Uçuş Görevlisi Nedir? Nasıl Olunur?

Bir uçuş görevlisi, genellikle havayolları tarafından istihdam edilir ve uçuş için güvenlik talimatlarının sağlandığından emin olmak için federal yasalar tarafından yetkilendirilir. Uçuş görevlileri ayrıca uçağa binerken yolcuları selamlar, koltuklarına yönlendirir, tüm eşyaların uygun şekilde yerleştirilmesini sağlar ve güvenlik prosedürlerini takip eder.

Bir uçuş görevlisinin ne yaptığını öğrenmek için Youtube’dan meslek tanıtım videosu izleyebilirsiniz.

Nasıl Uçuş Görevlisi Olunur?

Uçuş görevlilerinin bir havayolunda iş bulabilmek için en az bir lise diplomasına veya eşdeğeri bir diplomaya ihtiyaçları vardır. Bununla birlikte birçok havayolu şimdi bazı üniversite geçmişine sahip adayları işe almayı tercih ediyor. Bazı çalışanlar turizm, işletme, halkla ilişkiler, iletişim, misafirperverlik ve sosyal bilimler alanında diploması olan adaylar arar.

Uluslararası uçuşlarda çalışmak üzere işe alındıysanız, yabancı dilde akıcı olmanız gerekebilir. Ayrıca uçuş görevlisi okuluna da gidebilirsiniz. Eğitim gereksinimlerine ek olarak bir hizmet mesleğinde (oteller veya satışlar gibi) geçmişe sahip 1-2 yıllık iş deneyiminin genel olarak bir uçuş görevlisi olarak istihdam kazanması beklenir.

Bir uçuş görevlisi istihdam edildikten sonra, havayolları çalışanı, Havacılık İdaresi tarafından sertifikalandırılması zorunlu olan uçuş eğitim merkezlerine 6-8 hafta süren ilk eğitim programına yerleştirir. Adaylar, uygulama uçuşlarına giderek eğitimi tamamlar ve ardından Yeterlilik Sertifikası verilir. Ek olarak boy ve kilo gereksinimlerini geçmeli ve tıbbi ve ilaç testi sınavlarını geçmelisiniz.

Uçuş Görevlisinin İş Tanımı

Bir uçuş görevlisi genel olarak pilotlarla uçuş öncesi brifingler yapar ve kalkıştan önce güvenlik ekipmanlarının incelemelerini gerçekleştirir. Yolcuları, havayolunun güvenlik ekipmanı ve acil durum ekipmanı ve prosedürlerinin kullanımı konusunda eğitirler. Tüm yolcuları, tüm emniyet kemerlerinin takılı olduğundan ve el bagajının Federal yasaların gerektirdiği şekilde uygun yerine sabitlendiğinden emin olmak için kontrol eder.

En Popüler:  Uçuş Mühendisi Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Bir uçuş görevlisi, uçuş sırasında atıştırmalıklar, içecekler veya yemekler servis edebilir veya satabilir. Daha sonra da çöpleri toplayacaktır. Özel ihtiyaçları olan yolculara bakmakla yükümlüdürler. Uçak, uçuş sırasında herhangi bir türbülansla karşılaşırsa, yolcuları rahatlatır. Gerekirse acil tıbbi bakımı yaparlar ve bir acil durum ortaya çıkarsa, uçağın tahliye prosedürü dahil yolculara yön verirler.

Uçuş Görevlisi Kimdir?

Seyahat fırsatı, birçok uçuş görevlisini kariyerlerine çekmektedir. Bu fırsat, yolcuların ve diğer havayolu personelinin güvenliği için ciddi sorumlulukları beraberinde getirir. Uçuş Görevlileri yolcuları selamlar, koltuklarını bulmalarına yardım eder ve çantalarını istifler, yemek servisi yapar ve türbülans, uçak tutması ve rahatsız edici yolcularla baş eder.

Yolcuları güvende tutmak için, uçuş görevlileri ayrıca yolculara emniyet kemeri ve oksijen maskesi gibi ekipmanların kullanımı konusunda talimat verir ve acil bir iniş sırasında yolcuların tahliye edilmesine yardımcı olmaya hazırdır. Uçuş görevlileri özellikle kariyerlerinde erken saatlerde gece, hafta sonları ve tatillerde çalışırlar. Çünkü daha deneyimli personel genellikle en çok arzu edilen rotaları ve programları kullanırlar.

Alana giriş için genellikle bir lise diploması gereklidir. Her havayolunun belirli gereksinimleri olsa da genel olarak adayların sağlık durumunun mükemmel olması, net konuşabilmeleri ve yer değiştirmeye istekli olmaları gerekir. Seyahat deneyimi, müşteri hizmetleri yetenekleri ve yabancı dil konuşmak bir avantaj olacaktır. Adaylar, tam zamanlı çalışmadan önce birkaç haftalık yoğun eğitim ve aylarca yedek görevli olarak hizmet etmeyi bekleyebilirler. Bu kariyer güven, güvenilirlik ve nezaket gerektirir. Çünkü çoğu yolcu için uçuş görevlisi havayolunun yüzüdür.

Kaynakça

  • İŞBUL, Türk Meslekler Sözlüğü, Uçuş Görevlileri.
  • Kariyer Geliştirme Merkezi. 39-6031.00.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu