Nükleer Enerji Mühendisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Nükleer endüstrisinde her tür mühendise yer var. Yüksek iş güvenliği ve ilerleme için yeterli alana sahip bir alanda son teknoloji ile çalışacaksınız.
Bir nükleer enerji mühendisi olarak nükleer santraller tasarlayacak, inşa edecek, işletecek veya hizmetten çıkaracaksınız. Teknik çözümler bulmak için çok disiplinli takımlarda çalışacaksınız.
Rolünüze bağlı olarak tamamen yeni sistemler tasarlıyor, mevcut sistemleri sürdürüyor veya nükleer santrallerin verimliliğini, istikrarını ve sürdürülebilirliğini arttırmanın yollarını arıyor olabilirsiniz.
Devreden çıkarma (kapatma) tesisleri de nükleer santrallerde kullanılan radyoaktif malzemelerin taşınması, depolanması ve imhası için güvenlik prosedürlerini planlamak ve uygulamak gibi önemli bir görevdir.
Nükleer Mühendis Çeşitleri
Mühendislik alanının sadece bir bölümünde uzmanlaşmayı seçebilirsiniz. Örneğin bazı reaktörler su sistemleri kullanılarak soğutulur. Bu sayede uzman bir hidrolik mühendisi olarak kariyerinize başlayabilirsiniz. Kimya, elektrik ve mekanik mühendislerinin tümü nükleer endüstrisinde bir yer bulabilir.
Diğer özellikler:
- Sağlık ve güvenlik uzmanı
- Kontrol mühendisi
- Süreç Mühendisi
- Proje Müdürü
- Kalite Mühendisi
- Reaktör operatörü.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Bir nükleer enerji mühendisi olarak yapmanız gerekenler:
- Nükleer tesislerin nasıl çalıştığının ardındaki bilimi anlamak
- Enerji iletim, dönüşüm ve depolama sistemlerini analiz eder
- Reaktör çekirdeği ve ekranlama, hidrolik ve elektrik sistemleri ve izleme ekipmanı gibi karmaşık cihazlarla tasarım veya işletme sorunlarını çözebilir
- Karmaşık tasarım, inşaat, bakım, genişletme, güvenlik ve hizmet dışı bırakma projeleri için personel ve bütçeleri yönetmek
- İnsanların ve çevrenin güvenliğini daima göz önünde bulundurun, yerel acil durum servisleriyle işbirliği yapın ve ulusal, AB ve uluslararası endüstri düzenleme kurumlarıyla çalışın.
- Radyoaktif malzemelerin kullanımı, nakliyesi, depolanması ve imhasıyla ilgili güvenlikle ilgili endişelerin farkında olma
- Ekipmanın her zaman düzgün çalışmasını sağlamak için verileri yorumlayın ve ortaya çıkan sorunlara yanıt verin
- Tesis inşaatı ve yönetiminde yeni tesisler, mevcut süreçler, problemler ve çözümler ile regülatörler, enerji firmaları ve iş arkadaşları için güvenlik egzersizleri hakkında bilgi veren raporlar, proje planları ve diğer belgeleri yazınız.
- İnşaat profesyonelleri, elektrik şebekesi yöneticileri ve devlet yetkilileri gibi diğer alanlardan insanlarla mühendislik konularını tartışmak
- Yüksek riskli radyoaktif malzemelerin geçici ve uzun süreli olarak imhası dahil, kullanım ömrünün sonuna ulaşmış olan tesislerin güvenli bir şekilde devre dışı bırakılmasının planlanması ve desteklenmesi
- Matematiksel ve bilgisayar modellerini kullanmak ve yeni fikirleri denemek için pilot projeler yürütmek.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Nükleer enerji mühendisliği teknisyenleri yaklaşık 55.500 TL ile 55.500 TL arasında başlayabilir. Stajyer olarak başlarsanız da bu maaşı bekleyebilirsiniz.
- Mesleğe mezun bir stajyer olarak girerseniz, başlangıç maaşınızın 55.500 TL ile 68.500 TL arasında olması muhtemeldir.
- Deneyimli nükleer enerji mühendisleri 75.500 TL ile 155.500 TL arasında alabilirler. Bazıları daha fazla kazanıyor.
Nükleer santral inşası veya nükleer enerji tesislerinde, devam eden eğitim olanakları, bir emeklilik planı ve sağlık sigortası dahil olmak üzere çok sayıda çalışanlara sağlanan faydaları bekleyebilirsiniz.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi sadece bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Çalışma saatleriniz, endüstrinin hangi bölümünde çalıştığınıza bağlı olacaktır. Proje yönetimi veya tasarım, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunuyorsanız, genellikle 09:00 – 17:00 arasında çalışırsınız. Ayrıca bazen konferanslara katılmanız veya ortaklarla buluşmak veya siteleri ziyaret etmek için yurtdışına seyahat etmeniz gerekebilir.
Bir işlem veya elektrik santralinde çalışmak farklıdır. Çünkü bu tesisler 24 saatlik bir programda çalışır. Hafta sonları, akşamları ve geceleri de içeren yedi günlük bir vardiyada vardiya çalışabilirsiniz.
Kısa vadeli sözleşmeler ve yarı zamanlı çalışma genel değildir. Fakat büyük şirketler iş paylaşımının ve esnek saatlerin değerini anlamaya başlar. Bir kez kurulduktan sonra çalışma saatlerinizi görüşmek mümkündür.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Bir ofiste ya da elektrik santralinde olabilirsiniz. Ya da tesisler inşa edilirken ya da kapatılırken şantiyelerdeki çalışmaları denetlemek ve kontrol etmek için yeriniz olabilir.
- Nükleer bilim ve teknoloji her zaman ileriye doğru hareket ediyor, bu heyecan verici olabilir.
- Bazı insanlar nükleer endüstrisi hakkında olumsuz görüşlere sahip. Bazen ne yaptığınızı açıklamak veya savunmak zorunda kalmalısınız.
- Günümüzde nükleer enerji, dünya enerji sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Bu durum iyi bir iş güvenliği seviyesine sahip olacağınız anlamına gelir.
- Birçok büyük şirket uluslararası alanda faaliyet gösterdiğinden, yurtdışında çalışmak için fırsatlar vardır.
- Göreviniz için uygun bir şekilde giyinmeniz gerekir. Bu da ofis görevlilerinden resmi görevlilere (büyük ortaklarla toplantılar için) tesisteki güvenlik malzemelerine kadar değişebilir.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Nükleer enerji mühendislerinin çoğu, bir mühendislik veya bilim alanında bir derece ile başlar. Nükleer enerji mühendisliği endüstrisine girme şansınızı artırabilecek kurslar:
- Kimya mühendisliği
- İnşaat mühendisliği
- Elektrik mühendisliği
- Makine mühendisliği
- Nükleer enerji mühendisliği
- Fizik.
Bazı üniversiteler nükleer enerji mühendisliğinde uzmanlaşmış veya başka bir ilgili disiplin ile birleştiren programlar sunmaktadır.
Doğrudan iş başvurusunda bulunabilir veya lisansüstü stajyer programına katılabilirsiniz. Stajyerlik programı rotası sizi daha iyi roller alabilmekte ve alanın farklı yönlerini denemek için bir şans vermektedir.
Mühendislik ile ilişkili bir konuda bir hazırlık derecesi ile girmek de mümkündür. Doğrudan bazı küçük roller için başvurabilir veya bir stajyer programına girebilirsiniz.
Nükleer enerji mühendisliği alanında yüksek lisans dersleri veren birkaç üniversite vardır. Yurtdışında lisansüstü çalışmayı tamamlamayı da seçebilirsiniz.
Nükleer enerji mühendisliği uzmanlık alanıdır. Bu yüzden rekabet düzeyi orta düzeydedir. Üniversitede güçlü bir sicile sahipseniz ve en azından bir öğrenci olarak ilgili iş deneyiminiz varsa, beklentiler oldukça iyidir. Fakat tüm uzmanlık alanlarında olduğu gibi, talepte bir düşüş veya talep artışı resmi hızla değiştirebilir.
Gerekli Beceriler Nedir?
Sahip olmanız gerekecek:
- Karmaşık operasyonel ve izleme sistemlerini anlamak için iyi analitik beceriler
- İnşaat sorunları ya da onarımlarıyla ilgilenmek için problem çözme becerileri
- Matematikte ve BT’de güçlü yetenek
- Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeleri takip etmeye istekli olmak
- Meslektaşları ve dışarıdaki uzmanlarla iş sorunları hakkında iletişim kurabilme
- Genel halkla nükleer endüstrisi veya güvenlik konuları hakkında konuşma becerisi.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İlgili iş deneyimini elde etmek önemlidir ve neyin tesislerinde açık günlere katılarak çalışmanın neye benzediğini görmek ve çalışanlarla konuşmak için hala öğrenci iken başlayabilirsiniz.
Tecrübe almanın bir başka yolu, dereceniz için endüstriyel yerleştirmenin bir parçası olarak bir nükleer enerji şirketine katılmaktır. Resmi yerleştirmeler dışında, yarı zamanlı çalışma, okurken genellikle kullanılamaz. Fakat daha sonra size bir avantaj sağlayacak olan, sektörde yer alan büyük bir enerji veya inşaat firmasının nükleer olmayan tarafıyla iş deneyimi veya yarı zamanlı çalışma kazanabilirsiniz.
İşverenler ve İş İlanları:
Nükleer santraller özel şirketler tarafından işletilmektedir. Fakat güvenlik nedenleriyle Nükleer Düzenleme Dairesi tarafından sıkı kontrol altına alınmaktadır. Düzenleyici tarafta bazı kamu sektörü potansiyeli olmasına rağmen çoğu rol büyük enerji veya inşaat şirketlerindedir.
Diğer bazı ülkelerde, endüstri tamamen veya kısmen devlete aittir ve bir Kamu Hizmeti tarzı sistemi aracılığıyla başvurmanız gerekebilir.
Bazı işlerde daimi personel ve mühendisler için güvenlik izni gerekebilir.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Nükleer sektördeki tüm şirketler, yeni gelişmelere ayak uydurmanızı bekliyor. Bu resmi işbaşı eğitimi, endüstri konferanslarına katılmak ya da sahadan ders almak olabilir. Popüler kursları arasında yeni reaktör tasarımları ve güvenlik konularında seminerler yer almaktadır.
Nükleer Enstitü seminer ve konferanslar düzenler, mesleki tanınırlık sağlar ve yayınlar aracılığıyla sizi güncel tutar. Üyelik, öğrencilere ve yeni üye giriş seviyelerine bağlı olarak açıktır ve yeterince deneyim kazandığınızda bir öğreten olabilirsiniz.
Nükleer Enstitü ayrıca uzman mühendislerin uzman mühendis statüsü kazanmalarına yardımcı olmak için Mühendislik Konseyi ile birlikte çalışır. Bu mühendisler için eğitiminiz ve deneyiminiz için tanınma kazanmak anlamına gelir.
Alana çırak veya lisans derecesiyle giriyorsanız, kariyeriniz geliştikçe üniversiteye yarı zamanlı olarak dönmeyi düşünebilirsiniz.
Kariyer ve İş İmkanları
Lisansüstü stajyer olarak başlamak nükleer enerji mühendisliğinin en genel yoludur ve işverenlerin yapılandırılmış bir ilerleme yolu vardır. Hızlı ilerleme yerine yavaş fakat istikrarlı bir kariyer gelişiminiz olması muhtemeldir. Çünkü öğrenecek çok şey var.
Yeni bir işveren ile daha üst bir makamlara atlayarak yükselme imkânı var.
Ayrıca tıp veya imalatta radyolojik malzemelerle çalışan, nükleer görüntüleme teknolojileri, uzay araştırmaları veya nükleer olmayan mühendislik alanlarında ilgili alanlara kariyer kayması yapabilirsiniz.
İlgili bir alana geçmek için fazla uzmanlaşma tehlikesi vardır. Bu yüzden sektördeki bir kriz durumunda sizi koruyabilecek faktörlere daima dikkat etmelisiniz.