Tedarik Zinciri Stajyeri Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir tedarik zinciri stajyerinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir tedarik zinciri stajyeri olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Tedarik zinciri stajyerleri, doğrudan tedarik zinciri profesyonelleriyle çalışan giriş seviyesi çalışanlardır. Veri toplama ve analizi, envanter yönetimi, kalite kontrol ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli sorumluluklarla görevlendirilebilirler.

Tedarik zinciri stajyerlerinin stajlarına başladıklarında genellikle öğrenecekleri çok şey vardır – işe başlar başlamaz işe başlamaları ve katkıda bulunmaları beklenir. Ancak bu, onlara profesyonel olarak büyüme veya gelişme fırsatı verilmediği anlamına gelmez. Tedarik zinciri stajları, lojistikten ticari operasyonlara ve müşteri hizmetlerine kadar birçok alanda değerli deneyimler sağlayabilir.

Tedarik Zinciri Stajyeri Sorumlulukları ve Görevleri

Tedarik zinciri stajyerlerinin aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:

  • Pazarlama veya insan kaynakları gibi gerektiğinde diğer departmanlara destek sağlamak
  • Kaliteyi korurken ürünleri zamanında teslim etmelerini sağlamak için tedarikçilerle birlikte çalışmak
  • Tedarik zinciri eğilimleri ve iyileştirme fırsatları hakkında verileri analiz etmek ve raporlar hazırlamak
  • Tedarikçilere sipariş vermek için gerekli satın alma siparişlerini ve diğer evrakları hazırlamak
  • Yaralanmaları veya envantere zarar gelmesini önlemek için tehlikeli maddelerle çalışırken güvenlik protokollerini ve prosedürlerini takip etmek
  • Ürünler veya hizmetler hakkındaki soruları yanıtlamak ve siparişleri işlemek için doğrudan müşterilerle çalışmak
  • Şirketin kârlılığına fayda sağlayabilecek yeni iş ilişkileri fırsatlarını belirlemek
  • Ürünlerin ihtiyaç duyulduğunda mağazalarda bulunmasını sağlamak için satış ekipleriyle koordinasyon sağlamak
  • Talebi karşılamak için her üründen yeterli miktarda olduğundan emin olmak için envanter seviyelerini izlemek

Tedarik Zinciri Stajyeri Maaşı Ne Kadar?

Tedarik zinciri stajyerleri genellikle saatlik ücret şeklinde tazminat alırlar.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 17.500 TL (135.80 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 28.500 TL (168.70 TL/saat)

Tedarik zinciri uzmanlarının istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan çok daha hızlı artması bekleniyor.

Şirketlerin verimliliği artırmaya ve maliyetleri düşürmeye çalıştıkça, tedarik zinciri uzmanlarına olan talebin artması bekleniyor. Şirketlerin verimliliği artırabilecek ve maliyetleri azaltabilecek büyük veri analitiği gibi yeni süreçler ve teknolojiler tasarlamasına ve uygulamasına yardımcı olmak için tedarik zinciri uzmanlarına ihtiyaç duyulacaktır.

Tedarik Zinciri Stajyeri İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Bir tedarik zinciri stajyeri için nitelikler değişebilir. Fakat şu maddeleri içerebilir:

En Popüler:  Seyahat Tıbbi Laboratuvar Bilimcisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Eğitim: Çoğu işveren, tedarik zinciri stajyerlerinin tedarik zinciri yönetimi, lojistik, işletme veya ilgili bir alanda lisans mezuniyetine sahip olmasını ister. Bu öğrencilerin tamamladığı kurslardan bazıları tedarik zinciri yönetimi, iş iletişimi, iş hukuku, muhasebe, ekonomi, istatistik, finans, pazarlama ve yönetimi içerir.

Antrenman tecrübesi: Tedarik zinciri stajyerleri, amirlerinden veya yöneticilerinden iş başında eğitim alacaklardır. Bu eğitim, stajyere şirketin politika ve prosedürlerinin yanı sıra kullanacakları yazılım ve teknolojiyi tanıtacaktır. Eğitim ek olarak stajyere şirketin iş akışı ve sorumlulukları hakkında bilgi verecektir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Tedarik zinciri stajyerlerinin pozisyonlarını kazanmak için sertifikalara ihtiyaçları yoktur. Fakat bazı şirketler stajların profesyonel sertifika altında tamamlanmasını gerektirebilir.

Tedarik Zinciri Stajyeri Olmak İçin Gerekli Beceriler

Tedarik zinciri stajyerlerinin başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyacı vardır:

İletişim: İletişim, bilgiyi başkalarına açık ve özlü bir şekilde iletme yeteneğidir. Tedarik zinciri stajyerleri, şirketin ürünleri hakkında bilgi aktarmak için genellikle pazarlama ve satış gibi diğer departmanlarla iletişim kurar. Ayrıca, şirketin ihtiyaçları hakkında bilgi aktarmak için tedarikçilerle iletişim kurarlar.

Organizasyon: Tedarik zinciri stajyerlerinin çoğu zaman aynı anda birden fazla projeyi yönetmesi gerekir. Bu yüzden güçlü organizasyon becerilerine sahip olmaları önemlidir. Yapılacaklar listenizi takip etmek, takviminizi yönetmek ve projelerinizin ilerlemesini takip etmek için organizasyon becerilerinizi kullanabilirsiniz.

Problem çözme: Tedarik zinciri stajyerleri genellikle diğer tedarik zinciri profesyonelleriyle birlikte bir ekipte çalışır. Bir sevkiyattaki gecikme veya stokta olmayan bir ürün gibi tedarik zincirinde ortaya çıkan sorunlara çözüm bulmakla görevlendirilebilirler. Sorunu belirleme ve bir çözüm önerme becerisine sahip olmak, ekibiniz için bir varlık olmanıza yardımcı olabilir.

Kritik düşünce: Eleştirel düşünme, bir durumu analiz etme ve sahip olduğunuz bilgilere dayanarak karar verme yeteneğidir. Tedarik zinciri stajyerleri, satın alma kararları verirken veya bir şirketin tedarik zincirinde iyileştirmeler yapmak için verileri analiz ederken eleştirel düşünmeyi kullanabilir.

teknoloji: Tedarik zinciri uzmanları, gönderileri izlemek, envanteri izlemek ve tedarikçiler ve müşterilerle iletişim kurmak için teknolojiyi kullanır. Stajyerler, elektronik tablo ve e-postanın nasıl kullanılacağı da dahil olmak üzere temel bilgisayar becerilerine sahip olmalıdır. SAP ve Salesforce gibi yaygın tedarik zinciri yazılımlarına da aşina olmaları gerekir.

Tedarik Zinciri Stajyeri Çalışma Şartları Nasıl?

Bir tedarik zinciri stajyeri için çalışma ortamı, genellikle diğer stajyerler ve tedarik zinciri analistleriyle birlikte çalışan bir ofis ortamındadır. Çalışma saatleri genellikle pazartesiden cumaya 9-5 arasındadır. Ara sıra fazla mesai gerekebilir. Fakat bu yaygın değildir. Bu durum giriş seviyesi bir konum olduğu için stres seviyesi genellikle düşüktür. Bu pozisyon için seyahat gerekli değildir.

En Popüler:  Sondaj Mühendisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Tedarik Zinciri Stajyer İçin Mesleki Gelişme

Tedarik zinciri stajyerlerinin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Tedarik zinciri stajyerlerinin becerilerini güncel tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.

Tedarik Zinciri Profesyonellerinin Daha Çevik Olmaları Gerekiyor

Tedarik zinciri endüstrisi hızla değişiyor ve profesyonellerin ayak uydurmak için daha çevik olmaları gerekiyor.

İşletmeler daha küreselleştikçe, yeni ortamlara uyum sağlayabilen tedarik zinciri profesyonellerine olan talep artmaya devam edecek. Hızlı öğrenebilen ve başkalarıyla iyi çalışabilen tedarik zinciri stajyerleri, işverenler tarafından çok takdir edilecektir.

Fonksiyonlar Arasında İşbirliği

Fonksiyonlar arasında artan işbirliği eğilimi, tedarik zinciri yönetiminin artan öneminin bir sonucudur. Şirketler verimliliklerini artırmaya ve maliyetleri düşürmeye çalışırken, operasyonlarını düzene sokmalarına ve diğer departmanlarla işbirliği yapmanın yollarını bulmalarına yardımcı olmak için giderek daha fazla tedarik zinciri profesyonellerine yöneliyorlar.

Bu eğilim, tedarik zinciri stajyerlerinin farklı departmanlardan çeşitli insanlarla etkili bir şekilde çalışabilmesi gerekeceği anlamına gelir. Ayrıca, etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri ve şirketin kaynaklarını nasıl optimize edecekleri konusunda stratejik düşünebilmeleri gerekecektir.

Sürdürülebilirliğe Odaklanma

İşletmeler, faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisinin daha fazla farkına vardıkça, karbon ayak izlerini azaltmanın bir yolu olarak sürdürülebilirliğe odaklanmaya başlıyorlar. Bu durum ürünlerin hem verimli hem de çevre dostu bir şekilde teslim edilmesini sağlamaktan sorumlu oldukları için tedarik zinciri yönetiminde uzmanlaşmış profesyonellere yönelik talebin artmasına neden oldu.

İşletmeler sürdürülebilirliğe odaklanmaya devam ettikçe, tedarik zinciri stajyerlerinin envanter ve lojistiği sürdürülebilir bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyan beceriler geliştirmeleri gerekecektir. Bu durum tam zamanında teslimata izin veren sistemlerin geliştirilmesini ve ek olarak malzemeleri yeniden kullanma veya geri dönüştürmenin yollarını bulmayı içerir.

Tedarik Zinciri Stajyeri Nasıl Olunur?

Tedarik zinciri stajı, lojistik endüstrisinin kapısına ayak basmanın harika bir yolu olabilir. Aynı zamanda üretimden nakliyeye ve depolamaya kadar tedarik zincirinin farklı yönleri hakkında bilgi edinme şansı.

Staj ararken, ilgi alanlarınıza ve kariyer hedeflerinize uygun bir şirket bulduğunuzdan emin olun. Şirket ve ürünleri veya hizmetleri hakkında biraz araştırma yapın. Ayrıca staj sırasında ne öğrenmek istediğinizi de düşünün. Kendinize şu tür sorular sorun: Bir ürünü fabrikadan müşteriye ulaştırmak için hangi süreçler var? Şirket envanterini nasıl yönetiyor? Tedarik zincirinde hangi teknolojiler kullanılıyor?

Kariyer ve İş İmkanları

Tedarik zinciri stajyerleri, henüz yapmadıysalar, derecelerini ve/veya sertifikalarını tamamlayarak kariyerlerini ilerletebilirler. Ayrıca stajlar, giriş seviyesi işler veya gönüllü çalışma yoluyla bu alanda mümkün olduğunca fazla deneyim kazanmaya çalışmalılar. Biraz deneyim kazandıktan sonra daha büyük şirketlerde iş aramaya başlayabilir veya yönetim pozisyonlarına başvurabilirler. Yeterli deneyime sahip olan tedarik zinciri stajyerleri sonunda kendi işlerini kurabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu