Perfüzyonist Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir perfüzyonistin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir perfüzyonist olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Perfüzyonistler, ekstrakorporeal dolaşım alanında uzmanlaşmış tıp uzmanlarıdır. Bu durum kanın tedavi edilebilmesi veya onarılabilmesi için kanın vücut dışına taşınmasıyla ilgili tüm ekipman ve prosedürleri yönetmekten sorumlu oldukları anlamına gelir.
Perfüzyonistler, cerrahi hizmetler, acil tıp, yoğun bakım üniteleri vb. dahil olmak üzere bir hastane içinde çeşitli farklı ekipler üzerinde çalışabilirler. Organ nakilleri veya kanın bir damar yoluyla dolaşımının gerektiği diğer ameliyatlar gibi karmaşık prosedürler sırasında genellikle cerrahlara destek sağlarlar. Hasta anestezi altındayken harici cihaz.
Perfüzyonist Sorumlulukları ve Görevleri
Perfüzyonistlerin aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:
- Malzeme siparişi vermek veya bakım sonrası prosedürler hakkında hasta eğitimi sağlamak gibi doktorlar veya başhemşireler tarafından talep edilen diğer görevleri yerine getirmek
- İşlem boyunca hastanın durumu hakkında doktorlarla iletişim kurmak
- İşlemler sırasında hastanın kalp atış hızı, kan basıncı, solunum hızı ve diğer hayati belirtilerin izlenmesi
- Perfüzyonistin doğru ilaç dozunu uyguladığından emin olmak için testler yapmak
- Ameliyat bölgesinin tıraş edilmesi ve dezenfekte edilmesi dahil olmak üzere hastaları ameliyat için hazırlamak
- Oksijen tankları, tüpler ve monitörler dahil olmak üzere ameliyat sırasında kullanılan ekipmanın bakımı
- Açık kalp ameliyatı prosedürleri sırasında kalp-akciğer baypas makinesinin çalıştırılması
- Ekipmanı kurarak, personeli fırçalayarak ve aletleri sterilize ederek ameliyathaneleri ameliyat için hazırlamak
- Ameliyatlar sırasında kan basınçlarını, elektrokardiyogramları (EKG’ler), nabız oksimetre okumalarını ve diğer verileri kaydetme
Perfüzyonist Maaşı Ne Kadar?
Perfüzyonistlerin maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirket büyüklüğüne ve bulunduğu şehre göre değişir.
- 2024 Yılı Ortalama Maaş: 28.500 TL (169.70 TL/saat)
- 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 39.500 TL (1189.90 TL/saat)
Perfüzyonistlerin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha hızlı artması bekleniyor.
Yaşlanan nüfusun, kalp ve akciğer nakline ihtiyaç duyan insan sayısında artışa yol açması bekleniyor. Ek olarak, tıbbi ekipmanlardaki teknolojik gelişmelerin, hastalar için daha az riskle daha fazla işlemin yapılmasına izin vermesi beklenmektedir. Sonuç olarak, bu sağlık hizmeti sağlayıcıları hastalara bakım sağlamaya devam ettikçe perfüzyonistlere olan talep artacaktır.
Dipnot: Perfüzyonist İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Perfüzyonist İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bir perfüzyonistin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:
Eğitim: Perfüzyonistlerin biyoloji, fizyoloji veya kimya gibi ilgili bir alanda önlisans veya lisans mezuniyeti almaları gerekmektedir. Ayrıca perfüzyon alanında lisans mezuniyeti de alabilirler.
Birçok perfüzyonist, kazanç potansiyellerini artırmak ve daha yüksek seviyeli pozisyonlara hak kazanmak için perfüzyon veya ilgili bir alanda yüksek lisans mezuniyeti kazanmayı seçer.
Antrenman tecrübesi: Bir perfüzyonistin eğitiminin çoğu, eğitimleri sırasında gerçekleşecektir. Öğrenciler, önlisans mezuniyeti için okurken işin temellerini öğreneceklerdir. Ayrıca bir tıbbi tesiste çalışmaya başladıklarında iş başında eğitim alacaklardır. Bu eğitim sırasında, hastane veya kliniğin spesifik ekipman ve prosedürleri hakkında daha fazla bilgi edineceklerdir.
Sertifikalar ve Lisanslar: Perfüzyonistler sahada uygulama yapmadan önce lisanslı olmalıdır. Her eyaletin lisans almak için farklı bir süreci vardır. Tipik olarak, perfüzyonistler, perfüzyon alanında lisans veya daha yüksek bir dereceye sahip olmalı ve Amerikan Kardiyovasküler Perfüzyon Kurulu tarafından verilen bir sınavı geçmelidir. Bazı eyaletler ek olarak klinik deneyim ve belirli sayıda klinik uygulama gerektirir.
Perfüzyonist Beceriler
Perfüzyonistler başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyarlar:
İletişim: Perfüzyonistler hastalar, diğer tıp uzmanları ve hastalarının aileleri ile iletişim kurabilmelidir. Prosedürü açıklayabilmeli ve hastaların veya ailelerinin sahip olabileceği her türlü soruyu cevaplayabilmelidirler. Ayrıca prosedürü diğer tıp uzmanlarına açıklayabilmeli ve prosedürü hastalarının ailelerine açıklayabilmelidirler.
Kritik düşünce: Eleştirel düşünme, sahip olduğunuz bilgilere dayanarak hızlı kararlar verme yeteneğidir. Bir perfüzyonist olarak, bir hasta için en iyi tedavi yöntemi hakkında hızlı kararlar vermeniz gerekebilir. Mesela bir hastanın kan basıncı çok düşükse, aldığı ilaç miktarını artırıp artırmayacağınız veya aldığı ilacı değiştirmeniz gerekip gerekmediği konusunda bir karar vermeniz gerekebilir.
Zaman yönetimi: Perfüzyonistler genellikle hızlı tempolu ortamlarda çalışırlar. Bu yüzden zaman yönetimi onlar için önemli bir beceridir. Genellikle kısa sürede tamamlamaları gereken birden fazla görevi vardır. Bu yüzden işlerini öncelik sırasına koyabilmeleri ve zamanlarını akıllıca yönetebilmeleri gerekir.
Fiziksel dayanıklılık: Perfüzyonistler genellikle uzun vardiyalarda çalışırlar. Bu yüzden fiziksel dayanıklılık bu meslek için önemli bir beceridir. Genellikle, bir seferde birkaç saat ayakta kalabilecekleri hastanelerde çalışırlar. Ayrıca hastaları veya ekipmanı kaldırmaları gerekebilir. Bu yüzden perfüzyonistlerin sahip olması için fiziksel dayanıklılık önemlidir.
Tıbbi bilgi: Tıbbi bilgi, tıbbi terminolojiyi ve prosedürleri anlama yeteneğidir. Bu perfüzyonistler için önemli bir beceridir çünkü bir hastanın sağlığını ve güvenliğini sağlamak için tıp uzmanlarıyla birlikte çalışırlar. Tıbbi bilgi, perfüzyonistlerin hastalarının tıbbi durumlarını ve kendilerine sunulan tedavi seçeneklerini anlamalarına yardımcı olabilir.
Perfüzyonist Çalışma Şartları Nasıl?
Perfüzyonistler hastanelerde ve diğer tıbbi tesislerde çalışırlar. Açık kalp ameliyatı ve diğer tıbbi prosedürler sırasında kalp-akciğer makinesini ve diğer yaşam destek sistemlerini çalıştırmaktan sorumludurlar. Perfüzyonistler, cerrahlar, anestezistler ve hemşirelerden oluşan bir ekibin parçası olarak çalışırlar. Ölüm kalım durumlarında çalışmanın stresiyle baş edebilmeli ve acil durumlarda hızlı kararlar verebilmelidirler. Perfüzyonistler genellikle haftada kırk saatlik düzenli bir programla çalışırlar. Fakat acil durumlar için çağrıda bulunabilirler veya yoğun dönemlerde fazla mesai yapabilirler.
Perfüzyonist İçin Mesleki Gelişme
İşte perfüzyonistlerin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Perfüzyonistlerin, becerilerini alakalı tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Perfüzyonist Meslekte Çeşitlilik İhtiyacı
Perfüzyonist meslek büyük bir çeşitlilik sorunuyla karşı karşıya. Amerikan Perfüzyonistler Derneği’ne göre, perfüzyonistlerin sadece %10’u kadın ve sadece %2’si Afrikalı-Amerikalı. Bu çeşitlilik eksikliği, kültürel farklılıkların anlaşılmamasına yol açabileceğinden, hasta bakımı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Bu konuyu ele almak için, perfüzyon okullarının farklı geçmişlerden gelen öğrencileri işe alma konusunda daha iyi bir iş çıkarması gerekiyor. Ayrıca tüm öğrencilerin kendilerini iyi ve rahat hissettikleri bir ortam yaratmak için daha çok çalışmaları gerekir. Ek olarak, hastanelerin ve diğer sağlık tesislerinin, farklı geçmişlere sahip perfüzyonistleri işe alma konusunda daha proaktif olmaları gerekir.
Kalite ve Güvenlik Konusunda Artan Odaklanma
Sağlık hizmetleri daha karmaşık hale geldikçe, kalite ve güvenlik ihtiyacı giderek daha önemli hale gelecektir. Bu durum perfüzyonistlerin hastaların mümkün olan en iyi bakımı almasını sağlamaya odaklanmaları gerektiği anlamına gelir.
Hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için perfüzyonistlerin çeşitli prosedürlere ve teknolojilere aşina olmaları gerekecektir. Ayrıca sağlık ekibinin diğer üyeleriyle etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekecektir.
Perfüzyonist Nasıl Olunur?
Bir perfüzyonist olarak bir kariyer hem ödüllendirici hem de kazançlı olabilir. Bir perfüzyonist olarak hastaneler, klinikler ve özel muayenehaneler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışma fırsatına sahip olacaksınız. Ayrıca kalp, yoğun bakım veya onkoloji gibi farklı perfüzyon alanlarında uzmanlaşma şansınız olacak.
Bir perfüzyonist olmak için, akredite bir programı tamamlamanız ve Ulusal Perfüzyon Sertifikasyonu (NBPC) sınavını geçmeniz gerekir. Ek olarak, pratik yapmak için bir eyalet lisansı almanız gerekir.
Dipnot: Perfüzyonist İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Akredite bir perfüzyon eğitim programını tamamladıktan ve bir sertifika sınavını geçtikten sonra, çoğu perfüzyonist giriş seviyesinde işe alınır. Bazıları, birkaç yıllık deneyimin ardından perfüzyonist veya süpervizör pozisyonlarına liderlik etmek üzere terfi ettirilebilir.
Yönetim becerilerine sahip perfüzyonistler, perfüzyon hizmetleri müdürü veya perfüzyon hizmetleri müdürü gibi pozisyonlara ilerleyebilirler. İleri derecelere sahip olanlar, perfüzyon eğitimcileri veya perfüzyon araştırma bilimcileri olabilir. Bazı perfüzyonistler kendi işlerini açar veya diğer perfüzyonistlere danışır.