Sosyal Hizmet Uzmanı Maaşları Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Sosyal Hizmet Uzmanı için Görev Tanımı

Sosyal Hizmet Uzmanı, yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen şartlar ve problemler konusunda yardıma ihtiyacı olan insanlara hizmet etmeyi içerir. MİB, sosyal hizmet uzmanlarının %14’ünün devlette, %13’ünde ayaktan sağlığında ve %18’inin çocuk ve aile hizmetlerinde çalıştığını tahmin etmektedir. Bu uzmanlar doğrudan müşteriler ve diğer kurumlarla çalışırlar ve genellikle özel, kamu ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından istihdam edilirler.

Zorunlu Eğitim En az lisans derecesi. Fakat birçok sosyal hizmet uzmanı lisans düzeyinde eğitim almayı tercih ediyor
İş Yetenekleri Günlük hastalık, ölüm ve diğer zor durumlarla yüzleşmek; sözlü ve yazılı iletişim becerileri
Ortalama Maaş (2024) 47.980 Türk lirası (tüm sosyal çalışanlar için)*
İş Büyümesi (2016-2026) %16 büyüme (tüm sosyal çalışanlar için)*

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)

Zorunlu Eğitim & Nasıl Olunur?

Bir lisans derecesi sosyal çalışma alanında bir kariyer için gereken minimum eğitimdir. Çoğu sosyal hizmet uzmanı, sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji veya alakalı bir alanda yüksek lisans derecesi kazanmıştır. Sosyal Hizmet Alanında bir Yüksek Lisansın tamamlanması genellikle iki yıl alır ve 900 saate kadar denetimli staj gerektirir. Birçok sosyal çalışma pozisyonu, bir sınav süreci ve ek denetimli klinik deneyim yoluyla edinilen bir devlet lisansı gerektirir.

Gerekli Yetenekler Nedir?

Üniversite Kurulu, Sosyal Hizmet Uzmanının hastalık, ölüm ve diğer zor durumlarla günlük olarak yüzleşmek için duygusal olarak nasıl donatılmaları gerektiğini açıklar. Bu çalışma alanı aynı zamanda birçok farklı kurumdan gelen müşteriler ve akranlarla yetenekli sözlü ve yazılı iletişim gerektirir. Başarılı sosyal çalışanlar etik, profesyonel ve başkalarına hizmet etmeye kararlılar.

En Popüler:  Davranış Bilimci Kariyer Bilgisi

Kariyer ve Maaş Bilgisi

Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre tüm sosyal çalışanlar için fırsatların 2016 ve 2026 arasında %16 oranında artması bekleniyor. Hizmet verilmeyen kırsal alanlardaki işlerin ve yaşlılarla ya da madde bağımlılarıyla çalışan pozisyonların en fazla artacağı tahmin edilmektedir. MİB, 2017 yılında tüm sosyal hizmet uzmanları arasında ortalama maaşın 47.990 TL olduğunu belirtti.

Benzer Meslekler

Benzer Meslek seçenekleri şu maddeleri içermektedir:

Psikolog

Hem sosyal hizmet uzmanları hem de psikologlar, duygusal ve zihinsel sağlık sorunları olan bireylere danışmanlık yaparken, psikologlar, bilimsel yöntemleri, testleri ve gözlem tekniklerini kullanarak sorunları değerlendirir ve sonra da etkili bir tedavi planı oluşturmak için verileri kullanır. Ayrıca bozuklukların davranışı nasıl etkileyebileceğini görmek için beyni analiz ederler. Bu alanda çalışmak için, psikolojide doktora derecesi genellikle gereklidir ve programlara giriş yapmak rekabetçidir. Özel, klinik bir ortamda pratik yapmak için tüm devletlerde lisans da gereklidir ve uzmanlar bir sınava girip bu alanda iş tecrübesi edinmelidir.

MİB, 2016-2026 yıllarında psikolog istihdamında %14 artış öngördü. Danışmanlık ve klinik psikologlar, Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) tarafından 2017 yılında bildirildiği üzere ortalama 81.330 TL maaş kazandı.

Sosyal Hizmet Müdürü

Topluluk ve devlet hizmetlerinin alınmasında sorunlu ve daha az şanslı olanlara yardım etmek isteyenler için, sosyal hizmet yöneticisi olmak bir olasılıktır. Bu yöneticiler toplumdaki ihtiyaçları değerlendirir ve bu ihtiyaçları karşılamaya yardımcı programlar planlar. Personel işe alır, bütçeleri izler, hizmetleri uygular ve bir programın ne kadar etkili olduğunu gösteren verileri analiz ederler. Kamu idaresi, sosyal hizmet veya alakalı bir alanda lisans derecesi genellikle istihdam için gereklidir. Fakat çoğu kurum yüksek lisans derecesi ve deneyimi olan adayları tercih eder.

En Popüler:  Klinik Araştırma Yöneticisi Maaşları, İş Tanımı ve Görevleri

2017 yılının Mayıs ayında, Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) sosyal hizmet yöneticilerinin ortalama maaşını 70.530 TL olarak tahmin ediyordu. Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) verilerine göre toplum ve sosyal hizmet yöneticileri için iş fırsatlarının 2016 ve 2026 arasında %18 oranında artacağı tahmin edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu