Sergi Tasarımcısı Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Sergi Tasarımcısı Nedir?

Bir sergi tasarımcısı, büyük sergiler, gösteriler, işletmeler, müzeler, kütüphaneler ve galeriler için vitrinler ve armatürler oluşturan kişidir. Düzen ve tasarım sanatında özel olarak eğitilmişlerdir ve yalnızca bir müze, galeri veya özel bir firma için çalışabilirler. Tasarımcılar bir sergiden baştan sona sorumludur ve müşteri, diğer ekip üyeleri, yükleniciler ve tedarikçiler dahil olmak üzere birçok insanla yakın bir şekilde çalışacaktır. Sonuç olarak herkesin keyif alabileceği bir mekanda güzel bir sergidir.

Sergi Tasarımcısı Ne Yapar?

Sergi tasarımcıları vizyonlarını ve fikirlerini hazırlamak için çok zaman harcıyorlar. Fikirlerini bilgisayarda veya elle oluşturulan eskizler, planlar veya modeller olarak sunarlar. Bu tasarımların her biri, tema, boyut sınırı, hedef kitle, amaç, maliyet vb. gibi belirli bilgilere göre uyarlanmıştır. Bu bilgiler, müşteri ile bir görüşmede kişisel olarak veya şirket ve kurumsal araştırma yoluyla toplanır. Tasarımcılar, planlarını müşterileri veya şirketleri ile tartışacak ve bir prototip oluşturmaya başlayacak. Müşteri daha sonra nihai model üretilip onaylanana kadar gerekli değişiklikleri talep edebilir.

Sergi tasarımcıları ayrıca gerekli malzemeleri sipariş etmekten ve hatta sergi için gerekli olan herhangi bir ekranın yapısını yönetmekten sorumlu olabilir. Sipariş edilen tüm malzemelerin sergiye uygun olmasını ve daha da önemlisi proje bütçesi dahilinde olmasını sağlarlar. Tasarımcılar, özellikle projenin inşaat aşamalarında genellikle müteahhitler ve diğer teknik personel ile birlikte çalışırlar. Zaman zaman inşaat, mekanın kendisinde, genellikle müzelerde veya galerilerde olacak. Fakat çoğunlukla stüdyoda inşaat gerçekleşecek. Bir tasarımcı için son adım, tasarımcı veya müşteri tarafından düzenlenen mekana teslimattır.

Sergi tasarımcıları ya doğrudan müşterilerle ya da diğer ekip üyeleriyle çalışır. Bu yüzden mükemmel iletişim ve dinleme yetenekleri gereklidir; eleştiriyi iyi idare edebilmeli ve değişiklik yapmaya karşı olumlu bir tutuma sahip olmalıdır. Müşteriler, tatmin edilmeden önce birçok ayarlama ve değişiklik isteyecek ve bir grup içindeki lider tasarımcılar, nihai ürün müşteriye sunulmadan önce değişikliklerin yapılmasını isteyebilir. Sergi tasarımcıları, son teslim tarihlerine yakın baskı altında çalışabilmeli ve bir grup ortamında çalışırken müzakere becerilerine sahip olmalıdır.

En Popüler:  İdari Asistan Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Sergi tasarımcısı Nasıl Olunur?

Sergi tasarımcılarının farklı kişilikleri vardır. Sanatsal bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların yaratıcı, sezgisel, duyarlı, açık ve ifade edici oldukları anlamına gelir. Yapılandırılmamış, orijinal, uygun olmayan ve yenilikçi. Bazıları da gerçekçidir yani; bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, gerçek, pratik ve tasarrufludur.

Bu meslek sana göre mi? Sergi tasarımcısının en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz kariyer ve Meslek testimizi uygulayın.

Sergi Tasarımcısının çalışma şartları nasıldır?

Sergi tasarımcıları, bir şirket veya müze tarafından istihdam edildiği gibi büyük bir ekipte çalışabilir. Genellikle kendilerine ait masaları olur. Fakat daha büyük bir stüdyo alanını diğer tasarımcılarla paylaşmaları gerekebilir. Sergi tasarımcılarının serbest çalışabilmesi ve dolayısıyla kendi stüdyosuna sahip olması da mümkündür.

Sergi tasarımcıları müşterilerle yakın çalışır, genellikle onlarla toplantı odalarında veya kendi ofislerinde buluşur. Ayrıca, özellikle planlama yapıldıktan sonra ve serginin inşaatı ve kurulumu sırasında, sahada da birçok iş var. Normal çalışma saatlerinde çalışırlar. Fakat hafta sonu toplantıları planlama veya şantiyedeki son dakika işlerini bitirme ihtiyacı bulabilirler. Seyahat, özellikle geniş bir müşteri yelpazesine sahip olan şirketlerde sık sık gerçekleşebilir.

Sergi Tasarımcıları ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu