Üretim Sistemleri Mühendisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir üretim sistemleri mühendisinin amacı, bir üretim sürecini mümkün olduğu kadar verimli hale getirmektir. Bu sayede fabrikalar zamanında ve bütçeye göre mal ve ürünler yapabilir.
Bir üretim sistemleri mühendisi olarak fabrikalardaki üretim ekipmanlarını ve montaj hatlarını tasarlamak, kurmak, izlemek ve geliştirmek için bir ekibin parçası olarak çalışacaksınız.
Ayrıca yeni üretim tesislerinin tasarımı ve inşasında da yer alabilirsiniz.
Üretim sistemleri mühendisleri tüm üretim sürecini entegre etmek için çalışmaktadır. Bu durum üretim ve tedarikten satışa kadar uzanır. Amaç, azami yüksek kalitede ürünün en düşük maliyetle ve en kısa sürede üretilmesini sağlamaktır.
En son bilgisayar teknolojisini kullanacak ve geleneksel bölüm sınırları boyunca finansman, yöntem, malzeme ve teknolojiyi sistematik bir yaklaşımla kullanacaksınız.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Genellikle bir üretim sistemleri mühendisi, sürecin belirli bir bölümüne odaklanmak yerine, baştan sona bir projeden sorumludur. Görevler değişkendir. Genellikle şu maddeleri içermektedir:
- 3 boyutlu modeller oluşturmak için bilgisayar destekli tasarım/üretim (CAD/CAM) yazılımı kullanarak tesis yerleşimini tasarlama
- Tesis kontrol sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve kurulması
- Tasarımcılar, araştırmacılar ve mühendislik danışmanlarıyla bağlantı kurmak
- Üretim toplantılarına katılmak ve üretim gereksinimlerini tahmin etmek
- Ekipman, zaman ve işgücü içeren üretim maliyetlerinin hesaplanması
- Kaynakların etkin kullanımını denetlemek, örneğin: Hammadde, ekipman ve personel
- Bakım programları üretmek
- Test sistemleri düzgün çalışıyor ve sistem arızalarını tespit ediyor, araştırıyor ve onarıyor
- Sistem arızalarını fabrika müdürleri ve teknik olmayan personel ile tartışmak ve değerlendirmek
- Üretim mühendisleri, stajyer mühendisler ve destek personelinin çalışmalarını denetlemek
- Ekipmanın montajı, onarımı ve yeniden montajını denetlemek
- Sistem mühendislerine yeni ve mevcut teçhizatı göstermek, personeli ve üretim yöneticilerini desteklemek
- Güvenlik testleri yapmak ve olası tehlikeleri ortadan kaldırmak gibi çevresel tehlikeleri araştırmak
- En son teknolojinin kullanımı göz önünde bulundurularak mevcut sistemlerin verimliliğini artırma yöntemlerini tartışmak üzere yöneticilerle toplantı yapmak
- Yeni endüstriyel ekipman tedarikçileri tedarik etmek
- Yeni mekanik ekipmanların test edilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
- Üretim ortamında kaliteli bir kültür oluşturmak ve uygulamak
- Diğer üretim alanlarını ziyaret etmek.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- İmalat mühendisleri için başlangıç maaşları 49.500 TL ile 57.500 TL arasında değişmektedir. Fakat bu durum, kuruluşun konumuna, büyüklüğüne ve niteliğine göre değişmektedir. İlgili iş deneyimi, başlangıç maaş seviyenizi artırabilir.
- Deneyimli üretim sistemleri mühendisleri, deneyim süresine ve uzmanlık seviyesine bağlı olarak yaklaşık 55.500 TL ile 85.500 TL kazanmaktadır.
- Kiralık mühendislerin maaşları 85.500 TL ile 125.500 TL arasında değişebilir.
İşvereninize, görevinize ve sorumluluklarınıza bağlı olarak daha yüksek maaşlar mümkündür. Emekli aylıkları ve sağlık planları gibi bazı işverenler tarafından ek avantajlar da sağlanabilir.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi sadece bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Çalışma saatleri değişebilir ve pazartesiden cumaya 09:00 – 17:00 saatleri arasında çalışabilir veya erken başlangıçları, geç bitişleri ve hafta sonu çalışmalarını rota bazında içerebilir.
İşler, sürekli üretim varsa, özellikle kariyerinizin başlarında, vardiyalı çalışmayı içerebilir.
Yarı zamanlı ve esnek çalışma mümkündür. Fakat bu iş ve işvereninizin niteliğine bağlı olacaktır.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Çalışma ortamı görevlere göre değişiklik gösterir ve bir fabrika katını, ofisi, atölyeyi veya laboratuvarı içerebilir.
- Çoğu üretim sistemi mühendisi, zamanlarının çoğunu, çalışma şartlarının üretilmekte olan ürünün cinsine göre belirlediği üretim alanında harcar. Alan temiz, aydınlık ve havadar veya gürültülü ve kirli olabilir.
- Görevlerinize bağlı olarak bir kask ve gözlük de dahil olmak üzere koruyucu giysiler kullanmanız gerekebilir.
- Serbest meslek sahibi olmak ve serbest çalışmak için fırsatlar, büyük deneyime sahip olanlar için bazen mevcuttur.
- İşler çoğunlukla geleneksel sanayi kentlerinde ve şehirlerde ve giderek artan bir şekilde ülkenin pek çok bölgesinde daha yeni sanayi sitelerinde bulunmaktadır.
- Kadınlar şu anda bu meslekte az temsil edilmektedir.
- Bir iş günü içerisinde ve yurtdışında çalışmak veya seyahat etmek seyahat, kıdemli mühendisler için, özellikle de çok uluslu şirketler için çalışanlar için ortaktır.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Üretim sistemleri mühendisliğine girmek için bir dereceye sahip olmanız gerekir. İlgili konular mühendislik ve fiziksel, matematiksel veya uygulamalı bilimleri içerir.
Özellikle aşağıdaki konular yardımcı olabilir:
- Bilgisayar destekli veya bilgisayar sistemleri mühendisliği
- Elektrik veya elektronik mühendisliği
- Makine veya imalat mühendisliği
- Mekanik tasarım mühendisliği
- Üretim ve üretim mühendisliği.
Kariyerine hazırlık derecesine sahip bir stajyer olarak girmek mümkündür. İlgili konular mühendislik ve makine mühendisliği içerir.
İşe başlamadan öncesi için lisansüstü yeterlilik şart değildir. Fakat özellikle birinci dereceniz doğrudan ilgili bir konuda değilse, yararlı olabilir. Ustalar gibi konularda mevcuttur:
- İmalat
- Üretim sistemleri mühendisliği
- Üretim veya kontrol mühendisliği.
İleriki bir tarihte charter mühendis statüsünü elde etmenize yardımcı olmak için, derecenizin veya yüksek lisansınızın Makine Mühendisleri Kurumu tarafından onaylanmış olması yararlı olacaktır.
Derecesi veya diplomasız bir mühendislik teknisyeni olabilirsiniz. Fakat üretim sistemleri mühendisliği rolünü üstlenmek için gerekli beceri ve bilgileri edinmeniz ve muhtemelen daha yüksek nitelikler almanız gerekir.
Gerekli Beceriler Nedir?
Aşağıdaki maddeleri yapmanız gerekecek:
- Güçlü bilim, matematik ve BT yetenekleri dahil olmak üzere teknik yetenek
- Problem çözme için pratik ve mantıklı bir yaklaşım
- Kişiler arası, sunum ve iletişim becerileri
- Takım çalışması becerileri
- Kendi kendine motivasyon ve başkalarını motive etme yeteneği
- İşe esnek ve uyarlanabilir bir yaklaşım
- Baskı altında iyi çalışabilme ve yeni zorluklar üstlenebilme becerisi
- Sorunların üstesinden gelmek için belirleme
- Organizasyon ve zaman yönetimi becerileri
- Proje yönetimi yetenekleri ve sıkı proje teslim tarihlerine kadar sıkı çalışabilme
- Sağlık ve güvenlik konularında farkındalık.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İş deneyimi değerlidir ve birçok büyük işveren yapılandırılmış staj programları ve yaz yerleştirme programları sunar. Bunlar işin doğası hakkında mükemmel bir içgörü sağlar ve sıklıkla uygulamalıdır.
Bazı derece kursları, sektörde bir yıl sunar. Bu durum gelecekteki iş olanakları için iyi ilişkiler kurmanın yanı sıra, kariyerin nasıl olacağını göstermeye gerçekten yardımcı olur.
İşverenler, bu pozisyona geçmeden önce teknik yeteneğinizi geliştirmek için endüstriyel ortamda birkaç yıllık deneyime sahip olmanızı tercih edebilir. Bu yüzden önce mühendislik veya üretimdeki diğer rollere bakmanız gerekebilir. Fakat her işveren farklı giriş kriterlerine sahip olduğundan, bunun sizi fırsat fırsatları için başvuruya sokmasına izin vermeyin.
İşverenler ve İş İlanları
Birçok imalat şirketi imalat sistemleri mühendisleri kullanır. Fakat asıl iş unvanı şirkete bağlı olarak değişir.
Genellikle özel sektöre ait çok küçük şirketlerde iş başka işlevlerle birleştirilebilir.
İstihdam fırsatları çoğunlukla aşağıdaki gibi endüstrilerde orta ve büyük imalat şirketlerinde bulunur:
- Havacılık
- Otomotiv
- Elektronik
- Mühendislik
- Yiyecek ve içecek
- Bilgi Teknolojisi
- İlaç
- Gemi inşası.
Üretim sistemleri mühendisleri ayrıca kimya ve ağır mühendislik, tekstil ve basım endüstrisinde çalışmaktadır.
Uzman mühendislik ve yönetim danışmanlığında fırsatlar artmaktadır. Danışmanlığa giren mühendisler genellikle iyi bir onur derecesine ve bir mühendislik ortamında birkaç yıllık deneyime ihtiyaç duyarlar.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Mühendislik endüstrisine lisansüstü bir eğitim programından girerseniz, genellikle iki yıl süren yapılandırılmış bir eğitim kursunu izlersiniz. Çeşitli alanlarda tecrübe ve bilgi sahibi olmak için çeşitli disiplinlerde çalışma şansına sahip olacaksınız.
Üretim sistemleri mühendisliği seviyesine giren katılımcılar, genellikle üretim sürecinde bir takım farklı roller konusunda önceden deneyime sahip olmuş olacak ve bu nedenle işverenler geniş teknik bilgiye sahip olmanızı bekleyecektir.
Rolüne özel bir işbaşı eğitimi almaya devam edersiniz ve işverenler bilgi ve becerilerinizin sürekli gelişimini teşvik eder.
Mühendislik Konseyi tarafından uluslararası kabul görmüş bir nitelik olan uzman mühendis statüsünü kazanmak için çalışmanız muhtemeldir. CEng statüsü ile daha yüksek kazanç potansiyeline ve daha iyi kariyer olanaklarına sahip olursunuz.
Profesyonel kayıt için başvuruda bulunabilmek için profesyonel bir kurumun üyesi olmanız gerekir. İlgili kurumlar şu maddeleri içermektedir:
- Kimya Mühendisleri Enstitüsü
- Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü
- Makine Mühendisleri Enstitüsü
Yüceltilmiş bir lisans derecesine sahipseniz bir Master veya akredite edilmiş bir MEng derecesine sahipseniz, kira sözleşmesi süreci daha kolaydır. Bazı işverenler, ilgili bir konuda yarı zamanlı bir yüksek lisans için çalışma fırsatları sunacaktır.
Ayrıca Profesyonel Mühendislik Yeterliliği Standardı’nda belirtilen gerekli mesleki yeterliliklere ve bağlılığa sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir.
Kariyeriniz boyunca, becerilerinizi ve bilgilerinizi geliştirmek için sürekli mesleki gelişim yapmanız beklenir. Bu durum yapılandırılmış CPD programları aracılığıyla destek sunan yukarıda listelenen meslek kuruluşlarından birine katılarak desteklenebilir. Hepsi CPD’ye sayılabilecek etkinlikler, kısa kurslar ve konferanslar düzenlerler.
Bakım mühendisleri ve fabrika yöneticileri ile birlikte çalışmak ve mühendislik teknisyenleri ve stajyer mühendisler gibi yeni meslektaşları ile birlikte çalışmak, daha fazla çeşitli beceriler kazanmak için fırsatlar sunar.
Kariyer ve İş İmkanları
Kariyerinizde ilerleme büyük ölçüde işvereninizin büyüklüğüne, türüne ve faaliyetlerine bağlıdır. Örneğin şirket ürettiği ürün yelpazesini genişletmek, verimliliğini artırmak veya değiştirmek/arttırmak isteyebilir.
Çok uluslu bir şirkette çalışmak, yurtdışı sözleşmelerinde fırsatlara yol açabilir.
Genellikle kariyeriniz geliştikçe, işin teknik olmayan yönlerinde daha aktif bir rol üstlenmeniz beklenir. Bu durum malzeme fiyatlarının pazarlık edilmesini ve üretim verimliliğini artırmak için fabrika ve üst düzey yöneticilerle çalışmayı içerebilir.
Ayrıca stajyer sistem mühendislerinin ve mühendislik teknisyenlerinin çalışmalarını eğitmek, denetlemek ve değerlendirmek için fırsatlar vardır. Çalışanlarınızı ve takım kurma becerilerinizi geliştirmek için tasarlanmış eğitim kurslarına katılmanız muhtemeldir.
Mühendislik veya üretim yönetimi veya genel yönetim, pazarlama veya satış alanlarında ilerleme fırsatları normalde mevcuttur. Bir mühendislik firmasında ortak olmak ya da danışman olarak serbest meslek sahibi olmak mümkündür.
Yeminli statü kazanma kariyer gelişiminde önemli bir yardımcıdır. Mühendislik mesleğinde uluslararası tecrübe ve bilgi standardına ulaştığınızın kanıtı.
Tecrübesi olanlar için, öğretim görevlisi olarak çalışmak ve bir yüksek öğretim kurumunda akademik araştırma yapmak için bazı fırsatlar vardır.