Temizlikçi (Hizmetçi) Nedir? Nasıl Olunur?
Bir hizmetçi, oteller, özel evler, hastaneler veya çok sayıda hafif temizlik işi gerektiren diğer kuruluşlar gibi çeşitli yerlerde çalıştırılır. Belirli bir günde çeşitli müşteriler için birden fazla yerde çalışabilirler veya tek bir yerde çalışabilirler. Bu kariyerde olanlar bazen temizlikçi, hizmetçi, kahvaltı ve oda görevlisi, temizlik yardımcısı, temizlikçi çamaşırhane işçisi ve oda temizleyicisi olarak da adlandırılır.
Nasıl Hizmetçi Olunur?
Bir temizlikçiden iş bulmak için lise diploması veya eşdeğeri bir diplomaya sahip olması istenebilir. Fakat bu her zaman gerekli değildir. Bir işveren, geçmişiniz ve diğer işyerlerinde iyi bir temizlik referansı gibi işle ilgili deneyime sahip olmanızı ve insanlarla etkili bir şekilde iyi çalışan birini isteyebilir. Ayrıca belirli bir alanı temizlemenin ne kadar süreceğini de sorabilirler. Bu aynı zamanda ekstra işe ihtiyaç duyan biri için yarı zamanlı bir iş veya hafta sonları deneyimli bir temizlikçiyle çalışarak pozisyon alabilecekleri için liseden henüz mezun olmamış bir öğrenci için bir seçenek olabilir.
Yeni bir temizlikçiyseniz, birkaç aydan bir yıla kadar daha deneyimli bir kişinin yanında çalışabilirsiniz. Bir temizlikçi, sık sık büküleceğiniz, eşyalara ulaşmak için gereceğiniz ve yerlere ulaşmanız zor olacağı ve uzun saatler boyunca ayaklarınızın üzerinde durmak için dayanıklılığa ihtiyaç duyacağınız için işi fiziksel olarak yapabilmelidir. Ağır nesneleri kaldırmanız veya taşımanız gerekebileceğinden iyi bir çekirdek gücüne sahip olmak da yararlıdır. İşverenler, detay odaklı, eksiksiz, güvenilir ve zamanında hizmet veren temizlikçilerden hoşlanırlar.
Hizmetçinin İş Tanımı
Bir hizmetçi, boşlukları temizler ve süpürme, çöpü boşaltma, toz alma, süpürme, yerleri paspaslama, bulaşık yıkama ve çeşitli diğer görevler gibi görevleri tamamlamalıdır. Dezenfektan veya buharla çalışan sterilizatör kullanmaları gerekebilir. Bir sağlık hizmeti ortamında çalışıyorlarsa, yürürlükteki tüm sanitasyon standartlarını da karşılarlar. Temizlemek ve çarşaf, havlu, temizlik malzemeleri ve çöp gibi eşyaları taşımak için mobilya veya ekipmanı taşımaları gerekebilir.
Nerede çalıştıklarına bağlı olarak kullanılmış yatak çarşaflarını değiştirmeleri ve bunları temiz nevresimlerle değiştirmeleri gerekebilir. Banyoda kullanılmış havluları çıkarmak ve bunları temiz havlularla değiştirmek de sorumlu olacaktır. Bazı haneler, bulaşık yıkama, hafif ütüleme ve hatta çamaşır yıkama gibi ek görevlerin yapılmasını isteyebilir. Ek olarak temizlik görevlileri herhangi bir güvenlik tehlikesini işverenlerine bildirirler.
Kahya İş İlanı
Milli Park Servisi tarafından yayınlanan bir iş tanımına bakalım. Bu iş ilanı, aşağıdaki sorumlulukları yerine getirecek bir kişi arıyor:
- Temizlik süreçlerinde değişen derecelerde karmaşıklık gerçekleştirir. Konaklama programı temizlik standartlarına göre günlük servis, check-out, derin temizlik ve özel proje temizlik görevleri ile ilgili yeterliliği gösterir.
- Zeminleri süpürür, süpürür ve temizler; mobilyaların tozunu alır, cilalar, temizler ve hareket ettirir.
- Çöpleri kaldırır, çöp kutularına yerleştirir ve gömlekleri değiştirir.
- Sarf malzemeleri/sarf malzemeleri, çarşaflar, mutfak ve banyoyu içerecek şekilde odaya uygun sayıda kolaylık yerleştirir.
- Yatak çarşaflarını çıkarır ve değiştirir, yatakları ve çekyatları denetler ve konuğun check-out sırasında, haftalık olarak veya bir misafirin talebi üzerine yatakları hareket ettirir/yeniden konumlandırır.
- Duvarları, kapıları, tavanları, dikme/tavan vantilatörlerini, aydınlatma armatürlerini, havalandırma deliklerinin dışını, pencereleri, pervazları, rayları, panjurları ve perdeleri temizler.
- Kahve makinelerini, buz kovalarını, içecek kitlerini, buzdolaplarını, ocak üstlerini, tencere, mutfak eşyaları, çatal bıçak takımları, bardaklar/bardaklar, tabaklar, lavabolar, tezgahlar, fırınlar, ocaklar, dolaplar, çekmeceler ve mikrodalgaları, ilgili saatin doğru programlanmasını içerecek şekilde temizler/zaman.
- Bulaşık makinelerinin temiz ve çalışır durumda olmasını sağlar.
- Lavaboları, aynaları, donanımları, dolapları/rafları, tuvaletleri, küvetleri/duş kabinlerini, fayansları ve banyo egzoz fanlarını temizler. Banyo havlu ve çarşaflarını duş perdesi içerecek şekilde değiştirir.
- Ütüleri temizler, fazla suyu giderir ve gerektiğinde değiştirir, ütü masalarını temizler ve gerektiğinde kılıfları değiştirir, bagaj raflarını temizler ve düzgün çalışmasını sağlar ve dolaplarda uygun sayıda temiz erkek/bayan askı bulundurulmasını sağlar.
- Yıkayıcıları ve kurutucuları temizler ve makinelerin çalışır durumda olmasını sağlar.
- Oda içi misafir dizinlerinin temiz ve organize olmasını, TV’lerin temiz olmasını ve uygun kanala ve ses düzeyine programlanmasını, çalar saatlerin yedek batarya ile düzgün şekilde programlanmasını ve oda içi telefonların temiz, düzgün programlanmış ve çalışır durumda olmasını sağlar.
- Satış odaları ve buz makineleri, çamaşır odaları, asansörler, mola odaları, yürüyüş yolları, koridorlar, merdiven boşlukları, ofis alanları, salonlar, depolar ve depolama alanlarını içerecek şekilde ortak alan alanlarını temizler.
- Program standartlarının gerektirdiği şekilde derinlemesine temizlik gerçekleştirir (örn. “Evcil hayvan dostu” odalarda ve ADA hizmet hayvanına sahip odalarda misafirlerin check-out’unda), bunlarla sınırlı olmamak üzere, buzdolabının buzunu çözme, pencerelerin temizlenmesi (iç ve dış), örtülerin değiştirilmesi veya temizlenmesi, mobilyaların taşınması ve normalde gizli olan alanların temizlenmesi, halı temizliği (şampuan veya leke tedavisi), duvarların/ahşapların temizlenmesi ve benzeri diğer işler.
- Kumaşları sayar, sıralar, denetler ve kullanım için hazırlar.
- Kırık, kusurlu veya değiştirilmesi gereken öğeler için bakım taleplerini tamamlar.
- Tüm alanları temizleyerek ve gerektiğinde filtreleri değiştirerek elektrikli süpürgelerde temel, rutin bakım gerçekleştirir.
- Temizlik arabalarının ve çamaşır arabalarının temizliğini, envanterini ve organizasyonunu korur.
- Misafirler tarafından açıkta bırakılan her türlü hasarı veya değerli eşyayı (örn. Büyük miktarlarda nakit, mücevher veya gizli/hassas bilgi) Süpervizöre bildirir.
- Güvensiz, yasa dışı veya şüpheli görünen her türlü etkinliği Süpervizöre bildirir.
- Misafirlerle ve diğer ekip üyeleriyle profesyonel bir şekilde etkileşim kurar, olumlu bir tutum sergiler, etkili iletişim becerilerini kullanır ve misafirlere otel tesisleri ile ilgili soruları yanıtlamaya yardımcı olur ve üs ve yerel turistik yerler hakkında bilgi sağlar.
- Kayıp ve bulunan eşyaları tespit ederken, söz konusu misafir için öğenin geri alınmasını kolaylaştırmak için ilgili tüm bilgileri açıklayarak ön büro ile iletişim kurar.
- Atanan anahtar için anahtar kontrolünü sürdürür ve herhangi bir sorunu derhal Süpervizöre bildirir.
Ücretsiz Bilgi Kaynakları
Öğretmenler, ABD Çevre Koruma Dairesi, ücretsiz bir Öğretmen Sınıfı Kontrol Listesi sunar. Sınıfınızın öğrenciler için hazır olduğundan emin olmak için bunu yazdırabilirsiniz. EPA’da ayrıca, kontrol etmek isterseniz ücretsiz Ders Planları, Öğretmen Kılavuzları ve Eğitimciler için Online Çevre Kaynakları vardır.
Kahya Kimdir?
Hizmetçiler ve temizlikçiler, bir otelde, hastanede, işte veya evde çalışıyor olsalar da her şeyin ışıltılı ve sıhhi olmasını sağlar. Belirli görevler kuruluşa bağlı olarak değişebilirken, temizlikçiler başkaları onu kullandıktan sonra veya uzaktayken bir alanın sorumluluğunu üstlenir ve konuklar, hastalar ve sakinler için olması gereken duruma geri döndürür. Hizmetçiler ve temizlikçiler günlük kullanımda birçok tesisin bakımını yaparlar: yatak yaparlar, çarşafları değiştirirler, boş çöp sepetlerini boşaltıyorlar, bulaşıkları yıkıyorlar ve malzemeleri dolduruyorlar. Koşullar daha ciddi bir şekilde düzensiz olduğunda, onarım siparişi verebilir ve halıları şampuanlamak gibi daha derinlemesine temizlik yapabilirler. Ayrıca hasar ve hırsızlık olaylarını bildirirler ve diğer çalışanları denetleyebilirler.
Otellerde ve hastanelerde, temizlikçiler genellikle tesisin belirli bir bölümünde, çarşafları stokta tutma ve malzeme sipariş etme gibi sorumluluklara sahipken özel evlerde çalışan hizmetçilerin işlerini yapma veya süpürme, toz alma ve koyarak temizlik yapma olasılığı daha yüksektir. Hizmetçilerin ve temizlikçilerin çalışma saatleri, tam zamanlı, yarı zamanlı ve mevsimlik çalışma programlarına kadar değişiklik gösterir. Temizlik hizmetleri için sözleşme yapan şirketler, çeşitli programlar ve çalışma ortamları sunabilir. Birçoğu lise diploması veya eşdeğeri tamamlamış olmasına rağmen hizmetçi ve temizlik görevlileri genellikle herhangi bir resmi eğitime ihtiyaç duymazlar.
Kaynakça
- İŞBUL, Türk Meslekler Sözlüğü, Hizmetçiler ve Temizlikçiler.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.