Rehberlik Danışmanı Nedir? Nasıl Olunur?

Rehberlik danışmanları, öğrencilerin kişisel zorluklarının ve akademik gelişimlerinin üstesinden gelmelerine yardımcı olur. Bir okulda, bir öğrencinin evde sorun yaşadığında başvurabileceği bir yer, öğretmenlerin bir öğrencinin zorlandığını hissederlerse kullanabilecekleri ve konuşmak için bir rehberlik danışmanının desteğini kullanabilecekleri bir yer gibi birçok rol oynayabilirler. Öğrencilerin davranışsal veya sosyal sorunlarını anlamalarına ve üstesinden gelmelerine de yardımcı olabilirler.

Nasıl Rehberlik Danışmanı Olunur?

Genellikle bir rehberlik danışmanı, okul danışmanlığı, eğitim psikolojisi veya alakalı bir alanda yüksek lisans derecesi gerektirir. Bu derece, ebeveynler, toplum kuruluşları, okul personeli ile çalışmayı ve akademik gelişimi teşvik etmeyi kapsar. Bu programlar ayrıca kapsamlı okul danışmanlığı programlarını geliştirmek, uygulamak ve değerlendirmek için verileri nasıl kullanacağınızı öğretir.

Deneyim kazanmanız için genellikle staj yapmanız gerekir. Devlet okulu danışmanlarının pratik yapmak için devlet tarafından verilmiş kimlik belgelerine ihtiyaçları vardır.

Rehberlik Danışmanının İş Tanımı

Rehberlik danışmanları, öğrencilerin başarıya ulaşmalarına yardımcı olmak için ebeveynler, yöneticiler ve öğretmenlerle birlikte çalışır. Ayrıca okul personeline ve öğrencilere uyuşturucu kullanımı ve zorbalık gibi sorunlu alanların yanı sıra mezuniyet sonrası geleceği planlamayı da öğretebilirler. Ayrıca şüpheli öğrenci ihmal veya taciz vakalarını uygun yetkililere bildirmelidirler.

Rehberlik danışmanlarının öğrencilerle de doğrudan teması vardır. Ayrıca öğrencilerin başarılı olmak için gerekli kaynaklara sahip olmalarını sağlamak için sosyal ve akademik konularda da çalışırlar. Buna ek olarak çoğu kez, personelin eğitiminden ve ikamet ettikleri okul bölgesinde zorunlu standartlaştırılmış testlerin idaresinden sorumludurlar. Rehberlik danışmanları tam gün ve hafta boyunca çalışırlar. Öncelikle çalıştıkları okulda ofis ortamında çalışırlar.

Rehberlik Danışmanı Kimdir?

Yaşam süresi, okul ve kariyer danışmanları aracılığıyla başarıyı desteklemek, bireylerin okul yıllarında ilkokuldan mezuniyete, kolejden eğitime veya ömür boyu iş tecrübeleri boyunca ilerlemelerine yardımcı olur. İlkokuldan liseye kadar, okul danışmanları akademik başarıyı ve olumlu sosyal etkileşimi teşvik eden bir ortam yaratmak için öğrenciler ve aileleri, okul personeli ve toplumla birlikte çalışır. Öğrencilerin okul deneyimlerini etkileyen kişisel sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olur ve gerektiğinde krize müdahale sağlarlar.

En Popüler:  Temizlikçi (Hizmetçi) Nedir? Nasıl Olunur?

Okul danışmanları, yasalara ve bölge politikalarına uymak için ayrıntılı kayıtlar tutar ve engelli öğrencilerin konaklama bulmalarına yardımcı olur. Ayrıca öğrencilerin gerekli tüm dersleri almalarına ve mezuniyetten sonra üniversite veya kariyer planlamalarına yardımcı olurlar. Kariyer danışmanları, müşterilerin kariyer seçeneklerini keşfetmelerine ve onlara iş arama sürecini öğretmelerine yardımcı olur. Kariyer değerlendirmelerini yönetir, bireylere ve gruplara özgeçmiş yazmayı, işler için röportaj yapmayı ve işyeri sorunlarını çözmeyi öğretirler.

Kariyer danışmanları kolejlerde, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda, devlet istihdam hizmetlerinde ve özel muayenehanelerde çalışır. Çoğu okul ve kariyer danışmanı tam zamanlı çalışır; okullarda çalışanlar yaz tatili geçirebilirler. Okul danışmanları genellikle okul danışmanlığında yüksek lisans derecesine ihtiyaç duyar. Kariyer danışmanlığı pozisyonları genellikle kariyer gelişimine odaklanarak danışmanlık alanında yüksek lisans derecesi gerektirir.

Kaynakça

  • İŞBUL, Türk Meslekler Sözlüğü, Okul ve Kariyer Danışmanları.
  • Kariyer Geliştirme Merkezi. 21-1012.00.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu