Telekomünikasyoncu Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir telekomünikatörün ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir telekomünikatör olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Telekomünikasyon görevlileri, telefon, radyo, bilgisayar ağları vb. dahil olmak üzere çeşitli iletişim kanalları üzerinden bilgi almaktan ve iletmekten sorumludur. Genellikle devam eden olaylar (örn. trafik kazaları, bina yangınları vb.)

Telekomünikasyoncular, ilgili tüm taraflarla açık iletişim kurarken, yüksek stresli durumlarda etkin bir şekilde çoklu görev yapabilmelidir. Ayrıca, ele aldıkları aramalar veya olaylar hakkında ayrıntılı notlar almak gibi büro görevlerini yerine getirmeleri gerekebilir.

Telekomünikasyon Görevlileri

Telekomünikasyoncular, aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:

  • Düzgün çalıştıklarından emin olmak için güvenlik sistemlerinin izlenmesi
  • Polisten, itfaiyeden veya diğer acil müdahale ekiplerinden acil yardıma ihtiyaç duyan kişilerden gelen acil durum çağrılarına yanıt vermek
  • Şehir hizmetleri hakkında genel soruları olan veya küçük kazaları veya diğer acil olmayan durumları bildirmesi gereken kişilerden gelen çağrıları almak
  • Birden fazla kurumun aynı anda yanıt vermesini gerektiren olaylara yanıt vermek için diğer kolluk kuvvetleriyle koordinasyon sağlamak
  • Suç önleme teknikleri ve toplum kaynakları hakkında halka bilgi verilmesi
  • Servis çağrılarına polis memurları, itfaiyeciler ve diğer acil müdahale ekiplerinin gönderilmesi
  • Servis için gelen tüm çağrıların bilgisayarlı sevk sistemleri kullanılarak kontrol edilmesi ve belgelenmesi
  • Acil durum personeline, arayanın konumu ve olayın niteliği ile ilgili ayrıntılar da dahil olmak üzere gelen aramalar hakkında bilgi vermek
  • Her aramanın tarihi, saati ve süresi dahil olmak üzere arama ayrıntılarını kaydetme

Telekomünikasyoncu Maaşı Ne Kadar?

Telekomünikasyoncuların maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirket büyüklüğüne ve bulunduğu şehre bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca fazla mesai şeklinde ek tazminat da alabilirler.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 13.500 TL (118.20 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 16.500 TL (129.00 TL/saat)

Önümüzdeki on yılda telekomünikatörlerin istihdamının ortalamadan daha hızlı artması bekleniyor.

Daha fazla hane ve işletme cep telefonu kullandıkça, telekomünikasyon cihazlarına olan talep artacaktır çünkü bu işçilere cep telefonları aracılığıyla meydana gelen acil durumlara müdahale etmede yardımcı olmaları gerekecektir. Ayrıca, daha fazla insan sosyal medyayı kullandıkça, bu platformlarda meydana gelen acil durumlara müdahale etmek için telekomünikatörlere ihtiyaç duyulacaktır.

Dipnot: Telekomünikatör İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

En Popüler:  Vergi Müdürü Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Telekomünikatör İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Bir telekomünikasyon uzmanı adayının pozisyon için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli gereksinimleri karşılaması gerekir:

Eğitim: Çoğu işveren, telekomünikatörlerin lise diplomasına veya eşdeğerine sahip olmasını ister. Bazı işverenler, ceza adaleti, kamu güvenliği veya ilgili bir alanda bir önlisans mezuniyetini tercih eder. Bu programlar öğrencilere ceza hukuku, ceza soruşturması, kriminoloji, kriminalistik, adli bilim, kolluk kuvvetleri ve diğer ilgili konular hakkında bilgi verir.

Antrenman tecrübesi: Çoğu işveren, işe alınmalarının ilk birkaç haftasında yeni işe alınan telekomünikatörlerin bir eğitim programını tamamlamasını ister. Bu programlar genellikle ücretlidir ve dört ila altı hafta sürer. Yeni işe alınanlara, şirketin iletişim sistemlerinin nasıl kullanılacağı, acil aramaların nasıl ele alınacağı ve müşterilerden gelen aramaların nasıl ele alınacağı dahil işin temellerini öğretirler.

Sertifikalar ve Lisanslar: Telekomünikasyoncular, konumlarını kazanmak için herhangi bir sertifikaya ihtiyaç duymazlar. Bununla birlikte, bazı sertifikalar bir telekomünikatörün işini daha etkin bir şekilde yapmasına yardımcı olabilir.

Telekomünikasyon Olmak İçin Gerekli Beceriler

Telekomünikasyoncular başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyarlar:

İletişim yetenekleri: Telekomünikasyoncular, arayanlarla açık ve net bir şekilde iletişim kurabilmelidir. Arayanların ihtiyaçlarını anlayabilmeli ve acil müdahale ekiplerine bilgi aktarabilmelidirler. Ayrıca diğer acil durum müdahale ekipleri ve kolluk kuvvetleri ile iletişim kurabilmelidirler.

Detaylara dikkat: Telekomünikasyoncular, mesajları ve bilgileri doğru bir şekilde kaydettiklerinden emin olmak için ayrıntılara büyük özen göstermelidir. Ayrıca, veritabanlarına bilgi girerken ve acil müdahale sistemlerine bilgi girerken ayrıntılara çok dikkat etmelidirler. Ayrıntılara dikkat, acil durum müdahale ekiplerinin doğru yere ulaştığından emin olmak için prosedürleri uygularken ve bir acil duruma karışanların güvenliğini sağlamak için prosedürleri uygularken de önemlidir.

Bilgisayar ve teknoloji becerileri: Telekomünikasyoncular bilgi girmek, mesaj göndermek ve diğer görevleri yerine getirmek için bilgisayar ve teknoloji becerilerini kullanır. Ayrıca bilgi araştırmak ve sorunları çözmek için bilgisayar becerilerini kullanırlar. İtfaiye veya acil müdahale ekibi tarafından kullanılan yazılım programlarını ve uygulamaları kullanmak için bilgisayar becerileri de gereklidir.

Empati: Empati, başkalarının duygularını anlama ve paylaşma yeteneğidir. Telekomünikasyon şirketleri, sıkıntı içindeki insanlara yardım etmek için empati kullanır. Ayrıca sevdiklerini kaybetmiş veya başka travmatik olaylar yaşayan insanları teselli etmek için empatiyi kullanırlar.

Problem çözme: Telekomünikasyoncular, sorunları çözmek ve aramaları yanıtlamak için problem çözme becerilerini kullanır. Bu becerileri teknik sorunları gidermek, arayanlar için doğru bilgileri bulmak ve arayanların sorunları arasında gezinmelerine yardımcı olmak için kullanırlar. Problem çözme becerileri, telekomünikasyon görevlilerinin olay yerine gönderilecek doğru acil durum müdahale ekibini belirlemelerine de yardımcı olur.

En Popüler:  Revit Teknisyeni Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Telekomünikatör Çalışma Şartları Nasıl?

Telekomünikasyoncular temiz, iyi aydınlatılmış ve konforlu sevk merkezlerinde çalışır. Genellikle hafta sonları ve tatil günleri de dahil olmak üzere sekiz saatlik vardiyalarda çalışırlar. Bazı telekomünikatörler 12 saatlik vardiyalarda çalışır. Birçok sevk merkezinde günde 24 saat personel bulunur. Bu yüzden telekomünikatörler dönüşümlü vardiyalarda çalışabilir. Bazı telekomünikatörler bilgisayar, telefon ve diğer telekomünikasyon ekipmanlarını kullanarak evlerinden çalışırlar. Küçük merkezlerde çalışan veya tek başına çalışan telekomünikatörler, telefona cevap vermek, polis, itfaiye ve ambulans çağrıları göndermek ve saha birimleriyle telsiz iletişimini sürdürmek gibi diğer görevleri yapmak zorunda kalabilirler.

Telekomünikasyon İçin Mesleki Gelişme

İşte telekomünikatörlerin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Telekomünikasyoncuların becerilerini güncel tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.

Teknik Beceri Gereksinimi

Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, işgücünde daha fazla teknik beceriye duyulan ihtiyaç giderek daha önemli hale geliyor. Bu durum özellikle çeşitli müşteri hizmetleri aramalarını ve sorgularını yönetmekten sorumlu olan telekomünikatörler için geçerlidir.

Bu alanda başarılı olmak için telekomünikatörlerin sadece müşterilerle etkin bir şekilde iletişim kurabilmeleri değil, aynı zamanda ürünlerinin teknik yönlerini de anlamaları gerekecektir. Bu durum sorunların nasıl giderileceğini ve sorunların nasıl çözüleceğini anlamayı içerir.

Müşteri Deneyimine Odaklanma

İş dünyasında müşteri deneyimine odaklanma eğilimi hızla artıyor. İşletmeler daha iyi müşteri deneyimleri sağlamaya çalışırken, bu hedefe ulaşmalarına yardımcı olmak için telekomünikasyon cihazlarına yöneliyorlar.

Telekomünikasyoncular, güçlü müşteri hizmetleri becerileri geliştirerek ve müşterilerle nasıl olumlu etkileşimler oluşturacaklarını öğrenerek bu trendden yararlanabilirler. Ayrıca yararlı bilgiler sağlayarak veya indirimler sunarak müşteri deneyimini iyileştirmeye odaklanabilirler.

Teknolojinin Kullanımı

Teknolojinin işyerlerinde kullanımı hızla artıyor. Bu durum özellikle VoIP ve video konferans gibi teknolojilerin kullanımının yaygınlaştığı telekomünikasyon endüstrisinde belirgindir.

Telekomünikasyoncular bu teknolojilere daha aşina hale geldikçe, iş akışlarının verimliliğini artırmak için bunları kullanabilecekler. Ayrıca, bu teknolojilerle ortaya çıkabilecek sorunları giderebilmeleri gerekecektir.

Nasıl Telekomünikatör Olunur?

Bir telekomünikatör olarak bir kariyer hem ödüllendirici hem de zorlayıcı olabilir. Bir telekomünikatör olarak, mükemmel iletişim becerilerine sahip olmanız, baskı altında çalışabilmeniz ve zor durumları sakince halledebilmeniz gerekir. Ayrıca çoklu görev yapabilmeniz ve bağımsız olarak çalışabilmeniz gerekir.

Bir telekomünikatör olmak için lise diplomasına veya dengi bir diplomaya ve müşteri hizmetlerinde biraz deneyime sahip olmanız gerekir. Birçok işveren ek olarak telekomünikatörlerinin Ulusal Telekomünikasyon Sertifikasyon Kuruluşu’ndan (NTCO) bir sertifikaya sahip olmasını ister.

Dipnot: Telekomünikasyon İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Üstün iş performansı sergileyen telekomünikatörler, telekomünikatör veya süpervizör pozisyonlarına liderlik etmek üzere terfi ettirilebilir. Bazı telekomünikatörler ek olarak 9-1-1 sevk memuru olmak için ilerleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu