaygın bir yol koşucu olarak.
- Başlangıç 55.500 TL ile 64.500 TL arasında alıyor.
- Endüstride bir ile üç yıllık deneyime sahip görsel efekt sanatçılarının ortalama maaşı 105.500 TL’dir.
- Üç ile yedi yıllık deneyime sahip orta seviye bir sanatçı 85.500 TL’lik bir kazanma bekleyebilir.
- Yedi yıldan fazla deneyime sahip kıdemli VFX sanatçıları ortalama 108.500 TL kazanıyor.
Çalışma Saatleri
Çalışma saatleri uzun sürebilir, özellikle belirsiz son teslim tarihlerinde, müşterilerin gereksinimlerini değiştirmesi ve acil dikkat gerektiren beklenmedik problemlerde olması uzun olabilir. Normal bir gün sabah 9’da başlayabilir. Son tarihler yaklaşırken geç saatlerde veya arada bir hafta sonu çalışmak alışılmadık bir durum değil.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Çoğu VFX stüdyosu oldukça rahat bir ortama sahiptir. Ürettiğiniz işin kalitesi, giydiklerinizden daha önemlidir.
- VFX oldukça sosyal bir endüstri olma eğilimindedir. Sosyal etkinliklerdeki diğer personellerle karıştırarak ağınızı kurmak için mükemmel fırsatlar var. Nerede çalıştığınıza bağlı olarak spor müsabakalarına, sosyal kulüplere ve ara sıra yapılan kutlamalara, parti ya da açılış organizasyonuna davet edilebilirsiniz.
- Eleştiriyi, kişisel olanlardan ziyade değiştirilecek bir şeyin isteği olarak kabul edebilmelisiniz. Kendini geliştirme fırsatı olarak aldığın herhangi bir eleştiriyi kullan.
- Ekibi güncel tutmak için günlük ilerleme toplantılarına katılmanız gerekebilir. Ne yaptığınızı ve planınızın ne olduğunu açıklamanız gerekecek.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bu kariyere diplomasız girmek mümkündür. Fakat yeni katılımcıların çoğunluğu bir lisans ya da bir derece elde etmek için yüksek eğitim seviyesinde eğitim görmüştür. VFX içeren bir kursa katılamadıysanız. Fakat medya, medya prodüksiyonu, medya teknolojisi, grafik tasarım veya fotoğrafçılık gibi üniversite veya kolej konularını da okuduysanız, bir koşucu olarak başlamak ve çalışmaya devam etmek mümkündür.
İlgili konular şu maddeleri içermektedir:
- Animasyon, tasarım, resim, resim, çizim veya fotoğraf dahil olmak üzere sanat
- Matematik
- Bilim, özellikle fizik, bilgisayar bilimi veya mühendislik
- Görsel efektler.
Bir portföy oluşturmak ya da tanıtım yapmak çok önemlidir. İşverenlerin çekimlerin titizlikle inceltildiği yerlerin farkına varacağı ve web sayfası ya da dikkate alınması gereken diğer dijital ortamlar üzerinden erişilebilir olması gerektiğinden şovunuz nicelik üzerinden kalite göstermelidir.
Gerekli Beceriler Nedir?
Sahip olmanız gerekenler:
- Yüksek kaliteli VFX oluşturma ve uygulama yeteneği
- Mükemmel görsel farkındalık ve sanatsal yetenek
- Mükemmel kişilerarası becerileri
- Yanal düşünme becerileri
- Profesyonelce öğrenmek ve geliştirmek için heves
- İyi iletişim ve organizasyon becerileri
- Hem bir takımın parçası olarak hem de tek başına çalışma yeteneği
- Üretim metodolojilerini takip edebilme ve problem çözmede yaratıcı yaklaşımlar geliştirebilme
- Ayrıntılara dikkat, iyi zamanlama anlayışı ve bilgisayar grafiklerinde fiziksel simülasyonla ilgili teknik ve teknolojilerin tam olarak anlaşılması
- Birleştirme işleminin sağlam bir anlayışı
- Linux/Unix tabanlı bilgisayar işletim sistemlerinin güçlü şekilde anlaşılması
- Photoshop veya benzerlerini kullanarak mavi/yeşil ekran çıkartmalarını gerçekleştirme yeteneği
- Canlı eylem, minyatür ve CGI kaynaklarının kesintisiz entegrasyonu
- Alan derinliği, deklanşör hızı, diyafram, kompozisyon ve çerçeveleme anlayışı dahil fotoğraf becerileri
- Geri bildirimleri yorumlama ve sanatsal gözünüzü iyileştirmeler yapmak için kullanma yeteneği
- VFX birleştirme için endüstri standardı olan Nuke’nin bilgisi. After Effects, Motion Graphics ve bazı animasyon kompozisyonlarında kullanılır. Flame, Smoke ve Nuke Studio, kısa form ve reklamlar için kompozitleri astarlama, derecelendirme ve sonlandırma ile birleştirmek için kullanılır
- Eşleştirme, modelleme, tekstüre etme, ışıklandırma, hazırlık, roto ve temel kompozisyon becerisi
- Kompozisyon, renk, ışık ve gölge için iyi bir göz var
- Parçacık sistemlerinde kullanılmak üzere doku efektleri oluşturmak için güçlü Photoshop düzenleme becerileri
- 3D grafikler, fizik, kurdeleler, gölgelendiriciler ve işlem sonrası efektler konusunda uzmanlık
- Birinci sınıf zaman/proje yönetimi yetenekleri ve çelişkili görevlere öncelik verme yeteneği
- Microsoft Office paketleri hakkında iyi bilgi (Word, Excel ve Project dahil).
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
Büyüme dönemine rağmen VFX hâlâ içine girebilecek rekabetçi bir sektörneğin: Kazanabileceğiniz herhangi bir iş deneyimi çok yararlı olacaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu, kolej ve üniversitedeyken yan projelerden ve bunları bir vitrin veya portföye yerleştirmekten geçer.
İlk amacınız, ayağınızı bir VFX şirketinin kapısına koymak. Bir koşucu ya da asistan olarak başlamak ve ardından sanatçıları gözlemlemek, ağ kurma ve çalışırken ortaya çıkan fırsatlar için başvuru yapma gibi şeyleri denemek nadir değildir.
İşverenler ve İş İlanları
Türkiye VFX endüstrisi Avrupa’nın en büyüğü ve dünyanın en büyüğüdür. Film endüstrisi genel olarak İstanbul’da. Fakat reklamcılıkta çalışmak istiyorsanız Türkiye’nin daha küçük şehirlerinde daha küçük bağımsız şirketler var.
VFX için bir büyüme alanı mimarisidir. Mimarlar, tasarladıkları binaların bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerine ihtiyaç duyarlar ve bu VFX yetenekleri kullanılarak yapılır. Fakat oyunlarda, reklamda, film ve televizyon endüstrisinde çalışan VFX sanatçılarını bulmak en yaygın olanıdır. Görsel efektler sektörü genç ama büyüyor. Netflix, Amazon ve diğerleri yeni içerik oluştururken, medyadaki görsel efektlere olan talep artıyor.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Becerilerinizi ve bilgilerinizi sürekli güncel tutmak ve kendi kendine motive olmak önemlidir. Dergiler, internet forumları, bloglar, yazılım dokümantasyonu, şirket web siteleri, Youtube ve Vimeo ile bilgisayar grafikleri topluluk sitesi SIGGRAPH aracılığıyla gelişmelerden haberdar olun. ScreenSkills ayrıca sektördeki kadınlara yedi yıldan fazla deneyime sahip profesyonel bir rehberlik programı sunar ve üst düzey rollere geçmelerine yardımcı olur.
Kariyer ve İş İmkanları
VFX endüstrisindeki ilerleme, genellikle endüstride çalıştığınız zamanın yanı sıra filmler, televizyon programları, reklamlar veya oyunlar için kazandığınız kredilerin sayısına bağlıdır.
Siz ilerledikçe, rolünüzün daha da uzmanlaşması alışılmadık bir durum değil yani; geniş bir alandan ziyade tek bir alana odaklanacağınız anlamına gelir. Tecrübeli VFX teknik direktörlerinin (TD) boru hattına, araştırma ve geliştirme rollerine girmesi oldukça yaygındır. Daha kıdemli VFX TD’leri VFX süpervizörü olmaya devam edebilir.