Klinik Kodlama Nedir? Kodlayıcı Maaşları ve İş Tanımı
Bir hastane veya sağlık kliniğinin sağlık sigortasından ödeme alabilmesi için, çoğu zaman bir Klinik kodlayıcısının işi olan birçok tıbbi kayıt karşılaştırılmalı, incelenmeli ve hesaplanmalıdır. Bu uzmanlar genellikle önlisans derecelerine sahiptir ve sertifikaları çeşitli kuruluşlardan alınabilir.
Genel Bilgiler
Klinik kodlayıcıları hastanın sağlık kayıtlarına dayanarak fatura kodlarını seçer. Bu profesyoneller genellikle hastalarla doğrudan etkileşime girmese de sağlık sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. En uygun kodu seçmek için doktorların dokümantasyonunu ve tıbbi terminolojisini analiz edebilmeli ve anlayabilmelidirler. Doğru kodlama, verilen hizmetler için hasta veya sigorta şirketine uygun ücretler sağlar.
Eğitim Şartları | Önlisans derecesi |
Diğer gereklilikler | İşverenler tarafından tercih edilen gönüllü belgelendirme |
Öngörülen İş Büyümesi* (2018-2028) | Tıbbi kayıtlar ve sağlık bilgisi teknisyenleri için %11 |
Ortalama Maaş* (2018) | Tıbbi kayıtlar ve sağlık bilgisi teknisyenleri için yıllık 45.500 TL |
Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu
Klinik Kodlama Kariyer Seçenekleri
Klinik kodlayıcıları, tıbbi kodlayıcı ve kodlama uzmanı olarak uzmanlaşmış tıbbi kayıtlar ve sağlık bilgi teknisyenleri olarak çalışabilir. Bu işçiler genellikle bir doktorun ofisinde, hastanesinde veya diğer sağlık tesislerinde idari ortamlarda çalışırlar. Bazıları devlet kurumları için de çalışabilir. Tıbbi kodlayıcılara genellikle tam zamanlı ofis işleri doğrudan hasta temasından uzakta sunulur.
Eğitim Şartları & Nasıl Olunur?
Kodlama alanındaki işverenler genellikle en azından sağlık bilgi teknolojisinde bir ortaklığın derecesini gerektirir. Bu derece programı genellikle iletişim, matematik, veri ve ofis yönetimi, sağlık bilimleri ve kodlama prosedürleri gibi konuları kapsar. Mevcut Prosedür Terminolojisi, Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ve Klinik Modifikasyon ve Sağlık Ortak Prosedür Kodlama Sistem kodlaması gibi standart tıbbi kodlama sistemlerinin anlaşılması gerekebilir. Sağlık bilgisi yönetimi alanında lisans veya yüksek lisans derecesi kazanmak, uzmanların genellikle deneyime dayanmasına rağmen tıbbi kodlayıcının Klinik kodlaması gibi uzmanlık pozisyonlarında iş bulma şansını artırabilir.
Kariyer Şartları
Tercih edilen ancak zorunlu olmayan, tıbbi kodlama ve sağlık bilgi teknolojisi alanında sertifikasyon kazanmak, kariyer gelişimi için daha iyi fırsatlar sağlayabilir. Amerikan Sağlık Bilgi Yönetimi Derneği (AHIMA) lisans programlarının son döneminde mezunlar veya öğrenciler için Kayıtlı Sağlık Bilgi Teknisyeni (RHIT) sınavını yönetir. 3.5 saat süren sınavı geçen ve sertifika alan öğrenciler, kodlama konusunda uzmanlık gösterdiklerini ve doğru, verimli veri yönetimi sağlamada bilgisayarlarla çalışabilme yeteneklerini sergilediklerini gösteriyor.
Amerikan Profesyonel Kodlayıcılar Akademisi (AAPC) üyeleri ve deneyimli kodlayıcılar için birçok kodlama belgesine sahiptir. Bazı seçenekler arasında Sertifikalı Klinik Kodlayıcısı (CEMC) ve Sertifikalı Profesyonel Kodlayıcı (TBM) bulunmaktadır. CEMC sınavı, zamana dayalı kodlama, risk değerlendirmesi ve Medicare faturalandırma düzenlemeleri gibi Klinik kodlama görevlerine odaklanmaktadır. Belirli bir eğitim resmi olarak gerekli olmasa da iki yıllık deneyim şiddetle tavsiye edilir. TBM adaylarının en az iki yıllık kodlama deneyimine sahip olmaları gerekir. Fakat bir ön lisans derecesine sahip olmaları da önerilir. Sınav, kodlayıcının standart kodlama sistemlerinde, endüstri düzenlemelerinde ve sağlık bilimlerindeki bilgi ve yeterliliğini test eder. AAPC’ye göre kimlik bilgileri olan kodlayıcılar, kimlik bilgisi olmayan kodlardan %20 daha fazla kazanabilir.
Maaş Bilgisi (2024 Güncel Zamlı Maaş)
Meslek İstatistikleri Bürosu, 2018’de tıbbi kayıtlar ve sağlık bilgisi teknisyenleri tarafından kazanılan ortalama maaşın 45.500 TL olduğunu bildirdi. İlaç üretimi için çalışan teknisyenler, Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) başına, o yılki 62.740 TL ‘lık en yüksek ortalama ücreti aldı. Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre tıbbi kayıtlar ve sağlık bilgi teknisyenleri için iş büyümesinin 2018’den 2028’e kadar %11 artması bekleniyordu.
Klinik kodlayıcılarının çoğu kliniklerde veya hastanelerde çalışarak tıbbi faturalara sigorta kodları uygular. Çoğu işletme önlisans derecesi ve tecrübesiyle daha yüksek maaşlarla sonuçlanabilecek profesyonel sertifikalar alabilir. Bu alandaki işlerin 2018’den 2028’e kadar ortalama %11 oranında büyüyeceği ve 2018’de ortalama maaşın yaklaşık 55.500 TL olduğu tahmin edilmektedir.