Makine Mühendisi Maaşı, Kariyer ve Görev Tanımı

Makine Mühendisi İçin Görev Tanımı

Makine mühendisleri, yeni tasarımları geliştirmek, geliştirmek ve test etmek için matematik, fizik, üretim ve mekanik sistemler hakkında bilgi uygular. Tasarım sürecinin tamamının imalat yönetmeliklerine ve müşteri beklentilerine uygun olmasını sağlamaktan sorumludurlar. Teklifleri ve montaj prosedürlerini tasarım ekibindeki satıcılar, müşteriler ve diğer profesyonellerle iletişim kurarlar.

Eğitim Şartları Lisans
İş Yetenekleri Analitik beceri, iletişim, matematik, teknik beceri
Ortalama Maaş (2023)* 85.890 TL (tüm makine mühendisleri)
İş Büyümesi (2016-2026)* %9 (tüm makine mühendisleri)

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)

Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?

Bağımsız bir şekilde uygulamalarına izin verilmeden önce, makine mühendisleri örgün eğitimlerini tamamlar ve ardından yıllarca yakın gözetim altında eğitim alırlar. Biyomedikal veya kimya mühendisliği gibi bazı daha özel araştırma alanlarının yüksek lisans derecesi alması gerekecek olsa da tüm giriş seviyesi pozisyonları için bir lisans derecesi gerekir. Federal Mesleki Sınıflandırma tarafından tanınan mühendislikte 17 uzmanlık vardır. Mühendislerin çoğu bir alanda uzmanlaşsa da bir makine mühendisi olarak çalışmak için makine mühendisliği dalında lisans yapmak gerekmez; arzulanan beceriler ve yetenekler üst üste gelir ve birçok mühendis, kariyerleri boyunca birkaç mühendislik alanı arasında dalgalanma gösterir. Profesyonel Mühendis unvanını (PE) almak için tüm mühendislerin hem devlet hem de ulusal sınavı geçmesi gerekir.

İstenen Yetenekler

Mühendisler profesyonellerden oluşan bir ekiple çalışır ve yeteneklerini yalnızca ürün prototiplerinin tasarım, test ve montajında ​​değil, aynı zamanda profesyonellere ve müşterilere proje önerileri, montaj ve işletme prosedürlerini de açıklayarak gösterirler. Üstün mekanik ve mühendislik liderliği, etkileşim ve iletişim yetenekleri sergilemeliler. İşverenler ayrıca mühendislerinin Bilgisayar Destekli Tasarım sistemlerinde (CAD) akıcı olmalarını ister.

En Popüler:  Görsel Sanatçı Maaşları, İş Tanımı ve Nasıl Olunur?

Kariyer ve Maaş Bilgisi

Meslek İstatistikleri Bürosu, makine mühendisliği alanındaki istihdamın, 2016 ve 2026 arasında, tüm meslekler için ortalama olan %9 civarında bir büyüme gösterdiğini bildirmektedir. MİB, makine mühendisi için ortalama geliri 2017’de 85.890 TL olarak yayınladı.

Benzer Meslekler

Makine mühendisliği alanında eğitim görenler makine mühendisliği teknisyeni ve elektromekanik teknisyeni gibi benzer mesleklerle ilgilenebilirler.

Makine Mühendisliği Teknisyeni

Bir laboratuvar ortamında mekanize ekipman tasarlamak ve test etmek ilgi çekici geliyorsa. Fakat bir mühendis için eğitim ve lisans gereklilikleri uymuyorsa, bir makine mühendisliği teknisyeni olmayı düşünün. Makine mühendisleri ile birlikte çalışan bu teknisyenler, yeni ürünlerin mühendislik çizimlerini doğruluk açısından kontrol eder, üretim sürecinin çizimlerini ve şemalarını üretir, yeni mekanik parçalar oluşturur ve birleştirir, performans testlerini gerçekleştirir ve verileri yazılı raporlar halinde derler.

Alana girmek için, makine mühendisliği teknolojisinde önlisans derecesi kazanmak, çoğu çalışan için genellikle normdur. MİB’e göre makine mühendisliği teknisyenleri iş olanaklarının 2016-2026’dan %5 oranında arttığını ve bunun sonucunda 2.950 yeni pozisyon yaratıldığını görmelidir. 2017 Mayıs ayında, Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) bu teknisyenlerin ortalama 55.360 TL yıllık maaş aldığını bildirdi.

Elektro-Mekanik Teknisyeni

Robotik montaj ekipmanlarının ve diğer bilgisayar kontrollü mekanik cihazların montajı ve onarımına daha fazla ilgi duyanlar için, elektromekanik bir teknisyen olmak iyi bir kariyer hareketi olabilir. Diyagramlara ve planlara baktıktan sonra, bu teknisyenler ekipman bileşenlerini birleştirir ve makineleri kalibre eder. Ayrıca performans sorunlarını giderir, yeni parçalar oluşturur ve operasyonel testler gerçekleştirir.

Çoğu elektro-mekanik teknisyeni, sertifika almış veya mekanik veya elektronik teknolojisinde ön lisans derecesini almıştır. Ulusal Mühendislik Teknolojileri Sertifika Enstitüsü veya Uluslararası Otomasyon Derneği’nden profesyonel sertifika alma, iş ararken rekabet avantajı sağlayabilir.

2016-2026 yıllarında bu meslek için ortalama %4’lük bir büyüme beklenirken, Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) 2017’de elektro-mekanik teknisyenlerinin ortalama maaşını 56.740 TL kazandığını belirledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu