Süreç/Proses Mühendisi Nedir? Maaşları ve İş Tanımı
Görev Tanımı
Süreç/proses mühendisliği, üretim sürecinde malzeme ve kimyasalların tasarlanması, bakımı ve işletilmesinden sorumludur. Süreç/proses mühendisliği, biyoteknolojik, farmasötik, mineral işleme, petrokimya ve bilgi teknolojisi alanları gibi birçok farklı endüstride yer almaktadır. Süreç mühendisliği ayrıca diğer mühendisleri yönlendirir ve yönetir, performansları değerlendirir ve eksiklikleri giderir.
Eğitim | Lisans |
İş Yetenekleri | Yazılım tasarımı ve geliştirme, kişilerarası beceriler, karar verme, liderlik, takım çalışması, iletişim becerileri |
Ortalama Maaş (2023)* | 105.000 TL |
Kariyer Durumu (2016-2026)** | %8 (tüm mühendisler için) |
Kaynak: *PayScale **Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)
Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?
Proses mühendisliği yöneticilerinin Mühendislik Lisans Derecesi alması esastır. Müfredatın bir kısmı kimya, kimya mühendisliği, fizik, elektrik mühendisliği ve mühendislik bilimi derslerini içerir.
İstenen Yetenekler
Süreç/proses mühendisliği hem yumuşak kişilerarası hem de zor teknik yeteneklere sahip olmaları gerekir. Süreç/proses mühendisliği yöneticilerinin sahip olması gereken yumuşak beceriler arasında iletişim, karar verme, takım oluşturma ve liderlik yetenekleri sayılabilir. Yöneticilerin sahip olması gereken teknik beceriler arasında yazılım tasarımı, geliştirme ve test bilgisi bulunmaktadır.
Ekonomik ve Kariyer Durumu
Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre mühendislik alanındaki işler 2016 ve 2026 yılları arasında %8 artacak. Mühendislik alt alanlarından bazıları ortalamadan daha yavaş büyüyecek olsa da tüm meslekler arasında oran, diğerleri ortalama bir hızla büyüyecek.
Süreç mühendisliği için ortalama maaşın Mart 2019’da 105.952 Türk lirası olduğunu bildirmiştir. Proses mühendisliği yöneticisinin maaşı coğrafyaya, deneyime ve şirket uzmanlığına bağlıdır.
Benzer Meslekler
Benzer kariyerler şunlardır:
Kimya Mühendisi
Kimya mühendisleri, kimyasalları, üretimden eczacılığa veya biyolojik mühendisliğe kadar birçok sektörde çeşitli amaçlar ve işlemler için kullanma yolları araştırmakta ve geliştirmektedir. Kimya mühendisleri, alandaki lisans derecesi programı ile kazandıkları kimya, fizik, matematik ve ilgili kavramları bilmektedir. Araştırma ve geliştirme alanında çalışmak isteyen kimya mühendisleri genellikle bir yüksek lisans veya doktora programına ihtiyaç duyarlar. derece, aşama. Kimya mühendisleri ayrıca lisansüstü iş deneyimi ve test gerektiren profesyonel bir lisans da alabilirler; Bu gerekli değildir. Fakat iş olanaklarına yardımcı olabilir.
MİB, bu alandaki işlerin 2016-2026’dan %8 artacağını tahmin ediyor. Kimya mühendislerinin ortalama maaşları sanayiye göre değişiyordu. MİB, 2017 yılında petrol ve kömür ürünleri imalat endüstrisinin 107.000 TL ortalama maaş ödediğini ve ilaç imalat sanayinin 97.810 TL ödediğini bildirmiştir.
Makine Mühendisi
Bir makine mühendisi aynı zamanda sorunları çözmenin yollarını ancak alet, makine ve ilgili fiziksel uygulamalarla geliştirir. Bitmiş ürün veya süreçleri piyasaya sürmeden önce prototipler tasarlar ve test ederler ve uygun olan yerlerde üretimi denetlemede rol oynayabilirler. Makine mühendisleri, türbinlerden küçük motorlara, klima sistemlerine ve asansörlere kadar her şey üzerinde çalışabilirler.
Makine mühendisleri, giriş seviyesi çalışma alanında lisans derecesine ve araştırma ve geliştirme işleri için lisans derecesine ihtiyaç duyuyor; Halkla çalışanlar da profesyonel lisanslara sahip olmalıdır. Gönüllü profesyonel sertifika da mevcuttur.
Makine mühendisleri için işlerin 2016-2026 arasında %9 artması bekleniyor. Ortalama ödeme, 2017’de MİB’e göre de sektöre göre değişmiştir. Mesela bilgisayar ve elektronik ürün imalatında 91.440 TL, makine imalatında ise 77.000 TL kazanıyordu.