Maden Mühendisi Nedir? Maaşları, Kariyeri ve Eğitimleri

Maden Mühendisi İçin Görev Tanımı

Maden mühendisleri, doğal kaynakları bulmak, çıkarmak ve taşımak için kullanılan sistemleri tasarlar ve oluşturur. Yeni madencilik ekipmanları geliştirip tasarlarlar ve kullanılan madencilik prosedürlerinin güvenli ve verimli olmasını sağlarlar. Giderek artan şekilde, madencilik mühendisleri dikkatlerini, madencilik ekipmanı ve çevreye olabildiğince kolay olan teknikler oluşturmaya odaklamaktadır.

Eğitim ŞartlarıLisans
İş Yetenekleriİletişim, yaratıcılık, matematik, problem çözme
Ortalama Maaş (2023)*94.240 TL (madencilik ve jeoloji mühendisleri için)
İş Büyümesi (2016-2026)*%8 (madencilik ve jeoloji mühendisleri için)

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)

Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?

Maden mühendisleri iş bulmak için en az lisans derecesine ihtiyaç duyarlar ve birçok araştırma pozisyonu yüksek lisans veya doktora gerektirir. Öğrencilerin almaları gereken bazı dersler arasında jeoloji, madencilik işletmesi, maden tasarımı ve çevresel ıslah yer alır.

Lisans Gereklilikleri

Kamu sektöründe çalışan herhangi bir maden mühendisi devlet lisansına sahip olmalıdır. Gereksinimler duruma göre değişir. Genellikle eğitim ve deneyim kombinasyonunu ve birçok testi içerir.

Gerekli Yetenekler ve Şartlar

Maden mühendisleri matematik ve fen bilimlerinde güçlü bir geçmişe, iyi organizasyon becerilerine ve güçlü problem çözme yeteneklerine sahip olmalıdır. Yaratıcılık ve etkili iletişim kurma yeteneği de gereklidir.

Kariyer ve Maaş Bilgisi

Meslek İstatistikleri Bürosuna (MİB) ABD’ye göre madencilik ve jeoloji mühendisliği alanındaki iş sayısının, 2016-2026’dan bu yana ulusal ortalamaya paralel olarak %8e kadar çıkması beklenmektedir. Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) ayrıca madencilik ve jeoloji mühendisleri için ortalama maaşın 2017’de 94.240 TL olduğunu belirtti.

En Popüler:  Bilimsel Fotoğrafçı Nedir? Maaşları ve İş Tanımı

Benzer Meslekler

Maden bilimci olmak isteyenler, petrol mühendisliği ve jeoloji gibi ilgili meslekleri göz önünde bulundurabilirler.

Petrol mühendisi

Bir petrol mühendisinin çalışması, petrol ve gazın yerden çıkarılmasına odaklanır. Bu çalışma, mekanik veya kimyasal işlemlerin iyileştirilmesini, sondaj planlarının yapılmasını, iyi testlerin veya sahada ekstraksiyon ekipmanlarının bakımını içerebilir. Giriş seviyesindeki çalışmalar için, petrol mühendisliği alanında lisans derecesi veya yakından ilgili bir alan gerekmektedir. Kamu sektöründe çalışan petrol mühendisleri devlet lisansına sahip olmalı. Petrol mühendisleri ayrıca Petrol Mühendisleri Derneği sertifikası alabilirler. MİB, bu alandaki işlerin 2016-2026 arasında %15 oranında artmasını bekliyor. 2017 yılında 132.290 TL ortalama maaş ödedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu