Lojistikçi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir lojistikçinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir lojistikçi olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.
Lojistikçiler, tedarik zincirlerinin planlanmasından, yürütülmesinden ve yönetiminden sorumludur. Genellikle ürünlerin A noktasından B noktasına olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmasını sağlamakla görevlendirilirler. Bu durum envanter yönetimini, nakliye programlarını düzenlemeyi, satıcılarla anlaşmaları müzakere etmeyi vb. içerebilir.
Lojistikçiler, perakendeden imalata ve nakliyeye kadar çeşitli sektörlerde çalışırlar ve görevleri, çalıştıkları yere göre büyük ölçüde değişebilir. Bununla birlikte, endüstri veya iş tanımı ne olursa olsun, lojistikçilerin hepsinin ortak bir noktası vardır: Malları bir yerden diğerine taşımak söz konusu olduğunda işlerin sorunsuz yürümesini sağlamaktan sorumludurlar.
Lojistikçi Sorumlulukları ve Görevleri
Lojistikçilerin aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:
- Sevkiyat ayrıntılarını doğru bir şekilde yansıttığından emin olmak için konşimento gibi sevkıyat belgelerinin gözden geçirilmesi
- Alan gereksinimleri ve stok devir hızı hesaplamalarına dayalı olarak depo verimliliğini ve performansını artırmak için stratejiler geliştirmek
- Yeni tesislerin, ekipman alımlarının, projeler için gerekli çalışma saatlerinin ve diğer işletme giderlerinin tahmini maliyetlerinin hesaplanması
- Taşıma yöntemleri için yeni teknolojiler geliştirmek de dahil olmak üzere, mal veya hizmetleri karada veya suda taşımanın en iyi yolları üzerine çalışmalar yapmak
- Maliyetleri azaltmak veya verimliliği artırmak için nakliye yöntemlerinde iyileştirmeler önermek
- Anket sonuçlarını analiz etmek ve iyileştirme alanlarını belirlemek de dahil olmak üzere, bir kuruluş tarafından sağlanan ürün veya hizmetlerle ilgili müşteri memnuniyetini belirlemek için anketler yapmak
- Satıcı tarafından verilen hizmetler için tüm ücretlerin doğru ve uygun olduğundan emin olmak için satıcılardan gelen faturaları gözden geçirmek ve onaylamak
- Ticari fuarlar veya kongreler gibi şirket etkinliklerinin planlanmasına ve yönetilmesine yardımcı olmak
- Yasal gereklilikleri ve endüstri standartlarını karşıladıklarından emin olmak için depolar, depolama tesisleri ve rıhtımlar gibi fiziksel tesislerin yeterliliğini değerlendirmek
Lojistikçi Maaşı Ne Kadar?
Lojistikçilerin maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve şirket büyüklüğüne ve sektöre bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.
- 2023 Yılı Ortalama Maaş: 16.000 TL (31.90 TL/saat)
- 2023 Yılı Üst Düzey Maaşları: 24.000 TL (58.10 TL/saat)
Lojistikçilerin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha hızlı artması bekleniyor.
Şirketler, paradan tasarruf etmek ve verimliliği artırmak için nakliye ve depolama gibi lojistik işlevleri dış kaynak kullanmaya devam ettikçe, lojistikçilere olan talebin artması bekleniyor. E-ticaret büyümeye devam ettikçe lojistik de giderek daha önemli hale gelecek.
Dipnot: Lojistikçi İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Lojistikçi İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bir lojistikçinin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:
Eğitim: Lisans derecesi, bir lojistikçi için asgari bir gerekliliktir. İşverenler tarafından lojistik, tedarik zinciri yönetimi, operasyon yönetimi veya ilgili bir alanda lisans mezuniyeti tercih edilir. Tamamlamayı bekleyebileceğiniz kurslardan bazıları işletme, matematik, istatistik, operasyon yönetimi, ekonomi, muhasebe, finans, yönetim, pazarlama, mühendislik, bilgi teknolojisi ve bilgisayar bilimlerini içerir.
Antrenman tecrübesi: Bir lojistikçinin eğitiminin çoğu, eğitimlerini tamamlarken gerçekleşecektir. Öğrenciler, kursları tamamlarken lojistiğin temellerini öğrenecek ve stajlarda çalışırken daha derinlemesine eğitim alacaklardır. Öğrenciler ek olarak giriş seviyesi lojistik pozisyonlarında çalışırken iş başında eğitim alabilirler.
Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikalar, bir bireyin niteliklerini mevcut ve olası işverenlere kanıtlar. Lojistikçiler, sorumlulukları hakkında daha pratik bilgi edinmek, mesleki becerilerini test etmek ve kariyerlerini daha da ilerletmek için sertifikalar alabilirler.
Lojistik Olmak İçin Gerekli Beceriler
Lojistikçiler başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyarlar:
Matematik: Matematik, hesaplamalar yapma ve sayısal verileri yorumlama yeteneğidir. Lojistik uzmanlarının güçlü matematik becerilerine sahip olmaları önemlidir, çünkü malları taşımanın en verimli yolunu belirlemek için genellikle sayılarla çalışırlar. Mesela bir kamyonun uygun boyutunu belirlemek için bir gönderinin ağırlığını hesaplamaları gerekebilir.
Veri analizi: Veri analizi, verileri yorumlama ve bilinçli kararlar vermek için kullanma yeteneğidir. Lojistikçiler, büyük miktarda ürünün nakliyesi gibi bir görevi tamamlamanın en verimli yolunu belirlemek için veri analizini kullanır. Ayrıca teslimat kamyonları için en iyi rotaları ve envanteri düzenlemenin en verimli yolunu belirlemek için veri analizini kullanırlar.
Problem çözme: Lojistikçiler, bir tedarik zincirinin planlanması ve yürütülmesi sırasında ortaya çıkan zorluklara çözüm bulmak için problem çözme becerilerini kullanırlar. Mesela bir tedarikçi bir gönderiyi zamanında teslim edemezse, bir lojistik yöneticisinin şirketin çalışmaya devam etmek için ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olmasını sağlamak için alternatif bir tedarikçi bulması veya bir acil durum planı geliştirmesi gerekebilir.
Envanter yönetimi: Envanter yönetimi, malzeme ve ürünlerin tedarikini izleme ve organize etme yeteneğidir. Bir lojistik yöneticisi, mal ve malzeme akışını denetler. Bu yüzden envanter yönetimi bu pozisyon için önemli bir beceridir. Gönderilerin konumunu ve siparişlerin durumunu izlemek için envanter yönetimini de kullanabilirsiniz.
İletişim: İletişim, bilginin konuşma, yazma veya diğer yöntemlerle iletilmesi eylemidir. Bir lojistik uzmanı olarak tedarikçiler, müşteriler ve diğer lojistik uzmanlarıyla iletişim kurmanız gerekebilir. Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak, fikirlerinizi net bir şekilde iletmenize ve başkalarının fikirlerini anlamanıza yardımcı olabilir.
Lojistikçi Çalışma Şartları Nasıl?
Lojistikçiler genel olarak ofislerde çalışırlar. Fakat işverene bağlı olarak depolarda, fabrikalarda veya diğer yerlerde zaman geçirebilirler. Nakliye veya depolama gibi lojistik hizmetler sağlayan şirketlerde çalışabilirler veya imalat veya perakende şirketlerinin lojistik departmanında çalışabilirler. Birçok lojistikçi, işletme, mühendislik veya tedarik zinciri yönetimi alanında lisans mezuniyetine sahiptir. Bazıları, lojistik alanında yoğunlaşan işletme yönetimi (MBA) alanında yüksek lisans mezuniyetine sahiptir. Lojistikçiler genellikle tam zamanlı çalışır ve bazıları son teslim tarihlerini karşılamak için haftada 40 saatten fazla çalışabilir.
Lojistik İçin Mesleki Gelişme
İşte lojistikçilerin çalışma şeklini etkileyen üç metod. Lojistikçilerin, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
E-Ticaret Sektörünün Büyümesi
E-Ticaret sektörü hızla büyüyor ve bunun lojistik sektörü üzerinde önemli bir etkisi var. Giderek daha fazla işletme yalnızca online bir modele doğru ilerledikçe, lojistikçilere olan ihtiyaç artmaya devam edecek.
Lojistikçiler, e-ticaret nakliye yöntemlerinde uzmanlaşarak bu trendden yararlanabilirler. Ayrıca rekabette öne geçmek için en son trendlere aşina olmaları gerekir.
Sürdürülebilirliğe Odaklanma
Dünya, sürdürülebilirliğin öneminin giderek daha fazla farkına vardıkça, işletmeler çevresel etkilerini azaltmanın yollarına odaklanmaya başlıyor. Bu durum sürdürülebilir uygulamalarda uzmanlığa sahip lojistikçilere olan talebin artmasına neden oluyor.
Lojistikçiler, şirketlerinde sürdürülebilir uygulamaları nasıl uygulayacaklarını öğrenerek bu trendden yararlanabilirler. Ayrıca sektörlerinde sürdürülebilirliğin savunucusu olabilirler ve diğer şirketlerin izleyebileceği en iyi uygulamaları teşvik etmeye yardımcı olabilirler.
Tedarik Zinciri Yönetimine Dikkat
İşletmeler daha karmaşık hale geldikçe, tedarik zinciri yönetiminde uzmanlaşmış profesyonellere olan ihtiyaç arttı. Lojistikçiler, bir şirketin tedarik zinciri boyunca mal ve malzemelerin hareketini planlamak ve yürütmekten sorumlu oldukları için yüksek talep görmektedir.
Bu alanda başarılı olmak için lojistikçiler, tedarik zincirinde yer alan tüm paydaşların ihtiyaçlarını anlayabilmeli ve bu ihtiyaçları karşılayan çözümleri planlayabilmeli ve uygulayabilmelidir. Ayrıca kaynakları etkin bir şekilde yönetebilmeli ve değişikliklere hızla uyum sağlayabilmelidirler.
Lojistikçi Nasıl Olunur?
Lojistikçi olarak bir kariyer birçok yönden ödüllendirici olabilir. Hayatın her kesiminden insanlarla çalışma ve mallarını gitmeleri gereken yere götürmelerine yardımcı olma fırsatı sunar. Ayrıca farklı endüstriler ve nasıl çalıştıkları hakkında bilgi edinme şansınız olacak.
Başarılı bir lojistikçi olmak için güçlü organizasyon becerilerine sahip olmanız, eleştirel düşünebilmeniz ve etkili bir şekilde problem çözebilmeniz gerekir. Ayrıca baskı altında iyi çalışabilmeli ve son teslim tarihlerini karşılamalısınız.
Dipnot: Lojistikçi İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Lojistik alanında ilerlemenin birçok yolu vardır. En iyilerinden biri, daha ileri eğitim almaktır. Bu durum başka türlü ileri derecede olmayanlara açık olmayan pozisyonlara yol açabilir. Mesela lisans mezuniyetine sahip bir lojistik uzmanı, yönetim pozisyonlarına başvurmasını sağlayacak şekilde lojistikte yoğunlaşarak işletme yönetimi alanında yüksek lisans yapmak isteyebilir. Alternatif olarak, teknolojiye büyük ilgi duyan bir lojistik uzmanı, lojistik mühendisliğinde pozisyonlar açacak mühendislik diploması almak isteyebilir.
Lojistikte ilerlemenin bir başka yolu da belirli bir alanda deneyim ve uzmanlık kazanmaktır. Mesela nakliye sektöründe çalışmaya başlayan bir lojistik uzmanı, sonunda nakliye yöneticisi olabilir. Veya müşteri hizmetlerinde çalışmaya başlayan bir lojistik uzmanı, sonunda müşteri hizmetleri yöneticisi olabilir. Liderlik yeteneği sergileyenler, lojistik direktörü veya lojistik başkan yardımcısı gibi daha büyük sorumluluk pozisyonlarına terfi ettirilebilir.