Makinist Nedir? Nasıl Olunur?
Bir makinist ve alet ve kalıp üreticisi, hassas aletler, metal parçalar ve aletler yapmak için kullanılan birçok farklı mekanik kontrollü ve bilgisayar kontrollü takım tezgahını çalıştırır ve kurar. Bazı makineciler ve alet ve kalıp üreticileri, parça ve ürünler üretmek için CAD (bilgisayar destekli tasarım) kullanır.
Bir makinistin ne yaptığını öğrenmek için Youtube’dan meslek tanıtım videosu izleyebilirsiniz.
Nasıl Makinist Olunur?
Makinist ve alet ve kalıp üreticileri, bir lise diploması veya matematik, taslak hazırlama, metal işleme ve taslak okumada önerilen sınıflarla eşdeğer bir diplomaya ihtiyaç duyar. Bilgisayarlarla ilgili deneyim de gereklidir. Makineciler genellikle çıraklık programlarında, ticaret okullarında, topluluk kolejlerinde ve iş başında eğitim alırlar. Topluluk kolejlerindeki ve ticaret okullarındaki programların, kullanma ve kesme aletlerini kullanmayı, plan okumayı ve bilgisayar sayısal olarak kontrol edilen (CNC) makinelerin programlama ve işlevini öğreten kurslarla tamamlanması 2 yıl sürer.
Takım ve kalıp üreticileri genellikle 1 yıl veya daha uzun süren iş başında eğitim alırlar. Bazıları sponsorlu çıraklık programları üretmektedir fakat bunlara girmek zor olabilir. Çıraklık eğitimi, birkaç yıl süren atölye eğitimi ve ilgili teknik eğitimleri ödemiştir. Yerel toplum kolejleri ve mesleki ve teknik okullar genellikle teknik talimat sağlayarak işbirliği yaparlar. Çırak genellikle haftada 40 saat çalışır ve geceleri teknik eğitim alır.
Makinist ve takım ve kalıp üreticilerinin CAD/CAM teknolojisi, CNC takım tezgahları ve bilgisayarlı ölçüm makineleri ile çalışmak için bilgisayarları kullanma konusunda deneyim kazanması gerekir.
Makinistin İş Tanımı
Makineciler genel olarak eskizlerden, planlardan veya bilgisayarda oluşturulan dosyalardan çalışır. Takım tezgahlarını ve manuel aletleri kurar, çalıştırır ve sökerler. Ayrıca iş parçalarını ve kesme aletlerini hizalar, ayarlar ve sabitler, ayrıca makinelerin hızını ve ilerlemesini izlerler. Makine parçalarını teknik özelliklere göre şekillendirin, delin, döndürün, öğütün ve frezeleyin. Müşterilere bitmiş ürünleri sunar ve gerekli değişiklikleri yapabilir.
Makineciler ayrıca, tüm parçaların birbirine uygun şekilde oturduğundan emin olmak için iş parçalarının toleranslarını, boyutlarını, boyutlarını ve şekillerini hesaplar ve doğrular. Genellikle tam zamanlı olarak makine atölyelerinde, fabrikalarda ve takım odalarında çalışırlar.
Makinist Kimdir?
Her şeyi ülke çapında atölyeler ve fabrikalar inşa etmek için makinistlerin, alet ve kalıp imalatçılarının el işçiliğine güveniyor. Planlardan, eskizlerden veya bilgisayar destekli tasarım dosyalarından başlayarak, parça üreten makineleri kurarlar. Ürünler yapıldıktan sonra, makineciler bunları proje şartnamesine uygun hale getirmek için eğeler ve öğütür. Bu da onlara son bir yumuşatma ve cilalama sağlar. Makineciler, hassas metal parçalar ve aletler üreten bilgisayarlı sayısal olarak kontrol edilen (CNC) makineleri çalıştırırlar. Otomobil pistonları gibi çok sayıda tek parça veya tıbbi implantlar için kemik vidaları gibi birçok küçük parti veya hatta türünün tek örneği parçalar üretebilirler. Çok çeşitli makine ve teknikler konusunda yetenekli olmaları gerekir.
Takım üreticileri, metal kesmek ve biçimlendirmek için hassas aletler üretir ve farklı ölçüler ve diğer ölçüm cihazları oluşturur. Kalıp üreticileri, metali şekillendirmek için kullanılan metal formlar oluşturur ve plastik, seramik ve kompozit malzemeleri şekillendirmek için kalıplar yapar. Takım ve kalıp üreticileri, makineleri çalıştırmanın yanı sıra CNC programları yazmak için eğitilir. İşçiler, işlerinin tehlikeli aşamalarında kendilerini korumak için gerektiğinde güvenlik gözlükleri, kulak tıkaçları ve maskeler takarlar.
Programlar genellikle tam zamanlı olup, üretimin 24 saat devam etmesini sağlamak için akşamları ve hafta sonları bazı vardiyalar vardır. Bir lise diploması veya dengi gereklidir ve matematik ve problem çözme yetenekleri önemlidir. Makineciler iş, çıraklık veya teknik kolejlerde eğitim alabilirler. Bir alet veya kalıp üreticisi olmak, birkaç yıllık eğitim ve iş başında eğitim gerektirir.
Kaynakça
- İŞBUL, Türk Meslekler Sözlüğü, Makinist ve Takım ve Kalıp İmalatçıları.
- Kariyer Geliştirme Merkezi. 51-4041.00.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.