Sanat Yönetmeni Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Sanat Yönetmeni Nedir?
Görsel tasarım konusunda harika bir gözünüz var mı? Projelere dahil olmayı ve diğer insanlarla çalışmayı seviyor musunuz? Sanat yönetmeni olmak, düşünmek isteyeceğiniz bir şey olabilir!
Sanat yönetmenleri dergi, gazete, ürün ambalajı, film ve televizyon prodüksiyonlarındaki görsel stil ve imajlardan sorumludur. Bir proje için genel tasarımı yaratırlar ve ayrıca sanat eserini veya mizanpajları geliştiren kişileri yönlendirirler.
Sanat yönetmenleri reklamcılık ve halkla ilişkiler firmaları, gazete ve dergi yayıncıları, özel tasarım hizmetleri firmaları ve tiyatro, sinema ve video endüstrileri için çalışır.
Sanat Yönetmeni Ne Yapar?
Bir sanat yönetmeni, genellikle televizyon, film, canlı performanslar, reklamlar veya video oyunları için görüntüler üreten diğer tasarımcıların ve sanatçıların çalışmalarını denetler. Her proje için istenen genel stili veya tonu belirlerler ve vizyonlarını illüstrasyonlar, grafikler, fotoğraflar, çizelgeler ve grafikler veya sahne ve film setleri gibi görüntüler sunan sanatçılara ifade ederler.
Bir sanat yönetmeni, tasarımlar ve düzenler oluşturmak için reklam ajanslarında, halkla ilişkiler firmalarında ve kitap, dergi veya gazete yayıncılarındaki sanat ve tasarım ekibiyle birlikte çalışacaktır. Ayrıca set tasarımlarını denetlemek için tiyatro, televizyon veya film yapımcıları ve yönetmenleriyle birlikte çalışırlar.
Çalışmaları, projelerin tasarım unsurlarını anlamalarını, diğer yaratıcı çalışanlara ilham vermelerini ve projeleri bütçeye uygun ve zamanında tutmalarını gerektirir. Bazen bütçeleri ve zaman çizelgelerini geliştirmekten sorumludurlar.
Bir sanat yönetmeni genellikle şu maddeleri yapar:
– Bir kavramı görsel olarak en iyi nasıl temsil edeceğinizi belirleyin
– Hangi fotoğrafların, resimlerin veya diğer tasarım öğelerinin kullanılacağını belirleyin
– Bir reklam kampanyasının genel görünümünü veya stilini geliştirin
– Bir tiyatro, televizyon veya film setinin genel görünümünü veya tarzını geliştirin
– Tasarım personelini denetleyin
– Tasarımları, çizimleri, fotoğrafları ve grafikleri inceleyin ve onaylayın
– Sanatsal bir yaklaşım ve tarz geliştirmek için müşterilerle konuşun
– Faaliyetleri diğer sanatsal veya yaratıcı departmanlarla koordine edin
– Ayrıntılı bütçeler ve zaman çizelgeleri geliştirin
– Tasarımları müşterilere onay için sunma
Not: Sanat yönetmenlerinin bir miktar grafik tasarım muhakemesine ve prodüksiyonla ilgili teknik bilgiye sahip olması beklenmesine rağmen mizanpajları elle oluşturmaları veya hatta çizebilmeleri gerekli değildir (temelde en ön çalışmalar hariç hepsi artık bilgisayarda yapılmaktadır. ).
Bir sanat yönetmeni olarak güçlü kavramsal yeteneklere ihtiyaç vardır. Brownstein Group’un kıdemli sanat direktörü Kaitlyn Angstadt’a göre MediaBistro ile röportajda: “Anlamlı bir şey yaratmak için güçlü bir fikirle başlamalısınız. Bu ticari sanatın bel kemiğidir. İyi iletişim yetenekleri de önemlidir. Ekibinizin onu teslim etmek için ne istediğinizi anlaması gerekir. Projenin kalitesini tehlikeye atan vizyonunuzu veya riskinizi açıkça ifade edin.”
Bir sanat yönetmeni olarak her zaman aktifsiniz diyor Angstadt. “Yeni fikirleri düşünmediğiniz bir zaman asla yoktur,” bu yüzden yaptığınız şeyi sevmek önemlidir. Ditto kalın bir cilde sahip olmak. Diğer yaratıcı mesleklerde olduğu gibi bu işte de geri bildirime katılmasanız bile eleştiri alabilmelisiniz. Birinci veya ikinci veya üçüncü turda parkın dışına çıkmazsanız, tozunuzu atın ve tekrar deneyin. Evinizi çok daha tatlı hale getirecek.”
Sanat yönetmenleri çeşitli sektörlerde çalışır ve yaptıkları işin türü sektöre göre biraz değişir. Bununla birlikte hemen hemen tüm sanat yönetmenleri, her proje için yaratılacak genel sanatsal stili ve görsel imajı belirler ve toplu olarak tamamlanmış bir işi oluşturan bireysel çalışmaları oluşturmaktan sorumlu tasarımcı, sanatçı, fotoğrafçı, yazar veya editörlerden oluşan bir kadroyu denetler. ürün.
Aşağıda, sanat yönetmenlerinin farklı sektörlerde neler yapabileceklerine dair kısa bir özet verilmiştir:
Yayınlamada sanat yönetmenleri genellikle gazete ve dergilerin sayfa düzenini denetler. Kitaplar ve süreli yayınlar için kapak resmini de seçerler. Genellikle bu çalışma web yayınlarını içerir.
Reklamcılık ve halkla ilişkilerde sanat yönetmenleri, müşterilerinin istediği mesaj ve görüntünün tüketicilere iletilmesini sağlar. Bir reklam veya medya kampanyasının genel görsel yönlerinden sorumludurlar ve grafik tasarımcılar gibi diğer sanatsal veya tasarım personelinin çalışmalarını koordine edebilirler.
Film yapımında sanat yönetmenleri, film için hangi setlere ihtiyaç duyulacağını ve setlerin hangi stile veya görünüme sahip olması gerektiğini belirlemek için yönetmenlerle işbirliği yapar. Tasarımları tamamlamak için yardımcı sanat yönetmenlerinden veya tasarımcılardan oluşan bir personeli işe alır ve denetlerler.
Çoğu sanat yönetmeni, sanat yönetmeni olarak işe alınmadan önce başka bir meslekte birkaç yıl çalışmış olacaktır. Sektöre bağlı olarak sanat yönetmeni olmadan önce grafik tasarımcı, güzel sanatçı, editör, fotoğrafçı veya başka bir sanat veya tasarım mesleğinde çalışmak için biraz zaman harcamış olabilirler.
Sanat yönetmenleri de dahil olmak üzere pek çok sanatçı için profesyonel görünümlü bir portföy geliştirmek (kişinin tarzını, yeteneğini ve uzmanlığını gösteren bir çalışma koleksiyonu) bir işe girmede çok önemlidir. Ajanslar, yönetmenler, yayınevleri ve müşterilerin tümü, büyük veya küçük bir proje için işe alma veya sözleşme yapma konusunda karar verirken sanatçıların portföylerine bakarlar.
Pek çok yetenekli tasarımcı ve sanatçı sanat yönetmeni pozisyonlarına geçmek istediğinden, gelecekte işler için güçlü bir rekabet bekleniyor. Tüm multimedya platformlarında güçlü görsel tasarım ve kavramsal çalışma gösterebilen iyi bir portföye sahip bireyler, en iyi beklentilere sahip olacaklardır.
Sanat yönetmeni Nasıl Olunur?
Sanat yönetmenlerinin farklı kişilikleri vardır. Sanatsal bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların yaratıcı, sezgisel, duyarlı, açık ve ifade edici oldukları anlamına gelir. Yapılandırılmamış, orijinal, uygun olmayan ve yenilikçi. Bazıları da girişimci yani; maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser.
Bu meslek sana göre mi? Sanat yönetmeninin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz kariyer ve Meslek testimizi uygulayın.
Sanat Yönetmeninin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Normal bir çalışma ortamında sanat yönetmenleri:
– Çok fazla sosyal etkileşiminiz olsun
– Müşterilerle çalışın
– Yaratıcı kadroyla çalışın
– Tasarımcılar, sanatçılar, fotoğrafçılar vb. Tarafından yapılan çalışmaların sorumluluğunu üstlenmek,
– Ekiplerle veya insan gruplarıyla çalışın
– Takımları seçin ve onlarla çalışın
– Bir projenin yönüyle ilgili sorunları çözün
– Müşterilerle iletişim kurun
Çoğu sanat yönetmeni serbest meslek sahibi olmasına rağmen yine de tasarımcılar veya diğer personel ile görsel efektler veya pazarlama ekipleri konusunda işbirliği yapmalıdır. Sanat yönetmenleri genellikle hızlı tempolu bir ofis ortamında haftada 40 saatten fazla çalışırlar ve katı teslim tarihlerini karşılamak için genellikle baskı altında (ve hafta sonları) çalışırlar.
Sıkça Sorulan Sorular
Sanat yönetmenleri ne tür sektörlerde çalışıyor?
‘Sanat yönetmeni’ unvanı, yayıncılık, pazarlama, reklamcılık, tiyatro, oyun, moda, film ve televizyon ve online endüstriler gibi çeşitli sektörlerde kullanılabilir. İşin kendisi, çalışılan şirket ve sektöre bağlı olarak farklı sorumluluklar üstlenir.
Bununla birlikte çoğunlukla, tüm sanat yönetmenleri, bir projeyi hayata geçirmek için yazarlardan, editörlerden, tasarımcılardan, sanatçılardan ve fotoğrafçılardan gelen çıktıları yöneterek, her proje için yaratılması gereken genel sanatsal stili ve görsel imajı belirleyecektir. Bir sanat yönetmeninin temel kaygısı, ekibine ilham vermek ve rehberlik etmektir. Bu sayede bir projenin her bir bileşeni çekici bir görsel bütün oluşturmak için bir araya gelir.
Yayıncılık Sektörü
Yayıncılıkta, sanat yönetmenleri genel olarak yayının editörleri ile çalışır ve katalog, gazete veya dergilerin belirli bölümleri ve sayfa düzenleri konseptini denetler.
Bir yayının görünüşünden ve hissinden nihai olarak sanat yönetmeni sorumludur ve yayının yazılı içeriğinden editör sorumludur. Sanat yönetmenleri ayrıca kitaplar ve dergiler için kapak resmini seçerler ve bu çalışma genellikle İnternet için yayınları içerdiğinden, genellikle yayın için kullanılan web sitelerinin üretimini denetlerler.
Bir yayınevinin sanat yönetmeni olmanın, birden fazla kitabın veya derginin olabileceği farklı prodüksiyon aşamalarını dengelemek gibi önemli miktarda çoklu görev vardır.
Tin House’da Sanat Yönetmeni olan Diane Chonette, Yazarlar ve Sanatçılar ile röportajında şöyle anlatıyor: “Her zaman çeşitli üretim aşamalarında kitaplar vardır ve üç aylık dergi ya üretim sürecinin başında ya da matbaaya gitmeye hazırdır. Pazarlama ve tanıtım ekibimize, akıllı basın paketleri oluşturma, galleyler/ARC’ler (Gelişmiş Okuyucu Kopyaları) basma veya web sitesi ve sosyal medya afişleri oluşturma dahil olmak üzere çok sayıda sanat departmanı desteği de verilmektedir.”
“Tek bir gün, bir kitabın basılmak üzere gönderilmesini, kapak konseptlerinin gösterilmesini, dergi iç sanatı için okumayı ve araştırmayı ve yakında çıkacak bir kitap için bir yazıcıdan kadırga alıntıları almayı içerebilir. Diğer büyük görevler arasında sıkışıp kalıyorum. Havada bu kadar çok topa sahip olmanın işimin en iyi kısımlarından biri olduğunu düşünüyorum, zihnimi aktif tutuyor ve gün çabuk geçiyor.”
Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Sektörü
Reklam ajanslarında çalışan sanat yönetmenleri, yaratıcı ekibin çok önemli bir parçası. Ekip genel olarak bir sanat yönetmeni (bir reklam kampanyasının genel görsel yönlerinden sorumlu) ve bir metin yazarından (bir reklam kampanyasının metninden sorumlu) oluşur. Sanat yönetmeni ve metin yazarı genellikle bir kreatif direktör veya baş kreatif direktör tarafından denetlenir.
Bu tür bir endüstride, sanat yönetmenleri aynı zamanda diğer sanatsal personelin (örneğin grafik sanatçıları) çalışmalarını koordine etmekten ve müşteri için her şeyi bir araya getirmekten ve böylece istenen mesaj ve görüntünün tüketiciye doğru bir şekilde iletilmesinden sorumludur. Projeye dahil olan her kişi birlikte çalışır ve nihai ürünü geliştirmeye hizmet eden birbirinden önerileri ve yapıcı eleştiriyi memnuniyetle karşılar.
Reklam firmaları artık basılı veya film medyasında reklam vermekle sınırlı değil. Yeni çağ medya kuruluşları artık kontrolü ele alıyor ve artık sektörün normu (sosyal medya pazarlaması, mobil iletişim ve web gibi).
Bu durum müşterilere medya planlaması, marka yönetimi, halkla ilişkiler ve tanıtım etkinlikleri gibi diğer hizmet türlerinin sunulduğu anlamına gelir. Bu yüzden sanat yönetmeninin geçmişe göre daha geniş sorumlulukları vardır.
Bu sorumluluklar, yönetim ekibi ve müşterinin temsilcileriyle işlerin üzerinden geçmeyi, yaratıcı ekip ile işbirliği içinde fikir ve konseptler üretmeyi, müşteri onayı için kampanyalar hazırlamayı ve reklamı oluşturmak ve projeyi hayata geçirmek için düzenlemeleri yapmayı içerebilir.
Büyük bir şirkette, bir sanat yönetmeni diğer sanat yönetmenlerini, imaj geliştiricileri, prodüksiyon sanatçılarını ve genç tasarımcıları denetleme sorumluluğuna sahip olabilir. Küçük şirketlerde, bir sanat yönetmeni yukarıda belirtilen tüm rolleri yerine getirebilir.
Film Prodüksiyon Endüstrisi
Film ve film prodüksiyon endüstrisindeki sanat yönetmenleri, doğrudan prodüksiyon tasarımcısının altında çalışır ve ayrıca set dekoratörleri, set tasarımcıları ve yardımcı sanat yönetmenleriyle çok yakın çalışırlar. Bir setin hangi stile veya görünüme sahip olması gerektiğini anlamak ve bir yapım için tam olarak kaç setin gerekeceğini bilmek için yönetmenler ve senaristlerle işbirliği yaparlar.
Senaryo yazarları, sanat yönetmenine anlatılması gereken hikaye türü hakkında bir fikir vermede ve görsel seçimlerin bir filmin veya bölümün ambiyansını belirlemeye nasıl yardımcı olacağına ışık tutmada kilit rol oynarlar.
Görsel seçimler, izleyiciye bir karakterin kişiliği ve geçmişi hakkında inanılmaz miktarda içgörü sağlayabilir. Duvarda asılı bir resimden, bir elbisenin rengine kadar her şey, sanat yönetmeni ve çeşitli bölüm başkanlarının yaptığı görsel bir tasarım tercihidir.