Toksikolog Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Metodik, bilimsel bir zihniniz varsa ve deney yapmaktan zevk alıyorsanız, toksikoloji alanında bir kariyer sizin için olabilir.
Bir toksikolog olarak toksik maddelerin, kimyasalların, potansiyel yeni ilaçların ve radyasyonun çevre ve insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkilerini tanımlayacak, izleyecek ve değerlendireceksiniz.
Gen-kurgu teknolojilerinin uzun vadeli sonuçları gibi gelecekteki teknolojinin potansiyel sonuçlarını göz önünde bulundurarak laboratuvar ve saha çalışmaları planlayacak ve yürüteceksiniz.
Genellikle bilgisayarlı toksikologlar, genetik toksikologlar ve histopatologlar dahil olmak üzere diğer uzmanlarla bir ekibin parçası olarak çalışacaksınız.
Toksikolog Türleri
Aşağıdakileri içeren farklı toksikoloji alanlarında çalışabilirsiniz:
- Akademik/üniversite
- Klinik
- Sözleşme
- Adli
- Sanayi
- Düzenleyici.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Gerçekleştirdiğiniz görevler kendi çalışma alanınıza bağlı olarak değişecektir. Fakat genel olarak yapmanız gerekenler:
- Zehirli maddeleri veya radyasyonu ve insanlar, hayvanlar, bitkiler veya ekosistemler üzerindeki zararlı etkilerini izole etmek, tanımlamak ve ölçmek
- Alan ve laboratuvarlarda bitki ve hayvanların biyolojik sistemlerine bakarak birçok deney planlayın ve uygulayın
- İstatistiksel verileri analiz etme ve değerlendirme ve bilimsel literatür araştırma
- Raporlar ve bilimsel makaleler yazın, bulguları sunun ve adli çalışma durumunda mahkemeye kanıt verin
- Üretimde veya bir kaza durumunda toksik maddelerin ve radyasyonun güvenli bir şekilde kullanılmasını tavsiye edin
- Özellikle Devlette, zararlı kimyasalların, biyolojik ajanların ve aşırı dozda kullanılan ilaçların insanlar üzerindeki etkilerini inceleyin ve etkilenen hastaların tedavisine ilişkin önerilerde bulunun
- Yerel, ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyduğunuzdan emin olmak için düzenleyici makamlarla irtibat kurun.
İlaç endüstrisinde çalışıyorsanız, en önemli görevlerden biri, potansiyel ilaçların insanlar üzerinde test edilmesinin güvenli olduğundan emin olmaktır. Şunlara ihtiyacınız olacak:
- Risk değerlendirmeleri yapmak
- İn vivo ve in vitro testler dahil olmak üzere özel teknikler kullanarak çeşitli testler gerçekleştirin
- İlacın toksisitesini değerlendirmek için deneysel veriler kullanın ve bir güvenlik profili oluşturun
- Potansiyel faydaları herhangi bir riske karşı dengelemek.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Lisansüstü toksikologlar için başlangıç maaşları yaklaşık 55.500 TL ile 65.500 TL arasında değişmektedir.
- Oldukça deneyimli toksikologlar için maaş aralığı 125.500 TL ve daha üstüne çıkabilir.
- Devlette analitik toksikoloji alanında çalışan toksikologların maaşları 48.500 TL’den başlıyor. Notlar arasında yaklaşık 154.500 TL seviyesine kadar ilerleyebilirsiniz.
Bazı kamu sektöründe ve sözleşmeli laboratuvarlarda maaşlar düşük olabilir. Yer maaşını da etkileyecek.
Hisseler, sağlık sigortası ve şirket emekli maaşı gibi ek avantajlar alabilirsiniz.
Çalışma Saatleri
Genelde sabah 9’dan akşam 5’e kadar düzenli olarak çalışacaksınız ancak deneyler yapıyorsanız esnek bir şekilde çalışmanız gerekebilir. Bazı rollerde, işin önceliğine bağlı olarak bazı hafta sonu veya akşam vardiyalarını dahil etmeniz gerekebilir.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Çalışma, toksik kimyasalları tanımlayarak veya daha güvenli kimyasalları geliştirmeyi sağlayarak, kamu güvenliğine önemli bir katkı sağlayabildiğiniz için çok faydalı olabilir.
- İşler geniş ölçüde mevcuttur ancak ilerlemek için yerini değiştirmeniz gerekebilir. Endüstriyel ve sözleşmeli araştırma çalışmaları, İstanbul’da yoğunlaşmıştır.
- Serbest meslek veya serbest çalışma bazen mümkündür. Önemli bir deneyime sahipseniz, danışmanlık çalışması yapabilirsiniz. Sektördeki hızlı teknik değişikliklerden dolayı kariyer molası vermeyi zor bulabilirsiniz.
- Rolle ilgili genellikle fazla seyahat yoktur. Organizasyona bağlı olarak işbirlikçi çalışma veya bilimsel konferanslar için yurtdışına seyahat etme fırsatı elde edebilirsiniz.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bir toksikolog olmak için bir dereceye ihtiyacın var. Özellikle toksikoloji alanında az sayıda derece dersi olsa da toksikolojiyi biyokimya ve farmakoloji gibi diğer konularla birleştiren bir sayı vardır.
İlgili lisans dersleri şu maddeleri içermektedir:
- Biyolojik, biyomedikal ve biyokimyasal bilimler
- Besin, mahsul, toprak ve çevre bilimleri
- Adli, kimyasal ve fiziksel bilimler
- Tıp ve veterinerlik bilimleri
- Farmakoloji ve eczane.
Derecenizin size kimyada sağlam bir arka plan ve iyi bir biyolojik sistem anlayışı sağladığından emin olmanız gerekir. Derecesiz giriş mümkün değildir.
Bir giriş öncesi lisansüstü yeterlilik olması gerekmez. Fakat toksikoloji ve ilgili alanlarda mevcut Master kursları vardır. Toksikolojide lisansüstü derslerini almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca doktora için toksikoloji veya farmakoloji, ilaç güvenliği, biyokimya veya moleküler biyoloji gibi alakalı bir alanda çalışabilirsiniz.
Devlette çalışan toksikologlar, mesleğe giriş yoluna bağlı olarak değişen özel eğitimlerden geçmek zorundadır. Sağlık Kariyerlerinden daha fazla bilgi edinin: Analitik toksikoloji.
Gerekli Beceriler Nedir?
Sahip olmanız gerekenler:
- İşe organize ve metodik bir yaklaşımla detaylara dikkat etmek
- Mükemmel problem çözme becerileri
- Bilim adamları ve bilim adamları olmayanlara veri sunmak ve sonuçları iletmek için mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerileri
- Multidisipliner takımlarda işbirliği içinde çalışmak için iyi takım çalışması becerileri
- Kendi başınıza çalışabilme ve zamanınızı etkili bir şekilde yönetebilme yeteneği
- İşe esnek bir yaklaşım ve değişimi benimseme yeteneği
- Çok görevli olma ve sıkı teslim tarihlerine çalışma becerisi
- Büyük miktarda deneysel veri toplama ve analiz etme becerisi
- Yüksek derecede öz motivasyon ve işe proaktif bir yaklaşım.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İşverenler, her zaman ilgili iş deneyimine değer verir ve bir dereceye kadar kursun bir parçası olarak ilgili yerleşimler sağlar. Bunlar bir araştırma laboratuvarında yarı zamanlı çalışma ile birlikte, pratik becerilerinizi geliştirmenize ve faydalı bağlantılar kurmanıza yardımcı olabilir.
İşverenler ve İş İlanları
İşverenler, çeşitli endüstrilerdeki özel şirketleri, devlet dairelerini ve sözleşmeli araştırma kuruluşlarını (CRO’lar) içerir. Aşağıdaki toksikoloji alanlarında çalışabilirsiniz:
- Akademik – Üniversiteler veya araştırma merkezleri
- Analitik ve klinik – Devlet’nin büyük ilçe hastaneleri ve uzman bölgesel toksikoloji birimleri
- Ekotoksikoloji – Devlet, endüstri ve özel danışmanlıkta çevresel tehlike değerlendirmesi
- Adli – Özel adli laboratuvarlar, hastanelerin adli bölümleri veya İçişleri Bakanlığı gibi devlet bölümleri dahilinde
- Endüstriyel ve farmasötik – Kimya, biyoteknoloji veya gıda dahil çeşitli endüstriler
- Meslekle ilgili – Sağlık ve Güvenlik Yöneticisi ile irtibatta olan şirketler dahilinde.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
İşe girdikten sonra pratik laboratuvar tabanlı ve iyi laboratuvar uygulamaları (GLP) eğitimi alacaksınız. Ayrıca proje ve çalışma yönetimi, veri yorumlama, rapor yazma ve sunum yetenekleri konularında eğitim alabilirsiniz. Adli çalışmalarla ilgiliyseniz mahkeme raporlaması konusunda da eğitileceksiniz.
En son toksikolojik gelişmelere ayak uydurmak için kariyeriniz boyunca devam eden mesleki gelişime katılmanız gerekir. Bunu konferanslara, seminerlere, atölye çalışmalarına ve konferanslara katılarak ya da Toksikoloji Biyoloji Uluslararası Diploması gibi ileri nitelikleri alarak yapabilirsiniz. Aşağıdakiler gibi kuruluşlar aracılığıyla mevcuttur:
- Hekimler Fakültesi
- Biyoloji Derneği
Zaten bir başka yeterliliğiniz yoksa, belirli bir toksikoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin çevresel veya ekotoksikoloji alanında çalışıyorsanız, kirlilik bilimi, atık yönetimi veya su kaynakları yönetimi gibi bir konuda Yüksek Lisans derecesi alabilirsiniz. Bu durum uzun vadeli kariyer ilerlemesi için yardımcı olabilir ve bazı işverenler çalışırken bunu desteklemekte ve hatta sponsorluk yapabilmektedir.
Tecrübeyle İstanbul’da Toksikolog olmak için başvurabilirsiniz. Kayıt olmak için yapmanız gerekenler:
- İlgili bir bilim dalında veya eşdeğeri bir yeterlilik derecesine sahip olmak
- En az beş yıl sonra toksikolojik deneyime sahip
- Şu anda toksikoloji pratiğinde olmak
- Hakem olarak iki kıdemli toksikoloğu sağlayın.
Kariyer ve İş İmkanları
Bir toksikolog olarak tecrübe kazandıktan sonra, kıdemli bir toksikolog pozisyonuna ve sonra bir yönetim seviyesine geçmek mümkündür. Kariyeriniz ilerledikçe, pratik ve laboratuvar tabanlı bilimsel çalışmalara daha az zaman ayırıp, ofis tabanlı ve denetleyici çalışmalara daha fazla zaman harcayacaksınız.
Toksikoloji alanında uzmanlaşmak veya ilgili bilimsel alanlara geçmek için kapsam vardır. İş ve kariyer fırsatları geçmişinize ve deneyiminize bağlıdır. Fakat uzmanlık alanları şu maddeleri içermektedir:
- İmmünotoksikoloji
- Güvenlik farmakolojisi
- Biyoteknoloji ürünlerinin toksikolojisi
Kayıtlı bir toksikolog olmak, kariyer konusundaki potansiyelinizi, rolünüzdeki deneyim ve yetkinliğinizi göstererek artırabilir.
Başkalarını yönlendirmek sorumluluğuna sahip, proje yönetiminde ilerleme fırsatları var. Danışmanlık işine geçme fırsatları olabilir.