Optometrist Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Optometrist Nedir?

Bir optometrist, gözler ve onların fiziksel yapılarının yanı sıra genel görme, görsel sistemler ve görsel bilgi işlemeyle ilgilenen tıbbi bir profesyoneldir. Sertifikasyon süreci uluslararası olarak değişmekle birlikte, optometristler genellikle tüm görsel sistemdeki hastalıkları ve bozuklukları teşhis etme ve tedavi etme ve bir hastanın tedavi hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak ilaçları reçete etme konusunda yetkilidir. Hekim olmasalar bile (bir göz doktorunun yaptığı gibi), diğer doktor türleriyle aynı hak ve ayrıcalıkların çoğuna sahipler.

Optometrist Ne Yapar?

Optometristler zamanlarının çoğunu hastalarının görme sistemlerini test ederek geçirirler. Test edilen nitelikler arasında göze odaklanma ve koordine etme, derinlik algısını ölçme ve renkleri doğru bir şekilde ayırt etme yeteneği bulunur. Bir optometrist, bir hastanın görüşünün bir yönüyle ilgili bir sorunu olduğunu anladığında, düzeltici gözlükten ilaç tedavisine ve cerrahiye kadar rahatsızlık için uygun tedaviyi reçete edecektir.

Glokom ile başvuran bir hasta örneğini ele alalım: Optometristler genellikle bu hastalığı hastalarında tanıyan ilk tıp uzmanları olabilir. Glokom, optik sinirin bir hastalığıdır ve genellikle, tümü sinir hasarının belirleyici belirtilerini belirlemeyi amaçlayan birçok görme ve göz basınç testlerinden sonra teşhis edilir. Bir optometristin, hastanın özel durumuna ve glokomun doğasına bağlı olarak seçeceği çeşitli tedaviler vardır. Bu durum ilaç tedavisinden drenaj implantlarına ve cerrahiye kadar değişecektir. Çoğu zaman glokom için, hasta için en iyi seçenek sadece ilaç tedavisi olacaktır. Fakat optometrist, yukarıda bahsedilen cerrahi ve implant seçenekleri gibi hastalık ve durum gerektirdiğinde her zaman daha sert önlemler almaya hazır olacaktır.

Hastalarının görme sistemleriyle ilgilenmenin yanı sıra, optometristlerin standart bir görme testi sırasında fark edebileceği genel sağlık ve beslenme faktörlerinin yanı sıra genel hasta iyiliği için birçok ipucu vardır. Genellikle bu testler sırasında buldukları kanıtlara dayanarak sistemik hastalıkları tespit edebilirler ve hastalarına hayati bir birinci basamak hizmeti sağlarlar.

En Popüler:  Jinekolog Ne Yapar? Nasıl Olurum?

Göz doktoru Nasıl Olunur?

Optometristlerin farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da sosyaldir yani; kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısıdır.

Bu meslek sana göre mi? Optometristin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.

Optometristin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?

Optometristler hızlı tempolu profesyonel bir ortamda çalışırlar. Çoğu hasta ziyareti 15 dakikadan fazla sürmez, bu genel olarak test dizisini çalıştırmak için gereken süredir, bu nedenle genellikle bir optometristin kapısından giren çok sayıda hasta vardır. Birçok optometrist, herhangi bir günde tanıştıkları ve etkileşimde bulundukları farklı insanların sayısından zevk alırlar. Bu yüzden başkalarıyla birlikte olmaktan zevk alan iyi bir birey olmanın faydası olur.

Optometristler ayrıca uygulama alanları boyunca hükümet yetkilileri, diğer sağlık uzmanları ve genel toplumla etkileşime girmelidir. Hepimizin güvendiği sosyal ve güvenlik ipuçlarının çoğu sağlıklı bir çift göz gerektirdiğinden optometri halk sağlığının hayati bir parçası olarak kabul edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Optometrist olma adımları

Optometrist olmanın ilk adımı, en az üç yıllık lisans eğitimini tamamlamaktır. Fakat bir optometrist olarak kariyer peşinde olan çoğu insan tam bir fen bilgisi diploması alır. Bir optometri programına kabul edilmek için yüksek ortalama tutmanız gerekir.

Bir sonraki adım, akredite bir optometri okulundan Optometri Doktoru derecesi kazanmaktır. Bu genellikle tamamlanması dört yıl sürer ve teorik çalışmanın yanı sıra staj deneyimini içerir. Belirli bir alanda uzmanlaşmak istiyorsanız ihtisas adı verilen mezuniyet sonrası klinik eğitim almanız gerekecektir.

Derecenizi bitirdikten sonra, çalışmak için göz doktoru lisansınızı almanız gerekir. Bu durum hem yazılı hem de klinik unsurları olan bir sınava girilerek yapılır. Tüm devletler optometristlerin bir lisansa sahip olmasını gerektirir. Fakat bazı şartlar yaşadığınız yere göre değişir. Kariyeriniz boyunca çeşitli zamanlarda lisansınızı yenilemeniz gerekecek, bu nedenle becerilerinizi keskin tutmanız ve sahada güncel kalmanız gerekir. Çoğu devlet, optometri lisansınızı korumak için aslında sürekli eğitime ihtiyaç duyacaktır.

En Popüler:  Genetik Danışman Nedir? Nasıl Olunur?

Bu noktada sertifikalı olacaksınız ve gitmeye hazır olacaksınız ve bu sadece nerede çalışmak istediğinize karar verme meselesidir.

Optometrist olmalı mıyım?

Optometrist olmak, birçok açıdan harika bir kariyerdir. Fakat her kariyerde olduğu gibi, herkes için değildir.

İyiden başlayarak, okulu bitirdikten ve uygulama lisansı aldıktan sonra, optometristler çok iyi bir iş güvencesine sahiptir. Nüfus yaşlanıyor. Bu da giderek daha fazla insanın göz problemleri geliştireceği ve bir optometristin hizmetlerine ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Bu yüzden optometrinin %27 oranında büyümesi bekleniyor.

Optometristler için program oldukça düzenlidir. Fakat müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bazı akşamlar/hafta sonları çalışmanız gerekebilir.

Bir optometristin ortalama maaşı oldukça yüksek (123.500 TL) olmasına rağmen eğitim ucuza gelmiyor. Tüm süreç için kabaca 50.000 – 155.500 TL’ye bakacaksınız. Optometristler iyi para kazanıyor. Fakat oraya ulaşmak da pahalı.

Bu kariyerde olmanın potansiyel zorluklarından bazıları çeşitlilik eksikliği ve iş hareketliliğinin olmamasıdır. Bir optometristin beceri seti çok özeldir ve eğer bir kariyer değişikliği arzuluyorsanız bu bir sorun olabilir. Bazı optometristler de çalışmanın oldukça monoton olabileceğini. Fakat çok asil bir meslek olduğunu ve çoğu optometristin çalışmalarıyla insanların hayatlarını daha iyi hale getirmeyi sevdiğini söylüyor.

Optometristler ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu