Makinist Ne Yapar? Nasıl Olurum?
Makinist Nedir?
İşleme, esas olarak metalden ve daha seyrek olarak plastik veya ahşaptan yapılan parçaları oluşturma veya değiştirme işlemidir. Fazla metali çıkarmak ve parçayı şekillendirmek için yapılan kesme, taşlama, delme, tornalama, cilalama ve diğer teknolojik işlemlerle yapılabilir.
Makineciler, teknik çizimler olarak da bilinen, planlarda belirtilen parametrelere göre parçaları imal etmek için makine aletleri kullanan kişilerdir. Genellikle çelik, pirinç, alüminyum, bakır ve bazen cam, plastik veya ahşap gibi malzemelerle çalışırlar. Makineciler, çeşitli makine teçhizatını kullanma konusunda yetkin olmalıdır. Çünkü bir parçanın yapımı genellikle birden fazla teknolojik işlem ve alet gerektirir. Makine aletlerinin çoğu elektrikle çalışan ekipmandır. Fakat ara sıra birkaç el aleti de kullanılabilir.
Makineciler, özellikle ekipmanın çalışmasının belirli bir parçanın mevcudiyetine bağlı olduğu acil durumlarda yedek parçaların sıklıkla ihtiyaç duyulduğu endüstrilerde veya alanlarda temel çalışanlardır.
Makinist Ne Yapar?
Makineciler, teknik çizime göre parça yapma görevini gerçekleştirmek için bilgilerini ve çeşitli araçları kullanırlar. Her şeyden önce, bir makinist, parçayı yapmak için bir metal parçadan ne kadar kesileceğini belirlemek için ölçüm aletlerini kullanacaktır. Ölçme araçları arasında pergeller, kurallar veya mikrometreler gibi daha hassas araçlar bulunabilir. Makineciler tarafından kullanılan makine aletleri, parçanın son şeklini elde etmek için metal veya diğer malzemeleri keser, taşlar, parlatır veya delinir. Ek olarak makineciler el aletleri, takım tutucular ve mengeneler veya aynalar gibi iş tutucular gibi yardımcı aletler kullanır. Makineciler, dikkatsizlik veya aceleye bağlı iş kazalarını önlemek için uygun güvenlik prosedürlerini takip etmelidir. Makine ekipmanının çalışması sırasında her zaman koruyucu gözlük takarlar.
Az sayıda parçaya ihtiyaç duyulduğunda, makineciler genellikle bunları, spesifikasyonlara göre metali kesmek, delmek veya taşlamak için makine aletlerini manuel olarak çalıştırarak yapabilirler. Bununla birlikte büyük ölçekli parça üretimi söz konusu olduğunda, makineciler öncelikle Bilgisayarlı Sayısal Kontrollü (CNC) tezgahlarla çalışır. Bu durum ayarlarında tanıtılan kesin parametrelere göre metali kesen ve şekillendiren bilgisayar destekli bir ekipmandır. Özellikle endüstriyel ortamlarda çok sayıda parçanın üretimine imkan verir ve insan hatası olasılığını azaltır. Yine de, bu işlem, bilgisayar destekli ekipmana uygun ayarların yapılması için çok fazla çalışma gerektirdiğinden, yalnızca büyük ölçekte uygulanabilir ve uygun maliyetlidir.
Benzersiz, özel parçalara ihtiyaç duyulduğunda, özellikle askeri üs gibi uzak yerlerde, bir adada, uçak gemisinde veya diğer deniz tesislerinde, makineciler, makine aletlerini elle çalıştırarak bir parçayı üretmek için becerilerini ve deneyimlerini kullanacaklardır.
Bir makinistin çalışması, bir mühendis, kalite departmanından bir uzman veya daha deneyimli bir makine uzmanı tarafından denetlenebilir. Bir parça üzerinde çalışmaya başlamadan önce, ekipmanın belirli parametrelere göre ayarlamalara tabi tutulması gerekir. Bu durum hatalardan ve gecikmelerden kaçınmak için üretimin uygun şekilde yapılandırılmış bir ekipman parçasıyla başlatılmasını sağlamak için bir takım dizici veya makinist tarafından yapılır.
Makinist Nasıl Olunur?
Makinistlerin farklı kişilikleri vardır. Gerçekçi bireyler olma eğilimindedirler. Bu da bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, samimi, pratik ve tasarruflu oldukları anlamına gelir. Dokunsal, fiziksel, atletik veya mekanik görevleri severler. Bazıları aynı zamanda araştırmacı yani; entelektüel, iç gözlemci ve meraklı.
Bu meslek sana göre mi? Makinistin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Makinistin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Makineciler çeşitli ölçüm, metal işleme ve bilgisayar destekli ekipman kullanarak mağazalarda çalışır. İş genellikle endüstriyel tesislerde çalışmayı içerir. Fakat aynı zamanda gemiler gibi uzak yerlerde, askeri üslerde veya araştırma tesislerinde çalışmayı da içerebilir. Makineciler işyerlerinde mühendislerden, idari işçilerden ve kıdemli makinecilerden geri bildirim ve talimat alır.
Makineciler ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.